Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016

• Autor wątku Autor wątku Tylko Prawo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
krzychszp napisał:
cały czas jestem niemal pewien że nabór będzie, ale przyznam że brak ogłoszenia go w tym tygodniu będzie niepokojącym sygnałem

no właśnie i nie ma go dalej,

Nie siać paniki ;)
Informacje z MS i KSSIP - Nabór będzie na 100%, termin egzaminu dużo późniejszy niż zwykle, ale jeszcze w tym roku, ogłoszenie zarządzenia dopiero w ostatnim tygodniu maja - początkach czerwca.
I będzie bo tak chce a) ustawa b) dyrektor KSSIP.
Niestety, w kolejce spraw do podpisania dla ministra znajdujemy się w szarej końcówce.
Co do liczby osób -,,ze słyszenia" wiem, że są dwie propozycje, pierwsza - mniej osób przyjętych na ogólną, ale ich liczba równa liczbie miejsc na specjalistycznych, druga - więcej osób, ale nowelizacja ustaw, by znów asystentami mogły być tylko osoby po ogólnej (czyli czyścimy wszystko, co zrobiła poprzednia ekipa).

Sassa napisał:
Nie siać paniki ;)
Co do liczby osób -,,ze słyszenia" wiem, że są dwie propozycje, pierwsza - mniej osób przyjętych na ogólną, ale ich liczba równa liczbie miejsc na specjalistycznych, druga - więcej osób, ale nowelizacja ustaw, by znów asystentami mogły być tylko osoby po ogólnej (czyli czyścimy wszystko, co zrobiła poprzednia ekipa).

Ta druga propozycja to chyba jakiś ponury żart.

Jak był wymóg ogólnej na asystentów to było tylu chętnych, że musieli anulować konkursy w wielu miejscach, więc to by było bez sensu, ciekawe co by zrobili z obecnymi asystentami :D

Nie mówiąc już o tym, że sądy w małych miejscowościach mogłyby się pożegnać z chętnymi na asystenta.

Może po prostu chodzi tylko o etaty asystenckie po ogólnej, bo obecnie ich nie ma?

Sassa napisał:
nowelizacja ustaw, by znów asystentami mogły być tylko osoby po ogólnej (czyli czyścimy wszystko, co zrobiła poprzednia ekipa).

Przecież PiS uchwalił ostatnio nowelizację dot. asystentów...

a może mówią tak, w formie drwiny a wy sobie ludzie czekajcie
tzn. a my sobie czekajmy, bo może w budżecie były pieniądze tylko na 30 etatów
Proponuje by ktoś kumaty zadzwonił do Ministerstwa o co chodzi w tym wszystkim.

Ja także przed chwilą pozwoliłam sobie na zadzwonienie do MS w związku opóźniającym się naborem i co za tym idzie licznymi wątpliwościami i spekulacjami. Uzyskałam taką samą odpowiedź ja pozostałe osoby. Nabór jest pewny, zostanie ogłoszony na koniec maja, ewentualnie nawet na samym początku czerwca. Związane jest to z pracami analitycznymi dotyczącymi wielkości naboru. Pani powiedziała, że wciąż czekają na dane z prokuratury, bo z sądów już otrzymali. W związku z tym egzaminy planowane są najprawdopodobniej na listopad (sam początek grudnia na tą chwilę nie jest wykluczany). W związku z licznymi opóźnieniami co do naboru i egzaminu zapytałam o ewentualne rozpoczęcie szkolenia, czy także zostanie rozpoczęte w innym terminie niż dotychczas. Tutaj podobno ma zostać po staremu, planowany jest koniec stycznia. Potem zadzwoniłam jeszcze do kssip. Tam zostałam poinformowana, że nie mają oficjalnych danych z ministerstwa na tą chwilę, ale szkoła cały czas jest w kontakcie i egzaminy mają sie odbyć nieprawdopodobnie w okolicach listopada.
Nie ma zatem powodów do paniki, musimy uzbroić się w jeszcze odrobinę cierpliwości i "grzecznie" czekać ;-) pozdrawiam;)

Coś to dziwne z tą prokuraturą, przecież jest ona połączona z MS a więc czekają na info od samych siebie?
teraz już czerwiec, hmm
jeśli nie odbędzie się w tym roku nabór, najpóźniej do grudnia, wygaśnie przepis przejściowy o naborze na aplikację ogólną w 2016.

Zaklęte Rewiry podważasz każdą znajdującą się na tym forum informację. Wciąż kontestujesz to co piszą inni użytkownicy i notorycznie wskazujesz na brak zasadność odbycia się naboru w tym roku. Zastanawiam się jaki masz cel w pisaniu takich rzeczy? Skoro wszystko jak widać wiesz lepiej nawet od osób pracujących w MS to może zasadnym było by rozważnie dlaczego pozostawania na tym forum przez Ciebie. Oczywiście bez urazy, ale tego typu uwagi bądź tak uprzejma i zachowaj dla siebie.

już Ci odpowiadam: to znany forumowy troll, szczególnie radośnie się pasący w wątkach o ogólnej ;)

Przeciwnie, trzeba wierzyć w to, że będzie, a zarazem trzeba być bardzo krytyczny wobec samej KSSiP, MS i wtórujących im polityków (od wiceministrów poczynając).
Dzieje się tam bardzo skomplikowany proces dotyczący pewnej miny podłożonej przez ustawodawcę pod AO, więc wszystko jest możliwe, choć wariant rozbrojenia tej miny jest bardzo prawdopodobny. Trwa rozbrajanie:) nie sądzę jednak aby do czerwca rozbrojono.

Dlatego każdy komunikat z MS że minę pod AO już rozbrojono byłby ok. a zamiast tego są takie opowiastki dobre dla maturzystów ale nie dla absolwentów studiów wyższych. Komunikatu nie ma i to się teraz liczy. Stąd mój krytycyzm.

Z pisma z MS wynika że nabór jest planowany a jedyną trudnością jest znalezienie odpowiedniej sali, w końcówce listopada. Nadto jeszcze, zaznaczono w treści pisma, że przewidziano 400 miejsc na aplikację ogólną.

Tak więc wszystko już jasne.

400 miejsc? niech ktoś zbanuje tego trolla....:D

A może w ogóle dostaniemy się wszyscy, a wręcz trzeba będzie robić nabory uzupełniające, bo chętnych zbraknie ;)
Obstawiam na około 150 miejsc, bo tak wynika z jednego z rozporządzeń (a raczej zarządzeń, analiz... mam przed oczyma tabelę, ale nie nazwę dokumentu :) ), gdzie Ministerstwo przewiduje koszta aplikacji na ten rok - wszakże w kontekście zmarłej naturalną śmiercią specjalistycznej, ale jednak.

Nie ma sensu snuć domysłów. Może być limit 150 osób a może być i 400 z założeniem, że część odpadnie. Być może dowiemy się już w tym tygodniu.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót