Kancelaria Pro Bono - przedsądowe wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku Justi3011
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Przeczytałam cały wątek i ciekawią mnie dwie sprawy. Przede wszystkim - jeżeli teoretycznie miałoby dojść do namierzania IP, to czy będzie to ten adres na którym zakładany był chomik, ten z którego wrzucane był pliki, czy też ten na którym obecnie się na stronie logujemy? Poza tym zastanawia mnie fakt, że po tym jak wczoraj dostałam powiadomienie na chomika (WYŁĄCZNIE na niego, zero maili) link podany w wiadomości ani na chwilę nie był aktywny, więc nawet nie mam możliwości sprawdzić jaką "karę" mi nałożyli i do kiedy mam ją niby uregulować. Czy to awaria serwera na którym znajduje się strona Pro Bono, czy też ktoś mógł się wziąć w końcu za tą całą kancelarię?

Colder napisał:
Dziwi mnie, że te linki z wezwań (na chomiku) bardzo szybko stają się nieaktualne. Wczoraj dostałem na maila 2 takie wezwania od użytkowników. Żadne teraz nie działają.

Jeśli ktoś posiada takie wezwanie (dostał stosunkowo niedawno) na chomiku - proszę o informację na maila:
Chciałbym jeszcze raz się z tym "pełnomocnictwem" zapoznać.

Link z pierwszego postu działa- te z pierwszych wezwań działają-w zielonym okienku.
Hm....te nowe może nie działają, bo kancelarii nie zależy aby je ktoś odczytał....1 klik i mają IP i się zacznie jak z Green Star, a te pierwsze linki ludzie powrzucali do internetu i było tyle kliknięć, że teraz trudno zidentyfikować IP "rzekomego" naruszyciela

Ostatnią edycję dokonał moderator:
dziwnyjesttenswiat napisał:
Jejku jej ja się znowu zestresowalam. Gdzies w komentarzach do podobnego wątka ktos napisal ze jak kliknelam w ten link zawarty w chomikowej wiadomosci to podalam im swoje IP. No i tu jest klops. Czy naprawde? Czy oni moga w jakis legalny sposob uzyskac moje dane za uzyciem tego numeru?

Za każdym razem kiedy wchodzisz na jakąkolwiek stronę, to serwer na którym jest ta strona zna numer IP z którego połączyła się przeglądarka. Tak działa Internet. Czy Pro Bono wykorzystuje potem ten IP do czegokolwiek, na przykład przez domniemanie, że pierwszy klikający jest właścicielem konta na chomiku, to już jest słodka tajemnica PB.

Skoro Pro Bono używa (SKUTECZNIE!) prokuratora do "translacji numerów IP na dane osobowe" to tak samo mogą postąpić z dowolnym IP (w przypadku polskich operatorów).

t_l napisał:
Skoro Pro Bono używa (SKUTECZNIE!) prokuratora do "translacji numerów IP na dane osobowe" to tak samo mogą postąpić z dowolnym IP (w przypadku polskich operatorów).
Szczególnie, jak ktoś jest w podsieci albo używa proxy.

Grzesiek__ napisał:
[...]Także drodzy użytkownicy, jak dostaliście takie powiadomienia! Na ramię broń! Format! Instalujemy Linuxa, usuwamy zabezpieczenia z sieci Wi-fi i czekamy na kontrolę! :P:P[...]

Format NIE USUWA danych z całego dysku. Należy poprosić lokalnego informatyka o zapełnienie "pustych" sektorów danymi. Jest też do tego specjalne oprogramowanie, które może takie zapełnianie wykonać wielokrotnie.

Ajrisz123 napisał:
Przeczytałam cały wątek i ciekawią mnie dwie sprawy. Przede wszystkim - jeżeli teoretycznie miałoby dojść do namierzania IP, to czy będzie to ten adres na którym zakładany był chomik, ten z którego wrzucane był pliki, czy też ten na którym obecnie się na stronie logujemy? Poza tym zastanawia mnie fakt, że po tym jak wczoraj dostałam powiadomienie na chomika (WYŁĄCZNIE na niego, zero maili) link podany w wiadomości ani na chwilę nie był aktywny, więc nawet nie mam możliwości sprawdzić jaką "karę" mi nałożyli i do kiedy mam ją niby uregulować. Czy to awaria serwera na którym znajduje się strona Pro Bono, czy też ktoś mógł się wziąć w końcu za tą całą kancelarię?

Ciekawi mnie dokładnie to samo: które IP będą brali pod uwagę.

Ripper napisał:
Szczególnie, jak ktoś jest w podsieci albo używa proxy.

Szczególnie to ich mało interesuje. Im wystarczy, żeby na ileś tysięcy wysłanych listów odpowiedni procent się wystraszył i zapłacił. Jesteś w stanie oszacować w jakim procencie wypadków ta translacja do niczego nie doprowadzi?

t_l napisał:
Szczególnie to ich mało interesuje. Im wystarczy, żeby na ileś tysięcy wysłanych listów odpowiedni procent się wystraszył i zapłacił. Jesteś w stanie oszacować w jakim procencie wypadków ta translacja do niczego nie doprowadzi?
Tak naprawdę NAT czy nie, ustalenie adresu IP nie powinno prowadzić do niczego w 100% przypadków, bo adres IP nie identyfikuje niczego sensownego - ani osoby, ani urządzenia sieciowego.

Ripper napisał:
Tak naprawdę NAT czy nie, ustalenie adresu IP nie powinno prowadzić do niczego w 100% przypadków, bo adres IP nie identyfikuje niczego sensownego - ani osoby, ani urządzenia sieciowego.

A tu ludzie listy dostają i płacą. Ciekawe, nie? Myślę jednak, że dyskusje techniczne to jednak nie to forum :)

Proszę używać opcji EDYTUJ, a nie odpowiadać na każdą wiadomość w osobnym poście. Jest 20 minut na edycje - Colder

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Czytam, że linki w wiadomościach u niektórych nie działają więc weszłam na swoje konto w celu sprawdzenia czy mój działa. Otwieram wiadomość a tak taki komunikat znalazłam:

"Możliwa próba oszustwa

Wiadomości od tego użytkownika zostały zgłoszone przez innych jako próby oszustwa. Jeśli treść tej wiadomości budzi Twoje wątpliwości - po prostu usuń ją ze swojej skrzynki nie odpisując na nią.

Pamiętaj, że administracja serwisu nigdy nie poprosi Cię o podanie hasła do konta."

W końcu ktoś się za to wziął :D:D

Czytam, że linki w wiadomościach u niektórych nie działają więc weszłam na swoje konto w celu sprawdzenia czy mój działa. Otwieram wiadomość a tak taki komunikat znalazłam:

"Możliwa próba oszustwa

Wiadomości od tego użytkownika zostały zgłoszone przez innych jako próby oszustwa. Jeśli treść tej wiadomości budzi Twoje wątpliwości - po prostu usuń ją ze swojej skrzynki nie odpisując na nią.

Pamiętaj, że administracja serwisu nigdy nie poprosi Cię o podanie hasła do konta."

W końcu ktoś się za to wziął

Nie sądzę, po prostu ludzie, którzy otrzymali wiadomość nacisnęli magiczny klawisz z napisem "oszustwo" i stąd to się wzięło.

Co do adresów IP - jeżeli będą spróbować dojść do mnie przez adres z którego weszłam na link podany w wiadomości, to również mogą się bardzo rozczarować, ponieważ korzysta z niego około 50 osób, a ponadto żadne z nas nie jest jego prawdziwym właścicielem. Zastanawiam się w związku z tym, czy wiadomość będzie ponawiana, chociażby mailem i czy dostanę działający link, cobym wiedziała za ile chociaż chcą mnie zamknąć :D

t_l napisał:
A tu ludzie listy dostają i płacą. Ciekawe, nie?
Zasada mniejszego zła.
Są mafie wymuszające haracze na biznesmenach. Jeżeli działają inteligentnie, to nie celują w biznesmenów, którzy są uczciwi (podobno się tacy zdarzają, zakały :P), tylko takich, którzy raczej chętniej zapłacą za "ochronę" niż pójdą na skargę do policji, prokuratury, CBŚ, ryzykując śledztwo, które może ujawnić również ich ciemne sprawki.

Tutaj mamy sytuację podobną. Kancelaria nie wysyła żądań na chybił-trafił. Celuje w ludzi, którzy zdają sobie sprawę, iż popełnili przestępstwo grożące poważnymi konsekwencjami karnymi i cywilnymi (finansowymi). Prawnicy wiedzą, że takie osoby, nawet jeżeli podejrzewają, że wobec nich prowadzone są działania prawnie niejednoznaczne, zastanowią się dobrze nad zgłaszaniem sprawy gdziekolwiek i zastanowią się dobrze, czy aby nie lepiej zapłacić za proponowaną "ochronę".

Pytanie tylko, czy ta "ochrona" będzie w jakikolwiek sposób skuteczna...

Ripper napisał:
Zasada mniejszego zła.

Ależ ja się z tym zgadzam. Ty pisałeś o kwestii wiązania numerów IP z danymi osobowymi. I stąd była moja odpowiedź, że takie wiązanie jest STATYSTYCZNIE skuteczne - "ludzie listy dostają i płacą".

@Colder: Uwagę przeczytałem i przepraszam :)

Ostatnia edycja:
Mam wrażenie że to forum skończy jak to na temat pobieraczka czyli - " bicie piany " przez niektórych a szczególnie tych co piszą jak to ktoś do czegoś jest zobowiązany.
No cóż - pośmiać się zawsze można - ale po co niektórzy robią przy tym poważną minę ?? Tak tak panowie / np. moderatorzy / - nadymacie się - a z tego i tak gó...o będzie. Założymy się ??
Tak jak przy pobieraczku - najlepiej skończyć temat - prawda ??? Bo jak się pisze bzdury - to jak to póżniej odwołać ???

Nikt nikomu nie nakazuje się tutaj wypowiadać, tak więc jeśli Ciebie to znowu irytuje to po prostu tego nie czytaj.
Ten temat w mojej ocenie wymaga uwagi, szczególnie, że w sprawie torrentów było złożone zawiadomienie do prokuratury - a ten fakt, już wielu internautom podnosi adrenalinę.
No cóż - pośmiać się zawsze można - ale po co niektórzy robią przy tym poważną minę ?
Ponieważ co niektórzy starają się przeanalizować sytuację od kwestii prawnej, a nie powiedzieć "NIE bo na pewno nic z tego nie będzie etc." Z taką analizą problemu to wiesz....

Ja obiecałem, że dodam parę słów na temat działalności tej Kancelarii w sprawie użytkowników chomikuj.pl i słowa dotrzymałem. Moje przemyślenia na ten temat można przeczytać na Prawo Nowych Technologii : Kancelaria Pro Bono tym razem straszy użytkowników chomika

Trzeba internatom starać się jak najlepiej wyjaśnić problem, ponieważ tylko tak możemy sprawić, że takie precedery nie miały miejsca w przyszłości. Jestem przekonany, że i tak co 10ta/20sta osoba wpłaciła im pieniądze - zawsze statystycznie znajdą się osoby podatne na takie wiadomości/wezwania.

Są mafie wymuszające haracze na biznesmenach. Jeżeli działają inteligentnie, to nie celują w biznesmenów, którzy są uczciwi (podobno się tacy zdarzają, zakały :P), tylko takich, którzy raczej chętniej zapłacą za "ochronę" niż pójdą na skargę do policji, prokuratury, CBŚ, ryzykując śledztwo, które może ujawnić również ich ciemne sprawki.

Tutaj mamy sytuację podobną. Kancelaria nie wysyła żądań na chybił-trafił. Celuje w ludzi, którzy zdają sobie sprawę, iż popełnili przestępstwo grożące poważnymi konsekwencjami karnymi i cywilnymi (finansowymi). Prawnicy wiedzą, że takie osoby, nawet jeżeli podejrzewają, że wobec nich prowadzone są działania prawnie niejednoznaczne, zastanowią się dobrze nad zgłaszaniem sprawy gdziekolwiek i zastanowią się dobrze, czy aby nie lepiej zapłacić za proponowaną "ochronę".

Podoba mi się to porównanie :)

Ostatnia edycja:
Wczoraj gościłem kolegę ze szkoły - matura w latach 80- tych . On poszedł na prawo - ja - mniejsza z tym . Pokazałem mu to forum - i na temat pobieraczka również - wziął mnie za rękę i pokazał przez okno najnowszy model BMW . I powiedział - NIGDY TEGO SIĘ NIE DOROBISZ . Dlaczego - skoro pracuję uczciwie ?? Bo to co ty mówisz ludziom ZA DARMO - ja za to biorę POTĘŻNĄ KASĘ . Na tym polega różnica - jak się zapłaci to jest OK a jak ktoś komuś mówi za darmo - to się nie wierzy. Trudno - ktoś z czegoś musi żyć - prawda Colder ??? Bo gdyby wykazano że piszesz bzdury - po cóż to forum prawne ???? Tak jak przy pobieraczku - zamknąć temat bo brak argumentów - PRAWDA ? A przecież o to tutaj chodzi - o prawdę czyli - co mi mogą zrobić ?? A co mogą zrobić ???? Nie mi - ale im ??? Na tym etapie sprawy ???:grin:

Zakładając, że sprawa zostanie zgłoszona do prokuratury, gdyż kancelaria uzyskała IP z konta poprzez kliknięcie w ten link to cały ich oręż w postaci naliczania kwot względem ilości pobrań został wytrącony, ponieważ liczniki pobierań to nie wiarygodna i nie miarodajna informacja o czym informuje administracja chomikuj.pl. Bez naliczania zostają ze śmiesznymi kwotami, więc powinni sobie szybko odpuścić, chyba, że robią to dla satysfakcji uprzykrzenia komuś życia a nie chęci zarobku.

Witam tych zaniepokojonych i tych którzy po prostu chcą pomóc.

Kilka dni temu przeczytałem artykuł w metrze. Do pewnego momentu czułem, że to może być większa sprawa, ale w momencie kiedy przeczytałem o policji, prokuraturze i sądzie, oraz o wyłapywaniu użytkowników sieci torrent myślałem, że to błąd dziennikarski.
Moim zdaniem nie ma możliwości aby kancelaria pro bono dotarła do Was i skutecznie doprowadziła sprawę do końca. Przeszukanie też możecie sobie na razie spokojnie odpuścić. To naprawdę długa droga, żeby sprawa trafiła do właściwej prokuratury, która wszczęłaby postępowanie przeciwko Wam. Jedno co Wam radzę to na pewno usunąć z chomika pliki do których nie macie praw. Wszelkie dowody zebrane przez kancelarię przeciwko Wam są prawnie nieskuteczne. Jest to bezwzględny zakaz dowodowy. Ale pamiętajcie też, żeby nie wysyłać im żadnych danych osobowych itp. U nas nie działą reguła Fruit of the poisonous tree. Najlepiej w ogóle im nie odpowiadać na żadne maile.

Napisałem wcześniej - panowie moderatorzy a nie Colder - czyli - jednak coś jest na rzeczy skoro z trzech moderatorów zabierających głos wcześniej / np. w sprawie pobieraczka / odezwał się jeden - mój ulubiony .
To nie było do Ciebie / Colder / co napisałem wcześniej - ale skoro się odezwałeś to tak jakbyś przyznawał się do czegoś . To właśnie na tym polega - napisz coś / np. mailem / a ten który do czegoś się poczuwa - ODEZWIE SIĘ . A po co się odzywać skoro można być anonimowym ??
Więc - PO CO MACIE IM MÓWIĆ KIM JESTEŚCIE - MIMO ŻE MOŻE COŚ TAM PRZESKROBALIŚCIE ??
Nadal się śmiejesz / Colder /z tych moich " teorii " - jak nikt mi nic nie udowodni to jestem NIEWINNY - jak nikt mi nie udowodni zawarcia umowy - to jej po prostu NIE MA ?? Jak mi nikt nie udowodni udostępniania czegoś - to nie ma czynu zabronionego .?? Tak ???? Śmiało - zaneguj to - pośmiejmy się WSZYSCY z tego niby forum prawnego!!!!

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót