Indywidualny program oddziaływania (IPO)

• Autor wątku Autor wątku MartOOsia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jowita, mój Łobuz po tym jak znalazły się akta (wróciły z SO) podpisał program w ciągu niecałego tygodnia. Nie wiem, czy istnieje zapis, który mówi o trwaniu IPO, wydaje mi się, że trwa przez cały okres odbywania kary. Nie ma sztywnego terminu jak w wypadku terapii (3 mce + ewentualny miesiąc)

No nie ma zapisu, który mówi o czasie trwania IPO, trwa dopóty, dopóki osadzony nie zrezygnuje z systemu programowanego oddziaływania. Ale jest coś takiego jak czas na wykonanie jakiegoś zadania, jeśli zadaniem jest np. utrzymywanie kontaktu z rodziną to się wpisuje przykładowo 6 miesięcy i jak następuje ocena albo jak się aktualizuje program to się przedłuża ten czas. A jak jest np. zadanie napisanie wypracowania na temat... - czas 3 miesiące to po 3 wpisuje się, że jest zrealizowane, ale system programowanego oddziaływania ma się dalej i wykonuje się inne zadania. Nie wiem czy to jasno napisałam.

powiedzcie mi jeżeli mój syn zapisał się do tego programu to sędzia na wokandzie będzie sie na to patrzył?? już w innym wątku pisałam że wokande mamy w lutym generalnie opinie ma wzorowe czyli z aresztu i od kuratora i wychowawca jego też nie ma zastrzeżeń

zerosix napisał:
powiedzcie mi jeżeli mój syn zapisał się do tego programu to sędzia na wokandzie będzie sie na to patrzył??

Jednym z kryteriów branych pod uwagę przy rozpatrywaniu wniosku o warunkowe przedterminowe zwolnienie jest sposób REALIZACJI IPO. A nie fakt zapisania się do niego. Szczególnie, gdy zapisanie nastąpiło z uwagi na zbliżający się termin nabycia uprawnień do wpz.

czyli samo zapisanie może mu przeszkodzić w uzyskaniu pozytywnego rozpatrzenia o wpz?? dobrze to zrozumiałam??

IPO nie przeszkadza, IPO pomaga w resocjalizacji. Przeczytaj wątek już nie raz było o tym wspomniane

Nie no zapisanie mu nie zaszkodzi. Jeśli program ma krótko to co najwyżej nic mu nie pomoże, bo nie będzie na co patrzeć, bo na pewno nie zdąży się jeszcze niczym wykazać.
Jedyne co może mu zaszkodzić to sytuacja, w której zgodziłby się realizować zadania z IPO, a nie realizowałby ich no to wtedy mu powiedzą, że nie wypełnia powierzonych mu zadań, ale tak to IPO mu nie zaszkodzi.

ja wiem ale czy jak się teraz zapisał a wokanda jest w lutym to jak to będzie rozpatrywane on dopiero teraz dowiedział się o tym programie ja mu powiedziałam jak dzwonił ale chyba zle mu doradziłam ???

zerosix jeśli dostanie np do napisania jakieś wypracowanie w ramach IPO i termin będzie załóżmy tydzień, a On nie napisze to będzie problem, jeśli wych zapisze mu kontakt z rodziną, a On nie będzie słać listów i spotykać się z Tobą na widzeniach, to będzie problem, a jeśli będzie się z zadań wywiązywać to działa na mały, bo mały ale plus dla Niego
Poza tym nie istnieje takie coś jak zapisał się, bo w wątku było wspomniane, że wychowawca musi wystawić Go na komisję i ułożyć z Nim program

zerosix napisał:
ja wiem ale czy jak się teraz zapisał a wokanda jest w lutym to jak to będzie rozpatrywane on dopiero teraz dowiedział się o tym programie ja mu powiedziałam jak dzwonił ale chyba zle mu doradziłam ???
No ale co Wy myślicie, że sędzia powie na rozprawie "o widzę, że pan ma IPO dopiero od miesiąca, czyżby to nie z powodu wokandy?" Osadzony może podpisać IPO w każdym momencie i nikogo to nie obchodzi z jakiego on to robi powodu, bo wiadomo, że połowa robi to instrumentalnie, jak nie dla wpz i przepustek to dla większego dostępu do siłowni i innych atrakcji dostępnych na terenie ZK. Tak jak mówię, co najwyżej nic mu to nie pomoże, ale na pewno nie zaszkodzi, a jeśli sędzia go o to zapyta to chyba może powiedzieć, że dopiero się o tym dowiedział po to przecież będzie na sprawie, żeby się odezwać kiedy będzie taka potrzeba.

Bylam na tym widzeniu i pytalam raz jeszcze o IPO i moj G mowi ze wychowawca powiedzial mu ze ma za niski wyrok aby miec program w dodatku nawet na glupie mitingi czeka sie 4 miesiace wiec nawet na to sie nie zalapie.To jakies chore programu nie chca mu dac ,zk nie wystapi z wnioskiem o wpz bo jest u nich za krotko i go nie znaja wiec na wokandzie moze liczyc sam na siebie a raczej nie liczyc na nic.

Niby nie ma podstaw, żeby nie ułożyć IPO dla krótkoterminowców, ale wychowawcy często trzymają się pewnej zasady, że IPO układa się osobom z wyrokiem dłuższym niż 6 miesięcy, albo tym, którym zostało więcej niż 6 miesięcy do końca kary jeśli nagle w trakcie odbywania kpw zażyczą sobie IPO, a robią tak dlatego, że jak się tworzy IPO to później trzeba ocenić realizującego program, a ocena najczęściej następuje co 6 miesięcy, bo częściej nie chce się jej robić jak ma się wielu podopiecznych - tak to wygląda.

Ostatnia edycja:
RE: Więzienny program

A pytanko mam, liczę na odpowiedz z autopsji... czy "grypsujący" też mogą się zapisać na taki program? I czy to w ogóle robią? Czy jak już jest grypsujący to nic dookoła go nie obchodzi bo przecież jest "grypsujący"? Jak to z nimi jest???

elmaaa napisał:
Czy jak już jest grypsujący to nic dookoła go nie obchodzi bo przecież jest "grypsujący"?

Grypsujący się "nie zapisze". "Grypsujący" to zrobi.
Pisząc inaczej - wyznający sztywne zasady tego nie zrobi. Grypsujący inaczej to zrobi.

Jeden grypsujący wyznający "sztywne" zasady nie bedzie ze skazanymi z "innej wiary" jadł razem posiłku. Drugi zje a nawet po nich pozmywa.
Jeden nie będzie sprzatał w celi podłogi, drugi wyjdzie do pracy i bedzie budował nawet więzienie.
Wszystko zależy od "lenistwa". Leń powie że nie będzie czegoś robił bo grypsuje, drugi z nudów będzie grypsował i jako sprzątający kible szorował.

anthony napisał:
Jeden grypsujący wyznający "sztywne" zasady nie bedzie ze skazanymi z "innej wiary" jadł razem posiłku. Drugi zje a nawet po nich pozmywa.

Wyznawanie dla mnie równa się przestrzeganie.
I dlatego są "grypsujący" i grypsujący.

Takie OT:
Wyznawanie wiary chrześciajańskiej równa się przestrzeganiu wiary chrześciajańskiej??

Typowy mój post przeznaczony do skasowania​

moj tez podpisał program i narzie sie z niego wywiazuje.a wychowawca mowi ze teraz u nich nie ma grypsujacych tylko "gipsujący"...

Laura-a napisał:
moj tez podpisał program i narzie sie z niego wywiazuje.a wychowawca mowi ze teraz u nich nie ma grypsujacych tylko "gipsujący"...

rozumiem , ze też grypsuje...

dziękuje za jako takie sformułowane mi obrazu tego wszystkiego:)

elmaaa napisał:
rozumiem , ze też grypsuje...

dziękuje za jako takie sformułowane mi obrazu tego wszystkiego:)

nie, nie grypsuje, nie gipsuje;) na szczescie. za bardzo chce do domu, zeby robic tam sobie problemy albo co lepsze "KARIERE".

Powrót