Kancelaria Pro Bono - przedsądowe wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku Justi3011
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Simtas dobrze zrobiłaś, przecież możesz sobie mieć pliki dla własnego użytku.
Byle ich nie udostępniać ,wielu na chomikach się przechwala ile to nie mają plików,ale i tak wiele z nich nigdy nie użyją więc nie potrzebnie takie zbieractwo robią.
Ale nie przerażajmy sie tym , masz hasło i tylko Ty oraz administrator to widzi więc spokojnie i nic ci nie grozi.

Wiem że usunięcie nie robi różnicy, ale pomyślałem, że urwę z nimi kontakt - przynajmniej tą drogą; jakby co to ja o niczym nie wiem ;-) Oczywiście żartuję, ale tak jak wspominałem wcześniej - czego to się nie robi w strachu... lub ze strachu; ja w pierwszej chwili o mało nie dostałem zawału (teraz nie żartuję! nie dość, że mam stresującą pracę, to jeszcze pracę w której nie mogę sobie pozwolić na takie wybryki - ale wypadki chodzą po ludziach; zwykłe niedopatrzenie z mojej strony).
Póki co tak jak u Simtas - od listopada cisza; tylko ta niepewność jutra... Pożyjemy, zobaczymy.
Cieszę się że istnieje to forum i można to co nieco przeczytać i popisać z ludźmi "jadącymi na tym samym wózku".
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Moja sprawa wygląda następująco-dostałam wezwanie na Komendę w Gliwicach,poszłam nie wiedząc o co chodzi,okazało się ze firma interfilm za pośrednictwem kancelarii probono złożyła doniesienie do prokuratury,że naruszyłam ich prawa autorskie,ściągając na torrentach film "och Karol2" i udostępniając go innym...sprawa wygląda następująco-prawdopodobnie Pani prokurator umorzy ta sprawę ale wtedy więcej niż pewne kancelaria złoży odwołanie,sprawa trafi do sądu i albo uznają że jestem nie winna albo wyrok w zawiasach i kara grzywny,jeśli uznają ze jestem nie winna,to pewne jest ze kancelaria wytoczy mi proces cywilny i sprawę wtedy "podobno" mają wygraną,gdyż posiadają dowód o moim przestępstwie,istnieje możliwość aby iść z nimi na ugode,zapłacę coś im a Oni wycofają z prokuratury doniesienie i sprawa zakończona,dzwoniłam oczywiście do kancelarii,ich wstępna propozycja 1500zł,jestem w trakcie negocjacji,jeśli dojdziemy do wspólnego porozumienia wtedy ugodę przesyłają Mi na maila,Ja ja drukuję,podpisuję i do nich odsyłam. Czy ktoś ma podobne doświadczenia? Co robić?

Skoro prowadzisz z nimi negocjacje to wszystko jest na dobrej drodze, jestem prawnikiem i wiem o co chodzi od strony prawnej, znam działa tej kancelarii, jeśli zapłacisz sprawa zostanie zakończona :)

jetsons dlaczego ? , co za interes w tym masz ?.
Spawa juz jest zgłoszone przez 8-osób łącznie ze mną do prokuratury przeciw tej kancelarii, więc chłopie o czym ty tu mówisz ?.
Nic nie płaćcie to ktoś w was robi w bambuko i wyłudza kasę.
Musieliby zrozbić co drugiemu polakowi sprawę i wygrać z połową polski .
Narazie zobaczymy jak się z tego wytłumczy ta słynna i nielegalna kancelaria co łamie prawo.

nie wiem dlaczego ale wydaje mi się że monica228 i Jetsons to ta sama osoba bo ciekawe że Jetsons akurat założył konto na forum żeby pochwalić Monikę która chce zapłacić ugodę.... haha

Mariusz C. jesteś wielki:)

Atak na marginesie to nie jest żadna kancelaria tylko przedsiębiorstwo PB

mel456 napisał:
nie wiem dlaczego ale wydaje mi się że monica228 i Jetsons to ta sama osoba bo ciekawe że Jetsons akurat założył konto na forum żeby pochwalić Monikę która chce zapłacić ugodę.... haha

Mariusz C. jesteś wielki:)

Takie straszaki się pojawiają od czasu do czasu.

@Mariusz C
10 lutego wkleiłeś na forum poradnik. Czy jesteś jego autorem?

faab napisał:
Takie straszaki się pojawiają od czasu do czasu.

Osobiście wydaje mi sie że sama monica228 być może nie jest straszakiem ale ten Jetsons to tak bezczelne działanie (prawdopodobnie) tej kancelarii ze nie moge w to uwierzyć że są w stanie posunąć sie do czegoś takiego aby wspomóc swoje negocjacje z tą monicą xD

gvizdek napisał:

"... Zgodnie z art. 115 § 12 kodeksu karnego "nie stanowi groźby zapowiedź spowodowania postępowania karnego, jeżeli ma ona jedynie na celu ochronę prawa naruszonego przestępstwem". Ale art. 191 § 2 kodeksu karnego mówi, że jeśli ktoś stosuje groźbę bezprawną w celu wymuszenia zwrotu wierzytelności, podlega karze.
I tu właśnie przebiega cieniutka granica, na której balansują windykatorzy. Do końca nie wiadomo, czy chodzi o ochronę praw, czy o wymuszenie odszkodowania. Bo jeśli od zapłaty odszkodowania uzależnia się cofnięcie wniosku o ściganie, jest to już działanie bezprawne.
Na przykład kancelaria Pro Bono w wezwaniu do zapłaty zamieszcza informację, że w prokuraturze trwa postępowanie karne przeciwko internautce, podaje sygnaturę sprawy i ewentualną wysokość kary - nawet dwóch lat więzienia. Potem zapewnia, że jako oskarżyciel posiłkowy "doprowadzi do postawienia Pani w stan oskarżenia", i dalej dodaje, że za dokonanie zapłaty w określonym terminie i podpisanie ugody złoży wniosek o cofnięcie zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa". Czy to nie groźba?
..."

Proponuję umieścić link do tego artykułu na początku tematu PRAWO AUTORSKIE.
Też jestem za ochroną własności intelektualnej ale będę przeciwny robieniu sobie z tego biznesu.

Ostatnia edycja:
Wezwania te prosto do skrzynki pocztowej użytkownika dochodzą z wielu stron. Odpowiadają za to tak zwani "e-windykatorzy" zajmujący się właśnie ochroną praw autorskich. Oczywiście za odpowiednią opłatą, którą w imieniu "poszkodowanych" firm ustalają i wysyłają w przedsądowym wezwaniu do zapłaty.

Z prawnego punktu widzenia bardzo trudno będzie jednoznacznie stwierdzić winę osoby, której konto zawiera chronione prawem pliki. Można je bowiem przechowywać na własny użytek oraz udostępniać znajomym i rodzinie. Windykatorzy znaleźli jednak kolejny kruczek - dzięki zbieranym na serwisie punktom uważają, że rozpowszechnianie można podciągnąć pod chęć uzyskania korzyści majątkowej. Sprytnie.

Sprytne dlatego, że wezwania do zapłaty, kierowane między innymi w imieniu Sony za umieszczanie w serwisie ich gier, są poważnym straszakiem i wiele osób zgadza się zapłacić kary byleby uniknąć sądu, gdzie mieliby jednak bardzo duże szanse na wygraną.

W jaki sposób zdobywane są informacje o użytkownikach? Często dochodzi nawet do prowokacji, w których kancelarie same umieszczają pirackie utwory w sieci wysyłając później listy do pobierających je osób. A skąd mają nazwiska? Zabrzmi to zabawnie, ale najczęściej od samych użytkowników. Na serwisach podawany jest najczęściej jedynie adres e-mail, na który wysyłany jest list z prawniczymi "pogróżkami" i prośbą o podanie własnych danych. Wiele osób bojąc się o sprawę w sądzie po prostu je podaje.

Jeżeli jednak ten sposób zawodzi, a e-windykatorzy liczą na większą sumę, zgłaszają sprawę do organów ścigania. Domniemanie popełnienia przestępstwa wystarczy, by prokuratura zebrała odpowiednie dane, które później może udostępnić firmom. Te wystarczy przepisać i już można straszyć.

Czy takie działanie jest zgodne z prawem? Cóż, nie do końca to wiadomo. Straszenie sądem za niezapłacenie odpowiedniej kary podpada pod paragraf drugi artykułu 191 kodeksu karnego, który stwierdza, że jeśli ktoś stosuje groźbę bezprawną w celu wymuszenia zwrotu wierzytelności, podlega karze. A tym właśnie można nazwać działanie kancelarii.

Zasada jest prosta - wykorzystuje się nieznajomość prawa i strach przed mądrze brzmiącymi słowami. Wysyła się tysiące maili, ktoś zawsze się złapie.

Rada? Nie odpowiadać, nie podawać danych i pamiętać, że takie groźby też mogą być karane. Poza tym należy pamiętać, że pobieranie utworów z sieci jest według polskiego prawa legalne (nie dotyczy gier i oprogramowania, to jest akurat niedozwolone - pisaliśmy o tym jakiś czas temu). Zabronione jest jedynie ich rozpowszechnianie. Mamy więc prawo domniemywać, że pobierany przez nas plik został w sieci umieszczony całkowicie legalnie. Nie dajcie się więc zastraszać.

mel456 Wypraszam sobie sobie takich tekstów i porównań w stosunku do Mojej osoby,Ja nikogo nie udaje,napisałam tutaj bo myślałam,że ktoś mi pomoże,że ktoś ma podobne doświadczenia z kancelarią probono ale widzę że się myliłam..

rosiu18 napisał:
Osobiście wydaje mi sie że sama monica228 być może nie jest straszakiem ale ten Jetsons to tak bezczelne działanie (prawdopodobnie) tej kancelarii ze nie moge w to uwierzyć że są w stanie posunąć sie do czegoś takiego aby wspomóc swoje negocjacje z tą monicą xD

..i co mam robić,skoro miałam już przesłuchanie na komendzie,policja rozmawiała z prokuratorka o tej sprawie,to wydaje mi się że nie ma tu jakiegoś przekrętu i wymuszenia ze strony tego całego probono,nie wiem może jestem w błędzie,Policja by chyba wiedziała,że Oni działają jakoś dziwnie i próbuja wymusząc kase od niewinnych osób!

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Wszystko zalezy od tego co powiedzialas na przesluchaniu :) Policja dziala w tej sprawie tak, jak jest do tego zobowiazana. Dostaje zawiadomienie o mozliwosci popelnienia przestepstwa i ma obowiazek je sprawdzic.

Monika - Przepraszam:) ale tutaj już było tyle straszaków że nie wiadomo komu wierzyć...

@monica228

Nie denerwuj się, jest tyle "motywatorów", że ciężko stwierdzić kto jest poszkodowany a kto jest od PB.;)
Możesz powiedzieć kiedy niby miałaś ten plik ściągnąć? Udzielono ci takiej informacji? Ciekawi mnie ile czasu minęło od podejrzenia ściągnięcia.
Dawno nie było kolejnych informacji o „łapance” za film „Oh Karol 2”. W sumie to chyba druga taka informacja o jakiej słyszałem od kilku miesięcy.:rolleyes:

@andzia19aa

Jakieś nowości w twojej sprawie?

@monica228

Osobiście nie mam doświadczeń związanych z tą kancelarią, na temat trafiłem kiedyś z ciekawości, ale wiele ludzi tutaj już przed tobą pytało i wiele odpowiedzi padło. Ogólnie można je podsumować w ten sposób że jeśli wiele osób korzysta z adresu IP z którego ustalono że doszło do jakiegoś przestępstwa to i tak nie da sie w 99% przypadków nikomu nic udowodnić.
Dowód? Prosze bardzo: http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,47262,10872446,Anonimowi_przestepcy__IP_komputerow_to_za_malo_.html

Sprawa jak widać była o wiele bardziej poważna a mimo to nikogo nie oskarżono.
Oczywiście dla własnego spokoju możesz zawsze przyznać się do tego przestępstwa i podpisać tą ugode, tylko czy warto?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót