Income Support

• Autor wątku Autor wątku izuchna21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Urzad miasta ktory wyplacal mi w grudniu housing i council benefit teraz domagaja sie zwrotu tych pieniedzy opierajac sie caly czas na fakcie ze odmowiono mi IS i tym ze jestem z poza granic UK jak mam walczyc gdzie apelowac juz wiem ze za pozno o wyplate JSA lub IS ale chociaz ten HB i CTB zeby mi anulowali ta splate i przyznali spowrotem bo do tej pory nie chca mi wznowic czuje sie wszedzie dyskryminowana nawet byla w CAB i tez mi nic nie pomogli :-(

Gosikus napisał:
/.../
A broszurkę z prawami m.in. Polaków w WB do środków pomocy społecznej powinien dostać każdy urzędnik. Myślę, że to byłby dobry start dla organizacji, o której wspomniał salutiondds.
/.../
Ale, żeby nie kończyć pesymistycznie: Nie poddawajmy się!!:D:D:D

Taka organizacja moze wystepowac w imieniu swoich czlonkow czy reperezentowac lub udzielac wsparcia innym osobom takiej pomocy potrzebujacym, to znaczy moze byc strona w postepowaniu sadowym, - jak rowniez wystepowac przed pozostalymi instytucjami. Generalnie moze miec realny wplyw na to co sie dzieje wokol tzw kwestii Polacy - praca - zasilki.

Zainteresowanych tym aby cos w tej materii zmienic zapraszam i prosze o kontakt na e-maila solutiondss@gmail.com

a jak ktos ma jakies watpliwosci to ponizej wypowiedz urzednika z Home Office na orzeczenie European Court

A Home Office spokesman said: "We are disappointed with today's ruling.
"We will now consider closely the European Court judgments and their implications."

i link do strony: BBC News - EU court ruling over migrant UK child benefit claims
co prawda dotyczy to orzeczenia Child Benefit ale porusza cala problematyke "right of residence" a co za tym idzie prawo do wszelkich benefitow - no i przedstawia cala retoryke urzedu przez ich rzecznika.

wiec moze ktos ze streszczona trescia moze mi napisac jakich uzyc paragrafow lub cos podobnego w pisaniu apelacji zeby angielscy urzednicy przestali mnie spychac na boczny tor ze wzgledu na pochodzenie , tylko zeby widzieli ze my polacy tez znamy sie troche na przepisach i nie mozna nas byle jakim listem splawic
bardzo prosze o fachowa pomoc

do zuska7528. Nie trap ise paragrafami bo ty prawnikiem nie jestes wiec od cieibe tego sie nie wymaga. :) Musisz sie odwolac od kazdej z tych decyzji w ciagu miesiac od daty na listach. Napisz krotko i zwiezle ze nie zgadzasz sie z decyja odmowna gdyz masz prawo do rezydencji gdyz jestes glownym opiekunem dzieci w edukachi, ktore sa dziecmi pracownika. W twoim przypadku moze byc trudno gdyz nie masz 12 m-cy w zaerejstrowanej prayc. Ackzolwiek z tego co wiem to juz jest walka w sadize gdyz jest to dyskryminujace w stosyunku do obywateli krajow a8. Co robi tata dzieci badz twoj partner??

A propos opoznien w podejmowaniu decyzji i pozniej w przekazaniu sprawy do trybunalu. Na to tez jest maly haczyk. W przypadku income support decyzjia z tego co pamietam powinna byc podjeta w ciagu 10 dni. To ze w pryzpdaku testow r2r zajmuje to o wiele dluzej nie jest niczyja wina. Fakt jest taki ze jest to sprawdzane w wick itd itp. Przejde do sedna sprawy - TAKIE OPOZNIENIA W SZCZEGOLNOSCI GDY MALE DZIECI NA PIERWSZYM PLANIE - NIE POWINNY MIEC MIEJSCA. SKARGI + LIST POPRZEDZAJACY REWIZJE SADOWA + REWIZJA SADOWA (CHBYA TAK TO SIE TLUMACZY Z ANG.) NAJLEPIEJ Z TYM WALCZYC PRZY POMOCY LEGAL SERVICES GDYZ KOSZTY KOLOSALNE. Jesli finansowo sie kwalifikujecie na income support to i darmowa pomoc prawna wam przysluguje. Pozdrawiam wszystkich

dziekuje, z tymi 12 miesiacami to juz nie wiem jak to jest gdyz w pracowalam od 5.11.2007 do 8.3.2008 mam p45 payslipy i list od pracodawcy lecz nie mam HO pozniej pracowalam od 5.10.2008 do 19.9.2009 tu mam HO nastepnie pracowalam od 21.09.2009 do 24.12 2009 i tu znowu nie mam HO bo myslalam o tej przerwie 30 dniowej i ze to zalicza sie do ciaglosci niestety ten pracodawca nie chce mi wydac nawet listu nie wiem dlaczego i mam tylko payslipy, od 31,12,2009 zarejestrowalam sie o IS i tu zaczely sie wlasnie problemy po 20 dniach od zlozenia wniosku dostalam odp. ze nie mam 12 pelnych miesiecy ze nie zdalam testu rezydenta itd kazali przepisac sie na JSA wiec to zrobilam zarejestrowalam sie 29 stycznia 2010 lecz uwzglednili date wstecz czyli 31.12.2009 i tez nie dostalam zasilku tylko ze przez telefon i na interviev powiedziano mi ze kwalifikuje sie do JSA a listownie odp. ze nie tlumaczac sie tym samym co przy IS 24.02.2010 podjelam prace juz mam HO chodzilam az do kwietnia na podpisy do jobcentre bo pracuje malo godzin az w koncu sie poddalam bo nie bylo zadnych rokowan w sprawie wyplaty zasilku teraz znowu Council atakuje mnie ze mam im zwrocic pieniadze za okres od 4.1.2010 do 31.1.2010 ktore mi wyplacili na dom tlumaczac sie ze mialam prawa do pobytu w uk w tym czasie child benefit tak samo nie mam z tych dwoch urzedow zadnej pomocy child benefit juz po kilku moich apelacjach po prostu mnie zlewa a ja chcialabym sie dowiedziec czy jak jestem zarejestrowana w urzedzie jako osoba aktywnie poszukujaca pracy to naprawde nie mam prawa przebywac w uk

Ostatnia edycja:
Zuska7528, póxniej dokladniej przeanalizuję Twoja sytuacje, może agaciq pomoze :), ale z tego co widzę, to masz 12 miesięcy przepracowane od 5.10.2008 do 19.09.2009 - w okresie tych 12 miesięcy może być przerwa nie dłuższa jak 30 dni, czyli jak jets do 30 dni to nie przerywa tej ciągłości. Pytanie jeszcze czy jak podjęłaś pracę, to od razu złożyłaś papiery do HO,może inaczej jaka datę masz na WRS-ie?

Sprobuje troche swiatla rzucic na te zagadnienia prawne - moze to w jakis sposob pomoze.

Test zwyczajowego pobytu (HRT)

W późnych latach osiemdziesiątych rząd brytyjski zaniepokojony rosnącą liczbą osób przybywających na terytorium Wielkiej Brytanii na fali tzw. ‘turystyki zarobkowej’, kuszonych rozbudowanym systemem socjalnym, rozpoczął poszukiwanie skutecznych sposobów redukcji liczby wniosków o zasiłki składanych przez osoby przyjezdne.

W 1994 roku wprowadzone zostało prawo, które uważane było za skuteczny środek zapobiegawczy.

Wprowadzone prawo nosi nazwę prawa zwyczajowego pobytu (HRT).

HRT dotyczy zarówno obywateli Wielkiej Brytanii, jaki i ludności napływowej.

Istotą wprowadzonego prawa jest obowiązek wykazania się prawem zwyczajowego pobytu w Wielkiej Brytanii przez każdego, kto przyjechał na terytorium Zjednoczonego Królestwa i złożył wniosek o przyznanie zasiłku socjalnego w dowolnej formie. Prosimy pamiętać, że test nie jest określony definicyjnie.

Spełnienie warunków

Aby możliwe było przystąpienie do testu HRT, osoby zainteresowane muszą wykazać, że:

1.Dobrowolnie przebywają na terenie Wielkiej Brytanii
2.Zamieszkują na terenie Wielkiej Brytanii
3.Podjęły decyzję o pozostaniu na terenie Wielkiej Brytanii
4.Przebywają na terenie Wielkiej Brytanii przez znaczny okres czasu.

W przypadku, gdy wniosek zostanie odrzucony ze względu na niespełnienie warunków HRT, trybunały i sądy krajowe rozpatrują złożone wnioski w oparciu o szczególne przypadki towarzyszące każdej sprawie. Wszelkie sprawy rozpatrywane są zatem na podstawie istniejących faktów oraz sposobu, w jaki odnoszą się one do przedstawionych powyżej warunków.

W rezultacie tworzone jest prawo precedensowe (orzeczenia sądowe). Na podstawie szczególnych faktów towarzyszących każdej sprawie, orzeczenie sądowe ma na celu określenie, kiedy składający wniosek będzie w stanie spełnić warunki HRT.

/.../

HRT nie był jednak w stanie powstrzymać osób nabierających uprawnień do pobytu zwyczajowego przed ubieganiem się o przyznanie zasiłku socjalnego w czasie ich przebywania na terenie Wielkiej Brytanii. W związku z powyższym, rząd brytyjski wprowadził w maju 2004 roku Prawo stałego pobytu.

i dalej

Prawo stałego pobytu (R2R)

/.../

W związku z przyznaniem uprawnień do otrzymywania zasiłków socjalnych (patrz poniżej), kraje, jakie przystąpiły do Unii Europejskiej w 2004 roku, podzielone zostały na dwie grupy:

Kraje A2: Malta i Cypr.

Kraje A8: Czechy, Estonia, Łotwa, Litwa, Węgry, Polska, Słowenia i Słowacja.

/.../

Wszyscy obywatele wyszczególnionych powyżej krajów mają prawo do swobodnego przemieszczania się po terytorium krajów członkowskich. Jak przedstawione zostanie później, obywatele krajów A8 są uprawnieni do podejmowania pracy na terenie Wielkiej Brytanii, jednak, w przeciwieństwie do obywateli innych krajów członkowskich UE, zobowiązani są zgłosić zatrudnienie, podczas gdy obywatele Rumunii i Bułgarii muszą być pracownikami ‘autoryzowanymi’.

Ponieważ rząd Wielkiej Brytanii uznał, że HRT nie będzie wystarczającą metodą prewencji, prawo zostało zmienione, a 1 maja 2004 wprowadzono prawo stałego pobytu.

W konsekwencji, wszelkie wytyczne odnoszące się do uprawnień zasiłkowych zostały zmienione tak, aby nowe przepisy nabrały mocy prawnej.

Od 1 maja 2004 roku uznaje się, że osoby, które mają prawa do stałego pobytu, nie są objęte prawem zwyczajowego pobytu na terenie Wielkiej Brytanii, Irlandii i Wspólnego Obszaru Podróżowania (CTA).

(CTA) składa się z Channel Islands i Isle of Man

Oznacza to, że jeżeli dana osoba nie posiada prawa pobytu zwyczajowego, określa się ją mianem ‘osoby z zagranicy’ (PFA). W przypadku PFA uważa się, że kwota odnosząca się do uprawnień zasiłkowych wynosi ‘zero’.

i dalej

Co oznacza prawo stałego pobytu?

W przeciwieństwie do prawa pobytu zwyczajowego, dotyczącego zarówno obywateli Wielkiej Brytanii, jak ludności napływowej, prawo pobytu stałego obejmuje przede wszystkim kraje członkowskie UE oraz EOG.

Prawo pobytu stałego oznacza wymóg, że dana jednostka jest uprawniona (co zostało potwierdzone prawnie) do pobytu na terenie Wielkiej Brytanii.

/.../

Obywatele krajów członkowskich EOG nie potrzebują pozwolenia na przyjazd do Wielkiej Brytanii – punkt 11 przepisów imigracyjnych (EOG) z 2006 roku. Jednakże nie istnieje podobny przepis zezwalający wszystkim obywatelom EOG na pobyt w Wielkiej Brytanii. Jeżeli nie są wstanie wskazać odpowiedniego prawa wspólnotowego, ich dalszy pobyt w Wielkiej Brytanii uzależniony jest od uzyskania pozwolenia. W razie braku takiego pozwolenia ich pobyt jest nielegalny.

Oznacza to, że osoby takie nie mają prawa pobytu w Wielkiej Brytanii, jednak jest to wysoce nieprawdopodobne, aby zostały one kiedykolwiek deportowane. Jeżeli osoby te nie mają prawa do pozostania, nie mają także prawa pobytu. Jeżeli nie mają prawa pobytu, nie mogą także ubiegać się o przyznanie zasiłku.

Ponieważ większość obowiązujących praw wspólnotowych dotyczy aktywności ekonomicznej, prawo pobytu stałego jest wystarczającym i efektywnym sposobem powstrzymywania osób ekonomicznie nieaktywnych przed dostępem do zasiłków.

/.../

Jedną z metod określania uprawnień do ubiegania się o zasiłek jest sprawdzenie czy osoba składająca wniosek zwolniona jest z obowiązku wystąpienia zarówno o HRT, jak i R2R. Jeżeli osoba ta nie jest zwolniona z takiego obowiązku, następuje ocena jej pobytu zwyczajowego, a następnie prawa do pobytu stałego.

i na zakonczenie

Ważne informacje:

1- Obywatele krajów członkowskich UE mają prawo ubiegać się o zasiłek dla bezrobotnych pod warunkiem udowodnienia, że aktywnie poszukują pracy oraz posiadają prawo pobytu zwyczajowego.

2- Obywatele krajów A8 oraz Rumunii i Bułgarii (pod warunkiem, że nie są chronieni – patrz powyżej) mają obowiązek wykazania 12 miesięcy nieprzerwanego zarejestrowanego lub autoryzowanego zatrudnienia (minus 30 dniowy okres prolongaty) zanim będą uprawnieni do ubiegania się o zasiłek dla bezrobotnych lub zasiłek socjalny, jeżeli otrzymali status pracownika.

/.../

Przepisy prawa dotyczące przedstawionych powyżej zagadnień mogą szybko ulegać zmianie, co spowodowane jest częstotliwością wydawania orzeczeń przez sądy krajowe i europejskie.

/.../

Proponuje przeczytac caly tekst uwaznie, jest datowany 2008
znajduje sie on pod linkiem
Multikulti : Habitual Residence test and Right to Reside : Polski - Polish

Witam Was wszystkich :) prosze Was o porade :mianowicie dostalam pozytywna odp 29 lipca w sprawie IS I do dzis nie mam zadnych informacji na temat platnosci ale to jeszcze nic,jak dzwonilam do tribulan Service to mi pani powiedziala ze nic na moj temat nie wie i ze nic mi nie moze powiedziec :mad: i odeslala mnie do JC ale tam tez nic nie wskurali i dali mi numer na ktory mam dzwonic wiec zadzwonilam i tez nic mi nie umieli powiedziec, czy to normalne ze w takich sprawach cos takiego moze sie dziac???? troche sie boje ze za wczesnie zaczelam sie cieszyc z decyzji:mad: prawie rok walki z nimi o IS a teraz musze walczyc o swoje pieniazki, nie wiem co mam o tym wszystkim myslec.pozdrawiam Was wszystkich cieplutko :)

asiulka25 - nie wiem jaki jest prawnie przewidziany na to czas, ale musisz czekać. Ja czekałam prawie 4 miesiące od wygranej sprawy na pierwsze pieniądze.

Pozdrawiam :)

witam czytam i nie bardzo rozumiem jaka jest roznica pomiedzy zarejestrowanym a autoryzowanym zatrudneniem??

witam, czy ubieganie sie do urzedu IS z apelacja na pismo ze stycznia ma teraz jakis sens??? szczerze stracilam juz wszelkie nadzieje na wszystko ale chcialabym sie odwolac do ich decyzji zeby sprostowac to ze mam tu prawo do pobytu bo przez ich decyzje stracilam niemal wszystko
od stycznia nie pobieram child benefit na dzieci wstrzymali mi housing i council tax benefit a teaz zadaja zwrotu tego co juz wyplacili nie dostalam JSA choc biegalam do nich co dwa tygodnie na podpisy nawet gdy juz pracowalam tez
mam 3 dzieci 14,10 i 8 lat ucza sie tu od 5 lat ja bylam wczesniej w zwiazku z moim partnerem ale od wrzesnia 2009 jestem sama troche pracowalam co pisalam juz wczesniej ale nikt nie chce wziac mojej sprawy i szczegolowo sie nia zajac bylam w CAB i tam tez sie upierali ze nie mam prawa do pobytu w uk bo za malo przepracowany okres , bo nie mialam w momencie skladania wniosku o IS jeszcze 5 lat pobytu w uk ( minelo 17 lipca 2010 ) blagam pomozcie bo nie wiem co robic gdzie pisac i jak pisac
pozdrawiam wszystkich

jak juz pisalam czy pracownik bez 12 m-cy w zarejestrowanej pracy jest pracownikiem to powinno sie niedlugo wyjasnic. Co robi ojciec dzieci i jakiej jest nacji? jesli chodzi o odwolania od decyzji ze stycznia to jet wykonalne. zwykly czas na apelacje to 1 m-c. czas ten moze byc wydluzony do 13 m-cy. Z tym, ze jesli jestes poza m-cem to musisz miec dobry i ciagly powod na nieapelowanie wczesniej. Sama bariera jezykowa to za malo. Mozesz probowac, najelpeije jakby tobie ktos w tym pomogl. Jeli chodzi o obecna sytuacjhe to jesli pracujesz i jestes w zarejestrowanej pracy to powinnas zasilki dostawac. ..

zuska7528 napisał:
/.../ nikt nie chce wziac mojej sprawy i szczegolowo sie nia zajac /.../
pozdrawiam wszystkich

Moze to jest wyzwanie dla tego Stowarzyszenia o ktorym pisalem.
Ale rowniez tez zebys nie zostala bez pomocy, moglbym sie zajac Twoja sprawa - moge Ci napisac odwolanie od decyzji i mam nadzieje, ze inni tez pomoga @bielmo75 sparwdzi pismo pod wzgledem merytorycznym a @Eliss formalnym.

Tylko ja musze miec wiecej informacji - chocby tresc ostatniego listu.
Jakbys mogla go zeskanowac i przeslac mi na e-maila ktory podalem na jednym z poprzednich moich postow. Wazne zebys tez zeskanowala druga strone pisma o ile nie jest ona czysta.

zuska7528 - z wieku dzieci widzę, że powinnaś mieć r2r jako rodzic dzieci, które tutaj rozpoczęły naukę. Aczkolwiek w październiku zachodzą zmiany i IS nie będzie się juz należał rodzicowi z dzieckiem 8 lat i powyżej, ale od poprzedniej decyzji mogłaś sie odwoływać. Czy jest to nadal możliwe? Agaciq mowi, że tak, tylko potrzeba mocnego argumentu. Jeśli teraz pracujesz to staraj się o benefity na mieszkanie jak najbardziej.

Witajcie....;)
Na jednym z forum przeczytalam o" former worker who became incapable of work (becaue of incapacity) " . Mozecie mi rzucic swiatlo na to zagadnienie? Jakos nie moge sie nigdzie doczytac.....Probuje cos znalesc w swojej sprawie.....
Jakos staram sie poskladac to wszystko. Jestem umowiona na spotkanie z prawnikiem...Ale z doswiadczenia wiem ze warto sie przygotowac .
Cos Wam odrazu podpowiem. W trakcje mojej sprawy sedzia stwierdzil ze " gdybym byla zarejestrowana w JC na JSA w chwili skladania wniosku o IS , to by mi sie IS nalezal , jako aktywnie poszukukacej pracy. Nie wiem , moze sie to komus w przyszlosci przyda.....:)

Przeczytajcie sobie wszystkie posty @zuska 7528 co pisze o swojej sprawie, takie doradzanie ad hoc tylko wprowadza wiekszy metlik, przeciez wyraznie Ona pisze, ze potrzebuje profesionalnej pomocy. CAB nie jest w stanie jej pomoc a solicitor kosztuje, ale tez nie daje gwarancji na sukces. Tym bardziej, ze sprawa jest jeszcze skomplikowana tym , ze Council zada od niej zwrotu benefitow a przeciez byla decyzja i ktos ja podjal o ich przyznaniu. Poza tym jest tutaj pewna niekonsekwencja z jednej strony w przypadku starania sie o ktorys benefit urzad jest bardzo dokladny w badaniu zdolnosci "claimants" a z drugiej kwestionuje decyzje poprzednikow przesadzajac o slusznosci czy nie wydanej przez nich decyzji bez czekania na odwolanie sie od decyzji beneficienta.

witam i dziekuje wszystkim :) solutiondss postaram sie wyslac wszystkie papiery jakie mam na twoj e-mail
po apelacji o child benefit wreszcie sie ruszylo odpisali mi ze:
...You claimed IS on 31 december 2009 , you would normally lose the right to reside once you have claimed IS. However as your children are accessing full time education in the UK , you can continue to have a right to reside in the UK as their primary care. As such you continue to CB from and including 4 January 2010...

jedno zalatwione dzieki wam a teraz najtrudniejsze przedemna walka z councilem o HB i ten zwrot ktorego zadaja i zastanawiam sie czy nie wykorzystac wlasnie tego listu z CB gdzie wyraznie pisze ze od 4 stycznia mam r2r do nadal a wlasnie council zada zwrotu od 4 stycznia do 31 stycznia bo niby tego r2r nie mialam

jak najbardziej zuska7528 wykorzystaj tą decyzję, która dokładnie potwierdza, że masz r2r. Nic tylko pisz odwołanie do councila powołując się na ta decyzję, według mnie powinnaś również starać się by wypłacili Ci housing benefit również od dnia kiedy go wstrzymali, ponieważ zrobili to niesłusznie i cały czas Ci się należał.

Mam nadzieje i tego Ci życzę, by teraz wszystko poszło łatwiej :)

Pozdrawiam

no to super zuska gratulacje i tak trzymaj.Bielmo ma racje - council powinien poprzec decyzje child benefit. tak to oni zwykle robia z wygody jak i prawo im na to pozwala. Tylko kwestia czy sie odwolalas od decyzji w ciagu miesiaca. Jesli nie to jak pisalam wczesniej czeka cie jeszcze jeden schodek a mianowieice bedziesz musiala wykazac dobry powod na nie odwolanie sie wczesniej.

Do solutions: a propos kosztow prawniczych to troszke inaczej wyglada w uk niz w polsce. Osoby o niskim dochodzie nie musza ponocis kosztow prawniczych. jest tutaj wiele organizacji, ktore udzielaja darmowych porad prawnych - finansowanych przez lsc (legal services comission). na ich stonce powinna byc dostepna lista lista takowych Pozdro

Powrót