Konkurs - aplikacja KSSiP 2017 cz. III

• Autor wątku Autor wątku Cmada
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
mmd01 napisał:
Grunt, że towarzystwo z KSSiPu nie traci humoru i co roku wpada w samozachwyt nad sprawnie przeprowadzonym konkursem...

A w dodatku trzynastki, bony do Społem i deputat węglowy za efektywną pracę!

kwiku-kwiku napisał:
Czy członkowie komisji siedzą w tym momencie w sądach i prokuraturach w pracy, a sprawdzają po godzinach czy mają na ten czas urlop? Czy faktycznie oni to sprawdzają czy rzucają aplikantom/praktykantom/asystentom? 586 prac x 3 kazusy = 1758. 1758 x 2 (bo każda praca jest sprawdzana przez 2 osoby) = 3516. 3516/9 (bo ktoś pisał, że przewodniczący i zastępca nie sprawdza) = 390 na łebka. Z mojego stania w kolejce wynika, że średnio 1 kazus = 3 strony. Ile to można sprawdzać? 10, 15 min? Kpina. Chyba każdy rozsądny zapisał się tez na korporacyjną. I tak będzie na nią chodził, nie wiedząc czy na chwilę, czy na stałe... KSSIP w ogóle jakoś odleciał. Dyrektor ex-vice minister sprawiedliwości z PIS. Na stronie do dziś wisi katolicka laurka z okazji urodzin Jezuska, co jest niesmaczne, bo mamy XXI wiek, Unię Europejską i tak dalej, a poza tym art. 25. ust. 2. wciąż podobno obowiązującej Konstytucji. Strasznie i śmiesznie jednocześnie...

Skoro powiedziano, że wyniki będą do 8 stycznia to będą do 8 stycznia. Wyobraź sobie, że członkowie komisji też pracują, mają rodziny, chcą spokojnie spędzić święta i Sylwestra. Od kilku lat jest tak, że wyniki kazusów publikowane są w momencie, w którym nie da się ominąć konieczności złożenia wniosku o wpis na listę korporacyjną (w mojej izbie terminem ostatecznym był rok temu koniec października bo przed 1 stycznia dokumenty muszą iść do MS i upłynąć termin na sprzeciw). W tej sytuacji nie ma znaczenia czy wyniki poznasz 1 grudnia czy 1 stycznia - często jedynym wyjściem jest dziekanka (i tak zresztą wątpliwa, skoro nie ma już ogólnej lecz od razu 36 miesięczne szkolenie). Jasne że można postulować by egzamin wstępny odbywał się wcześniej, ale od lat jest niestety inaczej. Nad każdą pracą, pisaną często mało czytelnie, trzeba się pochylić, żeby nikomu nie wyrządzić krzywdy. A to zabiera czas.

A co do reszty posta, to popracuj trochę nad tolerancją a może przede wszystkim nad wiedzą o różnicy między bezstronnością a neutralnością.

Ostatnia edycja:
A czym się bezstronność różni od neutralności? Bo z tego co pamietam, to na etapie pisania Konstytucji uznawano, że to jest to samo, dopóki nuncjusz Kowalczyk nie kwiknął, że neutralność to pewnie ateizm wiec bee... howgh! A „tolerować” albo i nie to może sobie zarejestrowany związek wyznaniowy, a nie statio fisci...

kwiku-kwiku napisał:
Na stronie do dziś wisi katolicka laurka z okazji urodzin Jezuska, co jest niesmaczne, bo mamy XXI wiek, Unię Europejską i tak dalej
o ile mi wiadomo żyjemy w katolickim kraju. Oczywiście jeżeli tobie nie jest to na rękę możesz dzięki wspomnianej Unii Europejskiej wyjechać do bardziej tolerancyjnych państw takich jak Niemcy czy Francja. Nie zapomnij tylko powiedzieć muzułmanom modlącym się na ulicy, że tobie to przeszkadza.

matestro napisał:
o ile mi wiadomo żyjemy w katolickim kraju. Oczywiście jeżeli tobie nie jest to na rękę możesz dzięki wspomnianej Unii Europejskiej wyjechać do bardziej tolerancyjnych państw takich jak Niemcy czy Francja. Nie zapomnij tylko powiedzieć muzułmanom modlącym się na ulicy, że tobie to przeszkadza.
KSSIP - taki sędzia/prokurator, który widzi Polskę jako kraj katolicki w 100% i innym religiom odmawia uznania, brawo! Minister Ziobro od razu awansuje Cię do SN! Ja też idę jutro na Nowogrodzką, żeby przyspieszyć karierę!

W ogóle dziękuję. „Polska jest krajem katolickim”, 25 lat żyje i nie wiedziałem, gdyby nie forum to bym się nie przebudził

kwiku-kwiku - to zrozumiałe, że stres spowodowany brakiem wyników doprowadza Cię do granic wytrzymałości, ale oszczędź chociaż tego sarkazmu wątpliwej jakości, na pewno stać Cię na coś bardziej wyszukanego

kwiku-kwiku napisał:
innym religiom odmawia uznania
w którym miejscu napisałem, że innym religiom odmawiam uznania? Pokazuje tylko różnice pomiędzy życzeniami z okazji świąt a blokowaniem ruchu na drodze.
Twoim zdaniem niesmaczne są życzenia, a moim wypowiadanie się przez ciebie na ten temat na tym forum.

kwiku - kwiku made my day !!! :D Jesteś prawie jak noworoczna szopka Olgi Lipińskiej :lol:

matestro napisał:
w którym miejscu napisałem, że innym religiom odmawiam uznania? Pokazuje tylko różnice pomiędzy życzeniami z okazji świąt a blokowaniem ruchu na drodze.
Twoim zdaniem niesmaczne są życzenia, a moim wypowiadanie się przez ciebie na ten temat na tym forum.
to następnym razem, gdy jakiś muzułmanin zastawi Ci chodnik modląc się w stronę Mekki to rób od razu zdjęcie i wrzucaj na forum. Ja Ci pomogę napisać pozew!

Nie ma to jak stara, dobra gownoburza na spuszczenie sobie ciśnienia w oczekiwaniu na wyniki :3

bbaarr napisał:
Nie ma to jak stara, dobra gownoburza na spuszczenie sobie ciśnienia w oczekiwaniu na wyniki :3

Jaka gównoburza, przecież wiadomo, że kolega Neon będzie miał najwięcej, więc tak orientacyjnie pytam...

Nie mam pojęcia ile będę miał punktów z kazusów, niemniej jednak czytając klucz odpowiedzi myślę, że koło 30 pkt powinienem mieć, a to przy sporej ilości punktów z testu powinno zagwarantować miejsce, więc ja akurat spokojnie czekam na wyniki. Czytam sobie forum i widzę, że sporo osób się pcha na sędziowską, więc też o to, że na prokuratorską się dostanę, nawet przy 200 miejscu, się nie boję ;) reszcie również polecam spokój, to jest ciężki egzamin i nawet jak ktoś się nie dostanie to nie jest koniec świata, za rok też będzie egzamin wstępny.

neon777 napisał:
Nie mam pojęcia ile będę miał punktów z kazusów, niemniej jednak czytając klucz odpowiedzi myślę, że koło 30 pkt powinienem mieć, a to przy sporej ilości punktów z testu powinno zagwarantować miejsce, więc ja akurat spokojnie czekam na wyniki. Czytam sobie forum i widzę, że sporo osób się pcha na sędziowską, więc też o to, że na prokuratorską się dostanę
, nawet przy 200 miejscu, się nie boję ;) reszcie również polecam spokój, to jest ciężki egzamin i nawet jak ktoś się nie dostanie to nie jest koniec świata, za rok też będzie egzamin wstępny.

Neon jak zwykle skromnie... nie wkręcaj nas, 2 lata się uczyłeś i ustukałeś ledwie 40% (dwója na egzaminie na studiach)?!

Ostatnia edycja:
Wynik podaje orientacyjnie i raczej w dolnej granicy, nie mam pojęcia jak Komisja oceni moją pracę, to zobaczę dopiero po wynikach. Tak czy siak ja ze swojej pracy pisemnej jestem zadowolony i raczej nie mam spiny przed końcowym wynikiem :) Jeszcze niedawno się trochę stresowałem, żeby być tam w pierwszej 150 i mieć miejsce w Domu Aplikanta, ale jak się dowiedziałem, że zdrożał do 400 zł za zjazd to się już nie stresuję :) Myślę, że potem spokojnie ogarnie się grupę, żeby coś wynająć spokojnego, blisko KSSiP za niższą cenę :) Także bez stresu, niedługo Sylwester, więc dajmy spokój i zajmijmy się ważniejszymi rzeczami :D Pamiętajcie, że KSSiP, aplikacja, a potem zawód sędziego czy prokuratora to jest PRACA, a w życiu są ważniejsze rzeczy. Więc nie świrować już na samym początku kariery, bo jak się tak zafiksujecie to zostaniecie tymi sędziami, ale w wieku 60 zobaczycie, że z życia nic Wam nie zostało...

neon777 napisał:
Wynik podaje orientacyjnie i raczej w dolnej granicy, nie mam pojęcia jak Komisja oceni moją pracę, to zobaczę dopiero po wynikach. Tak czy siak ja ze swojej pracy pisemnej jestem zadowolony i raczej nie mam spiny przed końcowym wynikiem :) Jeszcze niedawno się trochę stresowałem, żeby być tam w pierwszej 150 i mieć miejsce w Domu Aplikanta, ale jak się dowiedziałem, że zdrożał do 400 zł za zjazd to się już nie stresuję :) Myślę, że potem spokojnie ogarnie się grupę, żeby coś wynająć spokojnego, blisko KSSiP za niższą cenę :) Także bez stresu, niedługo Sylwester, więc dajmy spokój i zajmijmy się ważniejszymi rzeczami :D Pamiętajcie, że KSSiP, aplikacja, a potem zawód sędziego czy prokuratora to jest PRACA, a w życiu są ważniejsze rzeczy. Więc nie świrować już na samym początku kariery, bo jak się tak zafiksujecie to zostaniecie tymi sędziami, ale w wieku 60 zobaczycie, że z życia nic Wam nie zostało...

Nie narzekałbym aż tak. 400 złotych to cena za 5 nocy - wychodzi 80 zł/dzień - dziwne, że tak tanio. Zakrawa o dumping cenowy. Przecież to jest cena lunchu dla 3 osób, a nie 5 dni noclegu

400 zł to dużo z tego względu, że większość aplikantów wynajmuje mieszkania w swoich miejscach zamieszkania i za ten tydzień szkolenia płaci niejako podwójnie - czynsz za stojące puste mieszkanie i za DA. Doliczając do tego koszty dojazdu z 3100 zł netto robi się nagle 2500.

Swoją drogą to nie rozumiem Twojego podejścia do zamieszczonych na stronie KSSiP życzeń, które adresowane są oczywiście do osób wierzących bo tylko takie obchodzą Boże Narodzenie. Nie wydaje mi się, żeby naruszały one Twoje wolności skoro nie jesteś ich adresatem. Zdecydowana większość polskiego społeczeństwa obchodzi Boże Narodzenie, a symbolika tych Świąt widoczna jest wobec tego na każdym kroku - w Sejmie, na uczelniach wyższych w postaci choćby choinek. A wbrew temu o czym piszesz, bezstronność nie jest tożsama z neutralnością religijną i nie jest to wymysł hierarchów kościelnych. Nie istnieje zakaz tolerowania religii w życiu publicznym, zwłaszcza w społeczeństwach kulturowo związanych z religią. Jest to pogląd bynajmniej nie polskich hierarchów lecz ETPCz (por. wyrok Lautsi przeciwko Włochom)
Polecam więcej tolerancji i krytycznego spojrzenia na prezentowane poglądy skoro w postępowych państwach Zachodu zezwala się na o wiele bardziej jaskrawą obecność religii w życiu publicznym. Chcąc uniknąć hipokryzji, stwierdzenie że religią tą jest islam a nie chrześcijaństwo, nie powinno mieć nic do rzeczy. Chodzi o fakt.

Ostatnia edycja:
HouseMD napisał:
400 zł to dużo z tego względu, że większość aplikantów wynajmuje mieszkania w swoich miejscach zamieszkania i za ten tydzień szkolenia płaci niejako podwójnie - czynsz za stojące puste mieszkanie i za DA. Doliczając do tego koszty dojazdu z 3100 zł netto robi się nagle 2500.

Ale po co wynajmować?! Przecież można kupić. 400 zł to mniej niż 10% średniej pensji, no już nie róbmy skrajnego dziadostwa...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót