Karta pojazdu - zwrot nadplaty

• Autor wątku Autor wątku edi_dur
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam, dopiero sie zarejstrowałem. Czytałem wasze posty i mam kilka pytań:
jak napisać prawidłowo wniosek o zwrot nadpłaty i do kogo ma być skierowany?
jakie dane pojazdu są potrzebne (jedeno auto sprzedałem, drugie posiadam lecz zagineła mi karta pojazdu). Dzięki za odpowiedzi.

Cha cha. No i wygrałem!!!
Wygrałem sprawę w sądzie o zwrot 425 zł za kartę pojazdu u I instancji. W II instancji sąd odrzucił apelację starostwa. Mam zasądzone zwrot kwoty głównej plus odsetki do dnia zapłaty. Więc właściwie teraz nie muszę sie spieszyć, bo odsetki ustawowe to 11 %. Lepiej od najlepszej lokaty ! Pozdrawiam wszystkich, którzy walczą o swoje i nie odpuszczają.

Witam po bardzo długiej przerwie
Wcześniej juz opisywałam swoją batalię o swoja kasiorkę .
No i w końcu jestem na finiszu :D
Po pierwszej przegranej sprawie sie odwołałam , napisałam ładna apelację uwzględniając już wszystkie art. i przepisy no i wygrałam :D
Tzn. połowicznie ale to juz przez nieuwagę.
Pierwszy pozew był na dwa auta,ale dostałam zwrot tylko za jedno bo przeoczyłam kwestię, że teść był współwłaścicielem a właściwie widniał jako pierwszy właściciel i to on powinien był się ubiegać o zwrot ( mięliśmy go przy pierwszym aucie dla znizek w oc)
No wiec złozyłam kolejny pozew i po 3 tyg. dostałam odp. z sądu o wygranej :D
Gdyby ktoś miał jakieś pytania to chętnie podpowiem , ale raczej mailowo bo z braku czasu mało tu na forum bywam najlepiej pisać na maila : tarnowskakatarzyna@interia.pl , tego podanego na forum maila rzadko uzywam.
Pozdrwiam wszytkich i powodzenia i cierpliwości życzę

lawa82 napisał:
Witam, dopiero sie zarejstrowałem. Czytałem wasze posty i mam kilka pytań:
jak napisać prawidłowo wniosek o zwrot nadpłaty i do kogo ma być skierowany?
jakie dane pojazdu są potrzebne (jedeno auto sprzedałem, drugie posiadam lecz zagineła mi karta pojazdu). Dzięki za odpowiedzi.

Ale to już było..... ;) Trochę czytania jest, więc pokrótce:

1. Wejdź na stronę: www[kropka]karta-pojazdu[kropka]pl

Cytat z w/w stronki:
"
A: Jakie dokumenty są potrzebne, aby ubiegać się o zwrot nadpłaty za kartę pojazdu?

B: Jeżeli osoba ubiegająca się o zwrot nadpłaty za kartę pojazdu jest jeszcze właścicielem pojazdu, przy rejestracji którego została pobrana opłata za wydanie karty pojazdu w wysokości 500 zł, wystarczy sama karta pojazdu.

W przypadku, gdy osoba zbyła pojazd, fakt dokonania opłaty za kartę pojazdu będzie musiał zostać wykazany za pomocą innych dokumentów.

Dokumentami takimi mogą być m.in. decyzja o rejestracji pojazdu lub dowód zapłaty za wydanie karty pojazdu. Nawet w razie sprzedaży samochodu dokumenty te powinny pozostać w posiadaniu osoby, która dokonała opłaty za kartę pojazdu.

Jeżeli osoba mająca zamiar ubiegać się o zwrot opłaty za kartę pojazdu żądnego z tych dokumentów nie posiada - konieczne będzie ich uzyskanie.

A: W jaki sposób uzyskać dokumenty konieczne do zwrotu nadpłaty za wydanie karty pojazdu?

B: Jeżeli osoba mająca zamiar ubiegać się o zwrot nadpłaty za kartę pojazdu nie posiada dokumentów, za pomocą których mogłaby wykazać, że rzeczywiście poniosła wydatek w wysokości 500 zł za wydanie karty pojazdu, konieczne będzie uzyskanie stosownych dokumentów.

Dokumentem, którego posiadanie powinno wystarczyć dla dochodzenia roszczenia jest odpis decyzji o rejestracji pojazdu.

Aby go uzyskać, należy złożyć stosowny wniosek w wydziale komunikacji powiatu (a w miastach na prawach powiatu - gminy), w którym rejestrowany był samochód.

Kodeks postępowania administracyjnego daje możliwość przeglądania akt, sporządzania z nich notatek i odpisów, a także żądania wydania odpisów z akt sprawy, o ile jest to uzasadnione ważnym interesem strony. Stanowi o tym art. 73 KPA."

Więcej podstawowych informacji jest w wątku (trzeba uważnie prześledzić te 50 stron ;) ). Jak uzyskasz lub jednak masz gdzieś dowód wpłaty za kartę to daj znać, mogę podesłać wzory, które lekko zmodyfikowałem i korzystałem z nich z powodzeniem w sądzie.

Pozdrawiam

hejka
apropos dowodu wpłaty
też nie miałam... po takim czasie gdzieś się zapodział, ale potwierdzenie brałam z wydziału komunikacji

Kogo wpisaliście jako adresata w wezwaniu do zapłaty?
Ja jestem z Gubina to mam wpisać: powiat krośnieński, staroste, rade, zarząd, przewodniczącego rady czy coś lub kogoś innego. W Gubinie jest Delegatura Starostwa Powiatowego w Krośnie Odrz. i może do niej wysłać?

Ostatnia edycja:
Lenistwo = grzech śmiertelny :) Dosłownie stronę wyżej napisałem kogo należy pozwać.

DOWÓD WPŁATY - Mój dowód wpłaty (przypuszczam, że na 99% u innych podobnie) został zabrany przez pana/panią urzędniczkę w czasie składania dokumentów nezbędnych do zarejestrowania samochodu. A z tego co pamietam, było ich sporo. Ja, po 6 latach, napisałem pismo do Starostwa Powiatowego , Wydział komunikacji, o wydanie duplikatu wpłaty. Kosztowało mnie to 5 zł opłaty skarbowej. Otrzymałem ksero mojego druczku z 2004 r. z pieczęciami, m. in. "za zgodność z oryginałem". I ten dokument dołączyłem do pozwu sądowego. I jak napisałem wcześniej - wygrałem.

Ostatnia edycja:
Witam, jestem tutaj nowy i b. proszę o podpowiedź w mojej sprawie.
W 2002r. sprowadziłem autko z Niemiec (rok prod. 2001) i pomimo mojego odwołania zapłaciłem za KP 500 zł -nie zwrócili kasy!

Czy wymienione przeze mnie lata wchodzą w grę? Jeśli nie, to na jakiej podstawie nie? Dziękuję!

Ręce opadają...

www[kropka]karta-pojazdu[kropka]pl

i poczytaj uważnie wszystkie wyjaśnienia jakie są po prawej stronie {linki}

kpierog napisał:
Ręce opadają...
Dzięki, czytałem to i znalazłem:
Wyrokiem z dnia 17. stycznia 2006 r. Trybunał Konstytucyjny orzekł, iż §1 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 28.07.2003 r. w sprawie wysokości opłat za kartę pojazdu, ustalający jej wysokość na kwotę 500 zł, jest niezgodny z przepisem art. 77 ust. 4 pkt i ust. 5 ustawy z dnia 20.06.1997 r. - Prawo o ruchu drogowym oraz z art. 92 ust. 1 oraz art. 217 Konstytucji RP.
...ale ciągle nie rozumiem dlaczego w 2002r. pobrali ode mnie 500zł.

stom napisał:
Lenistwo = grzech śmiertelny :) Dosłownie stronę wyżej napisałem kogo należy pozwać.

Wątpie aby ktoś na kopercie napisał jako odbiorce "Powiat Krosno Odrz." (w moim przypadku)
I aby to wystarczyło i przeszło.

Ostatnia edycja:
Adaxis napisał:

O zwrot nadpłaty za wydanie karty pojazdu mogą ubiegać się wyłącznie te osoby, które dokonały rejestracji w okresie od 1 maja 2004 roku do 15 kwietnia 2006 roku, wnosząc opłatę za wydanie karty pojazdu w wysokości 500 zł

Adaxis napisał:
Dzięki, czytałem to i znalazłem:

Po prostu od momentu wejścia Polski do Unii Europejskiej (1 maja 2004) przepis nakazujący opłatę 500zł za Kartę Pojazdu stał się niezgodny z Konstytucją. Wcześniej była samowolka. Prawo europejskie zabrania dyskryminacji np. na towary sprowadzone z terenu EU do Polski (poprzez zawyżanie opłat administracyjnych niewspółmiernych do poniesionych kosztów) Jest to niezgodne z art. 25, art. 28 i art. 90 TWE.

lawa82 napisał:
Wątpie aby ktoś na kopercie napisał jako odbiorce "Powiat Krosno Odrz." (w moim przypadku)
I aby to wystarczyło i przeszło.

Jeśli nie jesteś pewny to możesz przecież zadzwonić i się dowiedzieć. Poza tym sprawdź na dowodzie wpłaty.

witam , czy również mógłbym prosić o wzory pism z jakimi powinienem wystąpić do sądu z powództwa cywilnego a4_avant@op.pl dziękuję (z UM dostałem odpowiedź negatywną nt wypłaty, dotyczy Częstochowy)

kpierog napisał:
...od momentu wejścia Polski do Unii Europejskiej (1 maja 2004) przepis nakazujący opłatę 500zł za Kartę Pojazdu stał się niezgodny z Konstytucją. Wcześniej była samowolka...
Dzięki za precyzyjne wyjaśnienie! No cóż... prawo ułomne, bo mniejsza o mnie (2002r.), ale mógł ktoś kupić auto w kwietniu 2004... :D

Dokładny okres obowiązywania wadliwego rozporządzenia: od dnia 21.08.2003, do dnia 14.04.2006r. Wtedy płaciliśmy 500 zł za kartę pojazdu

Witam ponownie.
Panowie i Panie czekam na odpowiedź od Gminy Miasta Radom na moje wezwanie do zwrotu już ponad 2,5 m-ca.
Co podpowiecie, aby ich popędzić.
Myślę, żeby napisać skargę na czynności urzędnicze tylko nie mam pojęcia komu się poskarżyć co by skarga odniosła właściwy skutek.

Pozdrawiam wszystkich walczących o swoje.

Hura! Ja mam już za sobą to co najgorsze. Teraz czekam na pieniążki. U mnie po pierwszej wygranej powiat wniósł apelacje, twierdząc że wadliwe rozporządzenie z 28 lipca 2003r. dt. karty pojazdu mimo wyroku TK nie zostało uchylone od razu a określenie późniejszej daty rozumieć należy jako pozostawienie rozporządzenia w porządku prawnym. Zatem oni działali w granicach prawa i wcale to nie było nienależne świadczenie.
Poza tym wnioskowali o odsetki od dnia wniosku a nie dnia zapłaty karty - sąd I instancji bowiem przyznał odsetki od wpłaty. Sąd II instancji przychylił się i niestety odsetki obniżył, ale ogólnie nie poparł apelacji. Stwierdził w uzasadnieniu, że słuszność naszego pozwu nie budzi wątpliwości bo został on już szeroko poparty wyrokiem a powiaty czasem wnoszą apelacje ale to nic nie zmieni - tak więc zachęcam do walki o swoje!
Ja sądziłam się w sądzie w Częstochowie więc osoby stąd - wydaje mi się, że mają wygraną w kieszeni - to tylko kwestia czasu.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót