Karta pojazdu - zwrot nadplaty

• Autor wątku Autor wątku edi_dur
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ja jeszcze raz chciałem spytać fachowców bo nikt wcześniej mi nie podpowiedział:

Otrzymałem info od UM w Sosnowcu że oczywiście bla, bla, bla i nie dadzą mi 425zł. Więc teraz wniosek do sądu. Tylko czy we wniosku do sądu w zdaniu " zasądzenie od pozwanej Gminy Miejskiej w …………………./ pozwanego Starostwa Powiatowego w …………………………….. na rzecz powoda kwoty 425 zł. tytułem zwrotu nienależnie pobranej opłaty" czy można dodać "plus należne odsetki" czy nie? I ewentualnie czy ja je mam sam określić czy wystarczy napisać 425zł + należne odsetki ?

A i drugie pytanko: czy od momentu otrzymania odmowy z UM jest jakiś okres do złożenia pozwu sądowego czy nie?

Fachowcem nie jestem ale ja, w pozwie, ująłem to tak :
"kwotę 425 złotych ( słownie: czterysta dwadzieścia pięć złotych) wraz z odsetkami ustawowymi od dnia xxxxxx roku do dnia zapłaty oraz kosztami procesu"
Z tego co wiem, nie ma znaczenia okres od odpowiedzi z UM do złożenia pozwu w sądzie.
Miało by znaczenie w postępowaniu przed sądem administracyjnym.

hefren a jaką datę wpisałeś w miejscu "od dnia"? To data wniesienia opłaty za kartę. I drugie pytanko: jak finał Twojej sprawy? Aha a dawałeś kopię wpłaty za kartę czy też jej nie masz tak jak większość gdyż zabierał to urząd w momencie rejestracji.

Ostatnia edycja:
Data - następny dzień po wpłacie (np. wpłata 10 maja - odsetki od dnia 11 maja).
Moja sprawa jest na razie w toku. Złożyłem pozew w połowie marca. Do pozwu dołączyłem zaświadczenie z UM o wniesieniu opłaty za kartę pojazdu. Wystarczy napisać pisemko do wydziału spraw obywatelskich o wydanie zaświadczenia stwierdzającego, że w dniu takim a takim zarejestrowałeś pojazd oraz została uiszczona kwota 500 zł za wydanie karty pojazdu. Kosztuje to bodajże 17 zł.

Witam, a ja mam pytanie
sprowadziłem pojazd z Holandii w 2008r. Musiałem wykupić karte pojazdu.
I zapłaciłem również 500zł- w 2008r !... czy też należy mi się zwrot? czy tylko należy się za auta rejestrowane pomiędzy 01.05.2004r a 14.04.2006r. ?

500 zł - w Twoim przypadku - to chyba "opłata recyclingowa". Zwrot dotyczy pojazdów rejestrowanych przed 14.04.2006 roku - po tej dacie zmniejszono opłatę za kartę do 75 zł.

aha ok dzieki ;)
a zwrot opłaty recyklingowej ? wchodzi w gre? bo też coś czytałem o tym, droga sądowa itd. ale czy komuś sie udało ?

Niestety - w kwestii zwrotu tej opłaty nie jestem w temacie. Ale szczerze wątpię, aby coś tu można było zdziałać...

a mnie w starostwie pow. powiedzieli,ze owszem zwrot sie nalezal, ale tylko jezeli wniosek o zwrot zostal zlozony w terminie 7 czy 14 dni (dokladnie nie pamietam) od orzeczenia TK w przedmiotowej sprawie. jak ktos sie za pozno obudzil to musztarda po obiedzie i jezeli ktos chce, to do sadu, ale oni/starostwo jeszcze zadnej sprawy nie przegrali...
i teraz nie wiem jak to jest? czy maja racje, trzebabylo zmiescic sie w jakim terminie od ukazania sie orzeczenia Tk, a teraz to juz nie da rady? czy moze tylko tak mowi,zeby zniechecic petentow? (swoja droga naczelnik naszego urzedu jest znany z tego,ze "ustala" swoje zasady)

jeszcze jedno pytanko: czy jeśli samochód mam zarejestrowany wspólnie z żoną to we wniosku do sądu w polu "powód" mogę wpisać dwie osoby (siebie i żonę)?

A jeśli tak to jak zmienić zdanie "Imieniem własnym wnoszę o:" Bo ta formułka to raczej dot. jednego powoda. A jak ująć to jeśli jest dwóch? "Imionami własnymi wnosimy o:" ?

Ostatnia edycja:
Polecam też drogę administracyjną.
Krok 1:
Złożyć wniosek o zwrot nadpłaty za wydanie karty pojazdu do
właściwego organu ( w moim przypadku do Prezydenta Miasta wniosek
wysyłałem pocztą)
Odpisali oczywiście, że nie oddadzą.
Krok 2:
Wysyłać do organu "Wezwanie do usunięcia naruszenia prawa" w którym
ponowić argumenty z wniosku wskazujac przepisy, które zostały
naruszone przez organ. (B.ważne: wezwanie wysłać w terminie 14 dni
od otrzymania pisma odmownego)
Oczywiście znów odmówią (najprawdopodobniej).
Krok 3:
W ciągu 30 dni od otrzymania odpowiedzi na wezwanie złożyć skargę do
Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego na akt lub czynność organu
(pismo odmowne nie jest decyzją administracyjną tylko aktem lub
czynnością więc trzeba zastosować się do opisanej drogi
postępowania). Aha! skarżymy pierwsze pismo. W wezwaniu do usunięcia
naruszenia prawa i skardze do sądu powołujemy się na nr pierwszego
pisma odmownego.
Skargę do WSA skladamy za pośrednictwem organu, który skarżymy czyli
starosty lub prezydenta, nie wysyłamy jej bezpośrednio do sądu tylko
do tego organu.
Ja sprawę wygrałem podobnie jak większość osób, które skarżyły do
WSA.
Oczywiście pod warunkiem przejścia całej opisanej drogi i co ważne z
zachowaniem wszystkich terminów.
Zainteresowanym moge podesłać wzory wszystkich pism.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w dochodzeniu swoich praw.

Jestem zainteresowana odzyskaniem zwrotu nadpłaty za wydanie karty pojazdu.Chciałabym odzyskać w drodze administracyjnej. Jeżeli mogłabym prosić o przesłanie wzorów pism do urzędu i WSA. Z góry dziękuję. proszę o przesłanie na adres e-mail:joanna7625@wp.pl , e-mail:mariusz-76@o2.pl

Ostatnia edycja:
Ja też proszę o wzory pism. Staram się o zwrot. Pytanie. Czy jak nie mam jużkarty pojzadu ponieważ auto sprzedałem to wystarczy mi dowód wpłaty?
Oto mój mai:
moderacja
Z góry dziękuję.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
PROSZĘ O WZORY TYCH PISM NA MAILA moderacja

dokonałam rejestracji pojazdu 2005.10.11 zapłaciłam 500 zł.wiem że można starać się o zwrot tej nadpłaty wraz z odsetkami przez starostwo bezprawnie pobranej.
pisałam pismo do starostwa w 2006 roku odpowiedzieli mi:

"...Reasumując zgodnie z art 146&2 K.P.A nie uchyla się decyzji,jeżeli w wyniku wznowienie postępowania mogłaby zapaść wyłącznie decyzja odpowiadająca w swej istocie decyzji dotychczasowej.
Jednocześnie informuję,iż w przypadku wniosku o zwrot pobranej opłaty za wydanie karty pojazdu uznanej przez wnioskującego za zawyżoną,nie ma zastosowania administracyjny tryb ich rozpatrzenia..."

Czy w takim razie muszę pisać jeszcze raz pismo do starostwa,czy mogę się powołać na to z 2006 roku jak wyżej mi odpowiedzieli i złożyć jeszcze raz ale "Wezwanie do usunięcia naruszenia prawa"?

Jeśli można, to ja też poproszę o wzory pism do urzędu i WSA
moderacja

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

tak,otrzymałam na e-maila wzory pism do urzędu i WSA:)

Witam WSZYSTKICH :D:D:D

Dzisiaj dostałem pisemko z Sądu o wstawienie się na przesłuchanie w charakterze strony w sprawie o zapłatę... Mam takie pytanie. Czy ktoś z was był już wzywany na podobne przesłuchanie??? Jeżeli tak to proszę o jakieś rady???

Aha jakby ktoś pytał to: 30.03.2010 złożyłem pismo do Powiatu o zwrot za kartę pojazdu i oczywiście przeszła odmowa że niby ta sprawa się już przedawniła... No to ja ich do sądu 30.04.2010 złożyłem pozew przeciw powiatowi z drogi cywilnej - powództwo z art. 410 kc i 2 tygodnie temu przyszło pismo ze oni dalej podtrzymują swoją rację a dzisiaj dostałem to właśnie wezwanie :D

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót