Konkurs - aplikacja KSSiP 2017 cz. II

• Autor wątku Autor wątku neon777
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ja już nie jestem w stanie się niczego uczyć...
Jak chciałbym, żeby było już po wszystkim :)

Jeszcze tylko jutro, a w piątek będzie po wszystkim! Najgorsze, że tyle tego jest, że nie wiadomo za co najpierw się złapać :)

kryspin2 napisał:
Ale popatrz ile osób wciąż jest w grze :D

A poza tym Krajowa Szkoła to świetny wybór. W rok nauczyłem się więcej niż na całych studiach łącznie. Chociaż bardzo dużo pracuję na praktykach, to nie zamieniłbym tej drogi na żadną inną. Każdemu polecam i życzę powodzenia.

Mogę napisać do Ciebie w wiadomości na priv , mam kilka pytań:)

Przewidujecie, że kazusy będą tak rozbudowane jak zeszłoroczny z publicznego? Większość wypowiadających się tu na forum uznała, że tegoroczny test był nieco łatwiejszy. Ciekawe czy tak samo będzie z kazusami.

A ja mam wrażenie ze te kazusy zeszłoroczne nie były jakieś szczególnie trudne. Dla mnie najtrudniejsze kazusy to te z prywatnego początkowe 2009-2012. Jakoś te kolejne wydają mi się bardziej przystępne.

Hitem dla mnie był kazus z publicznego, z odwoływaniem się nie tylko do KPA i PPSA, ale też do KC i Prawa budowlanego :D

Mała rada przed egzaminem - przy pierwszej lekturze kazusu starajcie się skonfrontować każde zdanie z treścią kodeksu. W tych kazusach nie ma zdań przypadkowych. Jeżeli podane są daty, to znaczy że mają one znaczenie. Trzeba o tym pamiętać i każdą informację odnosić do przepisu.

HouseMD napisał:
Mała rada przed egzaminem - przy pierwszej lekturze kazusu starajcie się skonfrontować każde zdanie z treścią kodeksu. W tych kazusach nie ma zdań przypadkowych. Jeżeli podane są daty, to znaczy że mają one znaczenie. Trzeba o tym pamiętać i każdą informację odnosić do przepisu.

Cały dzień dzisiaj sobie powtarzam - "nie panikuj - czytaj kazus zdanie po zdaniu"😂

HouseMD napisał:
https://legislacja.rcl.gov.pl/docs//517/12304758/12467466/12467470/dokument320222.pdf

Dobra wiadomość dla startujących w tym roku w konkursie. Zaczynacie od stawki 3500 plus dodatek. "Starzy" aplikanci, w nagrodę za roczne szkolenie, mają 3800 bez dodatku a w gratisie podwyżkę cen za Dom Aplikanta. Super

to totalna głupota, moim zdaniem powinniście walczyć o wyeliminowanie tego punktu, że przepisów nie stosuje się do starych roczników. Przecież te zmiany, że 1 rok - 3500 zł - potem 3800 zł + dodatki są korzystaniejsze nawet dla osób z Krakowa, a w zasadzie dla nich by się nic nie zmieniło. Ale jaja...

Kolejny argument za tym żeby po roku pożegnać szkole i iść jednak na referendarza, Kssip pod względem finansowym staje sie gorszy od asystenta. Powodzenia jutro dla wszystkich zdających!

Martin0235 napisał:
Kolejny argument za tym żeby po roku pożegnać szkole i iść jednak na referendarza, Kssip pod względem finansowym staje sie gorszy od asystenta. Powodzenia jutro dla wszystkich zdających!

to jest bardzo dobry pomysł, ale trzeba mieć uprawnienia, czyli co najmniej skończoną ogólną, żeby iść na referendarza :( gdybym ją miał to pewnie był poszedł na refa, a tak zostaje prokuratorska :)

@ Neon ja będę niedługo miał skończona ogólną.
@ panipedagog uprawnia, przeczytaj ogłoszenia o konkursach i jakie dokumenty musi dołączyć kandydat. Wyraźnie jest napisane ze można złożyć "oryginał lub urzędowo poświadczony odpis dyplomu ukończenia aplikacji ogólnej"

A ustawa? Art 149 u.s.p. u nas niedawno był konkurs i w ogłoszeniu nie bylo nic o aplikacji ogólnej

panipedagog napisał:
Brutto.

Ogólną już nie uprawnia do ubiegania się o stanowisko refa

tak wiem, że nastąpiła zmiana przepisów, ale Sądy uznają, że ogólna uprawnia do startowania w konkursach w drodze analogii do starej aplikacji referendarskiej. Zmiana przepisów USP wiązała się z tym, że zlikwidowali aplikację ogólną, więc jej już nie ma, podobnie było jak zlikwidowali aplikację referendarską. Dlatego w USP już nie ma śladu w wymogach na refa ani o ogólnej ani o referendarskiej, ale obie uprawniają do startowania w konkursach na refa.

3100 na rękę... Teraz 400 za DA, czyli 2700 na rękę. Z tego trzeba wyżyć, kupić książki, dojechać do Krakowa w dwie strony, jeździć na praktyki. Może to ma być ta motywacja do ciężkiej nauki :D

Też chętnie bym został referendarzem ale obawiam się że konkursy ruszą zanim dostaniemy dyplomy

panipedagog napisał:
A ustawa? Art 149 u.s.p. u nas niedawno był konkurs i w ogłoszeniu nie bylo nic o aplikacji ogólnej

Dziwne, moglabys podeslac na priv link do tego ogłoszenia?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót