KINDERGELD - Zasiłek rodzinny na dziecko w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku marzenapk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jesli to jakieś miasto przygraniczne i będzie opłacało wam sie każdego dnia do Polski dojeżdżać, to nie widzę przeszkód. Ale proszę pamiętać, że pracując w Polsce odprowadzacie polski podatek i polskie składki na ubezpieczenia, więc żadnych dodatków tu nie otrzymacie. Najpierw trzeba coś do tej kasy włożyć, żeby móc z niej korzystać. Krajem właściwym do wypłaty dodatków jest tu Polska.

jezeli mieszka sie w niemczech to tez w niemczech winno sie dostawac rodzinne i nie ma znaczenia w jakim kraju ue podkreslam ue mieszka dziecko. jezeli wnioskodawca miesza na stale w niemczech to tym bardziej.
wystapic z wnioskiem do kindergeldkassy i czekac na odpowiedz a potem dalej

Absolutnie, jeśli człowiek decyduje się na życie w innym kraju, to w tym miejscu płaci podatki, ale i czerpie wszelkie wynikajace z tego profity ;)

stach12 napisał:
jezeli mieszka sie w niemczech to tez w niemczech winno sie dostawac rodzinne i nie ma znaczenia w jakim kraju ue podkreslam ue mieszka dziecko. jezeli wnioskodawca miesza na stale w niemczech to tym bardziej.
wystapic z wnioskiem do kindergeldkassy i czekac na odpowiedz a potem dalej

No nie mogę sie zgodzić, bo na mocy rozporządzeń unijnych krajem pierwszorzędnym do wypłaty świadczeń rodzinnych jest kraj w którym jest odprowadzany podatek od dochodów. A tutaj obydwoje pracują w Polsce, wiec tam będa płacić podatek:( A co za tym idzie tam muszą składać wnioski o rodzinne itp.

Witam serdecznie,
Wraz jeszcze z mężem staraliśmy się o Kindergeld na dwoje dzieci od 2009-2013r. Wszystkie dokumenty jakie trzeba było zdobyć i złożyć - załatwiałam ja.. Jak dotąd nie otrzymaliśmy jeszcze żadnej odpowiedzi w tej sprawie- a wszelkimi formalnościami zajmuje nam się biuro. W między czasie zmieniła się nasza sytuacja rodzinna, nie mieszkamy już razem, ja z dziećmi zmieniłam adres zamieszkania i zameldowania, natomiast mąż- bowiem nie jesteśmy po rozwodzie- nie ma stałego meldunku w Polsce i nadal pracuje w Niemczech.
Parę dni temu biuro, które zajmuje się załatwianiem Kindergeld- poinformowało oboje z nas o tym iż trzeba dosłać jeszcze jakieś dokumenty- co zrobiłam... Potrzebne były też Bescheidy z jego pracy- co udało mi się uzyskać, więc wszystkim się zajęłam i wysłałam do biura.. Mąż jednak poinformował mnie, że nie dostanę żadnych pieniędzy z Kindergeld, nawet jeśli zostaną takie przyznane, bo to są jego pieniądze...
Pytanie zatem brzmi- komu przysługują się te pieniążki? I jeśli będzie taka sytuacja,że on je zabierze- czy mogę w jakikolwiek sposób je odzyskać?? Dodam, że dzieci są ze mną a mąż od jakiś 3 lat ma zasądzone alimenty...
Czekam na informację w tym temacie...
Proszę również o informację czy mogę sama ubiegać się o Kindergeld za lata kolejne, bowiem on nadal pracuje w Niemczech..:help:

Pozdrawiam,

Proszę złożyć wniosek w Pl i poinformować, że maz pracuje w De. Podać miasto i nazwę pracodawcy. Jezeli Nie przysługuje Pani zasiłek rodzinny w Pl, to może Pani zgłosić się do Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej w Pani województwie i przedstawić sytuację, powiedzieć, że jesteście w trakcie załatwiania formalności, pokazać ostatnie pismo z Kamilienkasse, i tam kompetentne osoby wytłumaczą Pani co dalej. Proszę pamiętać tylko koniecznie poinformować Familienkasse o zmianie sytuacji rodzinnej, ze dziecko z Panią jest w Pl, a jego ojciec pracuje w DE. Nie prowadzicie wspólnego gospodarstwa, więc to Pani powinna postawić wniosek o KG moim zdaniem. O szczegóły proszę pytać w ROPS ( jeden w całym województwie).

stach12 napisał:
maz jest wnioskodawcom wiec jemu

Nawet jeśli to ja mam pełną dokumentację iż załatwiałam masę formalności z tym związane i mimo tego że dzieci są ze mną - to mężowi się należy Kindergeld?
Przecież to jest rodzinne na dzieci... a one są ze mną :(

Proszę nie słuchać bzdet. KG wnioskuje ta osoba, pod której opieką sa dzieci, czyli Pani.

Rozumiem, że teraz kiedy nie jesteśmy razem z mężem, to mogę wnioskować sama.. Ale co z wcześniejszymi latami? Bowiem nie dostałam jeszcze żadnej odpowiedzi ani żadnych pieniążków...:(
Uzupełniłam dokumentację o którą się upominano..
Wiem też że mąż usilnie coś załatwia i się zastanawiam czy on dostanie KG..

niech Pani wyśle do FK jako aktualizację nowy-swój numer konta na który mają przelac pienądze i tyle.

ASIA1222 napisał:
Witam serdecznie,
Wraz jeszcze z mężem staraliśmy się o Kindergeld na dwoje dzieci od 2009-2013r. Wszystkie dokumenty jakie trzeba było zdobyć i złożyć - załatwiałam ja.. Jak dotąd nie otrzymaliśmy jeszcze żadnej odpowiedzi w tej sprawie- a wszelkimi formalnościami zajmuje nam się biuro. W między czasie zmieniła się nasza sytuacja rodzinna, nie mieszkamy już razem, ja z dziećmi zmieniłam adres zamieszkania i zameldowania, natomiast mąż- bowiem nie jesteśmy po rozwodzie- nie ma stałego meldunku w Polsce i nadal pracuje w Niemczech.
Parę dni temu biuro, które zajmuje się załatwianiem Kindergeld- poinformowało oboje z nas o tym iż trzeba dosłać jeszcze jakieś dokumenty- co zrobiłam... Potrzebne były też Bescheidy z jego pracy- co udało mi się uzyskać, więc wszystkim się zajęłam i wysłałam do biura.. Mąż jednak poinformował mnie, że nie dostanę żadnych pieniędzy z Kindergeld, nawet jeśli zostaną takie przyznane, bo to są jego pieniądze...
Pytanie zatem brzmi- komu przysługują się te pieniążki? I jeśli będzie taka sytuacja,że on je zabierze- czy mogę w jakikolwiek sposób je odzyskać?? Dodam, że dzieci są ze mną a mąż od jakiś 3 lat ma zasądzone alimenty...
Czekam na informację w tym temacie...
Proszę również o informację czy mogę sama ubiegać się o Kindergeld za lata kolejne, bowiem on nadal pracuje w Niemczech..:help:

Pozdrawiam,

A Pani z dziećmi mieszka w Polsce, czy w DE?
Powinna Pani niezwłocznie poinformować familienkasse o zmianie sytuacji, czyli separacja, bo tak to rozumię, informacja, ze dzieci sa z Pania i prośba o przesyłanie pieniędzy na PANI konto walutowe.
Wtedy, gdy mąż będzie coś próbował uzyskać, to ma natychmiast odciętą drogę, bo familienkasse ma informacje, że nie prowadzi wspólnego gospodarstwa domowego z dziećmi. Jako potwierdzenie tego faktu należy przesłać postanowienie o przyznaniu alimentów na dzieci przetłumaczoną na język niemiecki. Narazie prosze żadnego nowego wniosku nie składać, bo narobicie zamieszania. I czekac na odpowiedź familienkasse.

nika44 napisał:
A Pani z dziećmi mieszka w Polsce, czy w DE?
Powinna Pani niezwłocznie poinformować familienkasse o zmianie sytuacji, czyli separacja, bo tak to rozumię, informacja, ze dzieci sa z Pania i prośba o przesyłanie pieniędzy na PANI konto walutowe.
Wtedy, gdy mąż będzie coś próbował uzyskać, to ma natychmiast odciętą drogę, bo familienkasse ma informacje, że nie prowadzi wspólnego gospodarstwa domowego z dziećmi. Jako potwierdzenie tego faktu należy przesłać postanowienie o przyznaniu alimentów na dzieci przetłumaczoną na język niemiecki. Narazie prosze żadnego nowego wniosku nie składać, bo narobicie zamieszania. I czekac na odpowiedź familienkasse.

Witam serdecznie,
Dziękuje za informację.
Owszem ja z dziećmi mieszkam w PL.
Nie mam zgłoszonej separacji, ale nie mieszkamy razem już od dłuższego czasu, mam wyrok o alimenty jak również mam rozdzielność majątkową z mężem.
Czy to wystarczy by mąż nie zabrał pieniążków jakie się należą dzieciom?
I czy będzie się coś dzieciom należało jeśli nie tworzymy z mężem wspólnego gospodarstwa - kiedyś słyszałam coś takiego, że jeśli nie tworzy się wspólnego gospodarstwa wówczas KG się nie należy...

Ostatnia edycja:
nie do końca ale to mąż musi wystąpić z wnioskiem i to on będzie dostawał kg. Pan co najwyżej może wystąpić w Polsce o rodzinne.
Jak Pani nie przekroczy progów dochodowych to go Pani dostanie a jak nie to będą Państwa dzieci zdane na łaskę męża.
Brzmi to brutalnie ale Lowe is brutal

Jak to końcu jest, tak jak pisze nika44 czy tak jak pisze stach12... Bo już nic z tego nie wiem...:?
Może jest ktoś w podobnej sytuacji ktoś kto wychowuje sam dzieci i może powiedzieć coś w tym temacie??

Zadzwoń do ośrodka polityki społecznej w twoim województwie i tam zapytaj i wtedy będziesz wiedziała kto ma racje...

Dokładnie. Proszę zadzwonić do ROPS - i nie pomylić z MOPS. To ROPS jest odpowiedzialny za koordynacje świadczeń unijnych. Nawet jesli otrzymuje Pani rodzinne w Polsce, to powinna Pani otrzymać dodatek dyferencyjny z DE. Jest to różnica miedzy wysokościa miesięcznego KG a pobieranym rodzinnym w PL.
Niech Pani tam zgłosi gdzie był składany wniosek o KG, powie, że jest zmiana sytuacji. Koniecznie dołączyć przetłumaczone postanowienia o alimentach i rozdzielności majątkowej i wysłać na adres właściwej Familienkasse. I aktualizację konta. PANI konta koniecznie!!!
Składaliście papiery w Fk właściwej dla miejsca zamieszkania męża zapewne. Jeśli tak, to tą fk trzeba informować na biezaco. Być może jakaś korespondencja przyszła, tylko, ze maz zmienił adres. Nie było takiej sytuacji? Prosze napisać krótkie pismo przewodnie do fk z informacja o dokładnym adresie Pani i dzieci - do korespondencji, krótkim opisem Państwa sytuacji i dołączyć brakujące dokumenty.
A kiedy był składany wniosek dokładnie?

Sprawa albo została skierowana do Bautzen, albo dopiero prześlą tam papiery. Myśle, że to nie możliwe, że kompletnie żadna korespondencja do tej pory nie przyszła. Jeśli sprawe prowadzi biuro, to proszę tak zadzwonić i dopytać na jakim etapie postępowania jest Pani sprawa. I wszelkie zmiany nalezy tez w tym biurze zgłaszac, bo oni powinni wszystko dale do fk posyłać. A czy to robią? To druga para kaloszy. Mi tak biuro załatwiało, że dostałam decyzję odmowną. Ale sama napisałam odwołanie i w ciągu jednego tygodnia wszystkie zaległe pieniądze miałam na koncie. Trzeba umieć walczyć o swoje. Te firmy, pośredniczące, często pojęcia nie mają, a biorą się za robotę. Powodzenia!

Ja na Pani miejscu zrezygnowałabym z tej firmy, bo zapewne wszelka korespondencja do nich przychodzi, o czym oni Pani nie informują i nie przekazują tej korespondencji, przez co Pani nie ma pojęcia, jak wygląda sprawa. Podstawowe pytanie - sprawie został nadany numer, zna go Pani? A o to będą w ROPS pytać, jak będą chcieli informacje uzyskac na temat Pani sprawy.

nika44 napisał:
Ja na Pani miejscu zrezygnowałabym z tej firmy, bo zapewne wszelka korespondencja do nich przychodzi, o czym oni Pani nie informują i nie przekazują tej korespondencji, przez co Pani nie ma pojęcia, jak wygląda sprawa. Podstawowe pytanie - sprawie został nadany numer, zna go Pani? A o to będą w ROPS pytać, jak będą chcieli informacje uzyskac na temat Pani sprawy.

Witam serdecznie,

Czy mogę poprosić o jakiś priv Pani/Pana?
NP. mail...

Powrót