Konkurs na aplikację ogólną (KSSiP) - 2016

• Autor wątku Autor wątku Tylko Prawo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
To nie mógł być zapis zwykły, to że nie dodali słówka "windykacyjny", nie znaczy że to był zapis zwykły. Ale i tak nie wiem, czy ważny, czy nie :D

duska1958 napisał:
To nie mógł być zapis zwykły, to że nie dodali słówka "windykacyjny", nie znaczy że to był zapis zwykły. Ale i tak nie wiem, czy ważny, czy nie :D

Ale tak można też w drugą stronę: dlaczego sądzisz, że to miał być windykacyjny, skoro nie dodali tego słowa? :what:

duska1958 napisał:

hah, dokladnie, z tresci pytania nie mozna wywnioskowac jakiego rodzaju zapis to jest. No chyba, ze domniemuje sie, ze jesli mowa jest o zapisie, to rozumie sie przez to zapis zwykly?

W zasadzie to nie wiem :D dlatego że była nieruchomość, więc wchodzi w gre windykacyjny, ale to pewnie podpucha. Gdzies jest podpucha w tym pytaniu, ale nie wiem gdzie.

Ogółem, komedia uczyłem się chyba z 5 miesięcy, a z 20 pytań w ogole nie byłem pewny :>

pick and roll - to jak masz 130 pewniaków + ileś z niepewnych to i tak ładny wynik będzie ;p

Ja sie uczyłam prawie 4 miesiące, jestem na siebie zła za około 7 pytań - dałam się złapać mega, natomiast o resztę nie mam żalu, bo rzeczy w stylu sądy wojskowe, adm, trybunał stanu, w ogóle nie przerobiłam. Z ksh o dziwo się walnęłam w trzech pytaniach, niefajnie, no i w moim ulubionym karnym dałam się nabrać ;)

Test oceniam jako najtrudniejszy z dotychczasowych, ciekawe ile osób przejdzie, bardzo ciekawe.

Kolejny argument, że jest to zapis zwykły: zawsze, gdy ustawodawca chce uregulować zapis windykacyjny, stosuje wyraźnie wyrażenie "zapis windykacyjny" przy zapisie zwykłym stosuje zamiennie "zapis zwykły" oraz "zapis" ---> rozdziały z KC o zapisie zwykłym i windykacyjnym ;)

krzychszp napisał:
pick and roll - to jak masz 130 pewniaków + ileś z niepewnych to i tak ładny wynik będzie ;p

No właśnie jak tak patrze, to kolejne kwiatki wychodzą, ale cóż :) Ogółem fajne doświadczenie, za rok z chęcią przyjadę, już spokojniejszy i bardziej doświadczony, nie ma łamania się! Na egzamienie sporo ludzi widziałem, które mogłyby być moimi rodzicami, co było krzepiące :)

z niejawnego notatka urzędowa i bez protokołu - czyli 47 C, 53 D - art. 367 § 4 kpc, 58 D - art. 509 zn. 1 par. 3, 94 nie powinno być D? i 109 też D?

duska1958 napisał:
Ja sie uczyłam prawie 4 miesiące, jestem na siebie zła za około 7 pytań - dałam się złapać mega, natomiast o resztę nie mam żalu, bo rzeczy w stylu sądy wojskowe, adm, trybunał stanu, w ogóle nie przerobiłam. Z ksh o dziwo się walnęłam w trzech pytaniach, niefajnie, no i w moim ulubionym karnym dałam się nabrać ;)

Test oceniam jako najtrudniejszy z dotychczasowych, ciekawe ile osób przejdzie, bardzo ciekawe.

Na ile pkt liczysz? uczylas sie intensywnie, po iles godzin dziennie ? :P

arabeska1125 napisał:
z niejawnego notatka urzędowa i bez protokołu - czyli 47 C, 53 D - art. 367 § 4 kpc, 58 D - art. 509 zn. 1 par. 3, 94 nie powinno być D? i 109 też D?

Dokładnie wszystko tak jak piszesz ma być i tak mam zaznaczone, (oprócz tego że z niejawnego notatka urzedowa i bez protokołu - skąd to wnioskjesz?).

Przepraszam ale pisałam te odpowiedzi z telefonu i widocznie sie pomyliłam i źle napisałam, mam na teście zaznaczone 53 D, 58 D, 94 D i 109 D i to są poprawne odpowiedzi.

Ale mi podniosłaś ciśnienie ;)

Holmes - liczę na pewne 125, a czy i co więcej to się okaze. Na pewno nie więcej niż 128. Różnie to było z tą nauką. Przez wakacje lipiec sierpień w weekendy się nie uczyłam, czasem w tyg jakś dzień też odpadł, a jak się uczyłam to zawsze było te minimum 5-6 h. Natomiast od września to już codziennie bez wyjątku i zawsze bite 7 godzin, czasaaaami więcej ;p a jak Tobie poszło?

Ostatnia edycja:
to z notatką to z przepisu i praktyki ;) po prostu jak sprawa jest na niejawne i nie wydaje się orzeczenia, to sporządza się notatkę, a protokołu przy niejawnych nie ma.

a za ciśnienie sorki :)

Ale jak z przepisu? Z których? Z tego podstawowego przepisu o protokołach z niejawnego można taki wniosek wyciągnąć? Możesz to wytłumaczyć, proszę?:>

157 par 3 z posiedzenia niejawnego sporządza się notatkę urzędową, jeżeli nie wydano orzeczenia i 157 par. 1 z przebiegu posiedzenia jawnego protokolant sporządza protokół

ej a ten zainteresowany to moze kiedy wstapic do postępowania?

dobra wiem, edit :P

Ostatnia edycja:
§ 1a. Jeżeli przepis szczególny przewiduje, że strony postępowania przed organem administracji publicznej są zawiadamiane o aktach lub innych czynnościach tego organu przez obwieszczenie lub w inny sposób publicznego ogłaszania, osoba, która brała udział w postępowaniu i nie wniosła skargi, a wynik postępowania sądowego dotyczy jej interesu prawnego, jest uczestnikiem tego postępowania na prawach strony, jeżeli przed rozpoczęciem rozprawy złoży wniosek o przystąpienie do postępowania.

126 C

Mocno trudny test. Patrząc na te z poprzednich lat wydawało się że da radę napisać na 140 + a tutaj wychodzi 138/139 pkt. Ciekaw jestem ile osób przekroczy magiczne 140. Niemniej jednak udało się uzyskać dobrą pozycję wyjściową przed II etapem;)

Ostatnia edycja:
HouseMD napisał:
Mocno trudny test. Patrząc na te z poprzednich lat wydawało się że da radę napisać na 140 + a tutaj wychodzi 138/139 pkt. Ciekaw jestem ile osób przekroczy magiczne 140.

Takiego wyniku mozna jedynie pozazdroscic :P 139 pkt z takiego testu? Korci zapytac z czego bledy?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót