Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016

• Autor wątku Autor wątku Tylko Prawo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Tylko piszę co czytałem, jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi;)

Kiedyś z ciekawości przeglądałem uchwały KRS i bardzo rzadko widziałem nominacje dla osób z oceną db a nie natknąłem się na nominację z oceną niższą. Być może jednak wynika to z tego, że jest bardzo mało osób z tak niskimi ocenami? Trudno powiedzieć. Na pewno jednak ocena ma znaczenie. Może nie decydujące ale ma;)

@pickroll - właśnie odnośnie proków czytałem o tych trójkach. Nie pamiętam daty tamtego posta, więc pewnie nie jest to adekwatne biorąc pod uwagę obecną sytuację w prokuraturze.

Swoją drogą ciekawe czy po ogólnej większość osób nie będzie chciała iść na prokuratorską, biorąc pod uwagę że jednak łatwiej o etat niż po sędziowskiej. Do tej pory zawsze absolwenci ogólnej z najwyższymi wynikami brali sędziowską, ale wydaje mi się, że to się może zmienić.

Nawet jak ktoś chce być sędzią w wydziale karnym to lepsza jest prokuratorska. W SR w moim miejscu zamieszkania, chyba połowa składu w karnym to byli prokuratorzy.

krzychszp napisał:
Swoją drogą ciekawe czy po ogólnej większość osób nie będzie chciała iść na prokuratorską, biorąc pod uwagę że jednak łatwiej o etat niż po sędziowskiej. Do tej pory zawsze absolwenci ogólnej z najwyższymi wynikami brali sędziowską, ale wydaje mi się, że to się może zmienić.

Zawsze ukończenie aplikacji sędziowskiej, nawet z najwyższymi wynikami, nie dawało gwarancji powołania. Myślę, że w dalszym ciągu, ci "najzdolniejsi i najambitniejsi" będą chcieli iść na sędziowską. I dobrze :D

pick_and_roll napisał:
W wielu miejscach w kraju od miesięcy wiszą nieobsadzone etaty prok i asesorskie.

W ostatnim czasie (mowa o samym 2016 r.) liczba wakatów zmniejszyła się o 1/4. W takim tempie to ... :confused:

BTW. W uchwałach o powołaniu zdarza się gloryfikować nawet przerwane studia doktoranckie.

Ostatnia edycja:
HouseMD napisał:
Na pewno, zwłaszcza że z czwórką z egzaminu sędziowskiego można sędzią nigdy nie zostać, za to z trójką z egzaminu adwokackiego można zostać gwiazdą palestry. Tutaj nie tylko zdanie egzaminu ma znaczenie ale przede wszystkim ocena bo jakby nie było wpływa na dalszą karierę. Mogę się mylić ale chyba na stronie prokuratorzy.net czytałem, że osób z 3 z prokuratorskiego raczej z zasady nie chcą.

Kiedys jak ktos dostal 3 to rzeczywiscie blokowalo mu kariere. Obecnie juz tak nie jest, wiec spokojnie :)

Moim zdaniem trzeba popracować trochę w Sądzie, trochę w Prokuraturze, zapoznać się z metodyką pracy i każdy zdecyduje co dla niego jest lepsze i w czym się lepiej odnajdzie. Oczywiście w trakcie aplikacji są szkolenia także w instytucjach, ale sądzę że można tylko pobieżnie zapoznać się z tematem.

A co do trudności zeszłorocznego testu? Wydaje mi się, że osoba siedząca w domu niż na wielkiej sali, na której ciągle ktoś wychodzi do łazienki itd ma po prostu inne podejście i "trzeźwo głowę". Poza tym trzeba mieć na uwadze, że odpowiedzi na teście często są podobne..

Pojawiła się ostateczna lista kandydatów, która o dziwo jest mniej liczna niż ta pierwsza

Czyli niecałe 9 kandydatów na miejsce, podczas gdy w roku ubiegłym było ich ponad 10. Będzie dobrze;)

Ostatnia edycja:
Cześć,
Mógłby mnie ktoś uświadomić jak to jest z praktyką i późniejszym wyborem miejsca pracy ? Chodzi mi o prokuratorska jaka jest później szansa , żeby pracować w swoim mieście, okolicy ? jest w ogóle możliwość wyboru ? Nie hejtujcie, jestem po prostu ciekawa :)

ilonass napisał:
Cześć,
Mógłby mnie ktoś uświadomić jak to jest z praktyką i późniejszym wyborem miejsca pracy ? Chodzi mi o prokuratorska jaka jest później szansa , żeby pracować w swoim mieście, okolicy ? jest w ogóle możliwość wyboru ? Nie hejtujcie, jestem po prostu ciekawa :)

A o co dokładnie pytasz, o miejsce odbywania praktyk podczas aplikacji czy chodzi Ci o asesurę?

Z praktykami podczas aplikacji nie ma problemu, wskazujesz miejsce, w którym chcesz odbyć praktyki. W trakcie aplikacji można również to miejsce zmienić (przeprowadzka czy coś :)). Jeśli chodzi o asesurę, to lista wolnych etatów asesorskich jest określona i poruszasz się tylko w jej obrębie. Wygląda to tak (a przynajmniej kilka lat temu tak to wyglądało), że po ogłoszeniu listy rankingowej po egzaminie zawodowym, absolwenci kolejno wg pozycji na liście rankingowej wybierają miejsce. Może być tak, że w Twoim okręgu nie będzie ani jednego etatu. Tu niestety jest ryzyko.

Na egzaminie są cienkopisy, nie wolno przynosić własnych, prawda?

nie wierze, własna woda i cienkopisy, co za luksus... pamietam za czasów UJ na egzaminie z kpc kazano nam uważać na szare koperty (te za 10 groszy z poczty) aby ich nie rozerwać i broń boże nie zaklejać bo mają starczyć na następny rok ;D

co za awans społeczny w tym roku ;D

@ Ministra, żeby miały one wystarczyć tylko na rok, ja miałem taką kilkuletnią co najmniej:D

Jak Wam idzie nauka? Ciśniecie do ostatniego dnia czy robicie parę dni wolnego?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót