Karta pojazdu - zwrot nadplaty

• Autor wątku Autor wątku edi_dur
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
kpierog napisał:
Napisz skąd jesteś...

Jeśli chodzi o mnie.. to z Kłobucka, niedaleko Częstochowy. I właśnie ze Starostwa Powiatowego w Kłobucku chce odzyskać pieniądze.
Nie jest to żadne miasto na prawach powiatu, tylko zwykłe miasteczko.
Więc mam rozumieć że pozywam powiat, tak??? czy tak jak napisano wcześniej Starostwo Powiatowe reprezentowane przez starostę kłobuckiego?? Bo z linka w ostatnim poście wynika że powiat. A nie chce żeby znów mi odrzucili pozew przez błędne wskazanie pozwanego. No i co z tymi dokumentami/załącznikami? od nowa wszystko przygotować??

karolincia90 napisał:
Jeśli chodzi o mnie.. to z Kłobucka, niedaleko Częstochowy. I właśnie ze Starostwa Powiatowego w Kłobucku chce odzyskać pieniądze.
Nie jest to żadne miasto na prawach powiatu, tylko zwykłe miasteczko.
Więc mam rozumieć że pozywam powiat, tak??? czy tak jak napisano wcześniej Starostwo Powiatowe reprezentowane przez starostę kłobuckiego?? Bo z linka w ostatnim poście wynika że powiat. A nie chce żeby znów mi odrzucili pozew przez błędne wskazanie pozwanego. No i co z tymi dokumentami/załącznikami? od nowa wszystko przygotować??

Z tego podanego linka wynika, że pozywasz powiat:

Do
Sądu Rejonowego
w ...................
Wydział I Cywilny

Powód: karolincia90 ;)

Pozwany: Powiat Kłobucki
42-100 Kłobuck,
ul. Rynek im. Jana Pawła II 13

Wartość przedmiotu sporu: ............... (ja pisałem 500zl)
Opłata w kwocie 30 zł. została uiszczona (dowód w załączeniu)

POZEW O ZAPŁATĘ W POSTĘPOWANIU UPOMINAWCZYM

Itd. .........

Nie musisz ponownie wysyłać pism do starostwa. Załączasz dokumenty jak poprzednio i składasz pozew.

Powodzenia

kpierog napisał:
Z tego podanego linka wynika, że pozywasz powiat:

Do
Sądu Rejonowego
w ...................
Wydział I Cywilny

Powód: karolincia90 ;)

Pozwany: Powiat Kłobucki
42-100 Kłobuck,
ul. Rynek im. Jana Pawła II 13

Wartość przedmiotu sporu: ............... (ja pisałem 500zl)
Opłata w kwocie 30 zł. została uiszczona (dowód w załączeniu)

POZEW O ZAPŁATĘ W POSTĘPOWANIU UPOMINAWCZYM

Itd. .........

Nie musisz ponownie wysyłać pism do starostwa. Załączasz dokumenty jak poprzednio i składasz pozew.

Powodzenia

Ok dzięki wielkie:smile:

Witam, na 29 stycznia wyznaczono sprawe o zwrot. Powiat podnosi temat o niedopuszczalnosci drogi sadowej - zobaczymy co z tego wyjdzie - jak bedzie po dam znac oczywiscie.

Sąd Rejonowy w Lubinie a Powiat Polkowicki

Apropo kogo pozywać znalazłam na jakims forum taka odp.

"Powództwo wytacza się przeciwko powiatowi. Zgodnie z przepisem art. 2 ust. 2 ustawy z dnia 5 czerwca 1998 r. o samorządzie powiatowym to powiat ma osobowość prawną. Starosta nie posiada zatem zdolności sądowej w rozumieniu przepisu art. 64 k.p.c.

Wyjątek stanowi powództwo przeciwko Staroście ze stosunku pracy. Starosta jako pracodawca może bowiem być pozwany w oparciu o art. 460 par. 1 k.p.c."

Z tego wynika ,że mój pozew i pozwany był źle napisany (to była odp. właśnie na pytnie kogo pozywać , bo pozwał "starostwo reprezentowane przez starostę " i mu nie przyjęli )
... ciekawe ... bo w sumie złozyłam trzy pozwy... i wszystkie trzy zostały przyjęte.

Zagadka ... to jest Polska właśnie :-)))

Ja pozywałem Starostwo z dopiskiem reprezentowane przez Staroste (jednak jest to zbyteczne i może byc powodem do odrzucenia pozwu).
U mnie przeszło a dlasze losy to trzeba jeszcze poczekac.
Pozdro;)

Witam wszystkich
Własnie dostałem odpowiedz ze swojego starostwa, oczywiście odmowną na moje wezwanie do zapłaty. powołując się na ordynację podatkową art.79par2 mówiącą o przedawnieniu ( wklejam skan).Co o tym sądzicie?Jak się maja do tego wypowiedzi sędziów na tym forum ebos.pl, a szczególnie ostatnia użytkownika "sebus"?
Pozdrawiam
Link do forum http://www.ebos.pl/opinie_prawne/2071_karty_pojazdow.html

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Ostatnia edycja:
14 lutego miałam 2 rozprawę (pierwsza została odroczona, bo 2 dni przed, podniosłam roszczenie na 500 zł, a nikt z powiatu się nie pojawił).

Wygrałam na etapie SJ (a znajomy nie wygrał wcześniej w SJ, składał apelację). Zasądzono 500 zł plus odsetki (o dnia następnego który ostatecznie wyznaczyłam termin w przed sądowym wezwaniu do zapłaty).
W moim przypadku również w sprzeciwie była powołana ustawa o finansach publicznych, Ordynacja i przedawnienie.
Walczcie. Ja nie chciałam się tym zajmować (nie mam na to czasu), więc zleciłam prawnikowi. Kontakt był mailowy. Mogę z czystym sumieniem polecić tego prawnika, gdyby ktoś chciał oddać sprawę prawnikowi:
PS. Działa błyskawicznie. Świetny kontakt mailowy :)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Rozumiem, że wyrok się już uprawomocnił?

Nie, ale wątpię aby apelację składali, bo w SO się wygrywa, po przegraniu w SJ. Nie bardzo mają o co się spierać, mam zasądzone odsetki w najgorszej ewentualności, więc jedynie by chodziło o te 75 zł, skoro mam zasądzone całe 500 :)
Złożyłam wniosek o uzasadnienie, jak dostanę orzeczenie z uzasadnieniem, to Wam tutaj wrzucę :)
PS. A Pani sędzia w uzasadnieniu podkreśliła, że nie ma wątpliwości, iż to jest nienależne świadczenie (to było skierowane do radcy prawnego powiatu odnośnie zagadnień nadpłaty z Ordynacji) :)

Ostatnia edycja:
Dobrze wiedzieć, że nadal jest światełko w tunelu ;) Choć jak wiadomo - "co sąd to obyczaj". Ta niezawisłość.....

Pzdr

Forza AZS napisał:
A powiedz mi, bo wstępnie chciałem iść drogą administracyjną, ale u mnie też twardo powołują się na tą ustawę o ordynacji podatkowej, do tego widze wyrok WSA z mojego miasta(Poznania) negatywny, więc trochę się zniechęciłem.
Ale jak złożyłem już dwa pisma do Gminy Miejskiej:
1. o zwrot nadpłaty
2. o usunięcie naruszenia prawa

to teraz mogę po tych dwóch pismach normalnie pozew do sądu cywilnego pisać??

Pozdrawiam

1. Jeśli złożyłeś Przedsądowe wezwanie do zapłaty z wyznaczonym terminem, i termin już minął lub dostałeś negatywną odpowiedź, to korzystasz z wzorów na forum i składasz pozew w sądzie cywilnym (opłata 30zł)
2. Jeśli wzywałeś do usunięcia naruszenia prawa to znaczy, że przygotowywałeś się do postępowania przed sądami administracyjnymi. Jednak opierając się na pierwszym piśmie możesz już składać pozew w sądzie cywilnym a drogę administracyjną odpuścić.

Pzdr

Kurcze, co mi się czepił skrót SJ, to ja pojęcia nie mam, oczywiście SR.
Ja też odradzam administracyjną, bo dłuższa, droższa, nie ma mowy o odsetkach, a w końcu temat z przedawnieniem, Ordynacją to zagadnienie WSA Poznań (link do wyroku już wrzucałam wcześniej) :)

A możesz przesłać mi wzory pism na drodze cywilnej amaretta???
Mój mail: bouma1@o2.pl

P.S.

Mi tam głównie chodzi o kwotę główną, ile tych odsetek tam w końcu będzie, tyle co kot napłakał, a zresztą jak składałem pismo do Gminy Miejskiej to żądałem zwrotu 425 zł, a o odsetkach nic nie wspominałem, bo z początku chciałem iść drogą administracyjną.

Wzorów pism podać nie mogę, bo nie są mojego autorstwa. Zawsze możesz zmienić roszczenia w trakcie. Ale mi głównie chodziło o zasadę. Zdenerwowało mnie to, że w moim byłym mieście wypłacają na wniosek, a w obecnym nie.... to jakby mój powiat obecny, był państwem w państwie... to był główny powód, że zdecydowałam się na pozew (z natury nie jestem ludkiem roszczeniowym).... a podniesienie na 500 zł było tzw. kropką nad i (chociaż zastanawiałam się, czy to zrobić.....) :D

Potrzebuję rady, a mianowicie w pierwszych dniach stycznia złozyłam w starostwie powiatowym wniosek o zwrot nienależnie pobranej opłaty za karte pojazdu z wyznaczonym prezemnie terminem 14dni. po 2 tygodniach dostałam odpowiedz że wystapiło przedawnienie i odmawiaja mi zwrotu kwoty jaka wnioskowałam tj. 425zł. na dole pisma była klauzula pouczająca że moge odwołac sie do SKO za pośrednictwem starosty i tak zrobilam 19 stycznia i do dzisiaj nic cisza. Co mam robić czy mogę teraz nie czekając na odpowiedz z SKO złożyc pozew do sądu.

Kilka stron "temu" wklejałam link do wyroku WSA Poznań, który właśnie odmówił powołując Ordynację (przedawnienie). Myślę, że iść drogą administracyjną to zły pomysł, bo opłata to min 100 zł. Nikt Ci nie zabroni iść drogą cywilną, ale znów zaczynasz od początku :)

jak mam napisać pozew do sądu moge się powołać na te odmowe jaką dostałam od starostwa w styczniu

Nie bardzo.... od początku określasz drogę, która idziesz.... wiec przy cywilnej nie zaczynasz od wniosku :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót