Konkurs - aplikacja KSSiP 2017 cz. II

• Autor wątku Autor wątku neon777
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
HouseMD napisał:
Poza tym prokuratorska pozwala na specjalizację - trzeba być świetnym w karnym a w reszcie na tyle, by rozwiązać kilkuzdaniowe kazusy na ustnym. Na sędziowskiej trzeba być świetnym we wszystkim

A tak z ciekawości to jak wygląda ten ustny na prokuratorskiej losujesz kazusa i odpowiadasz czy np przygotowujesz pisemną odpowiedz i np. czytasz

Losujesz w sumie 7 zestawów po 3 kazusy. Jest chwila czasu na przygotowanie się z każdego zestawu, ale raczej nie tyle aby sobie napisać całą odpowiedź

"Pomijając asystentów to zdawalność wyniosła chyba jakieś 75%. Poza tym był to wyjątkowy rok - przyczyną tak słabej zdawalności była apelacja karna z zaskakującymi i trudno spostrzegalnymi zarzutami."

o te informacje mi chodziło. nie ma jeszcze wykazu ilu podeszło asystentów a ilu absolwentów kssip do egz. prok. nie ma również materiałów egzaminacyjnych.

Nie ma oficjalnych informacji, ale być może House ma kogoś znajomego co zdawal. Zdajacy aplikanci przecież wiedzieli ilu z nich zdalo a ilu nie.

Wystarczy porównać listę aplikantów z listą osób dopuszczonych do ustnego. Ustnego nie zdała chyba tylko 1 osoba więc można na tej podstawie oszacować sobie mniej więcej zdawalność w grupie aplikantów.

Akurat w tym roku niestety wyjątkowo dużo aplikantów kssip nie zdało egzaminu prokuratorskiego. Nie znam dokładnych danych - trzeba poczekać na podsumowanie egzaminu.

Pytanie rozluźniające- czy ktoś, kto ma taką możliwość, jedzie na egzamin kamperem? My chyba zabierzemy swojego osiołka, żeby luby mógł poczekać w komfortowych warunkach, tym bardziej, iż nikt poza zdajacymi do budynku wejść nie może.

viveka napisał:
Pytanie rozluźniające- czy ktoś, kto ma taką możliwość, jedzie na egzamin kamperem? My chyba zabierzemy swojego osiołka, żeby luby mógł poczekać w komfortowych warunkach, tym bardziej, iż nikt poza zdajacymi do budynku wejść nie może.
Egzamin lacznie ze wszystkimi pozostalymi czynnosciami potrwa jakies 4-5 godzin. Zakladajac nawet, ze sama nie trafisz i "luby musi" Cie odprowadzic oraz odebrac, to nie lepiej w pozostalym czasie (czyli pewnie w ciagu 2-3 godzin - po odjeciu godziny na dojazd w kazda strone) pozwiedzac Krakow, niz czekac w ciasnym, plastikowo-drewnianym kamperze? Ludzie to maja jednak pomysly...

Czemu zakładasz, ze nie trafię? Nikt tutaj nie "musi" nikogo odbierać, chęć towarzyszenia wynika z troski i empatii, o której nie masz jak widzę większego pojęcia i w sumie to bardzo Ci współczuję z tego powodu. Zwiedzanie Krakowa uzależnione jest od pogody i chęci (tym bardziej, że Kraków jest mu bardzo dobrze znany). Jeśli nie lubisz kamperow i uważasz je za ciasne- ok, rozumiem. O gustach się nie dyskutuje, ale ja zadałam to pytanie dla zabawy i rozluźnienia, a widzę złośliwość i uszczypliwość. Mniej jadu, więcej uśmiechu.

To jak chce siedzieć pod dachem to zawsze może się przejść do galerii handlowej, która jest dosyć niedaleko ;)
Bodajże dwa przystanki dalej jest też kino :D

viveka napisał:
chęć towarzyszenia wynika z troski i empatii, o której nie masz jak widzę większego pojęcia
Ty nazywasz to troską i empatią, dla mnie to niezrozumiałe pantoflarstwo w najczystszej postaci. Czym innym jest odprowadzenie partnera na miejsce, czym innym koczowanie przez nawet 5 godzin w kamperze na parkingu, bo "luba" w hali obok pisze egzamin. Sama zresztą wspominasz o "chęci towarzyszenia", której ja tu za bardzo nie widzę (chyba, że telepatyczną, ale taką można zapewnić również z rynku albo galerii).

Ja w tym czasie wolałbym sobie pójść pozwiedzać miasto, odwiedzić jakąś kawiarnię czy restaurację, ewentualnie wybrać się na zakupy albo do kina (obok są dwa centra handlowe). IMHO każdy z tych pomysłów jest lepszy niż "zaproponowany" (żeby nie napisać narzucony) przez Ciebie. Ale co kto lubi... Ludzie to mają jednak pomysły...

P.S. Na każde zakupy też ciągasz swojego "lubego", żeby Ci "potowarzyszył" i wygniatał fotele przed sklepami, gdy Ty w środku skaczesz między regałami?

viveka napisał:
chęć towarzyszenia wynika z troski i empatii, o której nie masz jak widzę większego pojęcia i w sumie to bardzo Ci współczuję z tego powodu.

Mniej jadu, więcej uśmiechu.

"Kobiety objaśniają mi świat". Ciekawe, czy Rebecca Solnit rozważa napisanie takiej książki. ;)

Może poleżeć, pospać, wypocząć po podróży, poczytać w komfortowej pozycji książkę, obejrzeć film. A galerii unikamy☺. W zeszłym roku bardzo dużo osób czekało na kandydatów w Expo, a później w samochodach.

viveka napisał:
Może poleżeć, pospać, wypocząć po podróży, poczytać w komfortowej pozycji książkę, obejrzeć film. A galerii unikamy☺. W zeszłym roku bardzo dużo osób czekało na kandydatów w Expo, a później w samochodach.

Skarbie, ale to nie jest wizaz.pl, naprawdę nas to nie intersuje. Usuń konto.

viveka napisał:

W odległości 400-500 metrów od miejsca egzaminu jest centrum handlowe M1, gdzie można kilka godzin spędzić. Dwa przystanki jest też centrum handlowe plaza z kinem i kręgielnią.

Ostatnia edycja:
Calcitro napisał:
Skarbie, ale to nie jest wizaz.pl, naprawdę nas to nie intersuje. Usuń konto.
Mireczku, nie słyszałeś? "Mniej jadu, więcej uśmiechu!"

Wszyscy oczekujący na kandydatów, którzy nie pójdą zwiedzać, to pantolarze😉.Wow. Zrób coś dla mnie i demonstruj swoich poglądów publicznie.

Rany boskie, jak teraz każdy zacznie pisać o swoim dojeździe, a co będzie robił po i przed egzaminem, a co jego matka/ojciec/mąż/żona/kochanka/brat/ siostra tudzież pies, to chyba będzie epopeja na milion postów. Naprawdę niektórym ludziom zazdroszczę nadmiaru wolnego czasu. Pozdrawiam znad powtórki kpa.

Mi też powtarzanie KPA jakoś pasowało do poniedziałku.

a ja siedzę nad u.s.p. :mad:
swoją drogą, myślicie, że z uwagi na specjalizację, będzie więcej pytań z u.s.p. i u.o.p. ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót