J
julia1234
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 6
U mnie sprawa wygląda następująco-mąż- już były mąż przez kilka lat pobierał kindergeld, on mieszka i pracuje w Niemczech a dzieci cały czas mieszkały ze mną w Pl. W Polsce nie pobieram nic-z alimentami i moją pracą przekraczam próg dochodowy. Kiedy byliśmy małżeństwem oczywiście dostawałam pieniądze na utrzymanie. We wrześniu wzięliśmy rozwód, od początku roku na dzieci płacił dobrowolne alimenty, kindergeld natomiast dostawałam do kwietnia, od tego czasu mąż zatrzymuje te pieniążki dla siebie. Alimenty mam już zasądzone w Polsce po 900 zl na dziecko. wyslalam mail do FK z opisem sytuacji, dostalam od nich Antrag do wypelnienia, z nowym numerem sprawy.Złożyłam wniosek o kindergeld, gdzie ja jestem wnioskodawcą, bo dzieci mieszkają ze mną i chciałabym żeby pieniądze należne dzieciom trafiały do nich. Nie korzystalam z pomocy biur, tak na wlasna reke. Teraz czekam na odpowiedź z Familienkassy. Nie wiem jakie mam szanse na otrzymanie kindergeld, ale jestem pozytywnie nastawiona. Mam takie pytania, może ktoś z forumowiczów zechce mi odpowiedzieć- jak wygląda sprawa wypłacania rodzinnego byłemu mężowi? czy od kiedy dostałam z FK nowy Antrag z nowym numerem on ma wstrzymaną wypłatę Kg czy rodzinne otrzymuje nadal? Czy w takich sytuacjach FK przyznaje całość czy połowę? Co mogę zrobić w sprawie rodzinnego które pobrał do tej pory a dzieciom nie przekazał- w końcu na dwoje to jest ponad 360 euro miesięcznie x 6mcy trochę się już uzbierało, nam brakuje na wszystko, muszę wiele dzieciom i sobie odmawiać a były bawi się za kasę dzieci,czy mogę w jakiś sposób domagać się zwrotu tych pieniążków? I Ile czasu muszę czekać na decyzję, może moja sprawa jest trochę inna, bo przecież dzieci Kg miały cały czas, więc i prawo do niego też mają tylko wnioskodawca się zmienił, wniosek do Bautzen wysyłałam. Licze na odpowiedz i z gory dziekuje