Ile może adwokat?

• Autor wątku Autor wątku anauhiram
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
MMPM napisał:
>Może naprawdę adwokat do rozprawy nie wiele może zdziałać?

I uważajcie na adwokatów, co to mówią, że duzo mogą - bo mogą tyle samo, co pozostali, czyli najczęściej wielkie g. Ot, jakiś czas temu uchyliłem areszt klientowi, bo na tym etapie postępowania nie był mi do niczego potrzebny. Potem się dowiedziałem, że adwokat przedstawił to rodzinie jako swój wielki sukces i zażądał ekstra zapłaty... Doszły mnie słuchy, że teraz im wmawia, że "załatwia" wyrok w zawieszeniu i duzo będzie to kosztować...
Dla mnie to zakrawa na jakieś wyłudzenie. Jak można brać pieniądze za coś czego sie nie zrobiło?? mam pytanie czy ktoś się zajął nieuczciwością tego pana mecenasa??

dziękuje barbi poprosze aby mi wysłała listem poleconym!;)

ja mam takie pytanie, czy adwokat może zanieść do aś, papiery typu pit, listy płac z pracy? Bo mój twierdzi, że może tylko wysłać??

Dosyć ciekawy wątek na temat adwokatów i chciałbym się do niego przyłączyć żeby nie tworzyć nowego. Pytanie jest typu na ile Sąd i strona przeciwna może "pozwolić" adwokatowi? Konkretnie chodzi o sytuację, gdzie widać, że nowe wnioski dowodowe, nie prowadzące do niczego mają na celu tylko wydłużenie postępowania. Czy istnieje jakaś możliwość ukrucenia tego? Nawet kosztem rzeczywistego i uzasadnionego wydłużenia postępowania.

nasz adwokat jest ok zalatwil duzo spraw zwiazanych z nasza sprawa i co chwile dzwoni z jakimis nowinkami na temat sprawy.Ale na poczatku tez bylam natretna co chwile dzwonilam do niego z byle pytaniem i chyba stwierdzil ze spokoju mu nie dam hehe.

Przeczytałam cały wątek i jest tyle mieszanych opinii, że już sama nie wiem w co wierzyć.
Chodzi głównie o to czy obrońca ma wgląd do akt sprawy (zeznań innych podejrzanych) na etapie postępowania przygotowawczego?

Chodzi głównie o to czy obrońca ma wgląd do akt sprawy (zeznań innych podejrzanych) na etapie postępowania przygotowawczego?
Tak, niemniej jednak w pewnych okolicznościach dostęp do akt sprawy jest ograniczony.

EDIT:

@Linaa, nie znając akt postępowania raczej nikt na to pytanie nie odpowie :)

Fajny wątek, nie widziałam go wcześniej :D.
MMPM napisał:
I uważajcie na adwokatów, co to mówią, że duzo mogą - bo mogą tyle samo, co pozostali, czyli najczęściej wielkie g. Ot, jakiś czas temu uchyliłem areszt klientowi, bo na tym etapie postępowania nie był mi do niczego potrzebny. Potem się dowiedziałem, że adwokat przedstawił to rodzinie jako swój wielki sukces i zażądał ekstra zapłaty... Doszły mnie słuchy, że teraz im wmawia, że "załatwia" wyrok w zawieszeniu i duzo będzie to kosztować...

Ja znam adwokata, który jakiś czas temu za wniosek w trybie 335 k.p.k "przytulił" niezłą sumkę, oczywiście mówiąc swemu klientowi o tym,iż on sam nie byłby w stanie tego "załatwić". Fakt - być może dla niektórych nielada wyczynem jest udać się do Prokuratora na przesłuchanie i porozmawiać z nim o DPK. Sprawa była bardzo skomplikowana - dotyczyła jazdy... rowerem pod wpływem :D.
Ale tak to już jest jak komuś się nie chce ruszyć 4 liter.

Ach i jeszcze jedno -
magnatex napisał:
Zresztą proszę wierzyć - adwokaci nie pałają szczególną miłością do "urzędówek". Pieniądze z tego niewielkie, a narobić się trzeba. W sumie żadnych plusów - same minusy.

Chyba,że to taki adwokat "prawdziwy" , w sensie stricte - kochający swą pracę i walczący
nawet o te sprawy, które dostaje z urzędu.

Ostatnia edycja:
A można wiedzieć w jakich okolicznościach?
Chodzi mi konkretnie o sprawę taką, że jest kilku podejrzanych, nikt nie zeznaje tylko 1 osoba... Czy jej zeznania są pokazane obrońcom pozostałych podejrzanych?

linaa akta które może zobaczyć obrońca to zazwyczaj te dzięki którym doszło do zastosowania tymczasowego aresztu.

ja mam poważne wątpliwości co do naszego adwokata. po zatrzymaniu syna, w ostatniej chwili (zresztą z bardzo poważnego polecenia) zgłosiliśmy się właśnie do niego (tracąc wcześniej pól dnia u innego). niestety syna zatrzymali w aś na 3 miesiące. adwokat stwierdził, ze z nami spotka sie po 5 dniach a z moim synem dopiero za 2 tygodnie! i to po raz pierwszy w ogole z nim porozmawia! a przeciez w miedzy czasie syn bedzie musial byc dalej przesluchiwany i nawet nie ma zadych wskazowek ani rad od adwokata!
co robic w takiej sytuacji?
nie wiem, czy mozna tu pisac ile adwokat wzial. moim zdaniem wcale nie malo.

Witam :)
Chcialabym sie dowiedziec ile moze zdzialac adwokat w naszej sytuacji.

X przebywa obecnie w ZK, skazany kilkoma wyrokami. Sa to wyroki za narkotyki (posiadanie) oraz kradzieze. Wszystkie wyroki w wysokosci do 2 lat. Uzbierala sie tego imponujaca sumka 10 lat pozbawienia wolnosci. W wiekszosci recydywa. Wszystkie przestepstwa zostaly popelnione od maja 2009 do stycznia 2011. W jakich odstepach czasu nie jestem w tym momencie w stanie okreslic, bo sie w tym zwyczajnie juz pogubilam. Chcielibysmy wystapic o wyrok laczny z pelna absorcja. Rodzice X sa w podeszlym wieku (prawie 80 lat), opiekuja sie jego siostra inwalida I stopnia. Mamy kilkumiesieczne dziecko. Czy te okolicznosci moga nam same w sobie pomoc bez udzialu w sprawie adwokata?

Czy ma sens branie w takiej sytuacji adwokata?? Jak wyglada przebieg takiej sprawy - w sensie jaka jest rola tego adwokata? Ile moze nas ta przyjemnosc kosztowac, tak orientacyjnie?

Slicznie dziekuje za odpowiedz.

Rolą adwokata jest obrona w tej sytuacji skazanego. Adwokat jest osobą która zna się na prawie, przepisach itd, wie więcej niż my to przede wszystkim. Jeżeli was nie stac na ta "przyjemnośc" zawsze możecie wystąpic o przyznanie adwokata z urzędu. Jeśli czujecie się na siłach a zwłaszcza X to nie ma sensu, ale ja bez porady się nie ruszam.

halinqa napisał:
Rodzice X sa w podeszlym wieku (prawie 80 lat), opiekuja sie jego siostra inwalida I stopnia. Mamy kilkumiesieczne dziecko. Czy te okolicznosci moga nam same w sobie pomoc bez udzialu w sprawie adwokata?

Gdy popełniał przestępstwa brał powyższe okoliczności pod uwagę?

forg napisał:
Gdy popełniał przestępstwa brał powyższe okoliczności pod uwagę?

Nie prosiłam o ocenę jego postępowania i ironiczne pytania.

Witam , jestem tu nowy i mam pytanie odnośnie adwokata na wokandzie o system dozoru elektronicznego, czy ktoś z państwa korzystał z usług adwokata w takiej sprawie? czy pomogło to?
Bardzo dziekuję z góry za odpowiedź.

Powrót