Konkurs - aplikacja KSSiP 2017 cz. III

• Autor wątku Autor wątku Cmada
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
DonAlex napisał:
Chciałbyś wygrać konkurs bo ładnie pisałeś, a nie dlatego że masz wysoką wiedzę ? Będzie dobrze, już się nie frustruj :) W moim mniemaniu nieuczciwym byłoby dyskwalifikowanie osoby, która wykazała się wiedzą, a ma brzydki charakter pisma, wole sędziego, który coś tam bazgrze, ale ma wiedzę niż głupka z ładnym pismem. Tym bardziej, że na egzaminie nie ma warunków do starannego pisma.

Ps. Widzisz każdy ma inną taktykę na zdanie egzaminu, a nie wiemy jak sprawdzający do tego podejdą(Ty np. poświęciłeś czas na ładne pismo, ktoś inny poświęcił czas na jak najpełniejsze rozwiązywanie kazusów). Do tego nasze zdanie chyba nie ma wielkiego wpływu na nich.

Ja się frustruję - nie powinien wygrywać ten kto ma ładny charakter pisma - ja nie mam. Chyba mnie nie zrozumiałeś, bo nie o tym pisałem. Był wyraźny komunikat: „nieczytelnego nie sprawdzamy” - wiec takim osobom jak ja zajęło to więcej czasu. Skoro wymagają czytelnego i jest za to sankcja - trzymajmy się tego.
Inną sprawą jest, że mamy XXI wiek. Laptopa ma każdy, a jak nie ma - to może wypożyczyć. Nie można wprowadzić zasady jak na egzaminie adwokackim/radcowskim - tam każdy pisze na laptopie? Pomijam, że na jedną gałąź prawa są 4 h na pismo, a nie jedna...

Ostatnia edycja:
DonAlex napisał:
Do tego nasze zdanie chyba nie ma wielkiego wpływu na nich.

Nie ma żadnego, ale potem wyłamują zęby w sądach co świadczy o merytoryczności tego egzaminu - http://www.orzeczenia-nsa.pl/wyrok/ii-sa-wa-1347-12/2ee381c.html

Tentigo napisał:
Tego nie napisałem, przytaczam wyciąg z komunikatu Przewodniczacego Komisji Konkursowej. Pacta sunt servanda...

Uśmiałem się. Przeczytaj w komunikacie o niewpuszczaniu kandydatów po upływie określonej godziny. Kilkaset osób nie powinno zostać dopuszczonych, w dodatku opóźniły rozpoczęcie egzaminu.

Ostatnia edycja:
4 strony w jeden dzień? Ciśnienie podwyższone, bo już myślałam, że wyniki. :D

Bayerlein napisał:
Uśmiałem się. Przeczytaj w komunikacie o niewpuszczaniu kandydatów po upływie określonej godziny. Kilkaset osób nie powinno zostać wpuszczonych, w dodatku opóźniły rozpoczęcie egzaminu.

Też się uśmiałem, ale zawiadomienia do prokuratury o możliwości popełnienia przestępstwa do czasu ogłoszenia wyników na razie nie piszę...

W regulaminie jest napisane, że prace (a nie fragmenty prac) nieczytelne nie będą sprawdzane, a Imperator mówił na początku, że doskonale wiedzą o tym, że piszemy normalnie na komputerze, więc niemożliwe jest odrzucenie dlatego, że według kogoś napisane jest nieczytelnie. To są przecież ludzie z doświadczeniem i niejedno pismo już czytali. Nie narażą się na skargi i odwołania z powodu tak nieostrego kryterium i według mnie czytają wszystko tak długo i starannie, aby uznać coś za nieczytelne tylko w skrajnych przypadkach. Pisałem pierwsze zadania wolno i staranie, ale po pamiętnym zdaniu: "Minęła pierwsza godzina" i tym niezapomnianym głośnym "Nieeee..." trzeba było już to robić ekspresowo i na staranność z początku nie było już żadnych szans. Nie wariujmy, to już tylko kilka dni.
Mam jeszcze jedno z gatunku gdybologii: Jak sądzicie, ile osób rozpoczynających teraz radcowską itd. zrezygnuje z KSSiP po dostaniu się nie na tą apl., na którą chcieli? Może być to 5 osób czy więcej? Ludzie z miejsc 281-285 mogą mieć nadzieję jeszcze po 8 stycznia?

Ostatnia edycja:
Myślę, że z 5 a może i więcej. To są dwa różne zawody. Nie wiem czy ktoś komu marzy się łańcuch sędziowski i kto np. nie czuje w ogóle karnego zdecyduje się na przyszłość w zawodzie prokuratora. To samo w drugą stronę. No ale to gdybanie tylko. Po ogólnej też przecież nie wszyscy mogli wybierać i nie słyszałam żeby wtedy jakoś masowo rezygnowali... ale myslę że kilka takich osób może się teraz trafić. Ciekawe tylko która apl.będzie bardziej "oblegana"

też myślę, że osoby do 285 miejsca mogą mięć nadzieję ale nie liczyłby, że będzie to kilkanaście osób

Ostatnia edycja:
Aplikanci po ogólnej mają tę przewagę, że jednak widzieli specyfikę jednego i drugiego zawodu. I wielu zmieniło swe pierwotne plany. Chociaż na ogólnej było zbyt mało praktyki w prokuraturze (6 tygodni) w stosunku do sądu (36 tygodni), to i tak można było jednak się co nieco zorientować. Teraz tego nie ma. Jeden z kilku minusów braku ogólnej, kto wie czy nie największy. Znam osoby, które deklarują jasno, która aplikacja po ogólnej ich tylko interesuje. I w razie nie dostania się na nią, są skłonni nawet zrezygnować. Osoby z bezpośredniego naboru raczej nie mają takich jasnych przekonań, przynajmniej nie lawinowo, i zapewne nieliczni tylko są zadeklarowani, a w razie braku miejsc odpuszczą.

Ciekawe do którego miejsca na liście będzie wybór i która apl. zostanie dla 280 osoby

Biorąc pod uwagę obecny stan prawny, aplikanci sedziowscy sa w najkorzystniejszej sytuacji od lat. Gwarantowana asesura i prosta droga do zawodu (de lege lata). W ubieglych latach, z wyjatkiem zeszlego roku, bardziej oblehama byla sedziowska choc perspektywą byl tylko referendarz i lata startow w konkursach. Teoretycznie zatem sedziowska powinna cieszyc sie wiekszym zainteresowaniem. Nawet jesli jakims cudem wybory wygra opozycja i nawet jesli nastapi likwidacja asesury to wroci staz referendarski, ktory nie jest zła opcją
Dodatkowym argumentem jest to, ze wiele osob specjalizuje sie w cywilnym i gospodarczym, mniej w karnym (a i ci ostatni mogą planować asesure w wydzialach karnych)

Ostatnia edycja:
tutaj brakuje mi komentarza neon777 będącego apoteoza aplikacji prokuratorskiej i pamfletem aplikacji sedziowskiej

Czy można się jutro spodziewać wyników, czy jednak 8 stycznia??

Trudno powiedzieć do którego miejsca na liście będzie wybór i która apl. zostanie dla 280 osoby. Pragmatyzm nakazuje, że szybciej brana będzie prokuratorska, ale też sędziowska wielu skusi pewnie. Za prokuratorską przemawia: pewność dojścia do zawodu, krótszy czas do nominacji, szansa na szybki awans, możliwość zostania asesorem sędziowskim, łatwiejsza aplikacja bez porównania, ciekawsza, dynamizm zawodu, mniejsze obciążenie pracą, a takie same pieniądze jak w zawodzie sędziego. Sędziowska to niestety niepewność dojścia do zawodu (osoby, które pójdą w marcu 2018 r., skończą aplikację w 2021 r., któż raczy wiedzieć jak będzie wtedy wyglądało ustawodawstwo w zakresie dojścia do zawodu i kto je będzie stanowił, obciążenie pracą, statyczność zawodu, małe szanse na awans, chyba że za ćwierć wieku. Ale są idealiści co ta perspektywa ich pociąga i chcą tego. Najlepiej, aby każdy mógł wybrać sobie aplikację, jaką chce, ale niestety są limity.

Ostatnia edycja:
burgundczyk napisał:
tutaj brakuje mi komentarza neon777 będącego apoteoza aplikacji prokuratorskiej i pamfletem aplikacji sedziowskiej

Czy można się jutro spodziewać wyników, czy jednak 8 stycznia??

Do kogo kierujesz to pytanie?

Ja tam sie we wiekszosci z neonem zgadzam. Faktem jest, ze jezeli ktos chce zostac sędzia to czeka go wiele wyrzeczeń. Obecny stan prawny daje jednak realna szanse na dojscie do zawodu. Dlatego moze to byc motywacją dla kandydatow.

HouseMD napisał:
Biorąc pod uwagę obecny stan prawny, aplikanci sedziowscy sa w najkorzystniejszej sytuacji od lat. Gwarantowana asesura i prosta droga do zawodu (de lege lata). W ubieglych latach, z wyjatkiem zeszlego roku, bardziej oblehama byla sedziowska choc perspektywą byl tylko referendarz i lata startow w konkursach. Teoretycznie zatem sedziowska powinna cieszyc sie wiekszym zainteresowaniem. Nawet jesli jakims cudem wybory wygra opozycja i nawet jesli nastapi likwidacja asesury to wroci staz referendarski, ktory nie jest zła opcją
Dodatkowym argumentem jest to, ze wiele osob specjalizuje sie w cywilnym i gospodarczym, mniej w karnym (a i ci ostatni mogą planować asesure w wydzialach karnych)

Ciekawe skąd taka zmiana preferencji na prakorutorską w zeszłym roku. Fakt, że droga do zawodu sedziego o wiele prostsza niż kiedyś de lege lata

W zeszlym roku trwaly prace nad zmianami, V rocznik mial zawirowania ze stażem referendarskim i sytuacja byla niestabilna (a i tak polowa poszla na sedziowska bo wyboru mie mialo zaledwie kilka osob z ostarnich miejsv). Obecnie sytuacja jest dobra bo w najgorszym wypadku wroci staz referendarski. W najlepszym, za 3 lata aplikanci dostana toge i łańcuch

Ja tam życzę każdemu, żeby dostał się na taką aplikację, na jaką chce... generalnie moje opinie w zakresie poszczególnym aplikacji kto czyta forum to zna :) z perspektywy czasu pracy w sądzie, analizy przebiegu samych aplikacji i kończących ich egzaminów zawodowych, czasu trwania asesury, pewności dojścia do zawodu, a potem przyszłej pracy uważam, że prokuratorska jest dużo lepsza, co nie oznacza, że nie szanuję innego zdania.

Odradzałbym wybór życiowej drogi zawodowej kierując się tylko obecnym stanem rzeczy. Obecny stan rzeczy jest na dziś.

Grzegorz002 napisał:
Jak sądzicie, ile osób rozpoczynających teraz radcowską itd. zrezygnuje z KSSiP po dostaniu się nie na tą apl., na którą chcieli? Może być to 5 osób czy więcej? Ludzie z miejsc 281-285 mogą mieć nadzieję jeszcze po 8 stycznia?

Według mnie raczej takich osób nie będzie. Aplikacja radcowska, adwokacka lub notarialna, to większości wypadków 3 lata darmowej pracy na rzecz patrona. A aplikacja w KSSiP, to nauka za nie tak małe pieniądze (jak dla osób prosto po studiach).

A po za tym według mnie rozkład chętnych na aplikacje prokuratorską lub sędziowską będzie w miarę równomierny (może z małą przewagą na rzecz prokuratorskiej), więc większość się dostanie na to co zadeklaruje.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót