Jobseeker's Allowance (JSA) - Transfer do Polski

• Autor wątku Autor wątku shogun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
proces kawki inaczej nie mozna tego nazwac :) ja jestem juz po calej tej gmatwaninie i bieganiu po urzedach a sprawa wyglada tak ze najpierw trzeba sie zarejestrowac w job centre plus potem jak juz przyznaja zasilek trzeba tam wrocic i poprosic o 3 formularze DLJA401 ktory pomaga wypelnic adwizor DLJA403 i DLJA425 jesli prznosimy to do polski ... do tych formularzy ma dostep tylko job center plus ale sam o tym nie wie wiec trzeba sie upomniec oni wysylaja te formy do biura i tyle albo czekamy w angli albo lecimy do polski bo wysylaja ten formularz na wskazany adres moze byc w polsce jest jeszce jeden myk ze trzeba byc 4 tygodnie na job seeker alowance zanim sie upomnimy o ten formularz ale to tez mozna obejsc trzeba miec tylko gadane :) dziekuje za uwage mam nadzieje ze gdzies sie tym wkoncu zajma bo na zadnej stronie nic nie pisza na ten temat same ogolniki i czlowiek na wlasnej skorze sie musi wszystkiego uczyc a to bolesne jest !!!!!

Witam wszystkich,

Zwazywszy na wysoki poziom moderacji tego forum nie zdecydowałem sie na otwarcie nowego tematu. Pytanie moje dotyczy niejako transferu jobseeker allowance'u do polski.

Mianowicie chodzi mi o abolicje podatkowa, o ktora niestety (a moze i stety) sie nie ubiegalem. Nie jestem do konca zorientowany w jaki sposob to wszystko dziala, stad moja obecnosc na forum.

Czy z chwila gdy przeniose swoj brytyjski zasilek do polski, urzad skarbowy upomni sie o moja kilkuletnia nieobecnosc? Wyjechalem do UK w pierwszym kwartale 2006 roku, posiadam polski NIP, jednak nigdy nie pracowalem i nie placilem podatkow w Polsce. Zamierzam jednak wrocic do kraju i chcialbym skorzystac z mozliwosci pobierania tam brytyjskiego zasilku. Obawiam sie jednak, ze tym samym przyznam sie do zarabiania pieniedzy w UK, czego nigdy nie zglosilem polskiemu fiskusowi.

Prosze Was o rade i przedstawienie sytuacji od strony prawnej.

Z gory dziekuje.

transfer zasiłku z uk do pl-prosze o pomoc

Witam, mam pytanie ale zanim do niego dojdzie naswietle sytuacje.
Pracowalam w UK 2 lata, ale razem z mezem pozstanowilismy wyjechac do norwegii w marcu. Zwolnilam sie z pracy. Bylam w Jobcenter aby uzyskac informacje nt zasilku ale pani poinformowala mnie ze mi sie nie nalezy przez 6 mies., bo odeszlam z pracy dobrowolnie i dopiero po 6 mies moge sie starac. I tak jechalam z mysla ze szybko podejme prace. Niestety tak sie nie stalo. W norwegii planujemy byc do konca roku i wrocic do polski.
No i moje pytanie: Czy przysluguje mi zasilek i czy moge sie o niego starac z polski? Czy revenue moze mi te dokumenty wyslac do polski?
Ktos wie? Moze znacie podobne historie
z gory dziekuje

przepraszam za dubel :)

na stronie 3 napisano:
"Aby uzyskac druk E303 trzeba najpierw wypelnic w Job Centre z pomoca doradcy druk DLJA 401 i ponoc 425, ale to sie jeszcze jutro dowiemy. Pytalismy sie juz o ten druk DLJA 401 w job Centre, ale byli niedoinformowani. Zadzwonilismy do "oveseas pensions department" (0191 218 7652) i powiedzieli nam ze jak tylko bedziemy mieli spotkanie z advisorem w job center musimy podac jemu powyzszy nr tel i oni juz go pokieruja gdzie moze ten druk znalezc (okazuje sie, ze maja do niego dostep tylko w job centre, ale o tym nie wiedza!!!)"

100% racji, jednie ne co nalezy uzupełnic to fakt iż transfer jsa do polski jest mozliwy jedynie jesli mamy przyznane contributory jsa. NIE można wytransferowac income based jsa. Wiem bo sie starałem :(

Czy zeby zarejestrowac sie w job center plus trzeba byc bezrobotnym?

ano zarejestrowac sie w job center w celu otrzymania e303.
moze pokrotce opowiem sytuacje.
Jade w przyszla srode do polski i juz nie wracam do angli.Caly czas pracuje do samego konca. Mam przepracowane ponad 12 miesiecy.
CO ZROBIC ZEBY DOSTAWAC JAKIKOLWIEK ZASILEK DLA BEZROBOTNYCH W POLSCE?

ABY OTRZYMAC e303 musisz zarejstrowac sie w JC i aby otrzymac E303 zalecane jest byc zarejstrowanym w nim min. 4 tyg. inaczej nie masz mozliwosci zrobic transweru do Polski.

No ok ale czy musze bys bezrobotny aby zarerejestrowac sie w JC w celu zmierzajacym do owego zasilku.

Witam wszystkich.

Jestem juz po wszystkich procedurach i pobieram zasilek transferowy w Polsce.
Moje pytanie brzmi: Czy jezeli zamierzam zostac w Polsce, po tych trzech miesiacach pobierania zasilku transferowego powinienem podjac obowiazkowo prace? Slyszalem, ze jesli tego nie zrobie po uplywie trzech miesiecy to bede musial zwrocic otrzymane pieniadze(za cale trzy miesiace). Czy jest to prawda?
Jesli tak, to na jak dlugo powinienem podjac prace zeby nie bylo potrzeby zwrotu wyzej wymienionego zasilku?

Witam wszystkich
Mam pytanie . Czy trzeba byc bezrobotnym aby zarejestrowac sie w JC ( chodzi mi o zasilek dla bezrobotnych zresztą tak wynika z tematu ;) )

Nie . Jako osoba poszukujaca pracy mozesz zarejstrowac sie rowniez wtedy gdy pracujesz mniej niz 16 godzin tygodniowo. W takim przypadku rejstrujac sie musisz miec swiadomosc, ze robisz to po to aby znalezc prace, z wieksza iloscia godzin.

tommyu napisał:
Witam wszystkich.

Jestem juz po wszystkich procedurach i pobieram zasilek transferowy w Polsce.
Moje pytanie brzmi: Czy jezeli zamierzam zostac w Polsce, po tych trzech miesiacach pobierania zasilku transferowego powinienem podjac obowiazkowo prace? Slyszalem, ze jesli tego nie zrobie po uplywie trzech miesiecy to bede musial zwrocic otrzymane pieniadze(za cale trzy miesiace). Czy jest to prawda?
Jesli tak, to na jak dlugo powinienem podjac prace zeby nie bylo potrzeby zwrotu wyzej wymienionego zasilku?

Juz wszystko jasne. Ktos niedoinformowany z powiatowego urzedu pracy wprowadzil mnie w blad. Nic nie trzeba zwracac jesli nie znajdzie sie pracy po trzech miesiacach. Dzwonilem do WUP i tam dostalem wyczerpujaca odpowiedz.
Jesli nie podejmiemy pracy w Polsce po okresie trzech miesiecy otrzymywania transferowego zasilku mozemy wrocic do UK i tam kontynuowac pobieranie JSA po uprzednim zgloszeniu tego faktu w naszym lokalnym urzedzie pracy i dopelnieniu formalnosci juz na miejscu w UK.
Jesli natomiast zamierzamy zostac w Polsce i poszukiwac dalej prace musimy zmienic status(przerejestrowac sie) w UP z "osoby poszukujacej prace" na "osobe bezrobotna".

pracuje 40 godzin w tygodniu za tydzien jednak koncze prace jade do polski .jak zalatwic to przeklete e303? czy musze byc bezrobotny ? czy w aktualnej sytuacji moge sie o to ubiegac?
pozdrawiam

dziwne jest to wszystko ja wracam z rodzina do polski 6 grudnia zwalniam sie 2 grudnia i dostaje P45 i tego samego dnia bede umowiony w jop center i rozumiem ze nic nie wskuram z przelewem zasilku

witam, orjentuje się może ktoś czy można przenieść składki ubezpieczenia z UK do Polski.
jeśli tak może ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak to zrobić bowiem przepracowałem na wyspach 4 lata i w polsce nic z tego nie mam.

Nie jeszcze nie osiągnełem wieku emerytalnego mam 28 lat, i zjechałem z UK w kwietniu tego roku, i tak pomyślałem że szkoda by się tym nie zainteresować zawsze to 4 lata mniej do emerytury

Powrót