Kancelaria Pro Bono - przedsądowe wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku Justi3011
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
nomad85 - nadal to podtrzymujesz - swoje zdanie że Colder ma rację i był to
Bardzo fajny tekst, który myślę że zamyka wszelkie domysły, i mógłby być finalnym postem tego wątku.
???
Tak ?? Toś chłopie BARDZO OGRANICZONY - w swoim rozumowaniu - BARDZO .
Mam tylko nadzieję że - to co napisałem a raczej z tym co napisałem będzie mógł zapoznać się KAŻDY - a nie tylko moderator który szybko usunie niewygodne dla niego wpisy .

Ma rację w tym aby nie płacić, nie kontaktować się z nimi, nie podawać żadnych danych i ogólnie unikać wszystkich ruchów które mogą spowodować iż jakikolwiek dane osób którym wysyłają te swoje "wezwania" znajdą się w ich rękach np. wchodzenie na linki prowadzące do ich serwerów na których są spersonalizowane pliki, dzięki którym mogą zdobywać adresy IP.
Reszta to kwestia interpretacji prawa, która może prowadzić do czysto akademickiej dyskusji.
Analogicznie jest w ekonomii czy medycynie - może być kilka osób posiadających te same dane, a każda wyciągnie z nich inne wnioski , i inaczej będzie patrzyła na rozwiązanie problemu.

Ostatnia edycja:
Masz rację !! Ma rację ale nie potrafi powiedzieć - OLEJCIE TO - na to brak mu odwagi . Wiem dlaczego - nie wolno tego napisać na forum prawnym / taka prawda /- bo to by oznaczało - do dupy z takim forum - ale przecież tak jest - więc ?? Dzięki że się odezwałeś - to nie tak że prawnik2011 wszystkich krytykuje - o nie - krytykuje tylko głupotę - niektórych - więc śmiało - piszcie co myślicie - przecież " to nie boli " - więc ???:confused:

Ostatnia edycja:
Człowieku, ja wolę jednak poddać to wszystko analizie, niż pisać tylko olejcie to etc. Nie wiem czy jesteś prawnikiem, czy nie - ale jak przyjdzie do Ciebie klient, a Ty mu powiesz, "olej to" bez rzetelnej argumentacji prawnej to współczuje, nie tyle Tobie, co Twojemu klientowi. Nie potrafisz wyciągać wniosków z tego co piszę, trudno. Jeśli kogoś chcesz krytykować to rzetelnie, najlepiej z powołaniem się na odpowiednie przepisy prawne.

PS. Nie pozwolę, abyś z tego tematu zrobił drugi pobieraczek - lojalnie ostrzegam. Nie pozwolę również, aby temat stał się naszą wzajemną pyskówką. Nie tym razem.

prawnik2011 napisał:
Masz rację !! Ma rację ale nie potrafi powiedzieć - OLEJCIE TO - na to brak mu odwagi .
W kwestii tego, że osoby udostępniające te pliki postępowały niezgodnie z prawem myślę że wszyscy są zgodni. Tak samo zgoda panuje w kwestii tego jak się powinny zachować osoby które dostają te "wezwania". I te dwie kwestie nie budzą większych kontrowersji.
Różnica w zdaniach pojawia się na etapie tego kiedy (w właściwie to jak szybko) sprawa się zakończy. Jedni twierdzą iż sprawę należny już teraz kompletnie zignorować, a drudzy widzą jakieś pole działania dla tej "kancelarii", ale i tak nie wróżą jej w efekcie żadnych sukcesów.
Ja osobiście obstawiam tę drugą opcję. Pewnie będą starać się nękać te osoby kolejnymi wezwaniami, usiłować ustalać ich adresy, pewnie wiele z tych osób po jakimś czasie im zapłaci dla świętego spokoju (a oni na to właśnie liczą), ale na samym końcu i tak sprawa zakończy się dla tych co się nie ugną kompletnym brakiem konsekwencji.

W link z wiadomości na chomikuj weszłam, ale skoro nie pobierałam ugody tam zamieszczonej, to również kancelaria dostała moje IP?

prawnik2011 - w tej chwili przesadzasz. Przy takim podejściu do ludzi nie zdobędziesz ich zaufania. Weź głęboki oddech i daj sobie na wstrzymanie.

LaLuna79 - dla jasności, nie ma żadnej pewności, że taki proceder ma miejsce (to tylko nasze domysły). Samo zdobycie przez nich IP kogoś kto kliknął w tego linka też na dobrą sprawę im nie wiele da (ale po prostu oni tego nie dostrzegają, że IP nie stanowi samo w sobie podstawy do oskarżenia kogokolwiek).

Witajcie, niestety zanim przeczytałem większość opisów tyczących się tego tematu zdążyłem zadzwonić pod numer wskazany w przedterminowym wezwaniu (tel na abonament, przedstawiając się jako użytkownik podany na zawiadomieniu) oraz napisać maila za pomocą formularza kontaktowego z prośbą o rozłożenie kwoty 200 paru złotych na raty. Otrzymałem maila zwrotnego bez odpowiedzi na moja prośbę za to z prośba o podanie danych osobowych. Czy w takiej sytuacji jestem już zgubiony czy istnieje jeszcze szansa na to ze nie uzyskają w pełni moich danych? I co w tej sytuacji mama zrobić?

Jeśli nie podałeś żadnych danych, to mail, czy telefon o niczym nie świadczy.

Yimfir mam ten sam problem jak na razie nic się dalej nie odzywają a ja codziennie sprawdzam e-maila czy coś tam mam.
Teraz nic im nie odp. nie dzwoń.

Ja mam akurat dość oryginalny przypadek tego incydentu dosyć zabawny:)
A mianowicie również dostałam przedsądowe wezwanie do zapłaty na 75 zł tyle że moim nickem jest moje imię i nazwisko więc zdobywając mój adres będą wiedzieć kto jest użytkownikiem ale tylko w praktyce bo w teorii moja babcia 85 lat mieszkająca pod tym samym adresem nazywa się dokładnie tak samo i już widzę jak idziemy obie na wyjaśnienia do prokuratury :)

a tak w ogóle sięgając już w daleki i mało prawdopodobny rozwój sytuacji to czy jeśli ktoś ma dwa komputery pod tym samym adresem IP to zabierają obydwa czy muszą podać konkretne urządzenie, bo chyba bardziej od sprawy w sądzie boję się gniewu rodziny pozbawionej komputera z mojej winy :) i czy wtedy nie znajdując pliku będącego dowodem biorą pod uwagę wszystko co nie jest legalne w komputerze czy szukają tylko tego, w moim przypadku jednego, konkretnego pliku

Ale nikt tu nie mówi o potrzebie oddawania komputerów. Nie panikujcie.

Witam!!
Wczoraj otrzymałem oto taką wiadomość na skrzynkę chomika
Temat: Kancelaria Prawna Pro Bono

Nadawca: kancelaria- prawna-pro- bono

Otrzymana: 4.10.2011 14:37
Zgłoś jako: spam oszustwo
Kancelaria Prawna Pro Bono Dariusz Puczydłowski
ul. M. Skłodowskiej-Curie 3/16, 15-094 Białystok

UWAGA!

Za pośrednictwem informacji umieszczonych na stronie domowej użytkownika Misiekgud na domenie internetowej Przyjazny dysk internetowy - Chomikuj.pl ustalono i zabezpieczono materiał dowodowy do celów procesowych, że ze strony użytkownika Misiekgud dokonano bez zgody firmy Fabryka Słów sp. z o.o. – nielegalnego rozpowszechniania utworów, co wypełnia znamiona art. 116 ust. 1 i 2 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, wg specyfikacji dostępnej pod linkiem

Kancelaria Prawna Pro Bono

Działając w imieniu mojego Mocodawcy firmy Fabryka Słów sp. z o.o. wzywam użytkownika Misiekgud do zaniechania naruszeń związanych z rozpowszechnianiem utworów za pośrednictwem serwisu "chomikuj.pl" - bez zgody firmy Fabryka Słów sp. z o.o.. Niniejszym informuję, iż w stosunku do użytkownika serwisu chomikuj.pl - Misiekgud – Kancelaria Prawna Pro Bono wystosowała przedsądowe wezwanie do zapłaty, dostępne dla użytkownika Misiekgud pod adresem

Wyłączne informacje w sprawie można uzyskać pod numerem telefonu wskazanym w wezwaniu do zapłaty, do pobrania w załączonym linku.

PS. UWAGA, SKASOWANIE CHOMIKA W TEJ CHWILI NIC NIE DAJE! PRZED WYSŁANIEM WIADOMOŚCI MATERIAŁ DOWODOWY (PLIK I INFORMACJE O UŻYTKOWNIKU) ZOSTAŁ ZABEZPIECZONY I JEST WYSTARCZAJĄCY DO SKIEROWANIA SPRAWY DO PROKURATURY I SĄDU!

Z poważaniem,

Prawda jest taka że udostępniłem parę plików z czego właśnie przyczepili się właśnie o ten jeden. Szczerze powiedziawszy nie wiem co teraz zrobić, zapłacić te 210zł czy może zwlekać i czekać na jakieś pisemne zawiadomienie. Usunąłem już pliki z chomika(aby nie doczepili się o inne w tym i owy plik pana Pilipiuka). Z góry dziękuję za jakąś poradę.

Ja tylko chciałam zwrócić uwagę na drobny szczegół w kwestii stronki chomikuj.pl... Po nagłośnieniu tej całej afery z ProBono, na chomikuj.pl został usunięty licznik pobrań przy plikach...

Dyskusję oddzieliłem od tego tematu. Za dużo spamu być nie może. Temat znalazł się we właściwym dziale. Miałem usunąć, ale cóż... :)

w dzisiejszym (11-10-2011) "Pytaniu na śniadanie" (dokładnie o 10.25) była rozmowa z panem Puczydłowskim.. poruszono w niej m.in. temat uzyskiwania korzyści z udostępnianych plików - zainteresowani niech poszukają sobie jej na internecie..

wywnioskowałam z niej, że to nie żadne żarty, a zapłacenie tej ugody, którą rozsyłają na chomikuj.pl nie gwarantuje,że prokuratura nie zainteresuje się naszym przypadkiem..

Ostatnia edycja:
Czyli sam sugeruje, że nie warto płacić bo będzie co będzie mnie się wydaje, że być może bekną ci co mają naliczoną sporą kasę a tych co mają po 200 złotych zostawią w spokoju prokurator nie będzie się fatygował w sprawie, w której nie może za wiele zarobić, jak ktoś znajdzie to pytanie na śniadanie bo pewnie jeszcze tego nie ma to niech wrzuci link jak może, z góry dzięki

Poniżej link do tego materiału o którym wspomniała Nekkara
Prawnicy polują na „piratów” w Internecie - Telewizja Polska SA
Właśnie jestem ciekaw co z tego wyniknie sam dostałem wezwanie do zapłaty ponad miesiąc temu na kwotę 40 zł (choć we wszystkich informacjach dotyczących tej sprawy minimalne wymieniane kwoty to 100 zł) ale i tak jakaś niepewność pozostaje, dla osoby nigdy nie związanej w żaden sposób z prawem to wezwanie wywołuje pewien niepokój, czyli osiągają w pewnym sensie sukces bo gdyby nie zapoznawanie się z informacjami z internetu też pewnie bym natychmiast zapłacił. Z drugiej strony ma to i swoje plusy bo teraz już wiem że gapiostwo w sieci nie popłaca.

Obejrzałem ten materiał.
Kobieta mówiła bardzo sensownie i do rzeczy. Nawet na końcu wykpiła teorię swojego współrozmówcy że pobrany z sieci plik trzeba usunąć z dysku do 24h, bo inaczej nie będzie to legalne. Szkoda że nie pozwolono jej rozwinąć aspektu sprawy związanego z adresami IP. Pewnie obaliłaby kolejny mit że to jakikolwiek dowód.
Natomiast ten Pan (adwokat?) obok niej... retoryka i argumentacja żywcem wyjęta z "wezwań" jakie rozsyłają. Ale z drugiej strony co on miał mówić, jak wypowiadał się tak naprawdę w imieniu swojego pracodawcy, i poniekąd w swoim interesie. Nawet Tomasz K. jako prowadzący nabrał wątpliwości co do zasad naliczania tych roszczeń.
Jak dla mnie ta kancelaria chce na siłę robić szum medialny. Straszenie tymi tysiącami zawiadomień do prokuratury, te stwierdzenia jak to dużo osób podpisuje z nimi ugody... czysta propaganda.
Ja bym się tego Pana zapytał o jedno: tyle zawiadomień złożyliście i co? I nic:D

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót