KINDERGELD - Zasiłek rodzinny na dziecko w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku marzenapk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U mnie sprawa wygląda następująco-mąż- już były mąż przez kilka lat pobierał kindergeld, on mieszka i pracuje w Niemczech a dzieci cały czas mieszkały ze mną w Pl. W Polsce nie pobieram nic-z alimentami i moją pracą przekraczam próg dochodowy. Kiedy byliśmy małżeństwem oczywiście dostawałam pieniądze na utrzymanie. We wrześniu wzięliśmy rozwód, od początku roku na dzieci płacił dobrowolne alimenty, kindergeld natomiast dostawałam do kwietnia, od tego czasu mąż zatrzymuje te pieniążki dla siebie. Alimenty mam już zasądzone w Polsce po 900 zl na dziecko. wyslalam mail do FK z opisem sytuacji, dostalam od nich Antrag do wypelnienia, z nowym numerem sprawy.Złożyłam wniosek o kindergeld, gdzie ja jestem wnioskodawcą, bo dzieci mieszkają ze mną i chciałabym żeby pieniądze należne dzieciom trafiały do nich. Nie korzystalam z pomocy biur, tak na wlasna reke. Teraz czekam na odpowiedź z Familienkassy. Nie wiem jakie mam szanse na otrzymanie kindergeld, ale jestem pozytywnie nastawiona. Mam takie pytania, może ktoś z forumowiczów zechce mi odpowiedzieć- jak wygląda sprawa wypłacania rodzinnego byłemu mężowi? czy od kiedy dostałam z FK nowy Antrag z nowym numerem on ma wstrzymaną wypłatę Kg czy rodzinne otrzymuje nadal? Czy w takich sytuacjach FK przyznaje całość czy połowę? Co mogę zrobić w sprawie rodzinnego które pobrał do tej pory a dzieciom nie przekazał- w końcu na dwoje to jest ponad 360 euro miesięcznie x 6mcy trochę się już uzbierało, nam brakuje na wszystko, muszę wiele dzieciom i sobie odmawiać a były bawi się za kasę dzieci,czy mogę w jakiś sposób domagać się zwrotu tych pieniążków? I Ile czasu muszę czekać na decyzję, może moja sprawa jest trochę inna, bo przecież dzieci Kg miały cały czas, więc i prawo do niego też mają tylko wnioskodawca się zmienił, wniosek do Bautzen wysyłałam. Licze na odpowiedz i z gory dziekuje

Kindergeld nalezy sie rodzicowi, u którego zyja dzieci, on tez powinien zlozyc podanie.
Ojciec placacy aleimenty ma prawo odliczyc sobie od nich polowe Kindergeld.
Niestety nie umiem odpowiedziec na twoje domysly typu twój byly maz bawi sie za kase nalezaca sie dzieciom, bo to sa jedynie twoje domysly.
Nikt ci tez nie powie, ile Familienkasse potrzebuje czasu na zalatwienie twojego podania. Tego nie wie prawdopodobnie sama kasa...

Dziekuje za odpowiedz. Z tego co zdazylam sie juz zorientowac czytajac gdzies tu na forum jezeli alimenty sa zasadzone w Polsce dzieciom lub osobie z ktora mieszkaja nalezy sie calosc-wiec jak to dokladnie jest? co do reszty- moje pytanie dotyczylo tego czy jezeli we wniosku, ktory zlozylam wpisalam numer KG na ktory dzieci mialy przyznane rodzinne wczesniej, a biora od kilku lat z tym ze caly czas pobieral maz a teraz ja wnioskuje na te same dzieci to czy maz ma automatycznie wstrzymana wyplate swiadczenia czy KG dostaje nadal?Malo istotne jest to co zrobil z tym swiadczeniem ktore wczesniej pobral-fakt jest taki, ze dzieciom od kwietnia nie przekazal KG ani w calosci ani nawet w polowie. Dlatego zapytalam czy moge w jakis sposob to odzyskac. Mysle ze znajda sie osoby ktore z doswiadczenia moga to znac stad moje pytanie.

Jezeli poinformowała Pani Fk o zmianie sytuacji, mąz bedzie miał wstrzymane KG i jeśli dołaczyła Pani przetłumaczony odpis wyroku rozwodowego i alimentów ( bo to są dowody w sprawie), to będzie musiał oddać Fk wszystko, co pobierał od dnia uprawomocnienia się wyroku sądowego.
Pani na rozpatrzenie wniosku może czekać latami. W Bautzen leży 600 000 nierozpatrzonych wniosków Polaków. Większość czeka już ok. 2 lat na przyznanie świadczeń. Proszę szybciutko dołaczać wszystkie niezbędne dokumenty, w tym NAJISTOTNIEJSZE zaświadczenie z MOPS, że nie pobiera Pani żadnych świadczeń w Polsce. Do tego trzeba złożyć wniosek o rodzinne w Polsce i czekać na decyzję odmowna. Tą przetłumaczyć u tłumacza przysięgłego i dostarczyć Fk najlepiej wszystko listami poleconymi, żeby miała Pani potwierdzenie, co i kiedy zostało złożone. Powodzenia!

Witam , chciałam wiedzieć czy można zmienić wnioskodawce na wniosku o Kindergeld ?
wnioskodawca jest ojciec dziecka który jest zameldowany w Niemczech i tam pracuje,
ale nie jest zameldowany w Polsce razem z Dzieckiem :mad:
Dostałam wniosek by udokumentować że dziecko jest z nim i nie wiem co zrobić.
Wniosek ma nazwę ,,Zaświadczenie dotyczące składu rodziny,,i zastanawiam się czy mogę tam wpisać siebie jeśli dziecko jest zameldowane razem ze mną , ale nie byłam wnioskodawcą

julia1234 napisał:
U mnie sprawa wygląda następująco-mąż- już były mąż przez kilka lat pobierał kindergeld, on mieszka i pracuje w Niemczech a dzieci cały czas mieszkały ze mną w Pl. W Polsce nie pobieram nic-z alimentami i moją pracą przekraczam próg dochodowy. Kiedy byliśmy małżeństwem oczywiście dostawałam pieniądze na utrzymanie. We wrześniu wzięliśmy rozwód, od początku roku na dzieci płacił dobrowolne alimenty, kindergeld natomiast dostawałam do kwietnia, od tego czasu mąż zatrzymuje te pieniążki dla siebie. Alimenty mam już zasądzone w Polsce po 900 zl na dziecko. wyslalam mail do FK z opisem sytuacji, dostalam od nich Antrag do wypelnienia, z nowym numerem sprawy.Złożyłam wniosek o kindergeld, gdzie ja jestem wnioskodawcą, bo dzieci mieszkają ze mną i chciałabym żeby pieniądze należne dzieciom trafiały do nich. Nie korzystalam z pomocy biur, tak na wlasna reke. Teraz czekam na odpowiedź z Familienkassy. Nie wiem jakie mam szanse na otrzymanie kindergeld, ale jestem pozytywnie nastawiona. Mam takie pytania, może ktoś z forumowiczów zechce mi odpowiedzieć- jak wygląda sprawa wypłacania rodzinnego byłemu mężowi? czy od kiedy dostałam z FK nowy Antrag z nowym numerem on ma wstrzymaną wypłatę Kg czy rodzinne otrzymuje nadal? Czy w takich sytuacjach FK przyznaje całość czy połowę? Co mogę zrobić w sprawie rodzinnego które pobrał do tej pory a dzieciom nie przekazał- w końcu na dwoje to jest ponad 360 euro miesięcznie x 6mcy trochę się już uzbierało, nam brakuje na wszystko, muszę wiele dzieciom i sobie odmawiać a były bawi się za kasę dzieci,czy mogę w jakiś sposób domagać się zwrotu tych pieniążków? I Ile czasu muszę czekać na decyzję, może moja sprawa jest trochę inna, bo przecież dzieci Kg miały cały czas, więc i prawo do niego też mają tylko wnioskodawca się zmienił, wniosek do Bautzen wysyłałam. Licze na odpowiedz i z gory dziekuje
Witam, miałam taki sam przypadek jak pani i po 2 latach walki otrzymałam decyzję i rodzinne z nadpłatą za 3 lata,ale odrazu mogę pani napisać, że sprawa nie jest prosta i teraz wiem, że wygrałam dzięki znajomości języka bo sama pisałam i dzwoniłam do Familienkasse. Dostawałam ciągle różne pisma-była to droga przez mękę.Przeczytałam chyba z milion postów tutaj na forum.Pani były mąż na pewno nie dostaje zasiłku z dniem kiedy wysłali pani Antrag.
ŻYCZĘ CIERPLIWOŚCI BO JEST O CO WALCZYĆ I RODZINNE NALEŻY SIĘ PANI. :)

Witam, miałam taki sam przypadek jak pani i po 2 latach walki otrzymałam decyzję i rodzinne z nadpłatą za 3 lata,ale odrazu mogę pani napisać, że sprawa nie jest prosta i teraz wiem, że wygrałam dzięki znajomości języka bo sama pisałam i dzwoniłam do Familienkasse. Dostawałam ciągle różne pisma-była to droga przez mękę.Przeczytałam chyba z milion postów tutaj na forum.Pani były mąż na pewno nie dostaje zasiłku z dniem kiedy wysłali pani Antrag.
ŻYCZĘ CIERPLIWOŚCI BO JEST O CO WALCZYĆ I RODZINNE NALEŻY SIĘ PANI.

Jezeli alimenty zostały zasądzone w PL to ojciec nie ma prawa sobie nic odliczać, jeżeli tak zrobi wystarczy oddać sprawę do komornika w celu ściągnięcia należności.
Jeżeli alimenty zostały zasądzone w DE to faktycznie ma prawo odliczenia sobie polowy!

Bardzo proszę o poradę. Moja sytuacja wygląda tak, że mój były mąż mieszka i pracuje legalnie w Niemczech. Ja z dwójką dzieci w Polsce. Moja sprawa trwa juz ze dwa lata. ROPS wyslal moje dokumenty do Niemiec i co roku je aktualizuje. w Polsce nie mam prawa do zasiłku. Nie dostalam z Niemiec żadnego pisma ani wniosku do wypełnienia. Kompletnie nic. W Ropsie podali mi nr Kindergeld nadany dla mojej sprawy.Dwa miesiące temu wysłałam do Familienkasse pismo z zapytaniem o moją sprawę i nadal cisza.. Co mogę jeszcze zrobić w tej sytuacji żeby to przyspieszyć? Przy okazji dodam że były mąż ma dwójkę kolejnych dzieci w Niemczech i na nich pobiera kindergeld.

Powiem tak nie jestes strona tego postepowania i nie Ty ( przepraszam ze nie Pani) złożyłaś wniosek o Kindergeld. Jezeli to jest byly maz to nie wiem czy dostaje w niemczech zasilek na dzieci zyjace z byla zona ale na pewno placi alimenty. I nie powinno mu przyslugiwac rodzinne na dzieci zyjace z byla zona.
Jezeli utrzymumujesz sie z pomocy spolecznej a maz nie lozy na dzieci to idz do prawnika przy kazdym urzedzie taki pelni dyzur i udziela bezplatnych porad. Ja nie znam polskiego prawa wiec nie moge wiecej pomoc a nie chcialbym kogos dezinformowac

Witaj OLA,
zacznę od tego,że jak najbardziej jesteś stroną w tym postępowaniu i KIndergeld się Tobie należy.Nie napisałaś jak składałaś wniosek, gdzie go składałas-czy w Rospie czy gdzie?Skoro Rops posiada numer Kindergeld to musiał go dostać z Niemiec.Jak każda polka mieszkająca z dziecmi w pOlsce należysz do Famielinkasse Sachsen, tam przeniesione wnioski wszystkich polaków.Jak znasz jezyk to wystarczy zadzwonić i podać numer Kindergled i ci powiedza co i jak.Można też wysłąć pismo ponaglające.
A jesteś pewna,ze twoj ex mąz nie pobiera zasiłku na wasze dzieci?

Do LILA LU
Dzięki za odzew.
Juz wyjasniam: wniosek składałam przez Rops . Nr Kindergeld jest juz nadany i podał mi go właśnie Rops. Ale mija kolejny rok a ja z Niemiec nie dostalam zadnego pisma.. ani druku do wypełnienia. Pismo ponaglajace ze wskazaniem nr Kindergeld wysłałam dwa miesiące temu. I nadal nic.. Niestety nie umiem niemieckiego na tyle żeby się dogadać przez telefon. Myślisz ze możliwe jest żeby mój ex pobierał kindergeld na moje dzieci mieszkające ze mną w Polsce? Ja mu nie udostępnialam żadnych dokumentów. Jak ja mogę to wszystko przyspieszyć?

Zwróć się do ROPS w którym składałaś wniosek, zeby się zorientowali, dlaczego to wszystko tak długo trwa.Ja jak miałam taką sytuacje, to przez ROPS kontaktowałam się z Fk.Zawsze to lepiej działa, jak urząd ponagla urząd;)

nika44 napisał:
Zwróć się do ROPS w którym składałaś wniosek, zeby się zorientowali, dlaczego to wszystko tak długo trwa.Ja jak miałam taką sytuacje, to przez ROPS kontaktowałam się z Fk.Zawsze to lepiej działa, jak urząd ponagla urząd;)

W ROPS nie są zbyt chętni do pomocy... Ale sprobuje. Czy Ty też zalatwialas Kindergeld przez Rops? Ile to trwało w twoim przypadku?

Ja najpierw załatwiałam przez biuro, które nic nie załatwiło. Następnie równolegle złożyłam wniosek przez ROPS. Na pozytywne rozpatrzenie sprawy od złożenia wniosku przez biuro czekałam w sumie prawie 2 lata. W tym 1.5 roku bezczynnosci biura. Jak złożyłam przez ROPS to jakieś pół roku i przyszła decyzja negatywna. Odwołanie napisałam i dostałam pozytywną w ciągu 10 dni.

nika44 napisał:
Ja najpierw załatwiałam przez biuro, które nic nie załatwiło. Następnie równolegle złożyłam wniosek przez ROPS. Na pozytywne rozpatrzenie sprawy od złożenia wniosku przez biuro czekałam w sumie prawie 2 lata. W tym 1.5 roku bezczynnosci biura. Jak złożyłam przez ROPS to jakieś pół roku i przyszła decyzja negatywna. Odwołanie napisałam i dostałam pozytywną w ciągu 10 dni.

A jak to wygląda jeśli chodzi o dokumenty?Czy po wysłaniu wniosku przez Rops do Fk dostałaś jeszcze z FK jakieś dokumenty do wypełnienia? Czy mój były mąż też będzie musiał coś wypełniać i załatwiać zaświadczenia?

Ja miałam już z wnioskiem składanym przez biuro wszelkie dokumenty dostarczone, ale zaświadczenie od pracodawcy i ostatni Lohnabrechnung oraz potwierdzenie zameldowania,że się pracuje w De zawsze warto dorzucić.
W decyzji negatywnej napisali, że to Pl ma pierwszeństwo w wypłacie świadczeń, na co ja natychmiast wniosek w Pl o rodzinne złożyłam i decyzję odmowną dostałam, przetłumaczyłam u przysięgłego i załączyłam do odwołania. Najpierw miałam po tygodniu kase na koncie, a pózniej przyszła dec. pozytywna.

Dzień dobry.
Czy to normalne postępowanie, że Familienkasse poprosiło mnie o potwierdzenie przebywania byłej żony (np. poprzez dokument umowy wynajmu mieszkania ) oraz jej zaświadczenie o zarobkach ?
Jak ja mam to zdobyć ? Sama dobrowolnie mi tego nie da ( kto czytał moje posty wie, że sam wychowuję dziecko i mieszkam w Polsce, a moja była żona w Niemczech nie utrzymując z dzieckiem żadnych kontaktów )

Tak to jest normalne,ale mozesz im odpisac ze była zona robi ci pod gorke i prosisz ich o ustalenie tego przez nich, napisz ze ona nie działa na dobro dzieci i ci nie przekaze tych dokumnetów.
oczywiscie po niemiecku musi byc to wysłane i najlepiej jak takie pismo od Ciebe wyśle ROPS.

A czy lepiej dostarczyć do Familienkasse ( na etapie rozpatrywania wniosku KG ) zaświadczenie,że nie pobieram zasiłku na dziecko w Polsce czy,że taki zasiłek,ze względu na moje dochody, nie należy sie mi ?

Powrót