KINDERGELD - Zasiłek rodzinny na dziecko w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku marzenapk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Czy może ktoś coś doradzić?
Pracuje w Niemczech od miesiąca.Mam córkę w Polsce,która mieszka z moją partnerką w Polsce.Byłem w Familienkasse,żeby załatwić Kindergeld dla dziecka.Oczywiście dostałem papiery do wypełnienia i bez problemu pieniądze będą wypłacane na dziecko w Polsce.Jest za to inny problem matka dziecka ma spore długi w Polsce i oczywiście komornika.Więc jeśli wyślą te pieniądze do Polski to zostaną one zajęte.To sporo pieniędzy jak na polskie warunki i szkoda,żeby dziecko ich nie dostało.Czy jest jakiś sposób,żebym te pieniądze dostawał tu w Niemczech.Oczywiście matka wyrazi zgodę jeśli taka będzie potrzebna.Jeszcze raz proszę o pomoc i poradę.

Witam...

Jeżeli pracujesz u niemieckiego pracodawcy i masz opłacone wszystkie składki to Kindergeld dostaniesz.
Jeżeli masz konto w niemieckim banku (jak nie masz to załóż w np. Sparkasse) to podajesz na wniosku ten numer konta w niemieckim banku i na to konto dostajesz Kindergeld, zgoda żony lub partnerki nie jest wymagana i nie ma tu nic do tego.
Najdłużej trwa poświadczenie druków E411 przez odpowiedni urząd w Polsce niestety, ale Kindergeld wypłacają wstecz od daty zatrudniena :D .

Pozdro...
MC_NEO

Dzięki Mc.Neo.
Mam konto,opłacone wszystkie składki,tylko problem jest w tym,ze oni chcą te pieniądze wysyłać do Polski. Jak byłem w Familienkasse to zapytali mnie czy prowadzę wspólne gospodarstwo domowe z matką dziecka?Powiedziałem,że nie bo ja mieszkam tu a oni w Polsce,a oni na to,że pieniądze będą wysyłać do Polski.Może żle zrobiłem,że powiedziałem o tym (nie)wspólnym gospodarstwie?Już sam nie wiem.:( Może wiesz jak to zrobić,żeby to załatwić?Plissss pomóż.

Mam nadzieje, że ojcu mojego dziecka też nie będą przelwać na konto, tylko na moje do Polski, Belunia - własnie wysłalam mu akt urodzenia mojego dziecka, ma niby iśc do Fammilienkassy i złozyć wniosek. Niby nie ma on nic wspólnego z Numberg, bo on ma obywatelsko niemieckie.. Sama już nie wiem jak to jest, to przez 4 lata Familienkasse Numberg, Rops , Dops i inne o tym nie wiedziały???????

Dzięki Mc.Neo.
Mam konto,opłacone wszystkie składki,tylko problem jest w tym,ze oni chcą te pieniądze wysyłać do Polski. Jak byłem w Familienkasse to zapytali mnie czy prowadzę wspólne gospodarstwo domowe z matką dziecka?

nie dostaniesz tych pieniędzy na swoje konto

Belunia- ja mam właśnie taką nadzieje, że Kindergeld, jesli wogole zostanie przyznany- to będzie wpływał na moje konto, a nie na konto ojca dziecka. Ponoć kazali mu tylko przynieść akt urodzenia ( wysłałam mu międzynarodowy) + jakieś poświadczenie, że jest ojcem- TYLKO JAKIE????? Nic jeszcze nie wiem o formularzach serii 400, ale na pewno też będą potrzebne.

Belunia
A gdybym zameldował dziecko u siebie i zgłosił do ubezpieczenia a matka wyrazi zgodę na to,żebym ja pobierał tu pieniądze to tez nie ma takiej możliwości?Czy nie ma jakiegoś innego rozwiązania?Dziękuję z góry i pozdrawiam

tomek.pt , nie możesz zameldować dziecka skoro mieszka ono w Polsce , musiałbyś je zapisać tutaj do szkoły

Ponoć kazali mu tylko przynieść akt urodzenia ( wysłałam mu międzynarodowy) + jakieś poświadczenie, że jest ojcem- TYLKO JAKIE?????
annaol81
taka informacja na temat uznania znajduje się w zupełnym akcie urodzenia

Ostatnia edycja:
Czyli nie ma takiej możliwości?Szkoda,bo to sporo kasy idzieciak by miał trochę lepsze życie a tak...krew w piach:(:(:(Nie moge jej tu zapisać do szkoły bo chodzi w Polsce do 1klasy gimnazium i musi je skończyć.Dziękuje Ci Belunia za Pomoc i jeszcze raz pozdrawiam.Szkoda,że nie mogą tych pieniędzy wpłacać na jakieś konto,żeby później dziecko z nich skorzystało.A może jest taka możliwość?

Szkoda,że nie mogą tych pieniędzy wpłacać na jakieś konto,żeby później dziecko z nich skorzystało.A może jest taka możliwość?

nie ma takiej możliwości

Witam.Do tomka.pt
„ Nie podlegają egzekucji świadczenia alimentacyjne, świadczenia pieniężne wypłacane w przypadku bezskuteczności egzekucji alimentów, świadczenia rodzinne, dodatki rodzinne, pielęgnacyjne, porodowe, dla sierot zupełnych oraz świadczenia z pomocy społecznej.

Więc coś mi tu nie pasuje,czy czasem nie jest tak że,to Ty chcesz te pieniądze mieć dla siebie?może napisz w takim razie ile płacisz alimentów na dziecko,lub też w jaki inny sposób utrzymujesz swoje dziecko .To że matka ma długi nie znaczy chyba że dziecko nie potrzebuje jeść i ta matka chyba zapewnia jemu podstawowe utrzymanie.Zamiast kombinować jak zdobyć pieniądze do własnej kieszeni,postaraj się utrzymać to nastoletnie dziecko.A ponadto to matka może wystąpić o rodzinne z niemiec skoro ty tam pracujesz.

Do Tomka.pt

Może żle zrobiłem,że powiedziałem o tym (nie)wspólnym gospodarstwie?Już sam nie wiem. Może wiesz jak to zrobić,żeby to załatwić?Plissss pomóż.
No i to był Twój podstawowy błąd.
Tylko zastanawia mnie na jakiej podstawie takie info podałeś do Familienkasse ?
Jesteś zameldowany w Polsce ?
Rozliczasz się z polskim Urzędem Skarbowym (nawet w postaci pitu zerowego) ?
Jaką masz klasę podatkową w Niemczech I czy III ?
Myślę, że jest to do odręcenia tylko musisz udokumentować posiadanie wspólnego gospodarstwa w Polsce.

P.S. Mam znajomych, którzy mają dzieci ale nie są w związku małżeńskim lub byli i Kindergeld dostają na swoje konto w Sparkasse :)

Pozdro...
MC_NEO

Do 11edyta
jaka Ty biedna jesteś,aż mi Cię żal.Myslisz,że jak Ty oszukujesz to inni też to robią?Gdybym chciał te pieniądze dla siebie a nie dla MOJEGO DZIECKA pewnie nie zawracałbym sobie tym w ogóle gitary ale mniejsza o większość.Po prostu żal mi Cię.A no i jeszcze na mój chłopski rozum to nie ważne czy zasiłek podlega czy nie zajęciu.To są pieniądze a więc dochód a dochody się sumują więc zabiorą jej z pensji.Gdyby to było takie proste to wszyscy oszuści płacili by niby swoim żonom po 5000tys zł alimentów i w ten sposób unikali komornika.Wystarczy tylko troszkę pomyśleć a zrozumienie pewnych rzeczy wydaje się wtedy troszkę prostsze.A po za tym to jeszcze drugi rodzic musi wyrazić zgodę na branie pieniędzy.Kapiszcze?
A do MC_NEO.
Pracuje w Niemczech od miesiąca,więc w tym roku(i jeszcze przyszłym za 3mies tego roku)rozliczam się w Polsce.Zameldowany byłem i jestem też w Polsce.Tu też mam meldunek oczywiście.i już nie wiem czy mam się wymeldować z Polski?Po prostu jestem tu zbyt krótko żeby to wszystko ogarnąć,A do tego w pracy jestem jedynym Polakiem więc nie mam za bardzo od kogo tego wszystkiego się dowiedzieć.A co do tego gospodarstwa domowego to powiedziałem,że prowadzimy oddzielne bo myślałem,że jak ja mam chałupę tu a moja partnerka mieszka w Polsce z dzieckiem to mamy dwa oddzielne gospodarstwa.Powiedziałem po prostu prawdę(słyszysz 11edyta PRAWDĘ!!!).A jak mam udokumentować posiadanie wspólnego gospodarstwa???

P.S. Mam znajomych, którzy mają dzieci ale nie są w związku małżeńskim lub byli i Kindergeld dostają na swoje konto w Sparkasse

otrzymują po zmianie przepisów?

ciekawe to

Ostatnia edycja:
Belunia ma rację,własnie też teraz sie dowiedziałem o tej zmianie przepisów.Nie da rady inaczej jak na konto do Polski.:(I te przepisy są tylko dla polaków bo robili przekręty...jak to Polacy zwykle.

Mam konto,opłacone wszystkie składki,tylko problem jest w tym,ze oni chcą te pieniądze wysyłać do Polski

Do tomek.pt Ciekawe,jak w takim razie ten Twój chłopski rozum pojmuje to co sam napisałeś.Piszesz że chciałbyś aby Twoje dziecko miało lepiej i póżniej z nich skorzystało.A teraz to niby nie potrzebuje tych pieniędzy?

Zrozum że zasiłki rodzinne nie podlegają egzekucji bo są to pieniądze na utrzymanie dziecka,a po 2.to jak sam piszesz że pieniądz to pieniądz i że i tak zabiorą matce dziecka to może dzięki temu szybciej spłaci swoje zobowiązania i dzięki temu dziecko szybciej będzie miało lepiej.Nie pomyślałeś o tym tym swoim chłopskim rozumem?

Ciekawi mnie czy ktoś jeszcze odniósł takie wrażenie jak ja że tomek.pt poprostu szuka porady jak wykombinować zeby zasiłek rodzinny nie trafił do matki .

tomek.pt napisał:
Belunia ma rację,własnie też teraz sie dowiedziałem o tej zmianie przepisów.Nie da rady inaczej jak na konto do Polski.:(I te przepisy są tylko dla polaków bo robili przekręty...jak to Polacy zwykle.

nie ,one nie są tylko do polaków, przecież w Niemczech od zawsze
zasiłek przysługuje matce , z ktora zamieszkują dzieci / wspolne gospodarstwo domowe (Haushalt).

Ostatnia edycja:
Do 11edyta
takiego "orła" to jeszcze nie widziałem.A nie przyszło Ci do tej twojej małej główki,że jak zabiorą matce to dziecko też na tym ucierpi bo MIESZKAJĄ RAZEM???Może to dla Ciebie za skomplikowane ale taka jest matematyka(to taki przedmiot w szkole,po którym większość ludzi umie liczyć albo mówi,że umie)

Po za tym moje dziecko nie umiera z głodu i buty też tam jakieś ma.Chodzi mi tylko oto,że grosza szkoda:confused:

tomek.pt
prosze korzystać z funkcji
edit.gif

jak chcesz coś dopisać

Powrót