Karta pojazdu - zwrot nadplaty cz. II

• Autor wątku Autor wątku tetra
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Wrocmy do watku,
czy moze Pan wytlumaczyc skad te dziwne roznice ?? 7 dni,potem 14 na odwolanie ?
Dlaczego ta "pani" po przegonieniu 80 letniego ojca powiedziala ze itak po 30 dniach bysmy cos dostali?? Ja takiej zlosliwej fladrze i tak nie wierze, ale sie ciesze ze juz to podanie o pisemne uzasadnienie jest zlozone.Czyli jest ok ??????
Moze to nie duze pieniadze za 2 auta - dla mnie troche symboliczna sprawa,ale jestem cholernie zlosliwy jak ktos mnie oszuka i naprawde jestem gotowy nawet do Sztrasburga z tym "jajem "pojsc.Tylko dla wlasnej satysfakcji ,ze udowodnie ojcu ze wygralem--bo on starej daty--eeeee,nie warto. Ale ja tez "to wszystko robię z egoizmu "

Zeby cos udowodnic sobie i znajomym--bo wszyscy powiedzieli ze sie nie da.
Czy to normalne ,ze jak ta pani ojcu powiedziala ,oni maja czas 30 dni na uzasadnienie ?? i czy naprawde tak jest ?

W sumie niedawno byłem na jednej rozprawie... i sędzina poinformowała mnie, że 4 tygodnie będę czekał na uzasadnienie wyroku, gdyż ona teraz idzie na urlop a po urlopie i tak ma na to 14 dni. Dlatego myślę, że te 30 dni to i tak nie dużo ;). Swoją drogą od tego wyroku się odwoływałem (tzn. kancelaria, która mnie reprezentowała) i po wygranej sprawie w sądzie okręgowym przyszedł polecony z wyrokiem w imieniu Rzeczypospolitej wraz z uzasadnieniem. Ja nie składałem drugi raz wniosku o odpis wyroku.... Dlatego uważam, że wszystko jest możliwe.

Nie jestem prawnikiem ani nic z tych rzeczy, żeby nie było niedomówień. Chciałem się podzielić swoim doświadczeniem z racji tego, że z pomocą tego forum poradziłem sobie w sądzie. Tak jak Pan pisze, znajomi od razu mówili: "Z nimi nie wygrasz bo to jedna klika."
Ale skoro się udało.... to dlaczego nie powiedzieć o tym innym?!
I muszę przyznać, że satysfakcja jest duża, choć pieniądze niewielkie (pewnie nie dla każdego). Najbardziej zmobilizowało mnie do działania to, jak usłyszałem w Starostwie: "Może Pan składać PODANIE o zwrot, my i tak nic nie zwracamy..." ;)

Pzdr

o to mi wlasnie chodzi--ktos by powiedzial --jako podwojny obywatel chce cos zarobic.NIE. 3 razy musialem poprawiac podania z osobistym podpisaniem.Kazdy wyjazd z pod Frankfurtu nad Menem kosztowal mnie ok 250 euro , czyli 3x250 =750euro.i tego mi nikt nie zwroci.A gdzie amortyzacja--zuzycie opon i hamulcoe-( i jedna fotka pod Dreznem -hehe) ?
tu chodzi o cos osobistego-jak wyzej napisane bylo. Ja wiem ze powiaty okoliczne Krapkowice,czy Bytom nawet bez sadow te pieniadze zwracaja.A Kedzierzyn nie, bo poprzedni starosta budzet "przechustal". ale to nie moja sprawa. Oni boja sie ze po tej sprawie moga ruszyc wszyscy handlarze po zwroty !!A ja napewno przed wszystkimi moimi kolegami handlarzami tego wyroku nie zataje :) :) I tu pewnie ten bol.

Już pisałem wcześniej, że robi mi to kancelaria.. i tyle .Za usługę musiałem zapłacić, nikt nic nie robi za darmo więc nie rozumiem o co chodzi ? A jak kogoś nie stać na prawnika to niech się sam męczy i tyle.

to po co sie tu meczysz ??????
ja za darmo twoich wypocin czytac nie chce.
Jak masz potrzebe to napisz do Gazety Wyboirczej albo Radio Rydzyja
!!!!!!!!!!!!!!!!

tam sie moze jakies pjuty wysluchaja,
a jak nie to zaluz se Konto na Fjutsbuku

Chyba chodziło o słowo "załóż" prawda ?
Poziom komentarzy jest żenujący..Niestety w Polsce są różne kategorie ludzi, tutaj niestety widać..

Prawdopodobnie ,co z daleka wyczuc mozna -jestes jednym z tych nowych prawnikow co zlecen nie maja i sa ostro sfrustrowani. Rodzice mowili idz na prawo ,w 3 miesiace bedziesz milionerem.Potem papa bimbre dowozili,mama swieze jajca rektorowi.Jakos sie udalo semestra zaliczyc i potem porazka sie okazala.Na 40 milionow mieszkancow,jednym z 5 milionow prawnikow sie okazales-i teraz smierdzi ci ze ktos pomaga za darmo ,bo ci klienta brakuje , a te sprawy jako obronca z urzedu dla bezdomnych niewiele kasy przynosza,no milionerem nie zostaniesz,a ta bryke z lizingu tez juz powoli oddac trzeba.
przenies sie na Forum dla bezrobotnych -moze tam uda ci sie co zassac.

Po tym co piszesz to chyba ty w tym siedzisz, ale niestety ortografii Cię tam nie nauczyli ..W odróżnieniu od Ciebie mnie stać na wynajęcie kancelarii. Takie fora tylko pokazuje, że nasz kraj ma wiele oblicz biedy.. Skoro bierzesz się za pisanie to naucz się najpierw pisać poprawną polszczyzną , a potem z czymś wyskakuj, bo od początku się kompromitujesz.

andreasek napisał:
Powiedzmy ze wygralem sprawe , skad bede wiedzial czy Starostwo sie odwolalo czy nie ?

Telefonujesz do sądu, podajesz sygnaturę sprawy i powinni Cię poinformować jaki był wyrok i czy powiat się odwołał. Ja tak zrobiłem a takiej instrukcji udzielił mi sędzia na mojej sprawie.

witam chciałbym zapytac jak wygląda sprawa z pełnomocnictwem w sprawie o Kartę pojazdu bo brat składa pozew do sądu ale na rozprawie go tu nie będzie wiec czy ja mogę iśc za niego czy mi musi jakies oświadczenie napisać czy to notarialnie cos proszę o szybka odpowiedz bardzo dziekuję

Jeśli masz reprezentować brata przed sądem, a zgodnie z prawem możesz być jego pełnomocnikiem to wystarczy, że brat udzieli Ci pisemnego pełnomocnictwa. Nie musi mieć ono formy aktu notarialnego.

co znaczy zgodnie z prawem przy składaniu pozwu mam dołaczyć to pełnomocnictwo czy dopiero idac na rozprawę za niego
dzięki za odpowiedź.

możecie przy składaniu pozwu, a możesz idąc na rozprawę
lepiej jednak dla pewnego porządku jeśli pełnomocnictwo będzie już "widoczne" i "jasne" w trakcie składania pozwu. Oczywiście jako pełnomocnik brata możesz Ty złożyć pozew. Nie musi on osobiście.

Ostatnia edycja:
Witam,

mam pytanie do mojego przypadku:
Auto rejestrowane w 2004 r. Jak dotąd, były wysłane dwa pisma do Urzędu:
1. wezwanie do zapłaty (odpowiedź: zarzut przedawnienia, z racji sprawy dla Sądu Administracyjnego - 5 lat)
2. ostateczne, przedsądowe wezwanie do zapłaty (w odpowiedzi na zarzut przedawnienia powołałam się na uchwałę SN z dnia 6 czerwca 2012 r., sygn. akt III CZP 24/12, który wyjaśnia, że tego typu sprawy mogą być dochodzone przed sądem cywilnym, czyli przedawnienie następuje po 10 latach). Odpowiedź - podtrzymane stanowisko.

Co teraz? Pozew do Sądu Rejonowego, powołanie się tylko na:

wyrok Trybunału Konstytucyjnego z dnia 17 stycznia 2006 r. (sygn. akt 6/04, Dz. U. 2006 r. Nr 15 poz. 119) stwierdzającym niezgodność przepisu § 1 ust. 1 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 28 lipca 2003 r. w sprawie wysokości opłat za kartę pojazdu (Dz. U. 2003 r. Nr 137 poz. 1310) z art. 77 ust. 4 pkt 2 i ust. 5 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. 2005 r. Nr 108. poz. 908) oraz z art. 92 ust. 1 i art. 217 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej?

Czy jeszcze coś uwzględnić w pozwie?

Będę wdzięczna bardzo za radę.

Pozdrawiam

Witam ponownie!
Otrzymałem już pieniądze za nadpłatę za kartę pojazdu wraz z odsetkami, a tu nagle dzisiaj
otrzymałem pismo ze sądu że mam ustosunkować się do sprawy zwrotu ponieważ Starostwo się odwołało przez jakiegoś radcę prawnego i każe zwrócić mi pieniądze które wcześniej na podstawie wyroku sądowego mi oddali, a jak nie to komornik.
Jutro wrzucę całe pismo na forum i może ktoś będzie w stanie wyjaśnić mi o co tutaj chodzi, posprawdzam jeszcze czy nie przekroczyli terminu a wydaje mi się że termin od uprawomocnienia się wyroku minął.
Mam nadzieję że ktoś będzie wiedział co mam z tym dalej zrobić i liczę tu w szczególności na kpierog, który cały czas trzyma rękę na pulsie i pomaga nam wszystkim.

blank_a napisał:

Poczytaj ten wzór,powinien wystarczyć. Jest uwzględniony ostatni wyro SN w sprawie Karty pojazdu.
http://forumprawne.org/nowe-technologie/30252-karta-pojazdu-zwrot-nadplaty-94.html

kukiz16 napisał:
Jak możesz to wklej to pismo. Jeśli termin na uprawomocnienie się wyroku został przekroczony to nie ma co zawracać sobie głowy, ale koniecznie to sprawdź. Być może jest to nowy myk (osobny pozew) starostwa na to aby tą kasę odzyskać... tylko na jakiej podstawie??

Poczytaj ten wzór,powinien wystarczyć. Jest uwzględniony ostatni wyro SN w sprawie Karty pojazdu.

Bardzo dziękuję! Będę informować o wynikach.

Pozdrawiam serdecznie

Powrót