Konkurs - aplikacja KSSiP 2017 cz. II

• Autor wątku Autor wątku neon777
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
co do asystentów to się nie zgodzę, jeszcze do niedawna zarabiali najniższą krajową, teraz jest nawet 2800 zł. na rękę

Ostatnia edycja:
misia_2017 napisał:
co do asystentów to się nie zgodzę, jeszcze do niedawna zarabiali najniższą krajową, teraz jest nawet 2800 zł. na rękę

P O T Ę Ż N E pieniądze.

100% to wg ciebie mała podwyżka, nie chodzi o wysokość ogólnie, tylko o jej zmianę.

poza tym, pieniądze to nie wszystko :D

To są jakieś jaja. Może jestem zmęczony ale czy nie jest tak, że aplikanci VIII AO wejdą na specjalistyczne z bazową kwotą 3200 brutto tj taką samą jak osoby zaczynające aplikację? A ten zawrotny dodatek (oczywiście liczony brutto) nie zmienia faktu, że stypendia będą... niższe???

misia_2017 napisał:
misia_2017 napisał:
100% to wg ciebie mała podwyżka, nie chodzi o wysokość ogólnie, tylko o jej zmianę.

poza tym, pieniądze to nie wszystko :D

Tylko, że zauważ, że pensja asystenta zaczyna się od 3000, a nie 3800, które wychodzi mniej więcej 2800 na rękę.

Calcitro napisał:
P O T Ę Ż N E pieniądze.

Widzę co tu odprawniczasz :lol:

To wszystko nie zmienia faktu, że projekt stypendium szału nie robi :(

HouseMD napisał:
To są jakieś jaja. Może jestem zmęczony ale czy nie jest tak, że aplikanci VIII AO wejdą na specjalistyczne z bazową kwotą 3200 brutto tj taką samą jak osoby zaczynające aplikację? A ten zawrotny dodatek (oczywiście liczony brutto) nie zmienia faktu, że stypendia będą... niższe???

To rozporządzenie będzie dotyczyć też ludzi po ogólnej? (nie chce mi się doczytywać) Bo jeśli tak to osoba z Krakowa zalicza zjazd z 3300 do 3200?

Ostatnia edycja:
Zjazd zaliczają praktycznie wszyscy poza ludźmi z północy Polski, którzy teoretycznie mogą wyjść kilkadziesiąt zł na plus. Z rozporządzenia wynika, że aplikantom ogólnym nie wlicza się 12 miesięcy aplikacji;/

No właśnie taki absurd, że obecnie aplikant na specjalistycznej będzie miał mniej niż dotychczas aplikant na ogólnej. Misia2017 poczytaj lepiej raporty OSAS o sytuacji asystentów

House ja mam nadzieje ze my po ogólnej wejdziemy w 3500, w końcu będziemy juz po 12 miesiącach szkolenia. Jeśli nie to ja czuje się obrażony tym rozporządzeniem.

Nie ma szans, że wejdziemy w 3500 to to wprost wynika z rozporządzenia (z tabeli konkretniej). Fatalnie. Wygląda na to, że podwyżka w stosunku do ogólnej wyniesie u mnie jakieś 200 zł;/ Najgorzej ma VII rocznik bo im to stypednium obniżą...
Jedyna dobra informacja jest taka, że z rozporządzenia wynika, że cały rocznik ogólnej idzie dalej więc przynajmniej o to nie trzeba się martwić.

Z tabelki wynika, że po ogólnej też będzie 3200 (strona 11)

Czyli jednym słowem - zamiast spodziewanej podwyżki, stypendium zostało znacząco obniżone. Natomiast aplikanci z Krakowa pozostają przy stawce z ogólnej (3200 brutto).

Faktycznie 3300. A z tabeli wynika, że za styczeń dostaniemy już stypendim 3200 plus ew. dodatek.

Chociaż według mnie jest szansa ze te przepisy zostaną zinterpretowane na nasza korzyść, w końcu jasno z projektu wynika ze po ukończeniu 12 miesięcy szkolenia stawka to 3500, jakby nie patrzeć aplikacja ogólna to tez szkolenie.

Tyle tylko, że nowa ustawa nie przewiduje już AO więc nie wiem czy aby zalicza się do "szkolenia". Tabela w uzasadnieniu sugeruje, że jednak będziemy w I stawce;/

Jest szansa że po opiniach to podwyższa ? Jak to bylo z poprzednim rozporzadzeniem ?

Czyli przykładowo licząc 3200 brutto i dodatek w postaci 450 brutto wychodzi coś koło 2.600 zł netto (po odliczeniu składki na ubezpieczenie zdrowotne, podatek). Aha uwzględniłem także emerytalne, chorobowe, czy też te kwoty wejdą do stypendium netto?

Lord Hoth napisał:
Czyli przykładowo licząc 3200 brutto i dodatek w postaci 450 brutto wychodzi coś koło 2.600 zł netto (po odliczeniu składki na ubezpieczenie zdrowotne, podatek). Aha uwzględniłem także emerytalne, chorobowe, czy też te kwoty wejdą do stypendium netto?
Jak ty to liczysz ze ci tyle wychodzi ? Mi z dodatkiem wychodzi 3165

Pierwotnie odjąłem od kwoty netto ubezpieczenie emerytalne, etc., ale nie widzę, żeby je się odliczało, więc kwota netto powinna wyjść zbliżona do twojej.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót