Konkurs - aplikacja KSSiP 2017 cz. IV

• Autor wątku Autor wątku burgundczyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Do końca lutego!!! To jak ktoś z miejsca 310+ ma rozwiązać stosunek pracy.

A jaki czas przed I zjazdem mieliście w ubiegłych latach info o koordynatorze praktyk i miejscu ich odbycia? Po ogloszeniu listy dostaniemy maile? Ile max.aplikantów zdarza w jednej jednostce/wydziale?

W połowie stycznia było info o koordynatorach- 2 tygodnie przed rozpoczęciem aplikacji. W jednostce moze byc sporo aplikantów, a gdy są to praktyki np. w wydziale rejestrowym... wtedy zwykle cały rok się spotyka ?????? A na pozostałych praktykach ile będzie osób trudno powiedzieć. Zależy jaki to region i jakie miasto...

Ostatnia edycja:
W małych i średnich jednostkach to jeden lub max kilku aplikantów, w dużych miastach nawet kilkunastu (zwłaszcza w Krakowie)

Jeśli ktoś ze starszych roczników byłby na tyle miły odpowiedzieć, to mam kilka pytań odnośnie samych zjazdów w KSSiP :) czy pojawi się jakiś konkretny plan godzinowy, od której do której danego dnia są zajęcia? Czy aplikanci spoza Krakowa raczej muszą być w Krk dzień wcześniej? Zajęcia odbywają się danego dnia jedne po drugich czy są jakieś okienka?
Z góry dziękuję za odpowiedź :)

Jakby ktoś dzwonił do KSSIP-u i miał wieści o spodziewanym terminie ogłoszenia list, albo jakąkolwiek aktualizację, to niech da znać ;)

Za z swej strony w czwartek wysłałem pocztą brakujące dokumenty. Dziś poczta wysłała mi sms, że list jest dostarczony, więc ja już nie blokuje publikacji:).

wracając na chwilę to kwestii czy osoba po aplikacji ogólnej może startować w konkursie na referendarza sądowego z tego co do mnie dzisiaj doszło to jest przepis przejściowy, który nie został uchylony i nadal obowiązuje

art. 15 ust. 3 ustawy z dnia 9 kwietnia 2015 r. o zmianie ustawy o Krajowej Szkole Sądownictwa i Prokuratury oraz niektórych innych ustaw (TEKST JEDNOLITY OTWÓRZCIE!!!)

ten przepis wprost uprawnia osoby z aplikacją ogólną do startowania w konkursie na referendarza

Yyy, a dlaczego by miało być inaczej?
Przepis o wymogach formalnych na stanowisko referendarza został zmieniony, bo aplikacja ogólna została zlikwidowana, nikt nigdy nie chciał zabierać absolwentom aplikacji ogólnej prawa do startowania na referendarza...

BelleAurelie napisał:
Jakby ktoś dzwonił do KSSIP-u i miał wieści o spodziewanym terminie ogłoszenia list, albo jakąkolwiek aktualizację, to niech da znać ;)

Ja usłyszałem, że w tym tygodniu na pewno nie będzie listy i w przyszłym najprawdopodobniej jej też nie będzie, także trzeba się nastawić na okolice połowy lutego.

po prostu we wcześniejszych postach pojawiały się głosy, że osoby po ogólnej po zmianie przepisów już nie mają uprawnień do startowania w konkursach na referendarza, ja w sumie sam opierałem się tylko na tym, że takie osoby w znanych mi sądach były dopuszczalne do konkursów, ale szczerze mówiąc tego przepisu nie znałem ;)

Cmada napisał:
Ja usłyszałem, że w tym tygodniu na pewno nie będzie listy i w przyszłym najprawdopodobniej jej też nie będzie, także trzeba się nastawić na okolice połowy lutego.

Czy to jest jakiś żart? :mad: Jak oni sobie wyobrażają wypowiadanie zawartych umów z pracodawcami?

Cmada napisał:

Ja usłyszałem - gdzie i od kogo?

Grzegorz002 napisał:
Ja usłyszałem - gdzie i od kogo?

Nie pamiętam czy się przedstawiła, ale najprawdopodobniej była to Pani prokurator Anna Filipek - Woźniak: wnioskuje po tym, że do niej jest przypisany numer, na który się dodzwoniłem i zajmuje się sprawami rekrutacji.

W tym tygodniu to jeszcze może trwać uzupełnianie braków, ale czemu przyszły tydzień też mało prawdopodobny...? Wysyłali te zawiadomienia pocztą, nie dodzwonili się do ludzi, czy co?

Anna9000 napisał:
W tym tygodniu to jeszcze może trwać uzupełnianie braków, ale czemu przyszły tydzień też mało prawdopodobny...? Wysyłali te zawiadomienia pocztą, nie dodzwonili się do ludzi, czy co?

Właśnie. Wszyscy chcą wreszcie mieć 100 % pewności, rzucać pracę i mieć święty spokój, a po tych wszystkich numerach i bzdurach z uzupełnianiem papierów tego nie ma. Wcześniej ktoś pisał o silnej presji na zakończenie z końcem stycznia, a teraz się okazuje, że w połowie lutego. Raz w zeszłym tygodniu dodzwoniłem się do tej pani i nie zrobiła dobrego wrażenia, wręcz przeciwnie. Na pytanie o rozwiązanie st. pracy odburknęła, że proszę takich pytań nie zadawać, a uzupełnione zaświadczenie wygląda na poprawne, ale wszystko weryfikujemy. Nie mogą ruszyć głową i przesłać nam po jednym zwykłym zdaniu, że potwierdzają przyjęcie kompletu poprawnych dokumentów? Co myślicie?

Ja nie wiem o co chodzi, bo chyba każdy kto otrzymał telefon z kssip jak najszybciej uzupełniał braki, wszystkim raczej zależy żeby się dostać. Chyba że się nie dodzwonili gdzieś i pocztą zawiadomienie szło,ale to też dziwne żeby miało tyle trwać dosyłanie dok. No chyba że ktoś ma olewkę. Ale po takiej informacji wnioskuję że albo sporo braków jest, co mnie dziwi, albo nie wiem co. Uzyskanie krk też tyle nie trwa.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót