Kontrola osobista, bagażu i telefonu komórkowego

• Autor wątku Autor wątku MK_Kret
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Masowego/komercyjnego/publicznego. Gdzie to jest napisane? Przytocz te słowa z przepisu.

Dedukcja:

Port, dworzec, bagaż, podróżny, przewoźnik, spedytor, ładunek

Na co wskazują?

1. Transport masowy - kolej, lotnictwo, żegluga, PKS, spedycja...
2. Maluch, którym jeżdżę?

No comment...

Nie ma dedukcji, jest jasno napisane środkach transportu lądowego, prywatny pojazd też nim jest.

Ok TY uważasz, ze ja się mylę, ja uważam, że Ty się mylisz...

Ja nie otwieram bagażnika i odjeżdżam...
Bawisz się w cowboy'a i strzelasz do mnie? Czy spisujesz nr rejestracyjne i później mnie łapiesz?

PS. Czy ktoś zna prawo na tyle, by dokonać interpretacji cytowanego wcześniej przepisu?

Prywatny pojazd też jest środkiem transportu lądowego. Tutaj przyznaję rację destructorowi.

eonila - interpretację, którego przepisu masz konkretnie na myśli. Przejrzałem wstecz, ale nie jestem pewien...

eonila napisał:
Cały stos przepisów jakie cytujesz tyczy się środków transportu masowego - stąd ustawa jest naszpikowana słowami "dworzec", "bagaż", "podróżny", "przewoźnik"...
Ale nie mówi o środkach transportu prywatnego.
Ustawa którą cytujesz całą sobą mówi o transporcie masowym/Komercyjnym.
Nie prywatnym!
eonila napisał:
A gdzie ja napisałem "państwowego"? Jednak okulista Ci się przyda... :D
Jeżeli transport nie jest ani prywatny, ani państwowy, to jaki jest, bo przeczytałem temat, ale się już pogubiłem...

eonila napisał:
PS. Czy ktoś zna prawo na tyle, by dokonać interpretacji cytowanego wcześniej przepisu?
Przepis wydaje się dosyć jasny. Obejmuje min środki transportu lądowego. Jeżeli uważasz, że stoi w sprzeczności z jakimś przepisem nadrzędnym, to to wykaż.

Ostatnia edycja:
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 17 września 1990 r.
w sprawie trybu legitymowania, zatrzymywania osób, dokonywania kontroli osobistej oraz przeglądania bagaży i sprawdzania ładunku przez policjantów.

Rozdział 4
Kontrola osobista, przeglądanie zawartości bagaży i sprawdzanie ładunków w portach i na dworcach oraz w środkach transportu lądowego, powietrznego i wodnego

...oraz w środkach transportu lądowego...
prosta sprawa - prywatny samochód również jest środkiem transportu lądowego.

eonila napisał:
Dedukcja:
Port, dworzec, bagaż, podróżny, przewoźnik, spedytor, ładunek

Na co wskazują?
1. Transport masowy - kolej, lotnictwo, żegluga, PKS, spedycja...
2. Maluch, którym jeżdżę?

Ponadto co do Twojej dedukcji to niekoniecznie wskazują one na środki transportu publicznego - jadąc wspomnianym maluchem jesteś podróżnym i masz bagaż lub ładunek.

Z kolei spedytor/przewoźnik pojawia się w tym kontekście:
"§ 17. 1. Przeglądanie zawartości bagażu lub sprawdzanie ładunku znajdującego się w portach, na dworcach oraz w środkach transportu lądowego, wodnego i powietrznego przeprowadza się w obecności właściciela bagażu lub ładunku albo przedstawiciela przewoźnika lub spedytora, a gdy jest to niemożliwe - w obecności osoby przybranej przez policjanta."

Podróżując swoim maluchem jesteś po prostu właścicielem bagażu lub ładunku.

każda definiacja słowa "transport" jaka znalazłem - wspomina jest powiązana z ekonomia, czyli czymś co jest usługą odpłatną.

Transport – Wikipedia, wolna encyklopedia
Encyklopedia PWN
Definicje odnoszące się do transportu

Jesli spieramy się o interpretacje usawy, warto zadac sobie pytanei o definicję słow w niej użytych.

Uwazam, że chyba najtrafniej określi to jednak definicja słowa "transport" uzyta na stronie głownego inspektoratu transportu drogowego.

Tu wyraźnei widac podział na tansport drogowy i przewód drogowy.

Podstawowe definicje / PORADY / START - Główny Inspektorat Transportu Drogowego

Ja tam nadal sie upieram przy swojej tezie, że przepisu mówiące o konntroli w środkach transportu odnoszą się do pasażerów linii kolejowych, PKS, taxi, linii lotniczych itd...

Nie do malucha i Kowalskiego w nim.

Jesli się mylę - wykażcie to!

Ripper napisał:
Jeżeli transport nie jest ani prywatny, ani państwowy, to jaki jest, bo przeczytałem temat, ale się już pogubiłem....

Racja źle to ująłem.

Transport Państwowy - Państwowe linie kolejowe, autobusowe itd (choć na wymarciu)

I prywatny czyli firmy transoportowe/ spedytorskie...

A to co miałem na myśli to samochody prywatne - nei zwiazane z odpłatnym pzrewodem osób/towarów. Czyli mój maluch, czy Porshe sąsiada.

Ripper napisał:
Przepis wydaje się dosyć jasny. Obejmuje min środki transportu lądowego. Jeżeli uważasz, że stoi w sprzeczności z jakimś przepisem nadrzędnym, to to wykaż.

Tak jest jasny i klarowny, pod wrunkiem, zę Pan policjant rozumie definicje slowa "TRANSPORT" i odnosi ja tylko i wyłacznie do odpłatnego przemieszczania osób/towarów.

A nie myli tego z rodzinną przejażdżką trabantem...
Bo wtedy przeszukanie pojazdu, czy bagażu w pojeździe kłoci się z art 50 konstytucji RP, oraz moze byc przekroczeneim uprawnień funkcjonariusza.

Oczywiście są od tego wyjątki, np ktoś puka wewnątrz bagażnika...

Wtedy zachodzi potzreba ratowania czyjegoś życia i można dokonać przeszukania takiego bagażnika.

Nigdy jednak na zasadzie -" pokaż co masz w bagażniku - bo może masz tam bombę".

Taką decyzje moze podjać jedynie prokurator lub sąd i dopiero z nakazem pzreszukania pojazdu. Policjant mozę przeszukać pojazd.

O tym mówi art 50 Konstutucji RP.

Tu zdecydowanie ciekawiej kombinujesz niż w wątkach o legitymowaniu, eonila.

eonila napisał:
Oczywiście są od tego wyjątki, np ktoś puka wewnątrz bagażnika...

Wtedy zachodzi potzreba ratowania czyjegoś życia i można dokonać przeszukania takiego bagażnika.

I wtedy który przepis jest podstawą działania funkcjonariusza?

PS: Chyba dziś nie działa opcja edycji postów na forum.

TU nie ma kombinowania, jest to próba wykazania, iz postawiona przeze mnie teza, że przeszukanie, samochodu prywatnego na życzenie policjanta... a nie podparte nakazem sądu, czy prokuratury...

(poza kilkoma wyjątkami, jak działanie policjanta w celu ochrony w przypadku bezpośredniego narażenia życia, zdrowia bądź mienia)

...w wielu przypadkach jest niezgodne z prawem.

W szczególności podczas tzw rytynowej kontroli drogowej.

Jest to również próba odparcia ataku, że policjant może przecszukać bagaż, czy pojazd, na podstawie błednie interpretowanego przez policjantów przepisu, którzy w ten sposób mydlą obywatelom oczy, że ich bezprawne działanie jest usakcjonowane prawnie.

Niestety to plaga w tym kraju na każdym szczeblu urzędów.
Mi nawet prokurator starał sie wmówić, że pozbawienie wolności na 6 tyg. bez postanowienia sądu, czy prokuratora nie jest przestępstwem(?!?) :x A ktoś pzrecież bezpodstawnei tych 6 tyk spędził za kratami... :rolleyes:

Więc przykro mi bardzo... ale słowa policjanta/ prokuratora/sędziego/wojewody/urzędnika skarbowego... nie mają dla mnie żadnej wartości, jeśli jego racja nie jest podparta ustawą.

Czego i wam życzę.

kadi napisał:
I wtedy który przepis jest podstawą działania funkcjonariusza?

Wtedz yastosowanei ybieyne ma wiele pyrepisw...

Choćby:

Konstytucja RP Art. 38.
Rzeczpospolita Polska zapewnia każdemu człowiekowi prawną ochronę życia.

Zapewnia to na wiele sposobów - jednym z nich jest powołanie policji.

Ustawa o Policji Art. 15.
1. Policjanci wykonując czynności, o których mowa w art. 14, mają prawo:
3) zatrzymywania osób stwarzających w sposób oczywisty bezpośrednie zagrożenie
dla życia lub zdrowia ludzkiego, a także dla mienia,

i od tego moząn zaczac oposzukiwania tych pzrepisów...

eonila napisał:
TU nie ma kombinowania, jest to próba wykazania, iz postawiona przeze mnie teza, że przeszukanie, samochodu prywatnego na życzenie policjanta... a nie podparte nakazem sądu, czy prokuratury...

(poza kilkoma wyjątkami, jak działanie policjanta w celu ochrony w przypadku bezpośredniego narażenia życia, zdrowia bądź mienia)

...w wielu przypadkach jest niezgodne z prawem.

Fajnie,że cytujesz artykuł 15 ustawy o Policji, jednak czemu zacytowałeś tylko jego nieznaczną część ?

Przepis prawny:
Art. 15. 1. ustawy o policji

Policjanci wykonując czynności, o których mowa w art. 14, mają prawo:

(...)

5) dokonywania kontroli osobistej, a także przeglądania zawartości bagaży i sprawdzania ładunku w portach i na dworcach oraz w środkach transportu lądowego,powietrznego i wodnego, w razie istnienia uzasadnionego podejrzenia popełnienia czynu zabronionego pod groźbą kary;

Samochód jest środkiem transportu lądowego. I f-sz zawsze znajdzie powód, by Ci zajrzeć do bagażnika. Chociażby po to,by sprawdzić, czy masz na swoim miejscu koło zapasowe.

Ostatnia edycja:
pudica napisał:
Przepis prawny:
Art. 15. 1. ustawy o policji

Policjanci wykonując czynności, o których mowa w art. 14, mają prawo:

(...)

5) dokonywania kontroli osobistej, a także przeglądania zawartości bagaży i sprawdzania ładunku w portach i na dworcach oraz w środkach transportu lądowego,powietrznego i wodnego, w razie istnienia uzasadnionego podejrzenia popełnienia czynu zabronionego pod groźbą kary;

Samochód jest środkiem transportu lądowego. I f-sz zawsze znajdzie powód, by Ci zajrzeć do bagażnika. Chociażby po to,by sprawdzić, czy masz na swoim miejscu koło zapasowe.

Prywatny samochód NIE JEST środkiem transportu lądowego. Jeśli jest wykorzystywany w celu prywatnym, czyli nieodpłatnym przewożeniu osób, bagażu... a to nie "transport".

Przeczytaj proszę definicję z wikipedii, później weź encyklopedię PWN - jeśli podważasz wikipedię, potem:

ttp://gitd.gov.pl/index.php/pol/PORADY/Podstawowe-definicje

A później jeszcze raz Ustawę o policji. Wtedy może przestaniesz bronić błędnej tezy.

PS. Koło zapasowe mam na bagażniku dachowym :)

Ostatnia edycja:
eonila napisał:
PS. Koło zapasowe mam na bagażniku dachowym :)
- Wiedziałam,że to napiszesz! Obstawiałam albo bagażnik dachowy, albo koło na klapie od bagażnika ;).

Ty twierdzisz,że Policjant nie może, wszyscy inni twierdzą inaczej ;).I gwarantuję Ci,że w końcu trafisz na f-sza, który swą rację poprze ustawą ;)

Jeśli taką w końcu ktoś napisze... :help:

Witam wszystkich.

Podział środków transportu

Wymieniany tu F126p jest środkiem transportu lądowego :-) bo jest pojazdem samochodowym:o którego konstrukcja umożliwia jazdę z prędkością przekraczającą 25 km/h...

Sercem jestem z eonila:beer: bo też nie lubię absurdów polegających na kontroli zawartości np. bagażnika bo może coś w nim mam i podejrzewanie mnie o popełnienie czegoś czego nie zrobiłem ale rozsądek mówi, że mogę sam do siebie się wyżalić...:mad:

Jutro zapytam u źródła...

Na twój wniosek policjant ma obowiązek sporządzić protokół. Jest jeszcze jedna kwestia, którą przy okazji warto poruszyć. Ustawa o policji daje funkcjonariuszom możliwość "dokonywania kontroli osobistej, a także przeglądania zawartości bagaży i
sprawdzania ładunku w portach i na dworcach oraz w środkach transportu
lądowego, powietrznego i wodnego
, w razie istnienia uzasadnionego podejrzenia
popełnienia czynu zabronionego pod groźbą kary"
Można wobec tego wnioskować, że policjant nie może sobie przeszukiwać każdego i gdzie to mu się tylko podoba, ale może to ja źle interpretuje ten zapis. Co wy o tym myślicie ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót