Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016 cz. III

• Autor wątku Autor wątku Prorok P
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
aplikant2016 napisał:
No właśnie w mojej ocenie było wskazane ze chodzi o organy spółdzielni nie o osoby fizyczne. Chodziło o prezesa i członków komisji .. Nie tylko o Jana Kowalskiego ... Jest orzeczenie dotyczące takiego stanu faktycznego. Wrzucę jutro, jadę do domu

Członkowie komisji nie są organami;) Nie będę się spierał bo nie mam pojęcia jaki jest klucz - zobaczymy. Sam jestem ciekawy.

." Warto odnotować także wyrok Sądu Apelacyjnego w Łodzi z dnia 7 listopada 2013 r. w sprawie I ACa 521/13 (LEX nr 1416097). Sąd ten ocenił, że nie jest również wizerunkiem osoby prawnej wizerunek osób wchodzących w skład jej organów, ani nawet całego zespołu.

Znalezione w necie.

Ostatnia edycja:
co do kazusu karnego, sprawca umyslnie naruszył zasady w ruchu ladowym przekraczajac dozwoloną predkosc. Jednak samo przestepstwo z art 177 ma charakter nieumyslny (skutki czynu decydujace o zaistnieniu przestepstwa sa nieumyslne).
Zadna z negatywnych przeslanek procesowych nie zaistniała. Czyn wypełnił znamiona art 177, poza tym jednym z pokrzywdzonych był kolega z pracy sprawcy, ktory nie jest osoba najblizsza i nie musi skladac wniosku o sciganie.
Dopuszczono sie naruszenia art 199 kpk, gdyz oswiadczenia zlozone wobec lekarza udzielajacego pomocy nie moga stanowic dowodu.

I przesłuchano pokrzywdzonych w charakterze świadków (czego ofc nie zauważyłem;/).
Zażalenie w ciągu 7 dni od doręczenia postanowienia. Właściwy jest sąd rejonowy.

HouseMD napisał:
I przesłuchano pokrzywdzonych w charakterze świadków (czego ofc nie zauważyłem;/).

Bo pokrzywdzonych przesłuchuje się raczej w charakterze świadków :D Ja bym tutaj kombinował, że nie zostali pouczeni o statusie pokrzywdzonego i wynikających stąd uprawnieniach :D

Oczywisty fakt:D Widać już za późno na myślenie:D

O pouczeniach chyba nikt nie pisał bo chyba przy każdej czynności by o tym wzmiankę trzeba było robić;)

olaboga1 napisał:
Uważam że te kazusy były trudne, ...
Zapewne nie trudniejsze od regulaminu FP, kolejne konta zakładane na FP będą konsekwentnie banowane.

Ostatnia edycja:
ja z admina pisałam, że wniosek prokuratora był dopuszczalny, ale nieuzasadniony - samo uchylenie decyzji burmistrza nie powoduje bowiem, że drzewo może zostać wycięte (na to potrzeba zezwolenia) - zatem nie ma mowy o grożącej znacznej szkodzie czy trudnych do odwrócenia skutkach.

Karne było naprawdę znośne, w zasadzie cywilne też, tylko ten spór o legitymację czynną pozostanie aktualny nawet po ogłoszeniu klucza. W zasadzie zarówno argumenty wskazujące na dopuszczalność żądania (rozgłoszenie informacji na walnym zgr., które rzutowało na renomę spółdzielni) jak i na jego niedopuszczalność (żądanie winno być wysuwane przez członków zarządu a nie spółdzielnię, konieczność dokonania przekształceń podmiotowych na etapie procesu) mają racjonalne uzasadnienie, zapewne oba znalazłyby oparcie w orzecznictwie.
Ja opowiedziałem się za drugą opcją, jednak nadmieniłem o argumentacji płynącej z pierwszej. Pytanie, jak do tego podejdzie komisja, bo system zerojedynkowy w tym przypadku jest nierealny. Kazus stworzony wybitnie "na oko" nie może być rozstrzygany pod klucz, a przynajmniej nie powinien.

Arabeska - burmistrz zawiesił postępowanie, zatem i tak wycinka nie grozi póki sąd nie zakończy post., a co za tym idzie nie ma niebezpieczeństwa dla interesu publicznego, nie mówiąc o nieodwracalnych skutkach.

Ostatnia edycja:
Nie jest to argument decydujący bo w kazdej chwili moze je podjąć;)

Tak wcinając się na chwilę między tą jakże ciekawą dyskusję, która jak nic przypomina tą, która miała miejsce po tegorocznym egzaminie adwokackim.

Zna ktoś stanowisko KSSiP w kwestii zwrotu opłaty w związku z odstąpieniem od egzaminu później aniżeli 14 dni przed terminem I etapu? Ustawa raczej jasno mówi co i jak, ale to w końcu KSSiP...dostał już ktoś zwrot 2/3?

Dziękuje.

Ja odstąpiłam w ubiegłym roku po terminie ustawowym. Nie otrzymałam zwrotu (wydana decyzja odmowna).

To ciekawe ponieważ:

2015.08.21 - 2016.02.04 Dz.U. z 2012 r. poz. 1230 t.j.

Art. 21 [Opłata za udział w konkursie]
1. Przed przystąpieniem do konkursu kandydat uiszcza opłatę za udział w konkursie. Opłata stanowi dochód Krajowej Szkoły.
2. Minister Sprawiedliwości po zasięgnięciu opinii Dyrektora Krajowej Szkoły określi, w drodze rozporządzenia, wysokość opłaty, o której mowa w ust. 1 - nie wyższą niż równowartość 50% minimalnego wynagrodzenia za pracę, o którym mowa w art. 2 ust. 3-5 ustawy z dnia 10 października 2002 r. o minimalnym wynagrodzeniu za pracę (Dz.U. Nr 200, poz. 1679, z 2004 r. Nr 240, poz. 2407 oraz z 2005 r. Nr 157, poz. 1314) - uwzględniając konieczność prawidłowego i efektywnego przeprowadzenia naboru.
3. W przypadku nieprzystąpienia przez kandydata do konkursu, Dyrektor Krajowej Szkoły zwraca 2/3 uiszczonej opłaty.
2013.01.01 - 2015.08.20 Dz.U. z 2012 r. poz. 1230 t.j.
Art. 21 [Opłata za udział w konkursie; delegacja ustawowa dla Ministra Sprawiedliwości]
1.5) Przed przystąpieniem do konkursu kandydat uiszcza opłatę za udział w konkursie. Opłata stanowi dochód Krajowej Szkoły.
2. Minister Sprawiedliwości po zasięgnięciu opinii Dyrektora Krajowej Szkoły określi, w drodze rozporządzenia, wysokość opłaty, o której mowa w ust. 1 - nie wyższą niż równowartość 50% minimalnego wynagrodzenia za pracę, o którym mowa w ustawie z dnia 10 października 2002 r. o minimalnym wynagrodzeniu za pracę (Dz.U. Nr 200, poz. 1679, z 2004 r. Nr 240, poz. 2407 oraz z 2005 r. Nr 157, poz. 1314) - uwzględniając konieczność prawidłowego i efektywnego przeprowadzenia naboru.
3. W przypadku złożenia przez kandydata, nie później niż 14 dni przed terminem pierwszego etapu konkursu, pisemnego oświadczenia o odstąpieniu od udziału w konkursie, Dyrektor Krajowej Szkoły, na wniosek kandydata, zwraca dwie trzecie uiszczonej opłaty.

I teraz ciekawostka zgłoszenia w zeszłym roku można było składać do 21 sierpnia więc obowiązywały de facto 2 regulacje w tym zakresie...można wiedzieć jak uzasadnili?

W tym niby sprawa jest jasna (teoretycznie):

art. 21 u.3. W przypadku nieprzystąpienia przez kandydata do konkursu, Dyrektor Krajowej Szkoły zwraca 2/3 uiszczonej opłaty.

ale mija miesiąc i nadal ani widu ani słychu z Krakowa.

Powołano się tylko na termin 14-dniowy. Szczerze mówiąc nie miałam wtedy głowy na analizę i olałam kwestię.

Jest klucz. Okazało się, że jednak spółdzielnia nie miała legitymacji czynnej :)

Myślicie, że trzeba było podawać te wszystkie podstawy prawne? Klucz ma 10 stron a ja pisząc non stop 3 godziny właśnie tyle zapisałem a trzeba doliczyć jeszcze wyszukiwanie przepisów. Poza tym dziwi mnie punktowanie np stwierdzenia, że zażalenie wnosi się za pośrednictwem prokuratora. Nie było tego w pytaniu a przecież po to są pytania, żeby nie opisywać całej instytucji.
Czytając klucz można zdobyć się jedynie na ogólną ocenę swojej pracy. Na pewno nie da się policzyć chociażby orientacyjnie punktów;)

Co roku klucz odpowiadał na pytania, które nie były zadane w pytaniach do kazusów. W tym roku tych odpowiedzi mam wrażenie, że jest bardzo dużo, zdecydowanie więcej niż w poprzednich latach. Wydaje się to głupie, choć jakiś sens można znaleźć - możliwość łatwiejszej i zróżnicowanej oceny. Z drugiej strony rodzi niebezpieczeństwo niesprawiedliwości przy ocenie. Jakbyśmy chcieli napisać to wszystko, to musielibyśmy mieć, moim zdaniem, 4-5h. Dobrze, że w tym roku nie ma to znaczenia :)

PS Podejrzewam, że szanowni członkowie komisji oraz osoby tworzące kazusy i odpowiedzi nie napisaliby tego wszystkiego w 3 godziny. Może jest to po to, aby pokazać nam, że jesteśmy idiotami, ponieważ piszemy np na 30/75 pkt. Takie życie :confused:

a 30 to zly wynik?> chyba nie :) dla takiej osoby jak ja, która na studiach rozwiązała jeden kazus i nie praktykowała w kancelarii, 30 nie byłoby naprawdę złym wynikiem :)

Ostatnia edycja:
30 to juz nie jest zły wynik ;) aczkolwiek ja na 30 nawet nie licze patrzac po tym kluczu :D

duska1958 napisał:
30 to juz nie jest zły wynik ;) aczkolwiek ja na 30 nawet nie licze patrzac po tym kluczu :D

Ja jak patrzę na klucz np. z admina, to trochę tracę wiarę, że kiedyś będą potrafił tak argumentować, aczkolwiek wierzę, że Szkoła zrobi ze mnie kiedyś taką maszynę argumentacyjną :D

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót