Karta pojazdu - zwrot nadplaty

• Autor wątku Autor wątku edi_dur
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Pytanko dotyczy kolegi kpierog tylko mi się źle odnośnik wstawił

serdel77 napisał:
czyli jak wysłałem ostateczne przedsądowne wezwanie do zapłaty i upłynął termin 7 dni jaki im wystawiłem to nie mogę złożyć pozwu do sądu, tylko muszę czekać na odpowiedz.
A jaki mają oni termin na odpowiedz?

Często praktykowane było przez starostwa powiatowe "nie odpowiadanie na takie pisma". Chodziło im o to, żebyśmy nie mogli skierować sprawy do sądu (brak ustosunkowania się do wezwania do zapłaty). Ale prawo stanowi, że jeśli wyślemy takie ostateczne wezwanie za potwierdzeniem odbioru, a w piśmie ustalimy np. datę do kiedy oczekujemy na wpłatę nienależnie pobranej kwoty, to po upływie tego terminu już możemy kierować sprawę do sądu. Warto jednak zawsze zaczekać kilka dni dłużej na odpowiedź, gdyż list polecony od starostwa może przyjść z kilkudniowym opóźnieniem.

Koleżanki i koledzy!
Doradzcie - do tej pory jak czytałem to forum wystrczyło raz wezwać Starostwo do wypłaty, teraz widze, że w wezwaniu powinno być okreslenie terminu wypłaty (np 7 dni) i że że to wezwanie jest wezwaniem przedsądownym - czy to jest wymóg formalny?

Ja czekam za odpowiedzią ze starostwa na mój wniosek mniej więcej tej treści:
Powiat .................
Starosta Powiatu ...................
..................................
.....................................

WNIOSEK

Dotyczy: zwrotu nadpłaty za wydanie karty pojazdu nr AAA........... dla pojazdu ...........................

Niniejszym wnosimy o zwrot kwoty nadpłaty za wydanie karty pojazdu dla samochodu ................. o nr rejestracyjnym ....... (I rej. w kraju 2005-xx-xx) w wysokości 425,00 PLN (czterysta dwadzieścia pięć złotych) wraz z odsetkami ustawowymi liczonymi od dnia zapłaty za w/w kartę pojazdu, tj. 2005-xx-xx.
UZASADNIENIE

W dniu 2005-xx-xx wpłaciliśmy na rzecz Powiatu ................. za pośrednictwem Starosty .................. (na podstawie § 1 ust. 1 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 28 lipca 2003r., w sprawie wysokości opłat za kartę pojazdu (Dz. U. Nr 137, poz. 1310 ze zm.)) opłatę za wydanie karty pojazdu sprowadzonego przez nas z zagranicy w kwocie 500,00 PLN. Nr karty pojazdu AAA.............

Wyrokiem Trybunału Konstytucyjnego z dnia 17 stycznia 2006 roku (sygn. akt 6/04, OTK-A 2006/1/3) stwierdzono niezgodność wskazanego przepisu z art. 77 ust. 4 pkt 2 i ust. 5 ustawy z dnia 20.06.1997r. Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. Nr 108, poz.908 z późn. zm.) poprzez wykroczenie poza zakres upoważnienia zawartego w tych przepisach, polegające na zawyżeniu wysokości opłaty za wydanie karty pojazdu. Wskazać należy, że Trybunał Konstytucyjny w powołanym wyroku jasno stwierdził, że określenie w drodze rozporządzenia opłaty za wydanie karty pojazdu, której wysokość nie pozostaje w związku z kosztami świadczonej usługi, jest sprzeczne z art. 217 Konstytucji.

W oparciu o wskazanie Trybunału Konstytucyjnego w dniu 28 marca 2006 zostało wydane Rozporządzenie Ministra Transportu i Budownictwa (Dz.U. z 2006 r., nr 59, poz. 421). W rozporządzeniu tym, w § 1 ust. 1 ustalono wysokość opłaty za wydanie karty pojazdu na poziomie 75,00 PLN. Przedmiotowe Rozporządzenie weszło w życie w dniu 15 kwietnia 2006 roku.

Obowiązujące przepisy zmniejszyły wysokość opłaty za wydanie karty pojazdu do 75,00 PLN od samochodu. Za w/w samochód powinniśmy zapłacić więc 75,00 PLN. Wynika z tego, iż kwota 425,00 PLN jest kwotą nienależnie uiszczoną. W tym stanie rzeczy wnosimy o zwrot różnicy pomiędzy kwotą uiszczoną, a kwotą wynikającą z przepisów obowiązującego prawa.

W związku z powyższym prosimy o niezwłoczne uiszczenie przedmiotowej zaległości wraz z odsetkami ustawowymi na rachunek w PKO o numerze:
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Załącznik:
- kserokopia zaświadczenia Starostwa Powiatowego
w .......... z dn. ...............
Z poważaniem,

Czy muszę jeszcze jakieś wezwanie wystosować do starostwa czy po uzyskaniu odpowiedzi na to wezwanie od razu kierowac Pozew do Sądu Rejonowego?

Pomóżcie - i dzięki

jeżeli ma być jeszcze jakieś wezwanie może ktoś umieści jakiś WZÓR???

Nie wiem jak jest w praktyce (czy dla sądu jest ważne aby było to "ostateczne przedsądowe wezwanie do zapłaty" z wyznaczonym terminem), ale jeżeli starostwo w odpowiedzi na jakiekolwiek "wezwanie do zapłaty nienależnie pobranej kwoty" powiadomi nas, że możemy dochodzić swoich praw przed sądem, to możemy od razu składać pozew. Tak mi się wydaje....

W moim przypadku starostwo w odpowiedzi zawiadomiło mnie, że mogę walczyć o swoje prawa przed sądami administracyjnymi, tak jakby było pewne wygranej, dlatego złożyłem pozew w sądzie cywilnym ;)

Witam
Po około 2 miesiącach od wygranej sprawy przed sądem administracyjnym wpłynął na moje konto zwrot za nadpłatę za kartę pojazdu oraz zwrot za koszty sądowe, ale nie otrzymałem odsetek od w/w kwoty. Czy jest jakaś możliwość odzyskania tych odsetek w końcu przez około 6 lat starostwo miało bezprawnie moją kasę? Proszę o info czy można coś z tym zrobić

Przeczytaj wyrok oraz uzasadnienie. Powinno być wyszczególnione jaką kwotę ma zwrócić starostwo, za jaki okres należą się odsetki ustawowe (ostatnio praktykowane jest przyznawanie odsetek tylko za okres od momentu "wezwania starostwa do wypłaty nienależnie pobranej kwoty", a nie od momentu wniesienia opłaty za kartę pojazdu - przynajmniej w przypadku sądów cywilnych) oraz jaką kwotę kosztów sądowych ma zwrócić strona pozwana.

kpirog - z tego co się naczytałem wyroków z Sądów Administracyjnych to chyba dla tego starostwo podpowiada tą ścieżkę dochodzenia swoich praw, bo tam trzeba koniecznie spełni~ć kilka warunków: przede wszystkim terminowość (żaden termin nie może być przekroczony), i po wezwaniu do wypłaty koniecznie w ciągu 14 dni należy jeszcze raz złożyć do starostwa wezwanie do usunięcia naruszenia prawa" (warunek konieczny żeby nie oddalono skargi w Sądzie admini.)

Dlatego pozew cywilny jest prostszy, szybszy, i mniej kosztowny.

w Sadach Administracyjnych łatwiej o błąd formalny (nie spełniony termin lub zła terminologia użyta) i sądy te odrzyczają skargi nie rozpatrując ich; a w Sądach rejonowych (cywilnych) zazwyczaj wzywają jeszcze do uzupełnienia braków etc. za nim umorzą, odrzucą.

Proszę o wzór podania dot.zwrotu podatku za kartę pojazdu i jeśli to możliwe o przesłanie na mój adres e-mail.Za co z góry dziękuję.

Jakiego podatku? Pierwsze słyszę....

Piotr Łach napisał:
Proszę o wzór podania dot.zwrotu podatku za kartę pojazdu i jeśli to możliwe o przesłanie na mój adres e-mail.Za co z góry dziękuję.

Witam,
Kilka postów wyżej masz wzór dodany przez mar1978.
Pozdrawiam

Piotr Łach napisał:

Ale kolega pisał o zwrocie podatku....

Co do odsetek właśnie mam pewien problem bo w całym procesie czyli: we wniosku, wezwaniu, skardze jak i w zawiadomieniu o rozprawie gdzie jest przeredagowana przez starostwo moja skarga (bo skargę skradamy za pośrednictwem starosty) jak i na rozprawie w ustnym ogłoszeniu wyroku była mowa o odsetkach (dam sobie rękę uciąć iż sędzia o tym mówił) ale w odpisie wyroku ani słowa o odsetkach choć w uzasadnieniu do wyroku jest mowa o odsetkach. Czy w tej chwili coś mogę zrobić by starostwo je wpłaciło?

Ile ci zwrócili? Może te odsetki są już wliczone w to co starostwo wypłaciło? U mnie jak przyszedł przelew to było wyszczególnione:

ZWROT ZA KARTĘ POJAZDU NALEŻNOŚĆ GŁÓWNA-425,00; ODSETKI USTAWOWE-24,07; ZWROT KOSZTÓW PROCESU-30,00.

Za jaki okres te odsetki? U mnie jak widać nie było to dużo, bo jedynie za okres od wezwania do zapłaty a nie od momentu wniesienia opłaty w 2006r.

Zwrócono mi 525 zł Odsetki nie są wliczone i było wyszczególnienie zwrot za kartę pojazdu 425 zwrot kosztów 100 (takie poniosłem) A co do okresu we wniosku chciałem od momentu wpłaty w wezwaniu nie jest określona data w skardze jest to określone od dnia wpłaty, choć w skardze, którą przekazał starosta jest tylko informacja, że chodzi o zwrot wpłaty wraz z odsetkami i tak jak pamiętam tak samo było na sali rozpraw jak i również jest w uzasadnieniu do wyroku

Musisz pytać na priva tych, którzy w tym wątku kilka stron wcześniej wypowiadali się na temat drogi przez sądy administracyjne i mają wygrane sprawy....
Możesz chyba podejść do starostwa i poprosić o ustosunkowanie się do uzasadnienia wyroku (jeśli posiadasz odpis). Jeśli w uzasadnieniu wyroku jest mowa o odsetkach to zawsze z takim prawomocnym wyrokiem można iść do komornika - tak mi się wydaje...

Problem polega na tym, że w uzasadnieniu wyroku jest mowa o odsetkach a w samym wyroku ani słowa i nie wiem czy można coś z tym zrobić?

Możesz opisać swoją sytuację w dziale "Postępowanie administracyjne" tego forum. Ktoś pewnie poradzi co z tym fantem zrobić.

Witam serdecznie,

Chcialabym Wam opisac moja sytuacje dot. zwrotu za nieszczęsną karte pojazdu. Zeby nie zanudzac i nie pisac opowiadania wypunktuje co dotychczas uczynilam, a wiec:
1. Pismo do Starostwa Powiatowego w Rzeszowie - oczywiscie odmowa
2. Pozew do sadu - pozwany Starostwo Powiatowe w/w - odmowa bo nie ma zdolności prawnej
3. Pozew do sadu - pozwany Urzad Miasta - wydz. Komunikacji - odmowa bo nie ma zdolności prawnej
4. Pozew do sadu Rejonowego - pozwany Gmina Miasto Rzeszów - sprawa sie odbyla i nici z tego. Teraz chce sie odwolac od tej decyzji. Pytanie moje brzmi do jakiej instytucji mam sie odwolac. Nie popusze im bo to przechodzi ludzkie pojecie!!!!!!

Prosze Was o pomoc

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót