Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016

• Autor wątku Autor wątku Tylko Prawo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
HouseMD - nauka? Sam pare wpisow wczesniej stwierdziles ze czas na nauke minął, każdy napisze na na tyle na ile sie nauczył etc ... Zapewne każdy z przystepujach do egzaminu wie jak wedle własnego uznania rozdysponowac sily i srodki na te ostatnie dni i nie ma jednej uniwersalnej rady jak najbardziej efektywnie wykorzystać ten czas

HouseMD napisał:
@ Ministra, żeby miały one wystarczyć tylko na rok, ja miałem taką kilkuletnią co najmniej:D

Jak Wam idzie nauka? Ciśniecie do ostatniego dnia czy robicie parę dni wolnego?

Nie ma już sensu cisnąć, najlepiej powoli zwalniać, żeby w dniu egzaminu być wypoczętym :)

cześć, jestem tu nowa i jeśli to pytanie się powtórzyło to przepraszam, ale... jak myślicie (choć to oczywiście wróżenie z fusów) - wszystkie przyjęte 220 osób wezmą na specjalistyczne?
a jak sytuacja ma się w tym roku, wszystkich 150 aplikantów AO biorą na prokuratorską i sędziowską?
dzięki za odp!

univira77 napisał:
cześć, jestem tu nowa i jeśli to pytanie się powtórzyło to przepraszam, ale... jak myślicie (choć to oczywiście wróżenie z fusów) - wszystkie przyjęte 220 osób wezmą na specjalistyczne?
a jak sytuacja ma się w tym roku, wszystkich 150 aplikantów AO biorą na prokuratorską i sędziowską?
dzięki za odp!

Niestety nikt w tej chwili nie będzie ci w stanie na to pytanie odpowiedzieć.

W tym roczniku AO według mnie wszyscy mogą być pewni przejścia dalej, w kolejnym myślę że będzie to 200 osób - ale jak sama zauważyłaś, jest to wróżenie z fusów.

Na mnie stres od zawsze dobrze działa, więc teraz u mnie powtarzanie jest najefektywniejsze :) i przede wszystkim nie ma na kiedy już tych powtórek odłożyć :D

Nienajgorzej choć nie wiedzieć czemu spada motywacja. W zasadzie jest mi już wszystko jedno byleby tylko zamknąć temat testu:D

Powtorki zakresu materialu ida zgodnie z planem, a zblizajaca sie data egzaminu dziala motywujaco. Na marginesie - wedlug mojej oceny kwestia motywacji i tego czy ,, w zasadzie wszystko jedno,, może byc nieco inna u osób które przystępują TYLKO do egzaminu na ogólna a nieco inna u tych którzy maja juz za sobą zdane egzaminy wstępne na korporacyjne.

Robicie te próbne egzaminy na arslege? jak wam idą? jak oceniacie ich wiarygodność

Ja robię tylko te z zeszłych lat. W żadnym nie zszedłem poniżej 130 pkt więc mam nadzieję, że ta tendencja utrzyma się do środy.

pick_and_roll napisał:
Robicie te próbne egzaminy na arslege? jak wam idą? jak oceniacie ich wiarygodność

Ja zrobiłam, wynik 138 pkt., ale w żadnym wypadku nie uważam, by te testy były wiarygodne. Pytania (przynajmniej przeze mnie) były już przerabiane kilkukrotnie, więc część z nich znam na pamięć, szczególnie z zakresu p. międzynarodowego, a wiadomo że na teście głównym trafi się na 99% coś innego. W szczególności, że na Arsie pula pytań z międzynarodowego jest wyjątkowo skąpa. Po drugie pytania z ogólnej są trudniejsze (tutaj muszę zwrócić honor osobom które twierdziły, że pytania są na "rozumienie" - fakt, teraz to się z tym zgadzam :D). Dużo tam pytań a contrario, sporo także wariantów sformułowanych w taki sposób, które nie są literalnie "wyjęte" z ustawy i trzeba chwilę nad nimi pomyśleć, a nie zaznaczać z automatu. Po trzecie wreszcie - 4 a 3 warianty też ma znaczenie. Oceniając realnie swoje możliwości, aby uzyskać taki wynik musiałabym mieć naprawdę sporo szczęścia, albo pytania musiałyby mi wyjątkowo podpasować :)

Co do przygotowań - tak jak już wcześniej chyba pisałam, u mnie jest to na zasadzie takiej, że na bieżąco jestem z tym co przed chwilą przerobiłam, a ostatnio przerobiony materiał powoli umyka. No ale trzeba coś robić do tego 26...

Ja osobiście już co do zasady od jakiegoś miesiąca nie zaglądam na arslege, tylko teraz zrobiłem sobie ten próbny egzamin i wyszło mi ponad 140. Zastanawiam się na ile i czy w ogóle mogę liczyć na choćby zbliżony wynik na egzaminie :o Absolutnie zgadzam się, że pytania z korpo są inaczej zbudowane, praktycznie wyłącznie sprawdzają wykucie, natomiast te ksipowskie pobudzają do myślenia. Mam również nadzieję, że na właściwym egzaminie nie wygłupią się z pytaniami z TK, czy tak jak na arslege z ustawy o obywatelstwie, albo jakichś lokatorach:???::???::???:

Ostatnia edycja:
140 pkt na prawdziwym egzaminie to wynik bliski doskonałości. Wystarczy spojrzeć ile takich wyników było chociażby w zeszłym roku. Nie wiem czy kilkanaście się uzbiera.

Ja tez miałem z tego próbnego arsa wysoki wynik, ale niestety zgadzam się że mało miarodajny ten test. Natomiast dalej uważam że test do kssipu, równiez sprawdza przede wszystkim wykucie. Bardzo dobra znajomość przepisów spokojnie pozwala odpowiedzieć na te pytania, nawet jeżeli są zadane w nieco inny sposób niż na testach korporacyjnych.

HouseMD napisał:
140 pkt na prawdziwym egzaminie to wynik bliski doskonałości. Wystarczy spojrzeć ile takich wyników było chociażby w zeszłym roku. Nie wiem czy kilkanaście się uzbiera.

Jak liczyłem w 2015 r. wynik 135 i wyżej osiągnęła 1 na 64 osoby. :)

Korcicie więc i ja zerknęłam na te wyniki z ciekawości... ;) I jestem trochę w szoku jak dużo wyników jest np. 70-kilka punktów, niższe też się trafiają. Na korpo takie wyniki trafiają się incydentalnie, a tu... :what: Szkoda kasy po prostu

Na każdy egzamin idą ludzie o różnym przekroju przygotowania. Nie ma co bagatelizowac ale tez nie jest tak że 1800 ludzi walczy o 220 miejsc bo w rzeczywistosci jest ich o wiele mniej. Wyniku ponizej 100 pkt nie da sie zrzucic na stres itp. Jesli solidnie sie przygotowalismy to jestem przekonany ze wszuscy spotkamy sie w listpadzie;)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót