Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016

• Autor wątku Autor wątku Tylko Prawo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
W tym roku dotychczasowe rozwiązania, za rok nie wiadomo.
Moim zdaniem nie zlikwidują ao w najbliższym czasie, mimo że powinni zrobić to już dawno.

Prorok P napisał:
W tym roku dotychczasowe rozwiązania, za rok nie wiadomo.
Moim zdaniem nie zlikwidują ao w najbliższym czasie, mimo że powinni zrobić to już dawno.

Nie wiem na czym opierasz swoje zdanie, bo:
Przepis prawny:
Do aplikacji ogólnej rozpoczynającej się w latach 2016 i 2017 oraz aplikacji sędziowskiej i aplikacji prokuratorskiej, o których mowa w art. 19 ust. 2, stosuje się ust. 1.

Najprostsza wykładnia prowadzi do wniosku, że to jest ostatni nabór na ogólną.

Zeszłoroczny nabór miał być ostatnim, ale potem uchwalono ustawę o zmianie ustawy o zmianie ustawy o KSSiP która odroczyła wprowadzenie nowych aplikacji o rok. Nie ma gwarancji, że nie stanie się to znowu.

oiengseg napisał:
Zeszłoroczny nabór miał być ostatnim, ale potem uchwalono ustawę o zmianie ustawy o zmianie ustawy o KSSiP która odroczyła wprowadzenie nowych aplikacji o rok. Nie ma gwarancji, że nie stanie się to znowu.

Weź poprawkę na to, że zmieniła się władza. Teraz władza się nie zmieni, a jak pokazuje doświadczenie rząd wprowadza w życie to co zapowiada :D :D :D

Tegoroczny nabór na aplikację ogólną to oczywista prowizorka. Tego jaka będzie ostateczna koncepcja szkolenia aplikantów według nowej władzy, i kiedy zostanie wprowadzona, to nawet oni sami jeszcze pewnie nie wiedzą.

Słuchajcie, ktoś wie może czy skoro aplikacja rozpoczyna się 30 stycznia to znaczy, że stypendium zostanie wypłacone również za styczeń w terminie do 5 stycznia?
Pozdrawiam

Nie, zostanie wypłacone tylko za 30 i 31 stycznia razem ze stypendium lutowym, do 5 lutego.

No tak myślałam, że to byłoby zbyt piękne :) a jeszcze jedno pytanie, sory jeśli jest głupie, ale po tych pięćiuset zmianach niczego nie mogę się doszukać. Mianowicie: od kiedy nie można już pracować? Ja ogólnie pracę w kancelarii kończę we wrześniu i wiadomo, że do lutego to po oszczędnościach nie będzie już śladu więc się zastanawiam czy w grudniu i styczniu mogłabym pracować? moi rodzice mają niedużą restaurację i zatrudniliby mnie na te dwa miesiące, chodzi mi przede wszystkim o ubezpieczenie.

Ostatnia edycja:
A tak w ogóle jak wygląda kwestia ubezpieczenia przy pobieraniu stypendium ?
Aplikanci są ubezpieczani czy mają ubezpieczać się we własnym zakresie ( chodzi mi głównie możliwość korzystania ze służby zdrowia w ramach NFZ)

Ubezpieczenie NFZ jak najbardziej tak, ze stypendium są odprowadzane składki zdrowotne. Nie ma tylko odprowadzanych składek emerytalnych.

Czy ktoś zauważył, że brak jest aktualnie obowiązującego rozporządzenia dot. zakresu przedmiotowego na egzamin na ao?
Dotychczasowe zostało uchylone. Nowe nie dotyczy ao.

Ale raczej dużych zmian w tym akurat zakresie być nie powinno

po co komu rozporządzenie skoro i tak wiadomo co będzie....

Czytając w ostatnich dniach prawo o ustroju sądów powszechnych natknęłam się na art:
Art. 106h. § 1. Na stanowisko asesora sądowego może być powołany ten, kto:
7) przez okres co najmniej 18 miesięcy wykonywał wymagające wiedzy prawniczej czynności bezpośrednio związane ze świadczeniem pomocy prawnej, stosowaniem lub tworzeniem prawa.
Jeżeli dobrze rozumuje, to po odbyciu aplikacji asesurę ma poprzedzać jeszcze dodatkowo staż referendarski. Wcześniej mi się wydawało, że skoro przywracana jest asesura to właśnie w celu min. likwidacji tego stażu. Wszystko jest tak zamotane, przepisy bezustannie się zmieniają i szczerze mówiąc zaczęłam się w tym wszystkim nieco gubić. W sumie w moim odczuciu ten staż przy powrocie asesury traci sens. Był wcześniej po to, aby aplikanci mogli odbyć praktykę w sądzie a teraz będzie nią niewątpliwie asesura. Jak Wy to rozumiecie? Z góry dziękuję, jak ktoś rozwieje moje wątpliwości.

Aśka, trochę się mylisz, ale to rzeczywiście jest niesamowicie namieszane.
Po pierwsze, stażu referendarskiego tak naprawdę już nie będzie, w tym roku aplikację sędziowską kończy (właściwie to nie kończy, tylko zdaje egzamin) ostatni rocznik, który jeszcze taki staż ma, kolejne roczniki kończą aplikację wraz ze zdaniem egzaminu i na tym jest koniec. I właśnie te kolejne roczniki, co do zasady, muszą spełnić ten warunek z pkt 7 który zacytowałaś. To znaczy, że aplikanci po zdanym egzaminie będą musieli przez 18 miesięcy być np. asystentem lub referendarzem, ale nie z przydzielonego etatu, a tylko jeśli zdobędą miejsce w konkursie. Ewentualnie, przy tej treści przepisu można też robić co innego, np. iść do kancelarii i dopiero po 18 miesiącach startować na asesora. Jest jednak duże ale - są przepisy przejściowe. Z tego co pamiętam to po pierwsze osoby, które jeszcze się załapały lub załapią na staż referendarski będą mogły startować bezpośrednio po jego zakończeniu na sędziego z pominięciem asesora. Po drugie, osoby, które ukończą aplikację sędziowską bez stażu, chyba do końca 2020 roku będą mogły startować bezpośrednio na sędziego z pominięciem asesora, jeśli spełnią wymóg analogiczny do pkt 7, który powołałaś.

Te wszystko uwagi powyżej mogą być zaraz nieaktualne, z doniesień medialnych wynika, że ministerstwo planuje coś nowego w tym zakresie.

Asdero dziękuję za odpowiedź :-) Mi także obiły się o uszy doniesienia o planowanych zmianach, nie są one jeszcze zbyt szeroko omówione, wszystko ostatecznie się okaże. Podobno przesunięcie asesury na 2017 rok jest spowodowane właśnie planami uregulowania całego systemu szkolenia w ostatecznym zakresie. Myślę, ze punkt dotyczący okresu co najmniej 18 miesięcy wykonywania wymagające wiedzy prawniczej czynności bezpośrednio związanej ze świadczeniem pomocy prawnej, stosowaniem lub tworzeniem prawa zostanie wykreślony - patrząc logicznie utraci jakikolwiek sens. Ale to się dopiero za jakiś czas ostatecznie wyjaśni.

od dzisiaj miał zostać uruchomiony proces zapisu na konkurs ale nigdzie w naborze nie wiedzę rejestracji erk, jedynie w naborze z zeszłego roku

myślę, że powinnismy czekać na tą skierowaną do naszego roku...

Co Wy uważcie?

tak, to zawsze pojawia się z pewnym opóźnieniem, a nie pierwszego dnia naboru o świcie. ;)

witam.
Na stronie kssipu ukazał się już Komunikat dyrektora w sprawie rejestracji kandydatów do konkursu oraz szczegółowy opis czynności związanych z rejestracją:D a także ruszyła ERK:D

Czy ocena z dyplomu ukończenia studiów ma jakieś znaczenie na aplikacji ogólnej i później specjalistycznej?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót