voyteg
Moderator globalny
Moderator
- Odpowiedzi
- 18 611
senek napisał:Otrzymałem decyzję od Wojewody, który to uchyla zaskarżoną decyzje w całości i orzeka o zameldowaniu na pobyt stały![]()
Brawo!
senek napisał:Organ ma 30 dni na odwołanie.
Na zaskarżnie do WSA, ale nie organ, tylko strony w sprawie!
Gdyby Prezydent chciał zaskarżyć decyzję wojewody do WSA, to skarga taka podlega odrzuceniu
http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/35AF9FD500
http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/C7ECF741F5wójt – w konkretnej sprawie działa w charakterze organu administracji, orzekając jako organ I instancji. W takiej sytuacji jednostka samorządu terytorialnego nie posiada legitymacji do wniesienia skargi do sądu administracyjnego na rozstrzygnięcie organu odwoławczego (uchwała siedmiu sędziów Naczelnego Sądu Administracyjnego z 19 maja 2003 r., sygn. OPS 1/03, publikowane w CBOiS – http://orzeczenia.nsa.gov.pl). Organ gminy nie może bowiem w tej samej sprawie działać zarówno w ramach swoich kompetencji władczych, rozstrzygając sprawę co do istoty, a zarazem korzystać, w ramach tej samej sprawy, ze swoich uprawnień jako strony, tj. wszelkich gwarancji i instytucji procesowych, przewidzianych dla tej kategorii podmiotów.
Pana żona jest zameldowana JUZ zatem i dowodem na to jest decyzja wojewodyW rozpatrywanej sprawie podmiotem składającym skargę jest Wójt Gminy Skarżący jest zatem jednocześnie organem, który wydał decyzję w pierwszej instancji – uchyloną następnie przez Samorządowe Kolegium Odwoławcze w Kielcach. Sytuacja ta wyłącza możliwość zaskarżenia przez Wójta Gminy do sądu administracyjnego decyzji Samorządowego Kolegium Odwoławczego wydanej w przedmiocie podziału nieruchomości stanowiącej własność Gminy.
A teraz skoro żona jest zameldowana, to urząd powinien wydać zaświadczenie
W związku z tym proszę aby pana żona podpisała następujące pismoArt. 32. 1. Organ dokonujący zameldowania na pobyt stały wydaje z urzędu osobie zaświadczenie o zameldowaniu na pobyt stały.
2. Organ dokonujący zameldowania na pobyt czasowy wydaje osobie, na jej wniosek, zaświadczenie o zameldowaniu na pobyt czasowy.
3. W zaświadczeniach, o których mowa w ust. 1 i 2, zamieszcza się:
1) imię (imiona) i nazwisko;
2) datę i miejsce urodzenia osoby meldującej się;
3) oznaczenie organu wydającego zaświadczenie;
4) adres jej zameldowania na pobyt stały lub adres zameldowania na pobyt czasowy oraz datę upływu deklarowanego terminu pobytu czasowego.
4. Zaświadczenia, o których mowa w ust. 1 i 2, są ważne do chwili zmiany miejsca zameldowania, przy czym zaświadczenie o zameldowaniu na pobyt czasowy jest ważne nie dłużej niż do upływu terminu zameldowania.
Dwa egzemplarze, jeden do urzędu, na drugim potwierdzenie wpływu w kancelarii urzedu. Zabawa trwa dalej<Dane i adres żony>
<Miejscowość, data>
<Prezydent <miasto> <adres>
W zwiazku z nieotrzymaniem zaświadczenia o zameldowaniu zgodnie z art. 32 pkt 1 Ustawy o ewidencji ludności, wnoszę o niezwłoczne wydanie zaświadczenia potwierdzającego moje zameldowanie na pobyt stały.
Decyzją z dnia <data> znak... Wojewoda Podkarpacki orzekł o moim zameldowaniu na pobyt stały w lokalu o adresie <adres>
W związku z tym, że decyzja jest prawomocna, to wzkazany wyżej przepis prawa obliguje organ adminsitracji do wydania zaświadczenia, którego jeszcze nie otrzymałam
Jednocześnie udzielam pelnomocnictwa mojemu mężowi <imie nazwisko, adres> do reprezentowania mnie w przedmiotowej sprawie.
Podpis
Ostatnia edycja: