KINDERGELD - Zasiłek rodzinny na dziecko w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku marzenapk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam.
Czy wiecie może do jakiej szkoły musi uczęszczać moje dziecko aby dostało Kindergeld? Musi to być stacjonarna (i tu dzienna czy wieczorowa), czy może wystarczy zaoczna? Mówię o szkole policealnej, tzw studium ale z uprawnieniami szkoły publicznej.
Jak to jest? Wszędzie nie widzę dokładnej informacji, piszą tylko, że musi się uczyć. Mam rozumieć, że nie ma znaczenia jaka jest to szkoła?
Pozdrawiam i proszę o odpowiedź :)

Witam. Mam pytanie dotyczące możliwego wyłudzenia kindergeld. Mianowicie : moja matka mieszka na stałe w Niemczech. Pobiera na mnie Kindergeld, mimo, że ma ograniczone prawa rodzicielskie i w ogóle się mną nie interesuje. Ja sam ukończyłem już 18 rok życia i zacząłem zastanawiać się, czy wyżej wymieniony zasiłek się jej należy. Czy mógłbym prosić was o pomoc w tej sprawie? Jeśli okazało by się, że kindergeld jej się nie przysługuję, to czy mogę wytoczyć jej jakikolwiek proces sądowy? Dodam, że zawsze, gdy było to potrzebne, matka fałszowała mój podpis.

myślę ze po zmianie przepisów z 2010 już nie pobiera Kindergeld ponieważ dziecko nie przebywa w jej gospodarstwie

możesz zapytać w Familienkasse, najlepiej w Nürnberg

Ostatnia edycja:
Niestety ale pobiera. Nie wiem jak ona to robi, lecz jakoś udało jej się tak wszystko poprzekręcać, że pobiera.

Witam
Od jakiegoś czasu czytam na tych stronach dobre porady, ale po lekturze porad niejakiego rezydenta mariana1 nie wytrzymałem i musiałem się zarejestrować. Mianowicie wprowadza jegomość tyle zamętu i tyle zamieszania, że aż w głowie huczy. Może dałby sobie na wstrzymanie i wreszcie przemówił ludzkim głosem, bo go tu nikt nie rozumie. Ja sam chciałem się zapytać o kindergeld dla mojej znajomej, ale boję się, że marian1 odpowie mi i będę miał tylko mętlik w głowie.
Pozdrawiam serdecznie

Jaki czas ma urząd na przyznanie zasiłku w Niemczech? Moja sprawa ciągnie się od lipca zeszłego roku. Ostatni raz poproszono mnie o dostarczenie brakujących dokumentów w listopadzie. Dodzwoniłem się i wiem, że je otrzymali ale od tamtej pory nie mam żadnych informacji. Mam wrażenie, że celowo jest to przedłużane. Czy można w jakiś sposób wymusić przyspieszenie tej procedury?

Witam! Od niedawna pracuję w Niemczech legalnie i mam tutaj zameldowanie.Zaznaczę że pracuję jako pomoc domowa w prywatnym domu i tu też jestem zameldowana.Mam pytanie czy w razie ciąży mogę się starać w Niemczech o becikowe i rodzinne?Umowę mam podpisaną na czas że tak powiem zgonu osoby którą się opiekuję.Co w takiej sytuacji mogę zrobić?

w Niemczech nie ma czegos takiego jak becikowe

Witam!
Jestem tu nowa i mam pytanie.Czy należy się KINDERGELD jeżeli mąż pracuje w Niemczech?Został tam oddelegowany przez firmę polską.Pracuje od 2011 r.Jest tam zameldowany, ma odprowadzany podatek niemiecki, natomias ZUS polski.Czytałam, że składki na ubezpieczenie powinny być też płacone w Niemczech.Czy jest sens składać dokumenty, czy ten polski ZUS nie będzie przeszkodą?Ja z dzieckiem jestem w Polsce.Ja jestem tu od 2011 zarejestrowana jako bezrobotna.Czytałam też że trzeba podlegać nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu w Niemczech.Czy to chodzi o to, że trzeba tam pracować ciągiem dłużej niż 183 dni w roku?jeśli tak to mąż tak pracuje.Proszę o pomoc, bo nie wiem co robić.

Ja również mam pytanie - proszę niech mi ktoś pomoże. Aktualnie pracuję w PL, rok temu urodziłam dziecko, po macierzyńskim wróciłam do pracy ale chciałabym teraz przejść na urlop wychowawczy. Mój mąż pracuje legalnie w niemczech, czy ja mogę przechodząc na urklop wychowawczy, jak przeprowadzę się do niego ubiegać się tam o zasiłek z tytułu urlopu wychowawczego?

ten zasiłek "Elterngeld" wypłacany jest tylko 12 miesięcy i zależny od dochodu netto osiąganego przez ostatni rok

osoby które nie pracowały otrzymują 300€

nie wiem czy go otrzymasz ,ale wiem ze osoby( niezatrudnione w PL) ,po przeprowadzce do Niemiec otrzymały takowy(300€)

Ostatnia edycja:
"Belunia" dziękuje Ci za odpowiedź. Kurcze no to fajnie byłoby jakby była taka możliwść że mogę tam pobierać wychowawczy , szukam właśnie jakiegokolwiek "uchwytu" co skłoni mnie do przejścia na wychowawczy i wyjechania do mężą. A powiedz gdzie mogłabym się zwrócić aby uzyskać info na temat czy mogę tam być na wychowawczym i pobierać zasiłek? Będę Ci niezmiernie wdzięczna, strasznie zależy mi na tym aby potwioerdzić info od Ciebie i dowiedzieć się przy okazji jakie dokumenty trzeba oraz czy do tego aby pobierać zasiłek nasze dochody są ok

trzeba pobrać wniosek z danego miasta i wypełnić https://fs.egov.sachsen.de/formserv/findform?shortname=ksv_003&formtecid=2&areashortname=KSV. Każdej matce która przebywa na terenie Niemiec legalnie i posiada ubezpieczenie zdrowotne przysługuje Elterngeld. Podać na wniosku możesz zarobki z ostatniego roku ,wtedy zostanie obliczony zasiłek , jeżeli wyjdzie tego mniej niż 300€ (według polskiego zarobku:() to otrzymasz minimum tak jakbyś nie pracowała wcześniej.nie mogę podać Ci linku do innego forum,ale ten temat był przerabiany i potwierdzone przez inne matki w tej samej sytuacji (dziecko urodzone w PL)

tu masz tez info po polsku
SozPol.com - Zasiłek wychowawczy - Elterngeld

Bardzo dziękuje Ci za informacje- nawet nie wiesz jak mi pomogłaś. Zaraz siadam na neta i będę szukać jeszcze tak jak maisz wpisów innych kobiet w podobnej sytuacji. Jednakże mam jeszcze pytanie odnośnie ubezpieczenia, ja muszę tam jakieś wykupić? Wiadomo w polce pracuje i wszystkie składki mam odprowadzane,ale jakbym wyjechała to rozumiem że tam mam jakieś wykupi ć tak?

maya007
Mąż zgłasza ciebie i dziecko na swoje ubezpieczenie.

no własnie ty jesteś tam i będziesz zatrudniona,,hmm
a to już skomplikowane
pisałam wyżej ze znam takie przypadki,ale te osoby w Pl zrezygnowały chyba z pracy inne nie pracowały wcale, ale choć urodziły na terenie PL tutaj jednak Elterngeld przysługiwał

co do ubezpieczenia
musiałby się ktoś inny wypowiedzieć ,tutaj jest obowiązek ubezpieczenia< zdrowotnego ,ale ty masz już w PL z racji zatrudnienia to wystarczy ,..... więcej info znajdziesz tu
http://www.zus.pl/default.asp?p=3&id=105

http://www.nfz.gov.pl/ue/index.php?katnr=5&dzialnr=5&artnr=697&czartnr=8

maya007
Mąż zgłasza ciebie i dziecko na swoje ubezpieczenie.

Podstawowym warunkiem objęcia członków Państwa rodziny ubezpieczeniem rodzinnym według przepisów prawa niemieckiego jest fakt, iż nie posiadają oni własnego tytułu do ubezpieczenia w Niemczech lub w Polsce (np. praca, emerytura lub renta)

http://www.aok.pl/ubezpieczenie-rodzinne-w-niemczech-320.php

Ostatnia edycja:
Dotyczy artykułu Belunii:

Można
jednak wystąpić o przyznanie zasiłku rodzinnego
w Niemczech nawet w sytuacji,
kiedy rodzic pracujący w Niemczech nie
chciał o niego się ubiegać. Jeżeli dzieci
nie mieszkają w gospodarstwie domowym
osoby pracującej w Niemczech,
mieszkający w Polsce rodzic może wystąpić
do Familienkassy o przyznanie
świadczeń. W tym wypadku właściwym
urzędem jest Familienkasse Nürnberg, a
procedura wygląda bardzo podobnie jak
w przypadku standardowego wniosku

Dla mnie to nic nie znaczy, pomimo ze sama wystąpiłam z wnioskiem o Kindergeld, zgoda ojca jest potrzebna...

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Belunia, wiesz tak sobie jeszcze myśle co do tego zasiłku elterngeld- że tam jest zmianka o 12miesiącach (pierwszych 12 miesiącach ) a mój synek ma już 14 miesięcy - czyli jednak się chyba nie należy - jak uważasz? A powiedz mi jeszcze (bo widze że biegasz w tych sprawach) gdybym zdecydowała się za miesiąc załóżmy spakować się i wyjechać do Niemiec do męża to oprócz zasiłku na dzieci (kindergeld) jest szansa że mogłabym się o coś starać? Przepraszam że tam męcz tymi pytaniami, ale te informacje są dla niem niezmiernie ważne/

no własnie , przegapiłam ten wpis(wiek dziecka twojego)..
nie należy się już.

Kindergeld tak,ale inne zasiłki typu Wohngeld lub Kinderzuschlag zalezą od waszego dochodu

Ostatnia edycja:
Powrót