lawa82 napisał:
Witam, dopiero sie zarejstrowałem. Czytałem wasze posty i mam kilka pytań:
jak napisać prawidłowo wniosek o zwrot nadpłaty i do kogo ma być skierowany?
jakie dane pojazdu są potrzebne (jedeno auto sprzedałem, drugie posiadam lecz zagineła mi karta pojazdu). Dzięki za odpowiedzi.
Ale to już było.....

Trochę czytania jest, więc pokrótce:
1. Wejdź na stronę: www[kropka]karta-pojazdu[kropka]pl
Cytat z w/w stronki:
"
A: Jakie dokumenty są potrzebne, aby ubiegać się o zwrot nadpłaty za kartę pojazdu?
B: Jeżeli osoba ubiegająca się o zwrot nadpłaty za kartę pojazdu jest jeszcze właścicielem pojazdu, przy rejestracji którego została pobrana opłata za wydanie karty pojazdu w wysokości 500 zł, wystarczy sama karta pojazdu.
W przypadku, gdy osoba zbyła pojazd, fakt dokonania opłaty za kartę pojazdu będzie musiał zostać wykazany za pomocą innych dokumentów.
Dokumentami takimi mogą być m.in. decyzja o rejestracji pojazdu lub dowód zapłaty za wydanie karty pojazdu. Nawet w razie sprzedaży samochodu dokumenty te powinny pozostać w posiadaniu osoby, która dokonała opłaty za kartę pojazdu.
Jeżeli osoba mająca zamiar ubiegać się o zwrot opłaty za kartę pojazdu żądnego z tych dokumentów nie posiada - konieczne będzie ich uzyskanie.
A: W jaki sposób uzyskać dokumenty konieczne do zwrotu nadpłaty za wydanie karty pojazdu?
B: Jeżeli osoba mająca zamiar ubiegać się o zwrot nadpłaty za kartę pojazdu nie posiada dokumentów, za pomocą których mogłaby wykazać, że rzeczywiście poniosła wydatek w wysokości 500 zł za wydanie karty pojazdu, konieczne będzie uzyskanie stosownych dokumentów.
Dokumentem, którego posiadanie powinno wystarczyć dla dochodzenia roszczenia jest odpis decyzji o rejestracji pojazdu.
Aby go uzyskać, należy złożyć stosowny wniosek w wydziale komunikacji powiatu (a w miastach na prawach powiatu - gminy), w którym rejestrowany był samochód.
Kodeks postępowania administracyjnego daje możliwość przeglądania akt, sporządzania z nich notatek i odpisów, a także żądania wydania odpisów z akt sprawy, o ile jest to uzasadnione ważnym interesem strony. Stanowi o tym art. 73 KPA."
Więcej podstawowych informacji jest w wątku (trzeba uważnie prześledzić te 50 stron

). Jak uzyskasz lub jednak masz gdzieś dowód wpłaty za kartę to daj znać, mogę podesłać wzory, które lekko zmodyfikowałem i korzystałem z nich z powodzeniem w sądzie.
Pozdrawiam