KINDERGELD - Zasiłek rodzinny na dziecko w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku marzenapk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A czy jak zadzwonię lub napiszę maila, to podając tylko adres jej zamieszkania, znajdą jej dane ? Dziękuję za linki.Bardzo są pomocne.Czy mam znaleźć Familienkasse w miejscowości zamieszkania matki ?

Ostatnia edycja:
ktoś już tutaj pisał i nawet szybko otrzymała odpowiedz.Poszukaj adres Familienkasse w google

podaj im
adres , nazwisko jej,datę urodzenia i dane dziecka

Czy mam znaleźć Familienkasse w miejscowości zamieszkania matki ?
tak

ja nie znajdziesz ,to spróbuj po kodzie pocztowym bo może podlegać pod inne miasto i inna FK

Ostatnia edycja:
Raczej jak napiszesz emaila....to sladu nie bedzie. Ja zawsze poczta jeszcze wysyłam...dla pewności.
Pzdr

Mam takie nietypowe pytanie. Moj mąz wyjedza do pracy do Niemiec, będzie to praca legalna. Ja pobieram swiadczenie rodzinne na dwoje moich dzieci u mnie w MOPRZE oraz zasiłek pielęgnacyjny na syna. W związku z tym mam pytanie czy jesli maż podejmie pracę w Niemczech a ja jestem bezrobotna (nie moge podjąc pracy ze względu na syna) to wiem ze strace wszystkie swiadczenia ze wzdlędu na dochod. Czy jesli zaczne opłacac składki w Krusie to synowi nadal będzie się nalezała zasiłejk pielęgnacyjny? B:rolleyes:ARDZO PROSZĘ O ODPOWIEDZ.

W sierpniu jadę do pracy do Niemiec, firma IT z Berlina, dojeżdżać będę codziennie ze Szczecina. Będzie mi się należał dodatek na dziecko? Żona pracuje w Polsce.

na zmianę klasy podatkowej trzeba jakiś wniosek wypełnić i podbić w polskim US ,nie pamiętam ale chyba to ten

objaśnienia po polsku
http://www.asp.sachsen-anhalt.de/download/mf/ofd/alle/LSt/neutral_LSt_3B_pol.pdf

Kindergeld przysługuje jeżeli podlegasz nieograniczonemu opodatkowaniu w Niemczech,w urzędzie skarbowym miejsca siedziby pracodawcy trzeba wniosek złożyć jeżeli jesteś pracownikiem przygranicznym bez zameldowania w DE

Ostatnia edycja:
a posiadacie informacje o tym na jakieś niemieckiej stronie?

tzn o możliwości uzyskania kindergeld + III grupy?

Pani z działu hr powiedziała mi, że oczywiście takich możliwości nie ma, mieszkając w Polsce i pracując w Niemczech.

Pani z HR niech skonczy jeszcze jedne studia....nie badz naiwna...i nie wierz we wszystko, co mowia. Bbierz długopis do reki i wypisuj wniosek. Na kazdy wniosek jest DECYZJA urzedowa!!!!!

Problem w tym, że ja kompletnie nie znam niemieckiego ;) ale oni mogą*załatwić wszystko za mnie, tylko muszę im pokazać, że tak się da, a oni to załatwią :)

wnioski o zasiłek rodzinny dla pracownika przygranicznego są w internecie do pobrania

Antrag auf Kindergeld
für Grenzgänger

witam panstwa jestem tu nowa ale pomóżcie mi w moim problemie. a wiec tak mąż przebywa w niemczech od 2006 r.-do 2008 i potem od 2011-do teraz i złozył wniosek o kindergeld a tak naprawde to złożyła go w imieniu meza osoba która zna jezyk.pobrała za to wynagrodzenie.po jakimś czasie przyszłą z familiikase odmowa zasiłku do męża wieć on poszedł do tej kobiety i miała napisać odwołanie znów jej zapłacił i znów okazało sie po jakimś czasie że urzad nam odmówił zasiłku.ja czyli żona,która znajduje sie z dziecmi w Polsce znalazłam na internecie kancelarie prawno ,która by sie zajea tym zasiłkiem i kancelaria sie podjeła,pobrała od nas 350 euro takiej zaliczki i co i okazało sie że ta pierwsza pani która zajmowała sie kindergeld nie złożyła odwołania w terminie miesiąca i poprostu to przepadło.teraz niewiem czy ta kancelaria kreci napisała mi pani adwokat że ona bedzie sie starała o zasiłek od 2010r i na nowo mamy wszystkie dokunenty składać,i do tego przyszedł nam rachunek na 1400 euroktóry mamy opłacić.jestem załamana bo kancelaria nie wiem dlaczego wystawia rachunki jak my nie dostaliśmy tzn oni nic nam nie załatwili i hcca wynagrodzenia.czy tak można.my nie mamy pieniedzy ,takich pieniedzy na taki rachunek.pomóżcie czy my możemy sie teraz wycifać?bo nas nie stać a nie wierzymy że nam ten kindergeld załatwia/

Witam!!!!
mój mąż od 10miesięcy pracuje w niemczech,prowadzi własna działalnosc,ja z synem 2 letnim mieszkam w Polsce i nie pracuję,chciałam sie dowiedziec jakie świadczenia socjalne lub inne (jakie) mi się naleza.z góry dziekuję za odpowiedż

tylko zasiłek rodzinny ,mąż musi złożyć wniosek

Powrót