Generalnie sprawa troszkę się rozjaśniła.
Są trzy nakazy zapłaty na e-sądzie.
1. Dotyczy zadłużenia w Finance Projekt Polska (odnośnie pożyczki) - to musimy zapłacić. Być może uda nam się uzbierać całą kwotę i wpłacić im jednorazowo. Proszę mi powiedzieć - dzwoniąc do nich mogę się zwrócić z prośbą, aby oni wycofali wniosek od komornika, podpisać z nimi jakąś ugodę i wpłacić pieniądze i na tym koniec?
2. Dotyczy jakiegoś zadłużenia w Warcie - tutaj kompletnie nie wiemy o co chodzi, muszę do nich zadzwonić lub podejść do oddziału i dowiedzieć się o co chodzi. Ale tutaj nie ma wniosku o wszczęcie egzekucji, także jesteśmy 'spokojniejsi'.
3. Dotyczy Polkomtel - mój narzeczony wziął w 2013 roku telefon w plusie na mixa, zgubił kartę, nie kupował doładowań i skończyło się na tym, że trzeba było zapłacić ponad 1000 zł. W związku z tym odezwała się do nas firma windykacyjna GETBACK - podpisaliśmy z nimi w listopadzie 2015 roku ugodę na raty po 200zł/m-c. W czerwcu 2016 roku spłaciliśmy wszystkie raty i sprawa z nimi jest zamknięta. i stad moje pytanie - dlaczego w e-sądzie nadal widnieje ten nakaz zapłaty i wniosek egzekucyjny? Czy musimy poinformować tego komornika i Polkomtel o tym, że zadłużenie zostało spłacone?
Dodam, że wniosek o wszczęcie egzekucji został przez nich złożony 20.05.2015, a my nieświadomi tego kontaktowaliśmy się z firmą GETBACK - tak jak wcześniej pisałam - w listopadzie 2015.
Proszę o pomoc