Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016

• Autor wątku Autor wątku Tylko Prawo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
stoper polecam stoperan na ból dupy, ponownie prosze o czytanie ze zrozumieniem. nie twierdzę, że to rozwiązanie sprawiedliwe erga omnes, ale wobec niektórych osób jak najbardziej. braki kadrowe są znane od dawna i jedyne co mnie dziwi, to moment w którym na to reagują. prawda, niektóre osoby mogą się czuć pokrzywdzone. amen.

asdero, a Ty jesteś na sędziowskiej?

maciassss napisał:
stoper polecam stoperan na ból dupy, ponownie prosze o czytanie ze zrozumieniem. nie twierdzę, że to rozwiązanie sprawiedliwe erga omnes, ale wobec niektórych osób jak najbardziej. braki kadrowe są znane od dawna i jedyne co mnie dziwi, to moment w którym na to reagują. prawda, niektóre osoby mogą się czuć pokrzywdzone. amen.

i po co te personalne wycieczki ;) kreujesz się tutaj na dyktującego warunki dyskusji i gardzisz resztą, która ma choć trochę inny pogląd.

Osobiście znam wiele osób, dla których takie rozwiązanie okazało się sprawiedliwe, bo zostały w jakiś sposób tam skrzywdzone systemem oceniania, jeśli Twój nick ma cokolwiek wspólnego z Twoim imieniem to także dla Ciebie. Całą akcję przeprowadzono jednak w sposób, który może budzić pewien niesmak, spokojnie można było zrobić większy limit na specki za rok, skoro i tak rocznik ogólnej jest mało liczebny.

Powtarzam, to nie jest jakiś mój ból dupy, tylko próba przedstawienia argumentów, że zaproponowane rozwiązanie nie jest do końca rozwiązaniem sprawiedliwym.

P.S. To nie budzi tylko mojego niesmaku, z tego co wiem, większość aplikantów uważa ruch ze strony MS za zwyczajnie nie fair, przy czym zawsze znajdą się osoby, które odpadły niesłusznie i dobrze stało się, że wracają :)

Także nie ma co toczyć tutaj piany i do zobaczenia za tydzień w Krakowie ;)

Gruuuuuba napisał:
a nie tak miało właśnie być ?

Nie, mieli powrócić do dawnych rozwiązań, co oznaczało wyższe wynagrodzenie. Teraz dostaniesz jałmużnę niższą niż ta otrzymywana przez lekarzy rezydentów, a po skończonej aplikacji przymus pracy, którego rzeczni lekarze nie mają. Ciekawe, ile będzie na ogólnej. 100 złotych brutto?

Jprdl.

Na aplikacji ogólnej jest stypendium, a nie wynagrodzenie. Te przepisy odnoszą się do aplikacji, które będą się odbywać na nowych zasadach, po naborze bezpośrednim.

Według mnie te rozporządzenia będą obejmować tylko tych co dostaną się na aplikacje z naboru bezpośredniego (o ile kiedykolwiek dojdzie on do skutku). Jest w nich mowa o kolokwium sprawdzającym, które zostało wprowadzone reformą za poprzedniej władzy. Idący starym modelem z ogólną cały czas będą dostawali stypendium.

Dokładnie tak. A zróżnicowanie wynagrodzenia przed i po kolokwium jest uwarunkowane uprawnieniami aplikanta do występowania w sądzie, o czym była mowa w uzasadnieniu nowelizacji.

krzychszp napisał:
Według mnie te rozporządzenia będą obejmować tylko tych co dostaną się na aplikacje z naboru bezpośredniego (o ile kiedykolwiek dojdzie on do skutku). Jest w nich mowa o kolokwium sprawdzającym, które zostało wprowadzone reformą za poprzedniej władzy. Idący starym modelem z ogólną cały czas będą dostawali stypendium.

Racja, poniosły mnie emocje.

Tylko czemu zostały wydane rozporządzenia, skoro według MS "nowy" system jest wadliwy i dopiero toczą się lub będą się toczyć prace nad jego zmianą? Może okaże się, że ta zmiana będzie tylko kosmetyczna, a sam kręgosłup pozostanie bez zmian, czyli zatrudnienie w sądach. Swoją drogą, to dziwne, bo właśnie na fakt zatrudnienia obecna władza najbardziej narzeka, twierdząc że taki system ogranicza kontrolę KSSiPu nad przebiegiem szkolenia.

No to czekaj:)

stawiam flachę na tezę, że naboru na AO nie będzie, że za późno, że trza znowelizować znów i zmienić nazwę z AO na Aplikacja Propedeutyczna.

lecz po cichu mam nadzieje, że jednak będzie.

A niezależnie od oczekiwania na terminy itd., jak Wam idą przygotowania? :).

jeśli chcesz usłyszeć od innych, że powoli, to ode mnie tego nie usłyszysz, musisz sama znaleźć usprawiedliwienie dla swoich trudności w przygotowaniu się. Jesteśmy konkurencją.

mkwm napisał:
A niezależnie od oczekiwania na terminy itd., jak Wam idą przygotowania? :).

Ja mam nieźle opracowane kc+kpc+kro+kp z racji pracy, a z resztą daje sobie na wstrzymanie aż będzie wiadomo, czy w ogóle nabór się odbędzie :) rok temu na tym etapie już coś opracowywałam i prawdę mówiąc to był ogromny błąd, wolę przysiąść mocno przed, niż uczyć się od stycznia jako co niektórzy.

Jedyne co to opracowuję sobie właśnie Unię, żeby potem nad tym nie siedzieć.
Zupełnie nie boję się kazusów, martwi mnie tylko test, ale mam nadzieję, że jak podejdę w tym roku bez spiny (bo w sumie nie mam zbyt wiele do stracenia) to się uda. Rok temu niepotrzebnie się stresowałam, klepałam milion testów, czytałam te ustawy kilkanaście razy, robiłam z nich notatki itd. Na koniec ze zmęczenia czułam, że wszystko mi się już pomieszało, a na teście tak się zestresowałam, że zawiechę załapałam już na pytaniach z Unii.

No ale każdy uczy się jak lubi najbardziej. Choć i tak bawią mnie ludzie, którzy z nauką startują już rok przed (no chyba, że pracują 24 godziny na dobę, mają 5 dzieci i jeszcze robią dodatkowo milion kursów ^^)

Ostatnia edycja:
Jakże prosty jest Twój świat, jakże proste są te oceny. Pozdrawiam i życzę dużo dobrego.

Zaklęte Rewiry napisał:
Jakże prosty jest Twój świat, jakże proste są te oceny. Pozdrawiam i życzę dużo dobrego.

Niejeden pozbawiony pokory hipokryta zaliczył rok temu opad szczęki po wynikach. Nawet tu na forum, w poprzednim temacie było takich dwóch ;)

Teraz, po zredukowaniu napięcia, powinnaś wrócić do swych zwykłych czynności, które lubisz robić. Tak więc, weź wreszcie tą gitarę i zagraj jakiegoś sacre songa, z niedzielnej grupy Oazowej:)

c-dur...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót