Karta pojazdu - zwrot nadplaty

• Autor wątku Autor wątku edi_dur
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
stom napisał:
A to moja apelacja. Jakieś małe te pliki można tu wstawiać, dlatego TXT.

Jak tam apelacja??? Bo obawiam się, że będzie na Twoją nie korzyść. Napisz jak będzie po sprawie-co orzekli.

ja własnie wczoraj odzyskałem pieniadze za karte pojazdu - wniosek do starostwa i po dwoch tygodniach pieniadze na koncie, ugoda ze starostą w sprawie odsetek ;)

No proszę trafiaja się normalni urzędnicy w niektórych Powiatkach , bez problemów dla obu stron, ale zdecydowanie rzadko !!! i to w jakim rekordowym tempie !!!:o:

autodawik -jesli LRA to poczatek tablicy rejestracyjnej to jestes z powiatu radzynskiego Ja jestem z powiatu Lubartow i tu trzeba walczyc w sadzie o swoja kase W dniu 4 marca odbyla sie rozprawa w sadzie a ogloszenie wyroku 18 marca Napisze jaki byl wynik na forum

Witam
Właśnie jestem po apelacji - posiłkowałem się kancelarią radcowską - sam zostałbym u....ny - z informacji jakie otrzymałem od radcy to wygraliśmy apelację w Opolu:) Jednak jestem "niewierny Tomasz" i jak nie będzie kasy na koncie to nie dam wiary:) Mam nadzieję, że nastąpi to już szybko. Dodam tylko, że w sądzie w Strzelcach Opolskich (sąd rejonowy) nie miałem najmniejszych szans.
Jak wypłacą kasę to dam znać.

Witam
Napisałem do mojego starostwa Wniosek o zwrot nadpłaty wraz z odsetkami w terminie 14dni od momentu doręczenia. Otrzymałem odpowiedź odmowną gdyż piszą że oni postępowali wedle przepisów i że mam żądać zwrotu od Skarbu Państwa reprezentowanego przez Ministra Infrastruktury. Cóż robić dalej? pisać jakieś przed sądowne ugodowe pismo ? do starosty ponownie ? Czy do Ministra Infrastruktury? Czy ma ktoś jakieś gotowe pozwy do Sądu bo bez tego chyba się nie obejdzie tak myślę.
Pozdrawiam

Występowanie do Ministra Infrastruktury jest całkowicie bez sensu. Proszę wysłać pozew, albo pismo zatytułowane "wezwanie do usunięcia naruszenia prawa" wraz z podtrzymaniem dotychczasowych żądań (niekoniecznie z odsetkami). Jeżeli zdecyduje się Pan na drugą drogę i organ podtrzyma swe stanowisko to powinien Pan wnieść skargę do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego (w odpowiedzi na "wezwanie (...)" organ powinien Pana odpowiednio pouczyć. Sąd wówczas stwierdzi, że ma Pan uprawnienie do ubiegania się o zwrot części opłaty za kartę pojazdu i na tej podstawie po uprawomocnieniu się wyroku organ będzie musiał zwrócić należne pieniądze. Tu ma Pan link do wyroku w podobnej sprawie (jest ich więcej - ok. 700, proszę sprawdzić na wyszukiwarce orzeczeń NSA): II SA/Gl 1306/10 - Wyrok WSA w Gliwicach z 2011-02-25

Droga administracyjna jest o tyle łatwiejsza, że WSA z urzędu kontroluje zgodność zaskarżonego aktu z przepisami prawa. Przed sądem cywilnym trzeba więcej gimnastyki bo na powodzie spoczywa ciężar dowodu. Z drugiej strony koszty (tymczasowo wyłożone, bo organ później je zwraca) są niższe w postępowaniu cywilnym. Z kolei przed WSA można wnioskować o rozpoznanie sprawy w trybie uproszczonym bez rozprawy (może być szybciej w zależności od województwa).

Ostatnia edycja:
witam oto treść mojego wyroku proszę mi powiedzieć co jeszcze mogę zrobić by jednak odzyskać te pieniądze.
Sentencja

Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Maciej Guziński Sędziowie Sędzia WSA Magdalena Jankowska-Szostak (sprawozdawca) Sędzia NSA Anna Moskała Protokolant Jolanta Ryndak po rozpoznaniu w Wydziale III na rozprawie w dniu 9 marca 2011 r. sprawy ze skargi K. M. na czynność Starosty B. z dnia [...]r. nr [...] w przedmiocie odmowy zwrotu nadpłaty za wydanie karty pojazdu I. stwierdza bezskuteczność zaskarżonej czynności; II. dalej idącą skargę oddala; III. zasadza od Starosty Powiatu B. na rzecz skarżącej K. M. kwotę [...] (słownie: [...]) złotych kosztów postęp

Witam,
Otrzymałem odpowiedź na wezwanie do zapłaty, od Starostwa. Muszę powiedzieć, że treść jest bardzo przyjazna. Starostwo informuje, iż uznaje dług, ale z powodu niejasności przepisów regulujących kwestię zwrotów nadpłat, uchwałą Starostwa, proszą o ubieganie się o nakaz zapłaty w postępowaniu sądowym.
Złożyłem już pozew do Sądu, Wydziału Cywilnego. W biurze podawczym otrzymałem instrukcje, np. taką, że pozew należy złożyć na formularzu "P" (do pobrania ze stron Ministerstwa Sprawiedliwości) co automatycznie spowoduje skierowanie pozwu do postępowania uproszczonego (szybciej, bez konieczności stawiennictwa).
Na razie to tyle. W miarę rozwoju sytuacji, postaram się zamieszczać info. o przebiegu „walki”.
Pozdr.
mar

PS Na portalu Wieszjak.pl - tu odpowiedzi czekają na Twoje pytania - Jak to zrobić? - poradniki, porady, narzędzia. - Wieszjak.pl (swoją drogą świetnym portalu z poradami, wzorami druków umów itp.) znajdziecie punkt po punkcie wyjaśnienie, jak uzupełnić formularz (trzeba trochę poszperać).

witam proszę o pomoc
w wezwaniu do zapłaty oparłem się na wyroku TK ,czy w pozwie do sądu powszechnego mogę oprzeć się na orzecznictwa Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości ??

Oczywiscie !!! jest to bowiem jeden z najmocniejszych argumentów :

Postanowieniem z dnia 10 grudnia 2007 roku Trybunał Sprawiedliwości Wspólnot Europejskich (piąta izba) wydanym w sprawie C-134/07 stwierdził ,że art. 90 akapit 1 TWE brzmiący iż :
” żadne państwo członkowskie nie nakłada bezpośrednio lub pośrednio na produkty innych państw członkowskich podatków wewnętrznych jakiegokolwiek rodzaju wyższych od tych, które nakłada bezpośrednio lub pośrednio na podobne produkty krajowe.” służy zagwarantowaniu całkowitej neutralności opłat wewnętrznych w aspekcie konkurencji pomiędzy produktami znajdującymi się już na rynku krajowym a produktami przywożonymi zza granicy . Trybunał Sprawiedliwości wskazał, że zgodnie z dobrze ugruntowaną linią orzeczniczą art. 90 akapit pierwszy TWE zostaje naruszony, gdy opłaty nakładane na produkty przywożone zza granicy i opłaty nakładane na podobne produkty krajowe - są obliczane w różny sposób i zgodnie z innymi zasadami, co prowadzi - choćby tylko w niektórych przypadkach - do wyższych opłat za towar przywieziony zza granicy. Zatem, zgodnie z tym postanowieniem, opłaty nie powinny obciążać produktów pochodzących z innych państw członkowskich bardziej niż obciążają on podobne produkty krajowe.
Prawo wspólnotowe sprzeciwia się opłacie takiej jak ta przewidziana w § 1 ust. 1 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 28 lipca 2003 r. w sprawie wysokości opłat za kartę pojazdu, która w praktyce jest nakładana w związku z pierwszą rejestracją używanego pojazdu samochodowego sprowadzonego z innego państwa członkowskiego UE , lecz nie jest nakładana w związku z nabyciem w Polsce używanego pojazdu samochodowego, jeśli jest on tam już zarejestrowany bądź rejestrowany po zakupie na terenie Polski ......

pomocy

Witam
Mam taki problem ze kupiłem autko w czerwcu 2004 roku i chciałbym odzyskać od niego zwrot za kartę pojazdu jeszcze nic nie robiłem w tej sprawie i prosiłbym o pomoc czyli o treść pozwu o zwrot do kogo go złożyć i gdzie i o treść pozwu w razie odmowy i oczywiście gdzie go złożyć. Chciałbym się dowiedzieć cała drogę jaka trzeba pokonać aby odzyskać nadpłatę a najważniejsze jest pierwszy wniosek i do kogo go złożyć.
Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam

RE: pomocy

Przeglądanie wątku- to po pierwsze - a tak na początek - pismo do starosty o zwrot kwoty 425 zł. z tytułu niewłaścicie poprawnej opłaty (wezwanie do zapłaty) - jest sporo formularzy w necie i na tym forum. Później nasz ta to jeszczę czas - albo będziesz się cieszył z wypłaty albo... sąd - ja wygrałem w II instancji - pierwsza to pomyłka miałem wrażenie, że radca ze starostwa i sędzia to starzy kolesie...
Powodzenia - i nie bój się:)

Witam !!!! Jestem na Forum pierwszy raz.Mam pytanie :czy ktoś przegrał sprawę o zwrot za kartę pojazdu zgodnie z art.409 KC i składał od tego wyroku apelację.Dziękuję za odpowiedż,pozdrawiam.

Witam ponownie. Właśnie dzwoniłam do starostwa, że minął miesiąc jak składane było 2 pismo(wezwanie do zapłaty). Kazali czekać - dostanę odpowiedź. Pozdrowienia z Siaradza.

emir125 napisał:
Witam ponownie. Właśnie dzwoniłam do starostwa, że minął miesiąc jak składane było 2 pismo(wezwanie do zapłaty). Kazali czekać - dostanę odpowiedź. Pozdrowienia z Siaradza.
nie licz na pozytywna odpowiedź moja sprawa już w sądzie cywilnym tez w sieradzu Pozdrawiam:mad:

miron2000 napisał:
Witam !!!! Jestem na Forum pierwszy raz.Mam pytanie :czy ktoś przegrał sprawę o zwrot za kartę pojazdu zgodnie z art.409 KC i składał od tego wyroku apelację.Dziękuję za odpowiedż,pozdrawiam.
Post powyżej twojego opisuje taką sytuację. Ja też przegrałem w sądzie rejonowym, też miałem wrażenie że to pomyłka. Sędzia wcale mnie nie chciał słuchać a uzasadnienie wyroku jest prawie słowo w słowo przepisane z odpowiedzi na pozew napisanej przez adwokata starostwa. Składałem apelację. Jest wklejona w tym wątku. W 2 instancji wygrałem.

Witam
W zeszłym tygodniu złozylem pozew do Sadu Rejonowego w Międzyrzeczu.
Dam znać jak już będę po sprawie.

bartosz11 napisał:
nie licz na pozytywna odpowiedź moja sprawa już w sądzie cywilnym tez w sieradzu Pozdrawiam:mad:

Ciekaw jestem jak ci pójdzie w tym sadzie daj cynka co pytali na ewentualnej sprawie, no i do czego się ewentualnie we wniosku czepiali, żebyśmy w Sieradzu podobnych błędów nie popełnili. ;)

Ja również czekam za odpowiedzią na 2 pismo - m-c mija 3.04.11r.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót