Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016 cz. II

• Autor wątku Autor wątku duska1958
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
neon777 napisał:
Ja to się zastanawiam, gdzie Wy wszyscy prawo kończycie. "Wola" ministra? A co my w dyktaturze jakiejś żyjemy? Równie dobrze po przeprowadzeniu konkursu na aplikację Minister może zmienić zarządzenie o limicie przyjęć na aplikację ogólną i z 220 miejsc zrobić 150? Pasuje Ci takie rozwiązanie zapewne i też byś do tego dopuścił. Zasady ustala się przed zawodami a nie w ich trakcie czy po ich zakończeniu... Dla mnie jako prawnika to jest oczywista oczywistość i nie wiem jak można z tym polemizować w ogóle

Sorry, ale sprawiasz wrażenie lekko oderwanego od rzeczywistości. Po raz xxx tłumaczysz to samo, co każdy w tym wątku wie i doskonale rozumie, a Ty myślisz, że my tego nie pojmujemy. A z drugiej strony nie przejawiasz zrozumienia do tego, co inni do Ciebie mówią (też po raz xxx).
To nie jest kwestia interesowania się polityką, tylko politycy to - no właśnie - władza ustawodawcza i władza wykonawcza. Obserwowanie tych władz przez przez prawnika byłoby wskazane, bo to są podmioty, które prawo tworzą i stosują (tworzą ustawy, wydają rozporządzenia, zarządzenia). Polecam być przynajmniej w lekkim kontakcie z mediami - włącz od czasu do czasu TV, radio, poprzeglądaj internet.
Dodatkowo może orzecznictwo czasami poczytać albo z mediów starać się zainteresować co czasami tworzą nawet i sami prawnicy (sędziowie, prokuratorzy, adwokaci, radcy itd.).
Masz po prostu bardzo utopijny pogląd na rzeczywistość, a to jest nierealny obraz świata. :) Bo to widać, że żyjesz jedynie przepisami. Może i przepisy są czasem jednoznaczne i oczywiste, ale bywa, że nawet wtedy życie idzie swoją drogą i można się nieźle zdziwić.

Nie odbierz tego negatywnie. Zrozum, że naprawdę doskonale rozumiemy, co piszesz. :ok:

Ostatnia edycja:
kampinosek1990 napisał:
A czy czasem lista kwalifikacyjna po II etapie nie jest potrzebna na okoliczność miejsca wyboru odbywania aplikacji??
Także nie wiem, czy II etap to taka całkiem farsa.

Oczywiście że nie jest potrzebna

A gdyby teoretycznie do jakiegoś dowolnego egzaminu państwowego z dowolnych przyczyn przystąpiło mniej kandydatów niż przewidziano miejsc? Gdyby np. aplikacja komornicza była aplikacją państwową, w tym roku taka sytuacja mogłaby mieć miejsce z uwagi na fatalną sytuację w środowisku i niepewność co do planów ustawodawcy. I wtedy też należałoby zmniejszyć liczbę miejsc żeby egzamin państwowy miał sens? Pewnych rzeczy nie da się przecież robić na siłę i wbrew prawu. To, że zaistniała sytuacja, której ustawodawca nie przewidział, nie uprawnia do działania wbrew prawu w imię "przywrócenia rangi" etapowi kazusowemu.

Inna sprawa, że powinien pojawić się dziś jakiś komunikat bo obecna sytuacja jest fatalna głównie dla osób z wynikami z przedziału 110 - 130 pkt bo w przypadku kazusów w tym przedziale mogą nastąpić największe roszady, a czasu do nauki ubywa.

Kampinosie, nie.

Lista rankingowa ma znaczenie po egzaminie zawodowym. Ale teraz nie. Tu sam wskazuje są miejsce odbywania aplikacji

HouseMD napisał:
A gdyby teoretycznie do jakiegoś dowolnego egzaminu państwowego z dowolnych przyczyn przystąpiło mniej kandydatów niż przewidziano miejsc? Gdyby np. aplikacja komornicza była aplikacją państwową, w tym roku taka sytuacja mogłaby mieć miejsce z uwagi na fatalną sytuację w środowisku i niepewność co do planów ustawodawcy. I wtedy też należałoby zmniejszyć liczbę miejsc żeby egzamin państwowy miał sens? Pewnych rzeczy nie da się przecież robić na siłę i wbrew prawu. To, że zaistniała sytuacja, której ustawodawca nie przewidział, nie uprawnia do działania wbrew prawu w imię "przywrócenia rangi" etapowi kazusowemu.

Inna sprawa, że powinien pojawić się dziś jakiś komunikat bo obecna sytuacja jest fatalna głównie dla osób z wynikami z przedziału 110 - 130 pkt bo w przypadku kazusów w tym przedziale mogą nastąpić największe roszady, a czasu do nauki ubywa.
A kto tu mówi o zmniejszaniu limitu miejsc? Odpływasz.

neon777 napisał:
Nie interesuje się specjalnie polityką, ale co do zakończenia zbędnej dyskusji to masz rację. Dodam jedynie, że każdy konkurs ma to do siebie, że wszyscy nigdy nie będą zadowoleni. Jedynym wyjściem z twarzą z tej sytuacji jest trzymanie się ustalonych zasad i obowiązujących ustaw.

to ze ktos jest niezadowolony to jego sprawa. Sam nie zdalem i mam to gdzies, czy obniza prog czy tez pojda w innym kierunku. Nie nauczylem sie, choc bylo mnie stac na przekroczenie progu, moja wina i nikogo innego. Jak ktos chce kombinowac z egzaminem, bo mu sie nie powiodlo, to nawet nie chce mi sie z nim gadac.

Wiecie co, mnie dziwi i irytuje fakt, ze debatujecie tutaj nad mozliwoscia obnizenia progu, zamiast podjac kwestie bardziej wazna dotycz

Mają czas do 9 listopada. I tak nie dogodzą wszystkim.

Na 99% obniżą próg, bo 2 etap dla 218 osób to kompromitacja.

Prorok P napisał:
Mają czas do 9 listopada. I tak nie dogodzą wszystkim.

Na 99% obniżą próg, bo 2 etap dla 218 osób to kompromitacja.

Jeżeli obniżą i przyjmą Twoją nowatorską wykładnię jakoby można było zmienić dowolnie każde zarządzenie w myśl zasady co nie jest zakazane jest dozwolone (w prawie administracyjnym :confused:) to masz rację - będzie to kompromitacja.

Prorok a kompromitacja nie byłaby zmiana zasad w trakcie gry?
Moim zdaniem progu nie obniża. Chciałam edytować wcześniejszego posta i mi go zjadło więc napiszę raz jeszcze, że może się okazać, że próg przekroczyło o kilka osób więcej. Zapewne każda z osób która ma 119 czy 118 pkt będzie chciała sprawdzić czy komputer wszystko dobrze zczytał

HouseMD napisał:
Jeżeli obniżą i przyjmą Twoją nowatorską wykładnię jakoby można było zmienić dowolnie każde zarządzenie w myśl zasady co nie jest zakazane jest dozwolone (w prawie administracyjnym :confused:) to masz rację - będzie to kompromitacja.

Podaj podstawę prawną do lutowej rekrutacji uzupełniającej po rozpoczęciu aplikacji.

Podaj podstawę prawną do niepublikowania wyroków TK.

Podaj podstawę prawną do kompetencji AD do odmowy powołania sędziów.

Podaj podstawę prawną do degradacji prokuratorów.

Nie rozumiem o co Ci chodzi. Ja nie napisałem, że MS tego na 100% nie zrobi bo wszyscy wiemy jak jest. Ja tylko stwierdzam, że ewentualne obniżenie progu nie ma podstawy prawnej, co nie oznacza że nie będzie miało miejsca. Ciekawi mnie tylko jaka podstawa zostałaby podana w zarządzeniu zmieniającym.

Ostatnia edycja:
panipedagog napisał:
Prorok a kompromitacja nie byłaby zmiana zasad w trakcie gry?
Moim zdaniem progu nie obniża. Chciałam edytować wcześniejszego posta i mi go zjadło więc napiszę raz jeszcze, że może się okazać, że próg przekroczyło o kilka osób więcej. Zapewne każda z osób która ma 119 czy 118 pkt będzie chciała sprawdzić czy komputer wszystko dobrze zczytał
Zarówno jedno i drugie rozwiązanie ma znamiona kompromitacji. Wiemy o tym wszyscy.

Sytuacja sama w sobie jest kompromitująca.
Więc w zasadzie każde rozwiązanie będzie śmieszne.
Po prostu nie ma dobrego wyjścia. Są złe i jeszcze gorsze.

Ostatnia edycja:
neon777 napisał:
Ty nie widzisz problemów z obniżeniem progów? Obniżenie do 110 pkt a dlaczego nie np do 109 albo 111? Wybranie 440 najlepszych kandydatów? A dlaczego ma być dwukrotność skoro na egzaminie wstępnym na aplikację ogólną w 2012 był limit 200 osób do przyjęcia a do drugiego etapu przeszło 398, bo tylko tyle osiągnęło próg minimalny? Wtedy również mogli uzupełnić listę o te 2 osoby... Każde obniżenie progów będzie dla kogoś krzywdzące i nie mówię tylko o osobach, które osiągnęły 120 pkt i więcej, ale również dla tych, którym po obniżeniu progów te 1 czy 2 pkt zabrakło. Takie obniżanie progów po przeprowadzeniu 1 etapu jest niedopuszczalne

O niedopuszczalności świadczy również ustawa, z którą nie ma co polemizować. Wyraźnie nie wymaga aby w 2 etapie brała udział większa ilość osób niż limit miejsc? Gdzie taki przepis macie w ustawie o KSSiP. Ustawa natomiast wyraźnie wskazuje, że do drugiego etapu wchodzą osoby, które osiągnęły próg punktowy wskazany w zarządzeniu MS. To są przepisy ustawy. Skoro test rozstrzygnął konkurs to 2 etap jedynie będzie służył ustaleniu listy rankingowej i tyle. W przyszłym roku MS i KSSiP będą mądrzejsze i zrobią prostszy test... Liczyli, że mają absolwentów prawa z wiedzą odpowiednią a się przeliczyli...
Dla przykładu podam jeszcze sytuację z konkursów na asystenta sędziego w latach, kiedy na to stanowisko była wymagana aplikacja ogólna. Zdarzało się, że do konkursu na 1 miejsce przystępował tylko 1 kandydat. I myślicie, że ktoś odstępował od przeprowadzenia testu i zadań? NIE, konkurs się odbywał... Nie został odwołany tylko z tego powodu, że 1 kandydat nie miał żadnej konkurencji...

Z drugiej strony gdyby było 150 miejsc to nie byłoby żadnego tematu... ehhhh w tym roku przyjmą 218 osób a w przyszłym będzie być może szerszy nabór na więcej miejsc

Zarządzenie można zmienić i wszystko będzie zgodnie z prawem. Naprawdę uważasz, że uprawniony organ nie może zmienić zarządzenia, które sam wydał? To tak jakby stwierdzić że Sejm nie może zmienić ustawy.

Nie może bo zarządzenie to wyczerpuje się w jednym stanie faktycznym, który miał już miejsce. Przecież ogłoszenie listy dopuszczonych do II etapu ma charakter tylko informacyjny, nie tworzy samo w sobie żadnych skutków - to tylko komunikat. Z chwilą oddania prac, biorąc pod uwagę treść zarządzenia, w II etapie znalazły się automatycznie osoby, które uzyskały min. 120 pkt i jednocześnie znalazły się w gronie 440 najlepszych kandydatów. To nie jest zarządzenie wewnętrzne, organizacyjne. Zmiana narusza słuszne prawa osób, które spełniły wymogi kwalifikacji do II etapu.
To taka sama sytuacja jakby wydano zarządzenie o publikacji wyroku TK, wyrok opublikowano a potem zmieniono zarządzenie. I co wtedy? Wyrok jest nieopublikowany chociaż faktycznie taki skutek już nastąpił?
Można się oczywiście nie zgadzać co do skutków takiego rozwiązania ale jest ono po pierwsze zgodne z prawem a po drugie, przynajmniej według mnie, najbardziej sprawiedliwe z obecnie możliwych.

Ostatnia edycja:
Zgadzam się z panipedagog:
Na miejscu komisji z urzędu sprawdziłabym ręcznie wszystkie wyniki 115+. Być może sytuacja sama by się rozwiązała, bo naprawdę niewiele brakuje, żeby to lepiej wyglądało. Ale wątpię, że tak zrobili.
Mam nadzieję, że sami kandydaci zadbają o szybkie wglądy i się tym zajmą.

wiecie, ze klocicie sie o to samo juz 40 stron tego watku, az mam ochote sie powiesic jak to czytam i wrocic w czasie i zle napisac egzamin zeby was nie spotkac

zostawmy ten watek na wazne informacje i czekajmy na dane co dalej zamiast kontynuowac wzajemne obrazanie sie i ta zenade :-x

Kompromitujące to jest to, że tylko 218 osób było w stanie napisać ten prosty teścik na 120 punktów. 218 przeszło, jest 220 miejsc więc na kazusach nikt już nie odpadnie i tyle.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót