Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016 cz. II

• Autor wątku Autor wątku duska1958
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Nigdy nic nie pisałem tutaj, raczej tylko czytałem, ale jak widzę wpisy w stylu:

"jakiej fikcji, o czym Ty mówisz?
uważasz, że to jest sprawiedliwe, żeby osoby które nie osiągnęły 120 pkt, który był znany przed egzaminem nagle wyróżnić i dać im szanse rozwiązywania kazusów? Jak ma się to osób które osiągnęły wymagany próg. Wyobraź sobie, że na kazusach taka osoba się dostaje, a ktoś kto miał 125 pkt po teście odpadnie"

"próg nie zostanie zmniejszony, bowiem jest on od samego początku taki sam i nie ma podstaw by go zmniejszać, bo to skrzywdzi osoby, które poradziły sobie z trudnym testem i poświęciły więcej czasu na naukę i tyle"

... to zaczynam się cieszyć, że się nie dostałem i nie będę miał z takimi ludźmi przyjemności obcowania. Potwierdzacie wszystkie najgorsze stereotypy o prawnikach, a zwłaszcza ludziach z KSSiPu. Zastanówcie się nad sobą.

eho7 napisał:
Jeśli nie zamierzają zmniejszać progu, to dlaczego jeszcze nie ogłosili listy dopuszczonych do drugiego etapu?

bo się zastanawiają pewnie czy zakończyć konkurs czy organizować drugi etap... chyba jasne

Neon zarządzenie dot. prokuratorskiej zostało zmienione po rozpoczęciu aplikacji. Nawet nie podczas rekrutacji.

neon777 napisał:
bo się zastanawiają pewnie czy zakończyć konkurs czy organizować drugi etap... chyba jasne

Nie ma opcji nieorganizowania 2 etapu. Jesteś niereformowalny delikatnie mówiąc.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Prorok P napisał:
Neon zarządzenie dot. prokuratorskiej zostało zmienione po rozpoczęciu aplikacji. Nawet nie podczas rekrutacji.

Zostało zmienione na korzyść i nie było krzywdzące dla aplikantów. W tym wypadku każda zmiana zarządzenia będzie krzywdząca dla osób, które osiągnęły wyznaczony przez MS próg... Zaznaczam, że mam poniżej 120 pkt i nie próbuję bronić osób, które ten limit osiągnęły. Po prostu pogódźcie się z zasadami, które znaliście przed przystąpieniem do konkursu.

neon777 napisał:
Zostało zmienione na korzyść i nie było krzywdzące dla aplikantów. W tym wypadku każda zmiana zarządzenia będzie krzywdząca dla osób, które osiągnęły wyznaczony przez MS próg... Zaznaczam, że mam poniżej 120 pkt i nie próbuję bronić osób, które ten limit osiągnęły. Po prostu pogódźcie się z zasadami, które znaliście przed przystąpieniem do konkursu.

Były osoby dla których było bardzo krzywdzące.

neon777 napisał:
czyli dopuszczasz również obniżenie miejsc na aplikację po przeprowadzeniu konkursu i zmianę zarządzenia w tym zakresie? brawo, jesteś mistrzem prawa
Cieszę się, że mam prawdopodobnie do czynienia z jakimś wybitnym prawnikiem, aż chyba poproszę o autograf. Analogia zupełnie nietrafiona, bo w przypadku obniżenia progu więcej osób ma szansę dostania się na aplikację (osiągnięcie limitu 220 osób).

TexasHoldem napisał:
Egzamin zdało ok. 13% osób, a więc był dosyć trudny ale nie demonizujmy poziomu testu, w historii zdarzały się egzaminy na aplikację znacznie trudniejsze ( jeśli trudnosć oceniać po % osób które uzyskały pozytywny wynik), chociażby egzamin na aplikacje notarialną w 2006 r. kiedy zdało go mniej niż 5% osób, czy też na adwokacką i radcowską w 2008 r. ok. 11 % osób.
W przypadku ogólnej układający pytania głęboko wierzyli w wysokie umiejętności absolwentów studiów prawniczych, i nie przypuszczali że osiągniecie 120 pkt. przez co najmniej 20% zdających będzie problemem. Po wynikach przyszło rozczarowanie...., jednak o obniżeniu progu nie ma mowy. Pocieszające jest to, że układający pytania nabędą doświadczenia co do obecnego poziomu kształcenia na studiach i za rok test będzie łatwy, tyle ze kij ma dwa końce i wówczas 120 pkt raczej nie wystarczy na kazusy ;)

Życzę wszystkim dobrej nocy, a szczęśliwcom udanej imprezy ;)

Ty też jesteś absolwentem studiów prawniczych ale nie uwierzę, że nie miałbyś problemu z pytaniami np. z Kodeksu pracy jakie były w tym roku. Głowę dam sobie uciąć że nie odpowiedziałby na nie w 100% poprawnie sędzia orzekający w Wydziale Pracy bo nakierowane one były na najmniejsze szczegóły. Takich szczegółów to nawet absolwenci Harvardu nie pamiętają bo zwyczajnie nie ma takiej potrzeby. A jakby nie patrzeć, poziom kandydatów jest wysoki.

Mash napisał:
Nigdy nic nie pisałem tutaj, raczej tylko czytałem, ale jak widzę wpisy w stylu:

"jakiej fikcji, o czym Ty mówisz?
uważasz, że to jest sprawiedliwe, żeby osoby które nie osiągnęły 120 pkt, który był znany przed egzaminem nagle wyróżnić i dać im szanse rozwiązywania kazusów? Jak ma się to osób które osiągnęły wymagany próg. Wyobraź sobie, że na kazusach taka osoba się dostaje, a ktoś kto miał 125 pkt po teście odpadnie"

"próg nie zostanie zmniejszony, bowiem jest on od samego początku taki sam i nie ma podstaw by go zmniejszać, bo to skrzywdzi osoby, które poradziły sobie z trudnym testem i poświęciły więcej czasu na naukę i tyle"

... to zaczynam się cieszyć, że się nie dostałem i nie będę miał z takimi ludźmi przyjemności obcowania. Potwierdzacie wszystkie najgorsze stereotypy o prawnikach, a zwłaszcza ludziach z KSSiPu. Zastanówcie się nad sobą.

Jestem w Kssip i generalnie zdecydowana większość ludzi to życzliwe i pomocne osoby, udostępniające notatki itp. Oczywiście są wyjątki ale to duża mniejszość. Może po prostu forum tak działa na ludzi, że spada poziom kultury a może też emocje związane z egzaminem

Prorok P napisał:

Ale to co innego. Ono było in plus. Nikt na nim nie tracił, a tu osoby, które spełniły kryterium 120+ i nie dostaną się przez kazusy zostaną pokrzywdzone poprzez zmianę zasad w trakcie, mimo iż wypełniły wymóg.

po co w ogóle mu odpisujecie .. tylko go nakręcacie do siania fermentu

kryspin2 napisał:
Ale to co innego. Ono było in plus. Nikt na nim nie tracił, a tu osoby, które spełniły kryterium 120+ i nie dostaną się przez kazusy zostaną pokrzywdzone poprzez zmianę zasad w trakcie, mimo iż wypełniły wymóg.

dokładnie o to mi chodzi, ale po prostu osoby, które nie uzyskały 120+ na siłę próbują innym wmówić swoje racje

kryspin2 napisał:

Tracił. Jak zechce to odezwie się na forum i wam napisze.

Myślicie że decyzja co dalej zapadnie w poniedziałek, czy dopiero po Wszystkich Świętych?

A może Kssip zwyczajnie zwróciło się do MS po instrukcję co dalej? Nie ma podstaw żeby twierdzić że ktokolwiek będzie naciskał na zmniejszenie progu bo trzeba by go zmniejszyć do 110 pkt bo każda inna wartość byłaby arbitralna i zupełnie niesprawiedliwa. A jak wcześniej pisałem, celem tego testu było wyłonienie mniejszej ilości niż 440

Prorok P napisał:
Absolwenci poprzednich lat z uwagi na wyznaczony limit nie złożyli wniosku o wpis.

To ich nieuwaga. Czym niby zostali skrzywdzeni? Mogli złożyć wniosek. 3 lata od ukończenia aplikacji ma się do tego prawo.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót