D
destructor
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 26 868
Masowego/komercyjnego/publicznego. Gdzie to jest napisane? Przytocz te słowa z przepisu.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
eonila napisał:Cały stos przepisów jakie cytujesz tyczy się środków transportu masowego - stąd ustawa jest naszpikowana słowami "dworzec", "bagaż", "podróżny", "przewoźnik"...
Ale nie mówi o środkach transportu prywatnego.
Ustawa którą cytujesz całą sobą mówi o transporcie masowym/Komercyjnym.
Nie prywatnym!
Jeżeli transport nie jest ani prywatny, ani państwowy, to jaki jest, bo przeczytałem temat, ale się już pogubiłem...eonila napisał:A gdzie ja napisałem "państwowego"? Jednak okulista Ci się przyda...![]()
Przepis wydaje się dosyć jasny. Obejmuje min środki transportu lądowego. Jeżeli uważasz, że stoi w sprzeczności z jakimś przepisem nadrzędnym, to to wykaż.eonila napisał:PS. Czy ktoś zna prawo na tyle, by dokonać interpretacji cytowanego wcześniej przepisu?
eonila napisał:Dedukcja:
Port, dworzec, bagaż, podróżny, przewoźnik, spedytor, ładunek
Na co wskazują?
1. Transport masowy - kolej, lotnictwo, żegluga, PKS, spedycja...
2. Maluch, którym jeżdżę?
Ripper napisał:Jeżeli transport nie jest ani prywatny, ani państwowy, to jaki jest, bo przeczytałem temat, ale się już pogubiłem....
Ripper napisał:Przepis wydaje się dosyć jasny. Obejmuje min środki transportu lądowego. Jeżeli uważasz, że stoi w sprzeczności z jakimś przepisem nadrzędnym, to to wykaż.
eonila napisał:Oczywiście są od tego wyjątki, np ktoś puka wewnątrz bagażnika...
Wtedy zachodzi potzreba ratowania czyjegoś życia i można dokonać przeszukania takiego bagażnika.
kadi napisał:I wtedy który przepis jest podstawą działania funkcjonariusza?
eonila napisał:TU nie ma kombinowania, jest to próba wykazania, iz postawiona przeze mnie teza, że przeszukanie, samochodu prywatnego na życzenie policjanta... a nie podparte nakazem sądu, czy prokuratury...
(poza kilkoma wyjątkami, jak działanie policjanta w celu ochrony w przypadku bezpośredniego narażenia życia, zdrowia bądź mienia)
...w wielu przypadkach jest niezgodne z prawem.
Art. 15. 1. ustawy o policji
Policjanci wykonując czynności, o których mowa w art. 14, mają prawo:
(...)
5) dokonywania kontroli osobistej, a także przeglądania zawartości bagaży i sprawdzania ładunku w portach i na dworcach oraz w środkach transportu lądowego,powietrznego i wodnego, w razie istnienia uzasadnionego podejrzenia popełnienia czynu zabronionego pod groźbą kary;
pudica napisał:
- Przepis prawny:
Art. 15. 1. ustawy o policji
Policjanci wykonując czynności, o których mowa w art. 14, mają prawo:
(...)
5) dokonywania kontroli osobistej, a także przeglądania zawartości bagaży i sprawdzania ładunku w portach i na dworcach oraz w środkach transportu lądowego,powietrznego i wodnego, w razie istnienia uzasadnionego podejrzenia popełnienia czynu zabronionego pod groźbą kary;
Samochód jest środkiem transportu lądowego. I f-sz zawsze znajdzie powód, by Ci zajrzeć do bagażnika. Chociażby po to,by sprawdzić, czy masz na swoim miejscu koło zapasowe.
- Wiedziałam,że to napiszesz! Obstawiałam albo bagażnik dachowy, albo koło na klapie od bagażnikaeonila napisał:PS. Koło zapasowe mam na bagażniku dachowym![]()