Witam serdecznie,
Wraz jeszcze z mężem staraliśmy się o Kindergeld na dwoje dzieci od 2009-2013r. Wszystkie dokumenty jakie trzeba było zdobyć i złożyć - załatwiałam ja.. Jak dotąd nie otrzymaliśmy jeszcze żadnej odpowiedzi w tej sprawie- a wszelkimi formalnościami zajmuje nam się biuro. W między czasie zmieniła się nasza sytuacja rodzinna, nie mieszkamy już razem, ja z dziećmi zmieniłam adres zamieszkania i zameldowania, natomiast mąż- bowiem nie jesteśmy po rozwodzie- nie ma stałego meldunku w Polsce i nadal pracuje w Niemczech.
Parę dni temu biuro, które zajmuje się załatwianiem Kindergeld- poinformowało oboje z nas o tym iż trzeba dosłać jeszcze jakieś dokumenty- co zrobiłam... Potrzebne były też Bescheidy z jego pracy- co udało mi się uzyskać, więc wszystkim się zajęłam i wysłałam do biura.. Mąż jednak poinformował mnie, że nie dostanę żadnych pieniędzy z Kindergeld, nawet jeśli zostaną takie przyznane, bo to są jego pieniądze...
Pytanie zatem brzmi- komu przysługują się te pieniążki? I jeśli będzie taka sytuacja,że on je zabierze- czy mogę w jakikolwiek sposób je odzyskać?? Dodam, że dzieci są ze mną a mąż od jakiś 3 lat ma zasądzone alimenty...
Czekam na informację w tym temacie...
Proszę również o informację czy mogę sama ubiegać się o Kindergeld za lata kolejne, bowiem on nadal pracuje w Niemczech..:help:
Pozdrawiam,