Jazda pod wpływem alkoholu

• Autor wątku Autor wątku emini1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jak mnie zatrzymano to mialem przy sobie dokument. Wiec został mi jeszcze jeden rok i 4 miesiace ... A mam sobie brata blizniaka hehe ;)

Witam!Nie mogę spać,jeść bo mam duży problem.Zostałam zatrzymana miałam 2,20 prolili(tragedia)Dzisiaj dostałam wezwanie na policję.Proszę napiszcie mi jak takie przesłuchanie wygląda czy będą się pytać o oszczegóły z kim ,gdzie itp.Podczas zatrzymania policja coś pisała a ja coś podpisałam i nie wiem czy to było wstępne przesłuchanie.Czy mogę zmienić zeznanie(nie chciałabym aby pewne sprawy ujżały światło dzienne)Czy mogę zasłaniać się zanikiem pamięci?Jaka jest przewidziana kara za takie przestępstwo?Czy będę musiała wstawić się do sądu na rozprawę jeśli zgodzę się na samoukaranie?Dodam że wcześniej nigdy nie miałam problemów z prawem.Pozdarwiam.

Iza... Jak dotarłaś tutaj, to musiałaś przeczytać poprzednie posty. Jeżeli tego nie zrobiłaś, to zrób to teraz, a potem zadawaj kolejne pytania. Co do tzw. samoukarania, to gdy przyjmiesz karę zaproponowaną przez przesłuchującego, to nie będziesz już musiała iść na rozprawę, no chyba że sobie Sąd zażyczy, ale z zasady ten tryb jest po to, żebyście się nie widzieli. Inną kwestią jest fakt, że Ci którzy nie poszli na samoukaranie często tego nie żałują i po przejściu drogi sądowej dostają mniejsze kary. Ale to nie jest zasada, tylko zdanie kilku osób, które się tutaj wypowiadały. Decyzja należy do Ciebie. Jeżeli uważasz, że Twoja sytuacja, motywy działania były wyjątkowe i "sąd to zrozumie", to nie zgadzaj się na samoukaranie i idź przedstawiaj swoje racje na rozprawach.
Co do kary za to przestępstwo to przeczytaj sobie 178a1kk - wysoka grzywna i obowiązek zapłaty na fundację (łączna kwota waha się bardzo, nie ma żadnego przelicznika, można jednak tak strzelić koło 1000zł), zatrzymanie prawa jazdy i zakaz prowadzenia pojazdów na minimum rok, i kara więzienia - najczęściej w zawieszeniu (czyli jeżeli popełnisz coś złego przez jakiś czas, to dopiero wtedy pójdziesz siedzieć). Chyba wyłożyłem jak krowie na rowie...
Myślę, że jak nie chcesz, żeby
Izulkaaaa69 napisał:
pewne sprawy ujżały światło dzienne
to zgódź się na to samoukaranie. Zawsze trudniej będzie wytłumaczyć rodzinie, dlaczego nie chcesz, aby Twoi bliscy byli na rozprawie. Acha, i przesłuchującego nie będzie za bardzo interesowało, z kim piłaś, ale może się o to spytać.

Mam jeszcze pytanie. Jesli minie mi zakaz prowadzenia pojazdow (2 lata) w przyszlym roku w pazdzierniku, to czy jesli zdam ponownie egzamin to dostane to prawo jazdy, ktore lezy w moim starostwie powiatowym (ktore zostało mi odebrane), czy wyrobia mi nowe ?

Ojca kontrolowała policja, miał 0.4 promila po 15min o.35 promila, odebrali mu prawko, Jaka grozi za to kara, i czy bedzie potrzebna rozprawa?

RE: jazda pod wplywem alkoholu

ania13081976 napisał:
czym się różni zabranie prawa jazdy na rok a na 12 miesięcy

Witam
Jeśli prawko zostało zabrane na 1 rok to trzeba zdawać prawo jazdy jeszcze raz a jeśli na 12 miesięcy to zapłacisz tylko mandat i prawko odzyskujesz.Jest tak na 100% bo miał tak mój brat .

Na 12 miesięcy to płacisz tylko mandat a na 1 rok to zdajesz od nowa .Takie to prawo chore.

Witam Mam pytanie-mój brat który przebywa teraz za granicą w poprzednim roku kierował samochód pod wpływem alkoholu teraz dokładnie nie pamiętam ile było promili ,ale nie ważne ,chodzi o to że zabrano mu prawo jazdy na 12 miesięcy i dostał mandat ,po jakimś czasie wezwanie na komisje czy nadaje się do jazdy samochodem,ale w tym jest problem że jego nie ma w Polsce i tego wszystkiego nie załatwił.Dwa dni temu przyszło powiadomienie że musi odsiedzieć 1,5 miesiąca ale jeszcze może się odwołać-podpowiedzcie czy za odwołanie się płaci,i jak nie zjedzie do Polski do więzienia to co mu grozi.:(

ISZWSZ napisał:
Na 12 miesięcy to płacisz tylko mandat a na 1 rok to zdajesz od nowa .Takie to prawo chore.

Nieprawda.

Witam,,
Dostałem skierowanie na badania lekarskie i psychologiczne
Miałem je zrobic w ciagu 30 dnii
lecz minął juz ponad miesiac i nadal ich nie zrobiłem,,np, z braku pieniedzy..
Moje pyanie czy grozi mi jakas kkara jesli zrobie je za 2 miesiace?

Możesz się zawsze odwołać od wyroku masz na to kilka dni po sprawie aż się wyrok nie uprawomocni być może trafisz na bardziej łagodnego sędzie i troszke mniej dostaniesz ale na zbyt duże cuda nie wierz... a po 1,5 roku mozesz sie starac o ulaskawienie i moze bedziesz mogl zadawac ponownie na prawko

bosiek2 napisał:
po 1,5 roku mozesz sie starac o ulaskawienie

Złożyć wniosek o ułaskawienie można choćby i na drugi dzień po uprawomocnieniu się wyroku.

The_Golden_Boy napisał:
Mam jeszcze pytanie. Jesli minie mi zakaz prowadzenia pojazdow (2 lata) w przyszlym roku w pazdzierniku, to czy jesli zdam ponownie egzamin to dostane to prawo jazdy, ktore lezy w moim starostwie powiatowym (ktore zostało mi odebrane), czy wyrobia mi nowe ?

A ja ma porządkujące pytanie.
Czy w przypadku gdy prokurator decyduje o zatrzymaniu prawojazdy
a potem dochodzi po roku lub dwoch do wyroku sądu
zakazującego prowadzenie pojazdow na 2 lata
to od jakiej daty liczy sie te dwa lata ?

1. Od decyzji prokuratora ?
2. Od uprawomocnienia wyroku sadu ?

Zorro195 napisał:
od jakiej daty liczy sie te dwa lata ?

1. Od decyzji prokuratora ?
2. Od uprawomocnienia wyroku sadu ?

Sąd powinien zaliczyć w wyroku okres zatrzymania prawa jazdy na poczet zakazu i wtedy liczy się od dnia faktycznego zatrzymania dokumentu (stosuje się tu odpowiednio art. 63 § 2 k.k.).

witam mam pytanie zostałem zatrzymany za jazde pod wplywem alkocholu w wydychanym mjalem 0,5 promila za 2-gim razem 0,4 promila itd. sad orzekl wyrok:
-grzywna 2000zl
-oplata 200zl
-polata sądowa 90zl
-zakaz prowadzenia pojazdów na 2 lata
-podanie do publicznej informacji
czy to jest dozwolone taka wysoka kare płacić???
czy moge sie odwolywac???
jaka jest maksymalna kara???
prosze o pilna odpowiedz!!!
na forum lub na maila aa_ds@op.pl z góry dziękuje

a i jeszcze jedno nigdy nie bylem karany tylko jakies mandaty jak kazdemu sie zdazylo

muflondebil napisał:
-grzywna 2000zl
(...)
-zakaz prowadzenia pojazdów na 2 lata
-podanie do publicznej informacji
(...)
czy moge sie odwolywac???
jaka jest maksymalna kara???

Od każdego wyroku Sądu I instancji można się odwołać. Trzeba tylko dopilnować terminów.

Co do maksymalnej wysokości kar za czyn z art. 178a § 1 k.k. (bo taka jak sądzę była tu kwalifikacja prawna) to:

grzywna od 100 zł do 720.000 zł
ograniczenie wolności od 1 do 12 miesięcy
pozbawienie wolności od 1 miesiąca do 2 lat.
zakaz prowadzenia pojazdów od roku do 10 lat.

Witam mam pytanie 3 lata temu moj narzeczony wsiadl do samochodu pod wplywem alkoholu bez prawa jazdy zostal zlapany przez policje dostal kare roku pozbawienia wolnosci w zawieszeniu na 3 lata kara mijala w tym roku on przed jej uplywem zdal prawo jazdy pomylil lata byl pewien ze kara skonczyla mu sie rok temu 2 tyg po zdaniu prawa jazdy dostal pismo iaz prawo jazdy zostaja wstrzymane a sprawa trafia do prokuratury wynajal adwokata ale on nie jest jeszcze nam w stanie nic powiedziec musi zapoznac sie ze sprawa a wiadomo jak kazdy chcialby wiedziec co mu grozi blagam o jakas pomoc

Grozi mu zapewne postępowanie o czyn z art. 244 kodeksu karnego.

Witam.

Chciałbym pokrótce przedstawić moją sytuację i mam nadzieję, że ktoś pomoże mi i odpowie na parę pytań.

Mam 18 lat. W lipcu zdałem prawo jazdy za pierwszym razem. Miesiąc temu (13 września) w nocy około godziny 1:00 poprosiłem kumpla, żeby dał mi sie 'przejechać' na skuterze który razem prowadziliśmy po zakrapianej imprezie. Pech trafił - jechała policja. Jechałem zgodnie z przepisami, ale niestety bez kasku. Zjechałem na parking i oddałem koledze skuter a policjanci wysiedli z radiowozu i poprosili mnie do siebie. Krótka rozmowa skończyła się alkomatem. Wykazał 0,62 promila. Zabrali mnie na komende. Spisali. Jeszcze 2 razy dmuchałem (0,61; 0,6). I wypuścili mnie do domu. Niestety nikt z policjantow nie raczył mi odpowiedzieć na szereg moich pytań jak to dalej bedzie wygladac itp itd, a nawet spotkałem sie z odzywkami typu (Ja takich dzieci jak Ty nie mam to nie wiem.).

Po ok. 2tyg przyszedł polecony - skierowanie na badania medyczne i psychotechniczne.
Dzis przyszedł drugi polecony - nakaz stawienia się na komendzie pojutrze.

I tu zadam kilka pytań:
-Jak bedzie wygladać dalej procedura?
-Po co mam się stawić na komendzie?
-Co jesli badania wyjda pozytywnie, co jesli nie?
-Uogólniając- co mi grozi w moim przypadku.

Nie byłem karany. Nigdy nie byłem spisywany/zatrzymywany przez policję.

Z góry bardzo dziękuję.

Powrót