Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016 cz. III

• Autor wątku Autor wątku Prorok P
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Prorok P napisał:
Niby co okazało się bujdą?

Poczytaj sobie swoje posty, bo ja nie mam zamiaru wracać do tych bzdur. Szczególnie do opisu swojej rozmowy z kimś z KSSiP lub MS, z której wynikało, że będzie obniżenie progu.

@neon777
Napisałeś, że "Chcieli odwołać drugi etap ale ustawa im na to nie pozwoliła i zmuszeni są przeprowadzić formalnie drugi etap z kazusami."
Mógłbyś podać gdzie MS czy KSSIP wydał takie oświadczenie?
Pozdrawiam

Pringles napisał:
@neon777
Napisałeś, że "Chcieli odwołać drugi etap ale ustawa im na to nie pozwoliła i zmuszeni są przeprowadzić formalnie drugi etap z kazusami."
Pozdrawiam
Nie wydał. To jedynie neonowska fantazja.

Pringles napisał:
@neon777
Pozdrawiam

Nigdzie nie napisałem, że ktoś wydał takie oświadczenie. Po opublikowaniu listy osób dopuszczonych do II etapu, niektóre osoby które się znalazły na tej liście zatelefonowały do odpowiedniej komórki w KSSiP z pytaniem na temat organizacji II etapu, w tym czy może sie zdarzyć, że jeśli ktoś napisze przykładowo na 0 pkt kazusy to odpadnie. Z rozmowy tej wynikało jednoznacznie, że nie odpadnie a etap ten musiał zostać przeprowadzony ponieważ aktualna ustawa nie dopuszczała jego pominięcia. Stąd wniosek, że musieli rozważać odwołanie II etapu... Jeśli chcesz sam zadzwoń do KSSiP i uzyskaj informacje z pierwszej ręki.

Prorok daj sobie na wstrzymanie, bo w pewnym momencie przesadzisz. Każdy ma swoje granice.

Ostatnia edycja:
Mimo wszystko to neon miał rację i nie obniżono bezpodstawnie progu.
Marny z ciebie prorok Proroku P :)

@neon
Dzięki, po prostu chciałem utwierdzić się w przekonaniu, że dobrze robię nie ucząc się zbytnio do 2. etapu ;)

Pringles napisał:
@neon
Dzięki, po prostu chciałem utwierdzić się w przekonaniu, że dobrze robię nie ucząc się zbytnio do 2. etapu ;)

To jest pewna informacja. Nie będzie również zmniejszenia miejsc na aplikację. Nie ma takiego tematu. Także nawet jak ktoś zdobędzie 0 pkt z kazusów to jeśli spełni wszystkie wymogi formalne odnośnie niekaralności, stanu zdrowia itp. zostanie przyjęty na aplikację. Osoby mi znane, które są w grupie 218 osób też z tego co widzę odpuściły naukę, to chyba normalne;)

Jeśli chodzi o miejsca w domu aplikanta szkoła będzie starała się zapewnić wszystkim miejsca noclegowe na czas zjazdów, nawet jeśli liczba chętnych przekroczy ilość miejsc jakie są w Domu Aplikanta. Szczegóły na ten temat będą natomiast znane aplikantom dopiero po ogłoszeniu oficjalnej listy i złożonych deklaracjach przez aplikantów w tym zakresie. Tyle na razie wiadomo z osobistej wizyty w KSSiP :D Można weryfikować telefonicznie jak ktoś chce :)

@neon777 Ale czy nie jest tak, że badania lekarskie są dopiero przy ubieganiu się o wpis na aplikację sędziowską i prokuratorską?

benquick napisał:
@neon777 Ale czy nie jest tak, że badania lekarskie są dopiero przy ubieganiu się o wpis na aplikację sędziowską i prokuratorską?

Nie sprawdzałem tego nigdy i nie pytałem się o to. Napisałem ogólnie o wymogach formalnych przewidzianych w ustawie i dałem za przykład stan zdrowia, bo taki ustawowy wymóg kojarzę:) Dokładnie nie wiem na jakim etapie składa się zaświadczenie lekarskie. Trzeba sprawdzić :)

benquick napisał:

Z tego, co ja kojarzę, to po ogłoszeniu listy składa się oświadczenie o gotowości podjęcia aplikacji, badań chyba nie ma.

panipedagog napisał:
Z tego, co ja kojarzę, to po ogłoszeniu listy składa się oświadczenie o gotowości podjęcia aplikacji, badań chyba nie ma.

Kiedy mniej więcej jest ślubowanie?? Praktyki zaczynamy od lutego??? Jak wygląda ta procedura z ustawieniem patrona w macierzystej jednostce??

pick_and_roll napisał:
Kiedy mniej więcej jest ślubowanie?? Praktyki zaczynamy od lutego??? Jak wygląda ta procedura z ustawieniem patrona w macierzystej jednostce??

Ślubowanie pod koniec stycznia:) praktyki zaczynają się po pierwszym zjeździe. Najpierw są z tego co pamiętam w Prokuraturze Rejonowej. Z tym patronem to może będą osoby, które już są na aplikacji to coś powiedzą. Z opowieści wiem, że deklaruje się, gdzie chcesz odbywać praktyki. Te deklaracja się składa przed I zjazdem albo na I zjeździe. Zazwyczaj wskazuje się Sądy i Prokuratury ze swojego miasta i KSSiP zawiera z nimi jakieś porozumienie. Oni w tych jednostkach wyznaczają Ci patrona w Prokuraturze i w poszczególnych wydziałach sądów rejonowych i okręgowych. Dostajesz listę tych swoich "patronów" i we wskazanych terminach po prostu się do nich udajesz :D

Są przeszkody żeby praktyki robić w różnych sądach rejonowych czy trzeba deklarować jeden sąd?

HouseMD napisał:
Są przeszkody żeby praktyki robić w różnych sądach rejonowych czy trzeba deklarować jeden sąd?

Wydaje mi się, że nie ma. Mój kolega robił praktyki w wydziałach cywilnych, karnym, rodzinnym, pracy i ubezpieczeń w jednym sądzie a np. do wydziału gospodarczego wybrał się do innego sądu rejonowego. Tutaj jednak była taka kwestia, że w pierwszym sądzie nie było wydziału gospodarczego wiec może dlatego :D Moim zdaniem nie będą robili problemów :P

Jeżeli miejsce odbywania praktyk wybieramy sami, co w przypadku, gdy np. 20 osób wybierze jeden mały sąd ? Wówczas mamy sąd drugiego wyboru, tak ?
Póki co zauważyłem na liście, że w mieście, w którym chcę odbywać apkę dostaną się 4 osoby plus pewnie kilka z miejscowości pobocznych. Mam nadzieję, że wybór w ogóle jest, a nie opiera się na właściwości miejsca zamieszkania z chwili wzięcia udziału w konkursie.
Wyniki z konkursu nie będą czasem wpływały na pierwszeństwo, w braku wolnych miejsc ?

Co do patrona - patrona przydziela KSSiP z góry, niestety nie ma opcji, żeby go wybierać samemu.

Pewnie nie będzie takich sytuacji. Największa koncentracja aplikantów będzie na pewno w krakowskich sądach.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót