Konkurs aplikacja ogólna 2015

• Autor wątku Autor wątku Buliusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
prawnikzadyche napisał:
ile osób odpada z ogólnej? Pytam bo jestem ciekawy ile trzeba będzie mnie punktów za rok żeby się dostać już na specjalistyczne
Wystarczy policzyć, ile to 1160 (około - nie znam dokładnej liczby kandydatów) - 150...

facet ale ja nie mówie o liczbie kandydatów tylko ile osób odpada po roku ogólnej, tzn. nie dostaje się na specjalistyczne :) pzdr

Podobno w ostatnich latach liczba osób, które przechodziły dalej kształtowała się w okolicy 150 , także możliwe, że na tym roczniku każdy przejdzie dalej o ile nic by się nie zmieniło. Co do drugiego pytania to każdy ma swoje sposoby rozwiązywania kazusów.

Ostatnia edycja:
czyli za rok naboru pewnie nie będzie :) bo nie ma żadnego logicznego uzasadnienia żeby ten nabór za rok organizować

nawet nie straszcie, że nie będzie - co ja będę robić przez ten rok przerwy ? :D
a tak poważnie, kiedy powinno pojawić się jakieś info o naborze ( lub jego braku), jak to było np. w tym roku czy latach poprzednich ?

Gruuuuuba napisał:
nawet nie straszcie, że nie będzie - co ja będę robić przez ten rok przerwy ? :D
a tak poważnie, kiedy powinno pojawić się jakieś info o naborze ( lub jego braku), jak to było np. w tym roku czy latach poprzednich ?

podchodź z dystansem do pisanych tu słów, bo byli i tacy, co rok temu twierdzili, że w tym roku naboru nie będzie, a będzie dopiero w 2016 już na nowych zasadach ;) więc spokojnie

w tym roku informacje o naborze pojawiły się w styczniu i w kwietniu :)

wszystkie informacje o naborach z poprzednich lat masz na stronie kssip, tutaj informacje o obecnym naborze: https://www.kssip.gov.pl/node/2659

co z tego, że zrobią nabór za rok na specjalistyczne jak rzucą po 10 miejsc pewnie na każdą, ze względu na kończący rocznik ogólnej, który trzeba będzie upchnąć na sędziowskiej i prokuratorskiej? Realna szansa to jest 2017, no chyba że ktoś ustrzeli bingo na teście za rok

Zamiast obrażać zaprezentuj jakieś logiczne uzasadnienie pełnego naboru w 2016. Ja sam nie jestem zadowolony takim obrotem wydarzeń, ponieważ jestem teraz na 5 roku.

Każda wersja jest możliwa, a pisanie już teraz, że na 100 procent nie będzie naboru jest przedwczesne i dobrze o tym wiesz. Oczywiście, że jest parę argumentów przeciw naborowi, ale to jeszcze niczego nie rozstrzyga. A naboru na 15 miejscówek nikt nie zrobi, bo to absurd także finansowy i logistyczny.

jak to mówią na wschodzie pażyjom uwidim jak to będzie z tą aplikacją. Może nowy minister Z. Z. coś nowego wymyśli np. będzie czystka w prokuraturze czy coś w tym stylu i akurat będzie więcej nowych miejsc :D

Oj nie jedno :D
Udaje mi się dobijać do 130 pkt na próbnych testach, więc trochę mnie to uspokoiło, aczkolwiek dalej sinusoida- raz jest 135 pkt, innym razem 120. Może dlatego, że robię je o różnych porach dnia- raz w nocy, raz rano przed pracą (gorzej idą rano....a 10 to dla mnie zdecydowanie rano :D)
Unia to dalej czarna magia, stwierdziłam że wykuję tylko te pytania, które były, bo kolejne czytanie TFUE to już chyba strata czasu, wolę sobie przejrzeć jakieś "mniejsze" ustawy typu te o samorządach, RPO, TK itd. choć wątpię, żeby mi rzeczywiście coś nowego w głowie zostało ;) nie wiem jak wy, ale ja się łapię na tym, że wzrokiem wodzę po kolejnych stronach, a myślami jestem już hen daleko. To się chyba nazywa zmęczenie materiału.

Ostatnia edycja:
Przyznam że jakiś czas temu próbowałem uczyć się TFUE, ale po jakimś czasie wymiękłem przy tym "arcydziele" eurokratów. Ja ostatnio rzadziej rozwiązuję testy jak już to raczej egzaminy z zeszłych lat, albo egzaminy próbne. Testy na ogólną z Ars Lege mają tą wadę że skupiają się tylko na wycinku materiału, zktórego idzie nam słabiej, a nie układają w proporcjach w jakich występuje to na egzaminie przez to ostatnio w testach najwięcej pytań trafia mi się z KPC zabezpieczającego, egzekucyjnego, międzynarodowego itp. albo z TFUE czy ustawy o kosztach, a przykładowo z KC tylko 2-3 pytania czy z KK ani jedno. Też to mam, że coraz cieżej mi idzie zabieranie się za naukę i w ogóle zapamiętywanie cóż te kilka miesięcy intensywnej nauki robi swoje.

galicjanin napisał:
Przyznam że jakiś czas temu próbowałem uczyć się TFUE, ale po jakimś czasie wymiękłem przy tym "arcydziele" eurokratów. Ja ostatnio rzadziej rozwiązuję testy jak już to raczej egzaminy z zeszłych lat, albo egzaminy próbne. Testy na ogólną z Ars Lege mają tą wadę że skupiają się tylko na wycinku materiału, zktórego idzie nam słabiej, a nie układają w proporcjach w jakich występuje to na egzaminie przez to ostatnio w testach najwięcej pytań trafia mi się z KPC zabezpieczającego, egzekucyjnego, międzynarodowego itp. albo z TFUE czy ustawy o kosztach, a przykładowo z KC tylko 2-3 pytania czy z KK ani jedno. Też to mam, że coraz cieżej mi idzie zabieranie się za naukę i w ogóle zapamiętywanie cóż te kilka miesięcy intensywnej nauki robi swoje.

Ja też już robię tylko próbne z arslege i próbne z poprzednich lat (dobrze, że też są na arslege, bo jakbym miała sobie drukować wszystko albo kombinować z zaznaczaniem odpowiedzi na kartce to bym chyba oszalała)
Unii uczyłam się tylko za pomocą pytań z arslege, raz przeczytałam oba Traktaty, ale nic z nich nie pamiętałam (o czym przekonałam się rozwiązując testy :P) i w sumie dalej niewiele pamiętam i w przypadku pytań z TFUE uprawiam strzelanie. Dziwnym trafem gorzej mi idą testy próbne opracowane przez arslege, niż te z poprzednich lat, mimo że wybór odpowiedzi mniejszy.

A teraz nieco inne pytanie- orientował się ktoś jak z parkingiem w tym całym EXPO? Gdzieś w internecie mignęła mi informacja, że jest, ale dość drogi, ktoś wie coś więcej? Nie wiem czy jest sens się pchać samochodem aż do samego EXPO, czy może zostawic go gdzieś dalej i skorzystać z komunikacji miejskiej.

jak oceniacie dzisiejszy test? według mnie poziom trudności był całkiem wysoki

Moim zdaniem również. Czy może ktoś opracował wstępnie klucz?

Strasznie podchwytliwe pytania były, szczególnie gdzie odpowiedzi miały niemal identyczny sens. Jak zaznaczyliście w pytaniu z depozytem wierzytelności pieniężnej? Do teraz nie jestem pewien.

według mnie:
1.B
2.B
3.B
4.C
5.A
6.D
7.C
8.D
9.C
10.C
11.C
12.B
13.C
14.C
15.A
16.D
17.B
18.A
19.D
20.C
21.A
22.A
23.B
24.D
25.C
26.B
27.A
28.B (?)
29.C
30.C
31.C
32.D
33.A
34.C
35.D
36.C
37.A
38.A
39.D
40.A
41.B
42.A
43.C
44.B
45.B
46.D
47.A
48.A
49.B
50.D
51.A
52.B
53.B
54.B
55.C
56.B
57.C
58.C
59.D
60.B
61.B
62.C
63.C
64.D
65.D
66.D
67.A
68.B
69.C
70.D
71.B
72.D
73.B
74.A
75.D
76.C
77.C
78.D
79.C
80.A
81.B
82.C
83.C
84.C
85.A
86.B
87.D
88.C
89.C
90.A
91.D
92.B
93.C
94.A
95.B
96.C
97.B
98.B
99.A
100.C
101.D
102.D
103.D
104.B
105.D
106.B
107.D
108.D
109.C
110.C
111.B
112.D
113.B
114.B
115.C
116.A
117.C
118.C
119.C
120.B
121.B
122.C
123.B
124.A
125.A
126.B
127.A
128.D
129.C
130.A
131.D
132.B
133.C
134.B
135.C
136.A
137.C
138.A (?)
139. A
140.B
141.A
142.A
143. B
144.B
145.B
146.A
147.C
148.C
149.B
150.C

Jak udało Ci się zapamiętać kolejność pytań? I jeszcze te odp? :o

Są może już gdzieś dostępne testy, arkusze?

Powrót