Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016

• Autor wątku Autor wątku Tylko Prawo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ja też niedawno wystartowałam i bardzo powolutku mielę :D niestety, ale zmotywowanie się do nauki po 8 godzinach pracy (żeby to było tylko 8 tak naprawdę...), przy nawale obowiązków domowych nie jest proste. Na szczęście cywila mam ogarniętego nieźle, najgorzej z karnym, muszę przyswoić wszystkie zmiany.

Ja też dopiero od lipca zaczynam. Mimo, że wiedziałam, że nabór w tym roku będzie, czekałam do jego ogłoszenia. A po ogłoszeniu... trudno mi było się zebrać. :confused: Bardzo trudno jest przestawić się na pełne obroty tj. praca plus nauka, zwłaszcza z taką pogodą za oknem jak dzisiaj. Od jutra mam tygodniowy urlop, a po wypoczynku spróbuję się ogarnąć z tematem ;)

cieszę się, że jest tu trochę pracujących osób, jakoś tak raźniej się będzie uczyć mając świadomość, że inni tez mają przerąbane lato (i jesień w sumie też, ale to już akurat mniej boli) :cool:

Hej! Nie umiem znaleźć spisu aktów prawnych obow. na a.o., stworzonego przez któregoś z naszych forumowiczów. Czy może ktoś go przekleić lub może opracował swój i chce się podzielić? ;-)

Nie wiem, czy to najlepsze miejsce, ale mam szybkie pytanie, na które - mam nadzieję - udzielicie mi odpowiedzi. Chodzi o rzecz prozaiczną, mianowicie: jak często i na jak długo trzeba przyjeżdżać do Krakowa i jak to się zmienia w ciągu tych wszystkich lat nauki? Rozumiem, że staż referendarski (interesuje mnie aplikacja sędziowska) można odbywać w pobliżu miejsca swojego zamieszkania?
Będę wdzięczny za informacje - to ważne, czy uda się pogodzić KSSiP z innymi zobowiązaniami :)
Tomek

Co do zjazdów w Krakowie, możesz sobie zobaczyć jak to wygląda w tym roku i w poprzednich:
KSSiP
Zakładka "Aplikacje i egzaminy" (górny pasek) i odpowiednio aplikacja ogólna/sędziowska/prokuratorska -> np. 2016 -> Plany zjadów

5 dni w Krakowie, reszta miesiąca w sądzie macierzystym.

A ten sąd macierzysty to sąd miejsca zameldowania czy można sobie wybrac?

Mam nadzieję, że tendencja malejąca w stosunku do progu zdawalności się utrzyma. Kandydaci z trzech poprzednich lat, którzy zajęli 220 miejsce ( tegoroczny limit ) uzyskiwali kolejno 163,5 161 oraz 156 punktów.

Trzy kazusy, po jednym z prawa publicznego, prywatnego i karnego. Za każdy maksymalnie 25 punktów, a więc 75 razem. Przy czym patrząc na statystyki z poprzednich lat średnia uzyskiwanych punktów z kazusów wynosiła około 45%

ktoś zna jakieś opracowanie dot. metodyki rozwiązywania kazusów na ogólną? Dziękuję

Nie ma metodyki. Kazusy są typowo na przepisy.

Wie ktoś może jakie konkretnie przepisy będą miały zastosowanie do osób z tegorocznego naboru, które następnie zaczną aplikacje specjalistyczne?
W ustawie jest zapis, że aplikacja ma się odbywać na podstawie przepisów dotychczasowych. WIecie może dokładniej które przepisy będą nas dotyczyć - chodzi mi zwłaszcza o kwestie związane z ewentualnym stażem referendarskim czy też powoływaniem na stanowisko referendarza?

Od dwóch roczników nie ma stażu referendarskiego. Chcesz się dostać na AO, a nie potrafisz znaleźć i zinterpretować właściwych przepisów?

skoro z tej ustawy pytań na konkursie nie ma, to może kolega nie widział potrzeby, żeby ją czytać :) Z drugiej strony, znając charakter tego forum, wolałabym już wykupić miesięczny dostęp do lexa i poczytac te ustawe razem z orzecznictwem, historią zmian i komentarzem, niż o cokolwiek pytać się użytkowników forum :) Ale tak, asdero ma rację- stażu referendarskiego już nie ma.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót