Karta pojazdu - zwrot nadplaty

• Autor wątku Autor wątku edi_dur
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
amaretta napisał:
Ma to zapewne związek chociażby z wyrokiem WSA Poznań, którego sygnaturę wkleiłam wyżej, no ale do poczytania jest tutaj:
http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/5176DF0344
Zacznij drogę cywilną :)
złożyłam odwołanie do sko za pośrednictwęm starostwa powiatowego powołując sie na wyroki w których udowodniono że w sprawach administracyjnych bnie ma przedawnienia

Tutaj, jest napisane jak krok po kroku zrobić to przed sądem powszechnym
pisząc pismo na podstawie wskazówek tam zamieszczonych zapene wygrasz, ale zajmie to troszkę czasu: KARTA POJAZDU - JAK ODZYSKAĆ PIENIĄDZE ;)

Pozdrawiam i życzę wam tylko prawomocnych, pozytywnych wyroków.:help:

motylek30 napisał:
złożyłam odwołanie do sko za pośrednictwęm starostwa powiatowego powołując sie na wyroki w których udowodniono że w sprawach administracyjnych bnie ma przedawnienia

ale WSA nie zasądzi odsetek:(, a przy drodze cywilnej zasadzają...:)

amaretta napisał:
ale WSA nie zasądzi odsetek:(, a przy drodze cywilnej zasadzają...:)
Teraz co mam zrobić jak już złożyłam odwołanie do sko dn. 17.01.2012, czekam na ich odpowiedz jak dostanę to napiszę jak się do mojej sprawy odnieśli.
dziękuję wszystkim za pomoc
Pozdrawiam

UWAGA nawet 500 PLN

W procesie, który zakończył się przed Sądem Okręgowym w Zamościu (sygnatura akt: I Ca 303/11), sąd uznał roszczenia Janusza N., który domagał się zwrotu także 75 zł. To różnica między kwotą 500 zł, którą zapłacił we wrześniu 2004 r., rejestrując samochód, a kwotą 425 zł wypłaconą mu wcześniej na podstawie wyroku sądowego. Mężczyzna powołał się na wyrok Trybunału Sprawiedliwości Wspólnot Europejskich z 10 grudnia 2007 r., który zakwestionował możliwość pobierania takiej opłaty za pojazdy sprowadzane z UE. Dowodzi, że skoro tak, to cała opłata 500 zł, a nie tylko 425 zł, była nienależnym świadczeniem pobieranym przez powiat.

Sąd przyznał mu rację. Przypomniał, że akces Polski do UE wiązał się m.in. z uznaniem pierwszeństwa prawa wspólnotowego nad krajowym.

Tak jest w tym wypadku. Przeszkodą w pobraniu opłaty za kartę pojazdu w kwocie 500 zł był art. 90 akapit pierwszy traktatu ustanawiającego Wspólnotę Europejską. Zgodnie z nim żadne państwo członkowskie nie nakłada bezpośrednio lub pośrednio na produkty innych państw członkowskich podatków wewnętrznych jakiegokolwiek rodzaju wyższych od tych, które nakłada bezpośrednio lub pośrednio na podobne produkty krajowe.

Opierając się na tej wykładni, SO w Zamościu stwierdził, że pobieranie opłaty za kartę było od początku sprzeczne z prawem unijnym. Sprzeczność ta dotyczy pobierania opłaty w ogóle, a nie jedynie różnicy 425 zł między opłatą wynikającą z rozporządzeń z 2003 r. (500 zł) i 2006 r. (75 zł). Według zamojskiego sądu oceny tej nie zmienia wyrok Trybunału Konstytucyjnego z 17 stycznia 2006 r. stwierdzający niezgodność z konstytucją jedynie 1 ust 1 rozporządzenia z 2003 r.

Tak więc i opłata w wysokości 75 zł jako nienależne świadczenie podlega zwrotowi na podstawie art. 410 kodeksu cywilnego.

Pisać pozwy, nic się nie bać :beer:

Witam!

Mam pytanie, chciałbym złożyć wniosek do odpowiedniego organu, wniosek o zwrot nadpłaty, czyli standartowy pierwszy krok jaki wielu z was pewnie czyniło.
I teraz moją kartę wydał: Urząd Miasta Poznania, Wydział Komunikacji.
Do kogo mam zaadresować wniosek, aby go z marszu nie odrzucili?? Widziałem jakieś porady że niby gdy miasto jest na prawach powiatu to do gminy, więc Poznań jest uznawany za gminę miejską??? W takim razie gdzie mieści się owa siedziba gminy w Poznaniu i gdzie należy takie wnioski składać?? Może ktoś z innego miasta na prawach powiatu się wypowie jak to wygląda adresowanie i składanie takowych wniosków.

Pozdrawiam

Już jestem po rozprawie.Mam zasądzone 425 zł+ odsetki od dnia ,kiedy posłałam ostateczne przed sądowe wezwanie do zapłaty (7.04.2011)+30 zł.opłata w sądzie.Po wielkich bojach,po 3 rozprawach taki finisz.Mam nadzieję że starostwo się nie odwoła.Poczekamy 21 dni i zobaczymy.Jestem zadowolona. Wszystkim wielkie dzięki za wsparcie i pomoc.

Ostatnia edycja:
fibi05 - możesz napisać w jaki sposób złożyłaś pismo procesowe o którym pisałaś w tej wiadomości
Czy wysłałaś pocztą czy wzięłaś na rozprawę i czy wpłynęło to w jakiś sposób na przebieg rozprawy??

Forza AZS napisał:
Witam!

Mam pytanie, chciałbym złożyć wniosek do odpowiedniego organu, wniosek o zwrot nadpłaty, czyli standartowy pierwszy krok jaki wielu z was pewnie czyniło.
I teraz moją kartę wydał: Urząd Miasta Poznania, Wydział Komunikacji.
Do kogo mam zaadresować wniosek, aby go z marszu nie odrzucili?? Widziałem jakieś porady że niby gdy miasto jest na prawach powiatu to do gminy, więc Poznań jest uznawany za gminę miejską??? W takim razie gdzie mieści się owa siedziba gminy w Poznaniu i gdzie należy takie wnioski składać?? Może ktoś z innego miasta na prawach powiatu się wypowie jak to wygląda adresowanie i składanie takowych wniosków.

Pozdrawiam

Lektura obowiązkowa:
Karta pojazdu - Zwrot opłaty za kartę pojazdu

Do tego warto przejrzeć tych "kilka" stron tego wątku (przynajmniej 10 -15 ostatnich stron). Wszystko już było.... dochodzi jednak prawomocny wyrok cytowany przez "amaretta", w którym sąd okręgowy przyznał powodowi rację i zasądził oddanie całej kwoty - 500zł.

Pismo procesowe zabrałam na rozprawę i jak sędzina pytała czy strony mają coś do dodania to właśnie wtedy dałam to pismo procesowe.Myślę że dobrze zrobiłam ,gdyż odczytała go na głos i włączyła do akt.Jak później odczytywała wyrok to było to tam ujęte "na moją korzyść".

Po lekturze kilku źródeł, doszedłem do wniosku że prawdopodobnie w Poznaniu taki organ należy wezwać do zapłaty, poprawcie mnie jeśli się mylę:

Gmina Miejska Poznań
Urząd Miasta Poznania
Wydział Komunikacji
ul. Gronowa 22a
61-655 Poznań

Witam,
piszę na tym Forum pierwszy raz. Zainspirowany działaniami Forumowiczów, wystosowałem (grudzień 2011) wezwanie do zapłaty do Starostwa Powiatowego i otrzymałem decyzję z postanowieniem o umorzeniu postępowania (przedawnienie, 5 lat - auto sprowadzałem w 2005). Starostwo powołało się na art. 67 ustawy z dn. 27.08.2009 o finansach publicznych, art. 104 i art.105KPA, art. 70, art. 79 usatwy z dn. 29.08.1997 - Ordynacja podatkowa.

Cóż z tym fantem począć? Czy mimo wszystko kierować pozew o zapłatę do Sądu Rejonowego? Cóż napisać w uzasadnieniu pozwu?

Pozdrawiam

Witajcie, wyslalem pismo tak jak juz we wczesniejszym watku bylo napisane jednak otrzymalem od nich informacje moje zadanie zwrotu kwoty 425zl jest pozbawione podstaw prawnych. Czytajac dalej jest wytlumaczone iz nie nalezy mi sie zwrot poniewaz za karte zaplacilem 75zl a kwote 500zl wplacilem na konto NFOŚIG. Auto rejestrowalem w Polsce w dniu 12.09.2006 czy jest to moje niedoczytanie i mi sie zwrot nie nalezy ?

Z gory dziekuje za odpowiedz.

Witaj loocashpl

Niestety to "promocja" dotyczy jedynie pierwszej rejestracji dla każdego pojazdu jeżeli:

"Dokonując opłaty za kartę pojazdu, rejestrowałeś pojazd sprowadzony z terenu Unii Europejskiej od dnia 1 maja 2004 r. do dnia 15 kwietnia 2006 r. oraz wnosiłeś opłatę w wysokości 500 PLN."

To za co płaciłeś to tzw. opłata recyklingowa, która nie podlega zwrotowi.

Dostałem 'Nakaz zapłaty w postępowaniu upomin.', chyba 5tego stycznia, w ciągu 2 tygodni, albo wniesienia sprzeciwu do Sądu poprzez Starostwo w tym czasie, jakoś mija 26 dni i cisza, nic z Sądu ani Starostwa...

Ostatnia edycja:
Jeśli Starostwo wniosło sprzeciw, to raczej od razu, a tym samym już chyba powinna być wyznaczona data rozprawy(nie wiem w jakim czasie Sąd tego dokonuje, od razy po otrzymaniu sprzeciwu?).

Witam, jestem w "połowie" walki o zwrot nadpłąty za karte pojazdu. Dostałem odwołanie od nakazu zapłaty Starostwa, wktórym powołujac sie na Ordynacja Podatkowo (weszła 1 stycznai 2010 roku) i na jej podstawie wnosi o niedopuszczalności roszczeń na drodze sądowej (Sąd Cywilny).
Jak rozegra dalszy tok sprawy.
pozdrawiam

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót