Karta pojazdu - zwrot nadplaty

• Autor wątku Autor wątku edi_dur
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Tylko dlaczego sądy tak różnie podchodzą do tych spraw... W moim przypadku muszę czekać na uzasadnienie wyroku i wtedy składać odwołanie może w końcu się uda :) POZDRO

bo, niestety u nas nie ma "precedensu" i każdy sędzia, orzeka wedle swoich przekonań. Dodatkowo w Twoim przypadku, Powiat podniósł zarzut przedawnienia roszczenia. U mnie, też jeszcze wszystko się może zdarzyć, do uprawomocnienia wyroku, mam zdaje się jeszcze 2,5 tygodnia :(
Powodzenia, w walce :)

Witam,
od jakiegoś czasu próbuje się za to zabrać i chyba nadszedł ten czas . Większość jest dla mnie zrozumiała , tylko drobna kwestia - mam blankiet opłaty i jest na nim 501 zł a nie 500 . Moje pytanie : czy mam ubiegać się o zwrot 426 zł czy 425 ? Z góry dziękuje za odpowiedź .

Witam wszystkich;) Jak wcześniej pisałem mój pozew został oddalony i nie wiedziałem dlaczego ale dzisiaj przyszło uzasadnienie sądu i już wszystko wiadomo nie chce mi się tego wszystkiego pisać :sad: dlatego pytanie czy można tu wrzucać scany z wyroków sądu...

A tak pokrótce to sąd uznał sprawę za przedawnioną...

Bardzo bym prosił też o różne rady w walce z sądem ponieważ zamierzam pisać odwołanie od wyroku... za dobre rady czeka piwo:beer:

pozdro

tomilee83 napisał:
Witam wszystkich;) Jak wcześniej pisałem mój pozew został oddalony i nie wiedziałem dlaczego ale dzisiaj przyszło uzasadnienie sądu i już wszystko wiadomo nie chce mi się tego wszystkiego pisać :sad: dlatego pytanie czy można tu wrzucać scany z wyroków sądu...

A tak pokrótce to sąd uznał sprawę za przedawnioną...

Bardzo bym prosił też o różne rady w walce z sądem ponieważ zamierzam pisać odwołanie od wyroku... za dobre rady czeka piwo:beer:

pozdro

Wrzuć skan na jakiś serwer plików, np wrzuta.pl i podaj tutaj link. Chętnie zapoznam się z tym uzasadnieniem.

Uzasadnienie to totalna bzdura, nie można stosować art. 417 do orzeczenia TK zawierającego odroczenie terminu utraty mocy danego przepisu a tak było w tym przypadku - TK wydał orzeczenie w styczniu a przepisy obowiązywały jeszcze do końca kwietnia. Mówi o tym uchwała SN z 3.07.2003 (III CZP 45/2003):
„(...) określenie późniejszej daty utraty mocy obowiązującej aktu normatywnego nie może być inaczej tłumaczone, jak jego pozostawienie przez czas oznaczony w porządku prawnym, i oznacza, że Trybunał, mimo stwierdzenia niezgodności aktu z przepisami wyższego rzędu, działając w granicach kompetencji, utrzymuje w mocy normę prawną (...)”.

W konsekwencji oznacza to, że do wskazanej w wyroku Trybunału daty utraty mocy obowiązującej dany przepis powinien być uznany za zgodny z prawem i tym samym nie można do tej daty konstruować odpowiedzialności odszkodowawczej z art. 4171 § 1. Czyli, że w momencie gdy wpłacałeś opłatę za kartę pojazdu ten przepis był zgodny z prawem dopiero później TK stwierdził niezgodność i nakazał wydanie nowych przepisów.

DominikZL czy mogę przytoczyć twój post jako uzasadnienie do apelacji (ponieważ muszę ją złożyć do 10.08.2010) i czy takie uzasadnienie przyniesie korzystne dla mnie rozwiązanie przed sądem okręgowym...

tomilee83 napisał:
Rozmawiałem z prawnikiem, który twierdzi, że ważny jest status prawny dochodzącego roszczenia, jeśli jest to firma, to okres przedawnienia, wynosi 3 lata, jeśli jednak na umowie figuruje osoba prywatna to wtedy okres przedawnienia wynosi 10 lat (mówił, że prowadzi właśnie takie sprawy, sądząc się obecnie z powiatem strzelińskim).

tomilee83 napisał:
DominikZL czy mogę przytoczyć twój post jako uzasadnienie do apelacji (ponieważ muszę ją złożyć do 10.08.2010) i czy takie uzasadnienie przyniesie korzystne dla mnie rozwiązanie przed sądem okręgowym...

W apelacji musisz przytoczyć uzasadnienie, zapoznaj się z art. 368 kpc. Czy takie uzasadnienie przyniesie korzyść to nie wiem bo każdy sąd rozpatruje sprawę indywidualnie co widać po twojej sprawie, pierwszy raz widzę żeby sąd opłatę za kartę pojazdu podciągnął pod art. 417 kc.

DominikZL a masz może przykładowy wzór takiego odwołania...

Poszukaj w google, znajdziesz bez problemu przykłady.

ARTHURAS proszę napisz jak już wyrok w Twojej sprawie uprawomocni się, chyba, że Ciebie też bądą chcieli wrobić w 3-letni okres przedawnienia:mad:

wyrok, powinien uprawomocnić się jutro, ale w tzw. międzyczasie, dzwoniłem do sądu i dowiedziałem się, że strona przeciwna (czyli powiat), odbierała pisemne uzasadnienie pozwu, co zwiastuje, że raczej będą się odwoływać :(
Nie wiem jak teraz wygląda zarzut przedawnienia, ale chyba powinni to zrobić, w odpowiedzi na pozew albo na pierwszej rozprawie.

Czyli rozumiem, że jutro masz starcie w sądzie. Możliwe, że wykorzystają zarzut przedawnienia, ale 3 lata dotychy działalności gospodarczej i wpłat cyklicznych. Więc jak masz samochód na własny użytek, to ewentualnie będzie trzeba teraz to udowodnić, czego oczywiście nie życzę. Oby Twoja sprawa zakończyła się pozytywnie :ok:

fiatcar napisał:
Czyli rozumiem, że jutro masz starcie w sądzie.
Nie, 11.08 mijały 3 tygodnie od ogłoszenia wyroku, potrzebne do uprawomocnienia, w sądzie już nie byłem.

Jednak przeczucia mnie myliły, nie było żadnego odwołania, a na drugi dzień po uprawomocnieniu, kasa wpadła na konto :)

Ostatnia edycja:
Dzięki za info. Można się powołać na kolejną wygraną sprawę. Jeszcze pytanko - kiedy sprowadziłeś swój samochód ARTHURAS?

Jeden w grudniu 2004, a drugi w grudniu 2005 (za obydwa dostałem zwrot).

witam,
mam następujące pytanie. Bylem w sadzie w Krakowie złożyć pozew (bardzo podobny do tego z linków poniżej)
http://www.se.pl/media/pics/2009/04/21/pozew_1.jpg
http://www.se.pl/media/pics/2009/04/21/pozew_2.jpg

ale pani w informacji powiedziała iż dla takiej kwoty pozew powinienem złożyć na standardowym formularzu
http://bip.ms.gov.pl/sprawy_cywilne/form1_p.pdf

owszem mogą przyjąć mój pozew ale zapewne zostanę wezwany na uzupełnienie danych i złożenie standardowego formularza. co tylko opóźni sprawę więc ona sugeruje ten formularz. Nie wiem o co tu chodzi:(

Standardowy wniosek ma dość mało miejsca na uzasadnienie a poza tym przywołuje inne paragrafy (187 § 2 kpc lub w art. 4841 § 2 kpc 0

Czy ktoś miał podobne doświadczenie?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót