L
LILA LU
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 102
To też pan koniecznie odeśle,ale musi im pan coś napisać,ze nie może dosłać żądanych dokumentów ponieważ mogą nie rozpatrzyć pana wniosku.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
LILA LU napisał:To też pan koniecznie odeśle,ale musi im pan coś napisać,ze nie może dosłać żądanych dokumentów ponieważ mogą nie rozpatrzyć pana wniosku.
teletubiś79 napisał:Witam serdecznie.
Szukam tu różnych informacji AKTUALNYCH jak i pomocy w wypełnieniu wniosku o zasiłek rodzinny KINDERGELT, załączniku dziecko i załącznik zagranica.
Familienkasse tydzień temu przysłali mi upragnione dokumenty związane z zasiłkiem na dziecko, mam przyznany numer kindergelt. Udało mi się znaleźć w sieci przetłumaczone już te same dokumenty na język polski i niestety mam z nimi mały problem.
Jak część z Was mam podobne problemy z ex współmałżonkiem. Jestem po rozwodzie, mam syna i mieszkamy w PL, a ojciec dziecka ponownie się ożenił, ma córkę i pasierba oraz prowadzi działalność gospodarczą w Niemczech od 3 lat .Jego żona z dziećmi także przebywa w PL. Nie mam dobrych relacji z ex mężem, nie chce aby nasz syn dostał to świadczenie, nie chce udostępnić mi żadnych informacji odnośnie prowadzonej działalności itp bo to by także podniosło mój standard życia. SZOK , PRAWDA !!!
Może przejdę do rzeczy czyli do dokumentów przysłenych przez Familienkasse.....
1. WNIOSEK O ZASIŁEK RODZINNY
pkt. 5 Dane dotyczące dzieci
pkt. 6 Następującą ilość dzieci należy uwzględnić przy przeliczaniu
CZY JA TU MUSZĘ WPISAĆ DANE MOJEGO SYNA ???
2. ZAŁĄCZNIK DZIECKO do wniosku o zasiłek rodzinny....
pkt. 1 Dane dotyczące dziecka , [ew. odmienne nazwisko] czy tu wpisuję nazwisko, które dał mu ojciec ???
pkt. 5 CZY ISTNIEJE LUB ISTNIAŁO DLA PANI/PANA LUB INNEJ OSOBY ODNOSZĄCE SIĘ DO DZIECKA PRAWO DO ŚWIADCZENIA PIENIĘŻNEGO NA DZIECKO W CIĄGU OSTATNICH 5 LAT PRZED ZŁOŻENIEM WNIOSKU OD ORGANU POZA NIEMCAMI ALBO OD ORGANU MIĘDZYPAŃSTWOWEGO LUB PONADPAŃSTWOWEGO - czy może tu wpisuję że pobierałam zasiłek rodzinny na syna z MOPR ???
3. ZAŁĄCZNIK ZAGRANICA do wniosku o niemiecki zasiłek rodzinny....
co to znaczy dla mnie ???
pkt. 1 Dane ogólne
[numer identyfikacyjny] - czy tu wpisuję swój numer PESEL ???
pkt. 2 CZY DZIECKO , DLA KTÓREGO WYPEŁNIŁA PANI "ZAŁĄCZNIK DZIECKO" MIESZKA ZA GRANICĄ ? - za granicą tzn. w PL ???
pkt.4.1 w podpunkcie (a) wpisuję swojego pracodawcę aktualnego i ewentualnie byłych jeszcze pracodawców, bo tu chodzi o ostatnie 5 lat ??? i czy muszę dołączyć do tego dodatkową tą stronę wniosku aby wpisać wszystkich pracodawców z ostatnich 5 lat ???
pkt. 5.1 DOTYCZY OJCA DZIECKA - czy ja muszę to wypisać ??? Nie znam tych informacji , , ojciec dziecka nie chce podać mi tych informacji jak juz wcześniej wspomniałam.
Czy ktoś z Was może mi pomóc??
Teletubiś79 bardzo proszę o kontakt mailowy alex0202@o2.pl Jestem w podobnej sytuacji i na tym samym etapie jeśli chodzi o dokumenty z Familienkasse.
Olachabelka napisał:Czy jest w ogóle sens starać o kindergeld, mamy z mężem różne meldunki w polsce, mąż jest pracownikiem najemnym, w Polsce pobieram 500+ na jedno z dwójki dzieci, a urzędy gminy( mój i męża) nie chca nam podbic druków dotyczacych skladu rodziny- kazde z nas wypelnilo osobno jest na to jakis sposób, czy wystarczy zaswiadczenie o zameldowaniu na druku z gminy, może ktoś w końcu mi pomoże