K
kpierog
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 310
serdel77 napisał:" ZGODNIE Z ART 344 § 1 KPC POZWANY PRZECIWKO KTÓREMU ZAPADŁ WYROK ZAOCZNY MOŻNE ZŁOŻYĆ SPRZECIW W CIĄGU TYGODNIA OD DORĘCZENIA MU WYROKU PO CZYM SPRZECIW Z ART 344 § 3 SĄD ODRZUCA NA POSIEDZENIU NIEJAWNYM."
Hmm... na piśmie (nakazie zapłaty) jakie otrzymałem ostatnio z sądu (e-sądu w Lublinie) jest wyraźnie napisane:
"...
II. Pozwanemu służy sprzeciw od wydanego nakazu zapłaty. Pismo zawierające sprzeciw wnosi się do sądu, który wydał nakaz zapłaty - Sąd Rejonowy.... - w termonie dwóch tygodni od doręczenia nakazu. Oddanie pisma w polskiej placówce pocztowej operatora publicznego jest równoznaczne z wniesieniem do sądu. "
Ale zastanowiłem się i pogrzebałem w sieci. Znalazłem coś takiego:
Forum Pokrzywdzonych przez Państwo :: Uwaga poczta !!!
Cytat:
" Poniżej zaprezentuję, co może zawierać przesyłka pocztowa kierowana z sądu:
- nakaz zapłaty - jest to orzeczenie sądu wydawane w postępowaniu nakazowym i upominawczym. W zależności od rodzaju postępowania służy Tobie prawo do złożenia sprzeciwu bądź zarzutów w terminie 7 lub 14 dni (sprzeciw - 14, zarzuty - 7).
W najprostszym rozumieniu sprzeciw czy zarzuty to rodzaj protestu wobec nakazu. Jeśli złożone są skutecznie, czyli w terminie i z zachowaniem wymogów formalnych, wtedy nakaz "upada" (w postępowaniu nakazowym wygląda to trochę inaczej, ale w tym momencie nie jest to istotne), a sprawa jest rozpatrywana na posiedzeniu sądu.
Nakaz zapłaty może być wydany w sytuacji, kiedy na przykład ktoś nie płaci za telefon, albo ktoś kupił towar, odebrał go, zapłacił tylko zaliczkę, a pozostałej ceny nie uiścił.
Jeśli zlekceważysz nakaz zapłaty (czyli nie złożysz sprzeciwu ani zarzutów), wtedy on się uprawomocni. Prawomocny nakaz jest podstawą do wszczęcia postępowania egzekucyjnego prowadzonego przez komornika."
Tak więc serdel77, po przeczytaniu tego fragmentu można podejrzewać co sknocił prawnik ze starostwa.
Pozdrawiam