Mąż pracuje w Niemczech przez polską firmę od kwietnia 2011 roku. Podatek płaci niemiecki, ale składki ubezpieczeniowe ma odprowadzane do ZUS w Polsce. Ja z dzieckiem mieszkam w Polsce. Złożyliśmy do Familienkasse w Herford wszystkie wymagane dokumenty. Otrzymaliśmy decyzję odmowną. Uzasadnili ją tym, że dokumenty A1 czy E101 są niewystarczające, ale dlaczego niewystarczające to już nie napisali. Oczywiście odwołaliśmy się od tej decyzji w czerwcu 2012r. Do października nie otrzymaliśmy odpowiedzi w naszej sprawie, więc ponownie napisaliśmy do nich pismo z zapytaniem, dlaczego nie otrzymaliśmy odpowiedzi na wcześniejsze pytania. Telefonów też nie raczą odbierać, bo zgłasza się sekretarka.
Od 19 listopada 2012 mąż zmienił pracę, ale ma ciągłość pracy w Niemczech, tylko, że pracuje w innym landzie teraz. Czy powinnam o tym poinformować Familienkasse w Herford?A czy w związku z tym, powinniśmy w nowej Familienkasse właściwej ze względu na miejsce zamieszkania męża składać od nowa jakieś dokumenty?
Pomyślałam, że może powinnam tą sytuację zgłosić do głównej Familienkassy w Norymbergii.Co Pan o tym wszystkim sądzi?Mi wydaje się, że oni tam muszą być związani jakimiś terminami. Tylko nie wiem jakimi. A może znowu do nich napisać. Tylko co?Może są jakieś złote regułki, które skutkują w takich sytuacjach?