Kancelaria Pro Bono - przedsądowe wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku Justi3011
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
I jeszcze do Aleksander0405:
możesz napisać jaką dostałeś odpowiedź od prawnika?

marcin061289 napisał "Drugie spostrzeżenie. Większość ostatnich wezwań jest na kwotę 700-800zł. Czy to nie dziwne?[/QUOTE]"

Moim zdaniem, jest tak dlatego, że zniknęły liczniki pobrań i naliczają kwotę ryczałtowo

Ja miałem pliki w pdf. Co dziwne pliki zostały usunięte przez administrację pod koniec września tego roku, a wiadomość od PB otrzymałem we wtorek.

Drugie spostrzeżenie. Większość ostatnich wezwań jest na kwotę 700-800zł. Czy to nie dziwne?

Rzeczywiście, trochę podejrzane. Może po prostu nastała pora na następną falę masowego wysyłania wezwań ?

Chcę uspokoić wszystkich, którzy dostali maile od różnych kancelarii w związku z chomikuj.
1. Nie należy się martwić dopóki nie przyjdzie wam list z wezwaniem do zapłaty, adresowany, podkreślam, przez SĄD. W pierwszym liście jest kwota naliczona za udostępnianie plików, w następnych mogą być już doliczane jakieś dodatkowe opłaty.
2. W najgorszym przypadku, jak się uprze ktoś, kto się chce do was dorwać, niebiescy mogą przetrzepać chałupę od dachu po piwnicę w poszukiwaniu nośników, ale muszą mieć nakaz a nakaz jest wystawiany na adres.

Będę u prawnika jeszcze w pndz więc, jak ktoś ma pytania odnośnie chomika to mogę zapytać.
Ja z kolei mam pytanie takie, jak ktoś się dobrze orientuje w informatyce, to czy internet z modemu w Play ma zmienne IP i czy w ogóle modemowy net ma zmienne IP

Też dostałam wezwanie z datą 10.11 ale odczytałam je we wtorek. i to za książki hp które zostały zablokowane we wrześniu i prawdopodobnie wtedy też je skasowałam. Moje wezwanie opiewało na kwotę 760 zł i nie było podpisane... Oczywiście w pierwszym momencie się przeraziłam i nawet skasowałam chomika a potem zaczęłam się wczytywać w to wszystko i doszłam do wniosku że to wszystko jest bardzo podejrzane...

Witam
Ja wlasnie tez dostalam taka wiadomosc na chomiku i niestety za Harrego Pottera i Opowiesci z Narni, ktore usunelam ok 2 miesiace temu. W moim przypadku chca 2007.88 za wyrzadzone szkody.
Moim zamiarem jest zignorowanie tego i poczekam co czas pokaze. Jak narazie zablokowalam tylko wszystkie pliki na moim chomiku haslami.
Bynajmniej ja nie dam sie nabrac na ich pisemka.

Ktoś na innym portalu zadał pytanie i mnie w sumie też interesuje na nie odpowiedź.

"Czy ktoś kto już raz dostał od PB wiadomość prywatną co do jakiejś określonej książki (albo kilku) otrzymał potem (ostatnio) kolejną wiadomość dotyczącą innej książki?
Chodzi mi o to, że jak np. dostał wezwanie kiedyś odnośnie książki z Rebrisu a teraz otrzymał drugie o Pottera? Czy ktoś taki jest? Czy jak ktoś raz dostał wezwanie to dalej już nie musi się przejmować, że dostanie coś?"

Co o tym myślicie? Skończyły im się powody by słać wezwania i znaleźli HP. Teraz ślą do kolejnych? Jeśli będą słać to do osób jakie już dostały wcześniej to będzie wojna. Kto zapłaci im sumy jakie z Potterem bedą niebotyczne.:rolleyes:
Dostał ktoś po raz drugi z chomika?

m3gu5ta, ja mam modeowy Orange Free i mam zmienne IP, ale to chyba w sumie zależy od operatora.

Moim zdaniem, dużo osób im zapłaciło, gdy średnia kwota wynosiła 200-300 zł, bo z taką najczęściej się spotkałam, to teraz postanowili uśrednić do 700 zł za Pottera.
A tak przy okazji Harry'ego Pottera nie wydało wydawnictwo Media Rodzina? Nie słyszałam jeszcze o wydawnictwie Harbor Point.

To wydawnictwo należy do tej spółki czy jakoś tak.

Nie wiem czy jest sens powtarzać po raz setny. Jeżeli będziecie kontynuować wątek pytając ciągle o to samo, to zostanie on zamknięty. Tego typu żądania kierowane drogą emailową są nieważne.

Inna sprawa, że to co jest napisane w wezwaniu to prawda - naruszacie Państwo prawa autorskie rozpowszechniając cudzą własność intelektualną.

marcin061289 napisał:
Mam takie małe pytanie do tych co dostali wezwania związane z książkami Harry Potter (czyli tak jak ja :)) czy mieliście pliki w formacie pdf czy doc/txt? Wczoraj dałem szukanie na chomiku na pliki tekstowe z Harrym i zauważyłem, że doc/txt właściwie brak (ja miałem takie z amatorskimi tłumaczeniami) za to pdf jest od groma i nie są zablokowane, można je spokojnie ściągać.
Drugie spostrzeżenie. Większość ostatnich wezwań jest na kwotę 700-800zł. Czy to nie dziwne?

ja mialam pliki w formacie pdf

Rubisz napisał:
Nie wiem czy jest sens powtarzać po raz setny. Jeżeli będziecie kontynuować wątek pytając ciągle o to samo, to zostanie on zamknięty. Tego typu żądania kierowane drogą emailową są nieważne.

Rubisz nie denerwuj się szkoda zdrowia :). Kiedy ktoś przestraszony/zaniepokojony wiadomością od Pro Bono wchodzi na ten wątek naprawdę, wierz mi, nie ma głowy do tego, żeby przeglądać teraz już 42 strony. A zawsze ktoś życzliwy albo mu odpowie albo da radę, żeby przeczytał cały wątek :D

Widzę, że owe wezwania do zapłaty za umieszczenie na Chomiku książek Rowling wysyłane są hurtowo w różnych dniach i godzinach.

Wiem, że wiele razy zostało powiedziane w temacie - udało mi się przeczytać całość, zanim postanowiłem się zarejestrować - że póki nie przyjdą do domu Misiaki z nakazem nie ma się czym przejmować.

Dla osób, które nadal nie są przekonane albo wpadły w trochę większy stan paniki niż ja po otrzymaniu PW na chomikuj.pl chciałem tylko przekazać kilka ciekawych faktów.

Kilka postów wyżej było wspominane, że pliki książek Harry'ego Potter'a zostały dużo wcześniej zablokowane przez administrację. Poniżej wiadomość serwisowa datowana na 22.09.2011
Witamy,

otrzymaliśmy wiarygodną informację,iż na Pani/Pana koncie znajdują się pliki:

Rowling J. K. - Harry Potter i Czara Ognia.pdf (folder: Harry Potter)
do których prawa autorskie, według oświadczenia, posiada firma: Kancelaria Prawna Pro Bono lub reprezentowane przez nią podmioty

która skierowała do Portalu Chomikuj.pl prośbę o uniemożliwienie ich rozpowszechniania.
W związku z powyższym, dostęp do tych plików został uniemożliwiony i nie będą mogły one być publicznie wyświetlane na Portalu innym użytkownikom niż właściciel konta. Przy każdym takim pliku znajduje się stosowna informacja.

W razie pytań lub wątpliwości na przyszłość prosimy o lekturę przewodnika o prawach autorskich (w stopce portalu).

W przypadku niepoprawnego zgłoszenia niektórych plików, bardzo prosimy o kontakt z nami przez odpowiedź na tę wiadomość z podaniem lokalizacji każdego błędnie oznaczonego pliku - w razie pomyłki, ich wyświetlenie zostanie przywrócone.

Dziękujemy za zrozumienie.

--
Wiadomość wygenerowana automatycznie.

Informujemy, iż zastosowana procedura stanowi jedynie realizację prawnych obowiązków podmiotu świadczącego usługi hostingowe jakim jest Chomikuj.pl - nie jest to wypowiedź ani w sprawie legalności lub braku legalności rozpowszechniania konkretnych plików, ani też sytuacji prawnej użytkowników Chomikuj.pl
W sumie dostałem takich wiadomości kilka, aby suma sumarum dowiedzieć się, że wrzucone siedem części przygód Potter'a dostępne jest tylko dla mnie.

Wczoraj (17.11.2011) dostałem PW od owej pseudo kancelarii o dokładnie tej samej treści, co inni związani z tematem. Naliczona kwota za wszystkie części książki to 784,33 PLN. Jednak co jest ciekawe w dostępnych do ściągnięcia plikach wezwania to informacja o dacie skasowania pliku z serwisu. W moim przypadku jest to "Data skasowania na chomikuj.pl: 2011-09-21"

Czyli można zauważyć bardzo chytrą działalność kancelarii - najpierw wysyłają zawiadomienie do administracji serwisu o ukrócenie procederu - bo w końcu Chomika nie mają jak pozwać, jeśli dobrze pamiętam sytuację z prawami autorskimi z mojej uczelni wyższej, to firma zarejestrowana jest na Cyprze, co dość skutecznie zabezpiecza ich przed takimi szkodnikami jak Bono - a następnie po nie wiadomo czemu tak długim czasie wysyłają "pismo" do właściciela danego chomika.

Myślę, że nie trzeba być prawnikiem, aby dostrzec przekręt w owych działaniach. Osobiście również nie zamierzam nic płacić - w końcu w grupie siła ;) Czekam na dalszy rozwój wydarzeń i zobaczymy jak to będzie.

Pozdrawiam,
Nazair

Witam. Osoby sledzace forum i znajace wszystkie jego watki.
Otóz jak wczesniej pisalam zaraz po wezwaniu zaplaty od Pro Bono otrzymalam wezwanie na policje w sprawie art.286§ 1k.k.. Bylam, a na miejscu oznajmiono mi,ze przesluchanie jest zaleceniem od innego organu ,ktory zlecil naszej komendzie dokonanie przesluchania, po czym ,ze chodzi wlasciwie o art.152§ 2k.k....Doznalam szoku, bo nie wiedzialam co ten artykul stanowi-(pomocnictwo w aborcji) to kolejny szok. odmowilam przesluchania do chwili poki mi nie wytłumacza co on stanowi . Ale w konsekwencji okazalo się ,ze to nie ja, ze po prostu nazwam sie tak samo jak osoba, ktora poszukuja. Coz do sparwy mieli tylko imie i nazwisko, co mnie oburzyło, bo to nie jest dowod. fakt mój stracony czas, moje nerwy..ale humorystycznie to konczac nie jednemu jest " Jan Kowalski", wiec zycie jest pelne niespodzianek, nawet w powaznych sprawach.

co do dugiej kwestii..." Pro Bono" jak pisał, cyt."Napisał/a Rubisz
Tego typu żądania kierowane drogą emailową są nieważne."
dodam,ze osoby, ktore chca zaznac spokoju poprzez wiadomosc 'chmikuj' moga odpowiedziec kancelarii w ten sam sposób piszac do nich pisamo, ze wskazaniem typu:z czego wynika kwota zapłaty?; że to TY-imiennie ponosisz odpowiedzialnosc, a nie NICK; z czego wynikaja ich wykazane punkty przeliczeniowe-niech to przesla pismem, czasooskres, czyli na zasadzie billingu-ze w dniu.... tyle i tyle punktow; o wykazanie pisemnie pełnomocnictwa im udzielonego oraz potwierdzenia zarejestrowania kancelarii. na koniec dodajac,ze termin maja 7 dni na odpowiedź co , do ktorej sie ustosunkujecie... to tyle co wiem i zainteresowanym przekazuje.

Witam
Dostałam dziś wiadomość od tejże kancelarii, każą sobie zapłacić kwotę ponad 700 złotych. Trochę się wystraszyłam i dlatego zanim pomyślałam o przeszukaniu internetu, napisałam maila, ale nie do kancelarii tylko do wydawnictwa, które jest reprezentowane, czy rzeczywiście z nimi współpracują. Poczekam co mi odpiszą, ale z tego co poczytałam tutaj, to pewnie współdziałają razem z kancelarią w wyłudzaniu...

nikt20 napisał:
Witam
Dostałam dziś wiadomość od tejże kancelarii, każą sobie zapłacić kwotę ponad 700 złotych. Trochę się wystraszyłam i dlatego zanim pomyślałam o przeszukaniu internetu, napisałam maila, ale nie do kancelarii tylko do wydawnictwa, które jest reprezentowane, czy rzeczywiście z nimi współpracują. Poczekam co mi odpiszą, ale z tego co poczytałam tutaj, to pewnie współdziałają razem z kancelarią w wyłudzaniu...

Taka reakcja jest zrozumiala. Milo bedzie jak napiszesz co Ci odpowiedzileli na meila.

Witam
Czy jest osoba, która zignorowała wiadomość z chomika (dotyczącą Harrego Pottera) i później dostawała następne wiadomości listami lub na chomiku?
Z góry dziękuję za pomoc

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót