KINDERGELD - Zasiłek rodzinny na dziecko w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku marzenapk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
piotr0405

Witam żle zrobiłeś że nie zrezygnowałeś w Polsce z zasiłku .
Dlatego bo przekroczyłeś minimum socjalne jakie obowiązuje.
jeżeli przeciętny miesięczny dochód na osobę w rodzinie albo dochód osoby uczącej się nie przekracza kwoty 504,00 zł.
Trzeba więc zwracać

Ostatnia edycja:
ale im chodzi oto ze nie nalezalo sie rodzinnego w dwoch panstwach UE ja mialem w niemczech działalnosc gospodarcza wszystkie dokumenty mam

to chyba w polsce nie należało? może przekroczyłeś limit,nie wiem na jakiej podstawie oni tam przyznają,nie interesuje się tym ..
w DE na pewno przysługiwało;)

piotr0405
ale im chodzi oto ze nie nalezalo sie rodzinnego w dwoch panstwach UE ja mialem w niemczech działalnosc gospodarcza wszystkie dokumenty mam
Zacznij od tego czy przekroczyłeś dochód na 1 osobę 504 zł. na miesiąc
na swoją rodzinę .Tego nie napisałeś?????

Witam:)
nie za bardzo rozumiem język niemiecki, a wiecie jak to wygląda gdy wrzucimy tekst w słownik ;]
Czy moglibyście pomóc mi i napisać jak to teraz wygląda z zarobkami dziecka, na które pobierane jest kindergeld? A mianowicie mam 20 lat, w tym roku, jestem studentką. W 2011 miał,am podpisaną umowę na pół etatu. Zarabiałam średnio 1.200 zł 'na rękę' przez 5 m-cy. Jaki jest teraz próg kwotowy, którego nie można przekroczyć?

zaszły zmiany od 2012
jak coś znajdę to napisze

nieistotne jest ile zarabia od 2012(wcześniej była granica 8.400 w ciągu roku)
decydująca jest długość czasu pracy w ciągu tygodnia.(20 godzin tygodniowo.)

i rzeczywiście znalazłam info o podwyżce Kindergeld, ale wyplata w postaci bona..:))))))
ciekawa jestem jak je zrealizują mieszkający w PL

Ostatnia edycja:
witam.znalazłam to forum przez przypadek i bardzo mnie zainteresowało ponieważ mam kilka pytan dotyczących zasiłku rodzinnego w Niemczech.

Na poczatęk moja sytuacja rodzinna.Byłam z mężem w nieformalnej separacji przez rok on w tym czasie wyjechał do Niemiec i planuje tam zostać na stałe.
Coś mu się odmieniło i chciałby do nas wrocic i zacząć pobierać tam kindergeld moje pytanie brzmi czy ja tam muszę być zameldowana i dzieci?Czy on musi być zameldowany z nami w Polsce?
drugie pytanie troche z innej beczki co on może zyskać jeśli nas tam zamelduje?a co ja mogę stracić?

chodzi mi konkretnie jakie jeszcze miałby ulgi i dodatki gdyby zameldował nas u siebie?nie koniecznie chcąc nas tam w niemczech?

ty nie musisz być zameldowana w DE ,ale on z wami w Polsce(wspólne gospodarstwo się liczy)

zresztą ty możesz złożyć wnioski o niemiecki zasiłek, jeżeli on tu pracuje i odprowadza podatki,wtedy nie musi nawet z wami być zameldowany
zmiany
Zasady te dotyczą m.in. ustalania, który kraj ma wypłacać świadczenia rodzinne, gdy jeden z rodziców pracuje za granicą
Jeżeli rodzic składa wniosek o zasiłek rodzinny w Polsce, a drugi z nich pracuje za granicą, gmina w której złożony był wniosek, przesyła dokumenty do regionalnego ośrodka polityki społecznej, który po stwierdzeniu prawa do świadczenia, przesyła je bezpośrednio do odpowiedniej instytucji w danym kraju.(czyli do Niemiec w tym przypadku)

W przypadku ustalenia, że Polska jest krajem mającym pierwszeństwo do wypłaty świadczeń, po wyeliminowaniu przez gminę decyzji z obrotu prawnego, lub w przypadku, gdy do ROPS został przekazany wniosek w trybie art. 23a ust. 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych ROPS wszczyna postępowanie w sprawie ustalenia prawa do świadczeń rodzinnych i wydaje w tym zakresie decyzję administracyjną.
Jeżeli ROPS uzna (na podstawie informacji uzyskanej z zagranicznej instytucji właściwej), że na podstawie ustawodawstwa państwa aktywności zawodowej członka rodziny może istnieć prawo do dodatku dyferencyjnego niezwłocznie przekazuje wniosek do instytucji właściwej tego państwa członkowskiego oraz informuje o tym zainteresowanego
http://www.rops.krakow.pl/?sid=103&subb=5

Ostatnia edycja:
dziękuje za odpwiedz .
zameldowanie jego tutaj w Polsce na razie nie wchodzi w grę.a ja też nie chce się jeszcze meldować w niemczech ponieważ nie wiem do konca czy tam wyjadę.
ja dostałam wczoraj pismo z ROPS u ale w sparwie polskiego rodzinnego (załatwiam od września)ze musze im dostarczyc kilka dokumentow.
wiec moze im odpisze ze chce zrezygnowac z polskiego rodzinnego ktorego i tak juz mi nie przyznali z powodu tych dokumentow na rzecz zagranicznego?
tylko jest jeden maly problem w MOPSie sa poinformowani ze mam przyznane alimenty .czy to bedzie mialo jakies znaczenie?kwota smieszna bo po przeliczeniu na euro okolo 40

witam.
Czy od 2012 roku zmieniło się coś w przyznawaniu zasiłków na dzieci?

jak wygląda sprawa studiów? czy ma znaczenie, czy są ona dzienne,zaoczne,prywatne lub publiczne?

Wie ktoś z was może jaka jest wysokość "jednorazowego" dofinansowania za samo rozpoczęcie studiów przez dziecko? Można załatwić w urzędzie,aby wysyłali pieniądze bezposrednio na jego konto?:what:

Pozdrawiam :).

Słyszałam,ze jesli dziecko rozpoczęło studia w pazdzierniku 2011, to czas na złożenie wniosków o zasiłek był do końca roku 2011. Ma ktoś jakies info na ten temat? :rolleyes:

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Słyszałam,ze jesli dziecko rozpoczęło studia w pazdzierniku 2011, to czas na złożenie wniosków o zasiłek był do końca roku 2011.
o jaki zasiłek rodzinny Ci chodzi?
polski, czy niemiecki Kindergeld

Ostatnia edycja:
czas na złożenie wniosków o zasiłek był do końca roku 2011.
ja pierwsze słyszę,bo jeżeli ktoś miał prawo do zasiłku a wnioski złożył z opóźnieniem to nadpłacają ,lecz najdalej do 4 lat wstecz
Czy od 2012 roku zmieniło się coś w przyznawaniu zasiłków na dzieci?
tak
Student
nieistotne jest ile zarabia od 2012(wcześniej była granica 8.400 w ciągu roku)
decydująca jest długość czasu pracy w ciągu tygodnia.(20 godzin tygodniowo.)

Ostatnia edycja:
belunia a czy cos wiesz na temat tego ze jak ja tu zrezygnuje z polskiego rodzinnego na rzecz niemieckiego czy jest taka opcja?
no i co z alimentami? czy rodzinne zostaje wtedy pomniejszone?
ja w polsce parcuje i dzieci zameldowane sa ze mna.
zarabiam najnizsza krajowa

jeżeli w Pl masz prawo do zasiłku to Niemcy Kindergeld pomniejsza o kwotę polskiego.
jeżeli tam Ci nie przysługuje to powinni wypłacić cały Kindergeld.

ja nie jestem pewna czy po zmianach z 2010 przysługuje Kindergeld skoro pracujesz w PL. Na ten temat można poczytać na stronach ROPS

Powrót