Konkurs - aplikacja KSSiP 2017 cz. IV

• Autor wątku Autor wątku burgundczyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A jak wygląda kwestia ew. nieobecności na zajęciach,czy nawet całych zjazdach? Z powodu choroby np?

A jak to jest z nieobecnościami na praktykach w sądzie? Można wziąć jakiś dzień wolny?

shafre napisał:
A jak to jest z nieobecnościami na praktykach w sądzie? Można wziąć jakiś dzień wolny?

tak jasne, ale potrącają Ci kasę ze stypendium za nieobecności i nie można przekroczyć jakiejś tam liczby

Poniżej stanowisko jakie otrzymałam dziś w KSSiP w kwestii zatrudnienia oraz urlopu dziekańskiego w ramach aplikacji radcowskiej w czasie aplikacji sądowej/prokuratorskiej. Może przyda się komuś, kto znajduje się w podobnej sytuacji do mojej:

W odpowiedzi na e-mail z dnia 18 stycznia 2018 r., po ustaleniach dokonanych z Zastępcą Dyrektora KSSiP ds. Aplikacji Sędziowskiej oraz Zastępcą Dyrektora KSSiP ds. Aplikacji Prokuratorskiej, uprzejmie informuję, że art. 47 ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o Krajowej Szkole Sądownictwa i Prokuratury (Dz. U. z 2017 r. poz. 146, z późn. zm.) nie upoważnia aplikanta do pozostawania zatrudnionym na stanowisku asystenta sędziego, nawet w sytuacji, gdy przebywa on na urlopie bezpłatnym. Z uwagi na powyższe, do momentu rozpoczęcia aplikacji powinna Pani rozwiązać stosunek pracy.
Informuję nadto, że podejmując aplikację sędziowską/prokuratorską może być Pani jednocześnie aplikantem radcowskim przebywającym na urlopie dziekańskim. Wniosek o udzielenie urlopu na aplikacji proszę złożyć niezwłocznie. O udzieleniu urlopu powinna Pani poinformować w piśmie skierowanym do Dyrektora KSSiP, złożonym najpóźniej w momencie rozpoczęcia aplikacji. Do pisma winna Pani dołączyć decyzję dziekana OIRP o udzieleniu Pani urlopu dziekańskiego.

shafre napisał:

Zwykle można bez problemu dogadać się z patronem praktyki, zostać w innej dni trochę dłużej albo zabrać coś do napisania do domu. Generalnie nikt nie robi problemów.

@pequenita Co za głupota, widziałem pisma, w których KSSiP informuje aplikantów z poprzednich roczników, że mogą pozostawać na urlopach bezpłatnych, a przepisy się chyba jakoś nie zmieniły w tym zakresie. Nowy zastępca dyrektora i jeszcze chyba nie za bardzo ogarnia.

@neon777 też mnie to zaskoczyło prawdę powiedziawszy. Sprawdzałam i przepis nie uległ jakiejś szczególnej zmianie. Napisałam do Ciebie PW będę wdzięczna za odpowiedź.

pequenita napisał:
Poniżej stanowisko jakie otrzymałam dziś w KSSiP w kwestii zatrudnienia oraz urlopu dziekańskiego w ramach aplikacji radcowskiej w czasie aplikacji sądowej/prokuratorskiej. Może przyda się komuś, kto znajduje się w podobnej sytuacji do mojej:

Cytat:
W odpowiedzi na e-mail z dnia 18 stycznia 2018 r., po ustaleniach dokonanych z Zastępcą Dyrektora KSSiP ds. Aplikacji Sędziowskiej oraz Zastępcą Dyrektora KSSiP ds. Aplikacji Prokuratorskiej, uprzejmie informuję, że art. 47 ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o Krajowej Szkole Sądownictwa i Prokuratury (Dz. U. z 2017 r. poz. 146, z późn. zm.) nie upoważnia aplikanta do pozostawania zatrudnionym na stanowisku asystenta sędziego, nawet w sytuacji, gdy przebywa on na urlopie bezpłatnym. Z uwagi na powyższe, do momentu rozpoczęcia aplikacji powinna Pani rozwiązać stosunek pracy.
Informuję nadto, że podejmując aplikację sędziowską/prokuratorską może być Pani jednocześnie aplikantem radcowskim przebywającym na urlopie dziekańskim. Wniosek o udzielenie urlopu na aplikacji proszę złożyć niezwłocznie. O udzieleniu urlopu powinna Pani poinformować w piśmie skierowanym do Dyrektora KSSiP, złożonym najpóźniej w momencie rozpoczęcia aplikacji. Do pisma winna Pani dołączyć decyzję dziekana OIRP o udzieleniu Pani urlopu dziekańskiego.

Czyli rozumiem, że osoby, które mają 3-miesięczny okres wypowiedzenia i nie uda im się załatwić rozwiązania za porozumieniem nie mają czego szukać w tym roku w KSSiP? :o

Cmada napisał:
Czyli rozumiem, że osoby, które mają 3-miesięczny okres wypowiedzenia i nie uda im się załatwić rozwiązania za porozumieniem nie mają czego szukać w tym roku w KSSiP? :o

Stanowisko takie nie dziwi, bo przepis jest jednoznaczny. Pytanie tylko czy w takim wypadku będą skreślać z listy aplikantów.

bez sensu tutaj o tym rozmawiać... takich przypadków, że komuś nie rozwiążą za porozumieniem umowy pewnie nie będzie, a jak się zdarzą to wtedy informuje się o tym Dyrektora KSSiP, tyle w tym temacie i nie ma sensu dyskutować, bo żaden forumowicz tego problemu nie rozwiąże, a to jest kwestia decyzji Dyrektora KSSiP w indywidualnej sprawie

Jak wygląda sierpniowa przerwa? Nie ma zjazdu, ale praktyki odbywają się normalnie?

..Daniel.. napisał:
Stanowisko takie nie dziwi, bo przepis jest jednoznaczny. Pytanie tylko czy w takim wypadku będą skreślać z listy aplikantów.

Ale przepis podlega wykładni. Nikt nikogo nie skreśli z listy. Przecież logiczne jest, że przed informacją o dostaniu się do KSSiP nikt nie złoży wypowiedzenia. Ważne, by to wypowiedzenie złożyć niezwłocznie po uzyskaniu informacji o przyjęciu. Wystarczy zastanowić się nad sensem tej regulacji a nie interpretować literalnie wbrew zdrowemu rozsądkowi.

W czasie sierpniowej przerwy nie ma ani zajęć ani praktyk. Jest to coś na kształt urlopu, tyle że narzucony jest termin.

Ostatnia edycja:
W czasie sierpniowej przerwy nie ma ani zajęć ani praktyk. Jest to coś na kształt urlopu, tyle że narzucony jest termin.[/QUOTE]
Mam nadzieję, że płatnego :D

Tolek810 napisał:
W czasie sierpniowej przerwy nie ma ani zajęć ani praktyk. Jest to coś na kształt urlopu, tyle że narzucony jest termin.
Mam nadzieję, że płatnego :D[/QUOTE]

Na szczęście płatnego;)

A czy ktoś orientuje się czy oprócz darmowego dostępu do Lexa jest dostępna dla aplikantów Kssip jakaś preferencyjna oferta cenowa pełnej wersji? Widziałam taką informację gdzieś przy informacjach dla wcześniejszych roczników aplikantów ale jestem ciekawa czy ta praktyka nadal jest kontynuowana

Ogólnie piszecie, że nie rozwiązujecie umów, dopóki nie będzie ostatecznej listy... Coś może się jeszcze Waszym zdaniem zmienić czy chodzi o osoby, z miejsc 310+... Tak się składa, że ja kilka dni temu napisałam wypowiedzenie, bo jeśli z dokumentami mam wszystko ok i jestem w pierwszej setce to uznałam, ze już nic się nie zmieni, ale po Waszych komentarzach zaczęłam mieć małe wątpliwości...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót