Witam, mam pytanie odnośnie Kindergeldu. Mój tata od kilku lat pracuje w Niemczech i przez ten cały czas otrzymywałam Kindergeld. Gdy skończyłam I stopień studiów to wstrzymali wypłatę środków. W październiku 2016 r. rozpoczęłam II stopień studiów i równocześnie rozpoczęłam jednolite studia magisterskie i wysłałam zaświadczenie ze studiów, że nadal studiuję żeby ponownie rozpoczęli wypłatę Kindergeldu. Jednak chyba przez przypadek uczelnia wydała mi dwa zaświadczenia, ale tylko na jeden kierunek, ten który rozpoczęłam na nowo więc nie wypłacili mi środków ze względu na to, że to nie jest kontynuacja tylko nowe studia. Więc wysłałam im prawidłowe zaświadczenie ze studiów II stopnia jako kontynuację więc kolejno przyczepili się do tego, że pracuję (pracuję normalnie na umowę o pracę od października 2016 r., wysłałam im umowę o pracę). W odpowiedzi na to, wysłałam im wytłumaczenie, że kontynuuję jeden kierunek studiów, oprócz tego studiuję drugi i pracuję jednak moje wynagrodzenie nie przekracza ich wskazanego. I do tej pory nie otrzymałam żadnej odpowiedzi. 1 grudnia minęło pół roku od kiedy wysłałam im to wytłumaczenie i nic. Czy faktycznie nie należy mi się już Kindergeld? Co zrobić w takiej sytuacji?